Inlägg

Inlägg som Arnbjorn har skrivit i forumet
Av Arnbjorn

Var ganska säker på att SLI endast fungerar med nForce moderkorten som är väldigt opålitliga för tillfället.

Av Arnbjorn

2st framme som blåser in, dessa hjälper till med att kyla hårddisk samtidigt som de skapar en luftkanal av kall luft som stiger upp mot CPU uch utblåset.
Den vid sidan kyler ned ditt grafikkort och nordbryggan så den är helt perfekt. De två bakre måste blåsa ut luft och på så sätt skapa en balans av insug och utblås. De kommer även skapa en luftkanal som går igenom CPUn med kallluft vilket innebär svalare processor.

Har du slutet chassi och pengar på banken så ta en titt på Noctua som märke. Men jag vill inte tipsa om fläktar då jag endast har 120x120.

Måste du tvungen modda in en 120x120 så vore mitt tips att sätta den som inblås på fronten, samma höjd som CPU, under din optiska disk. Denna kommer skapa ytterliggare en luftkanal genom din CPU som underlättar vid överklockning och som nätagget hjälper till att blåsa ut sedan.

Av Arnbjorn

den är dock jäkligt snygg!

Håller 25/40 i Idle och Load. Vid spelande håller den genomsnitt runt 36 grader.
Det är på Antec 900 och E6850 oklockad. Dock höll den samma temperatur vid mindre klockning till 3.4 Ghz. Jag har dock inte klockat högre då jag väntar på balanserad ekonomi först fall ifall...

Precis startat på mitt jobb.

Av Arnbjorn

när du resettade CMOS så efteråt kanske du glömde ta bort AUTO multiplier för minnet?

Av Arnbjorn
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lellebror
Vet inte om det var mig du menade men,
Jag har låst multiplier på 10X
När jag höjjer fsb så ändrar den dividern till minnena ja men den är låst på så sätt att den inte går över vad minnena är "specade" till
Så när jag höjjer fbs ser moderkortet alltid till att dom går så nära 800 som möjligt utan att gå över om jag inte anger manuellt att den ska göra det.
Pci o pci-e går att justera manuellt i egen del av bios.
Pci-e går förövrigt att klocka i bios nu det gjorde det inte innnan flashningen.
Kör den stabilt i 120mhz
( Naturligtvis har jag klockat ner den när jag försöker klocka cpu )
Går att klocka varje del för sig.

Har provat med samma o lite högre volt än jag körde innan.
Innan behövde jag inte höjja volten innan jag kom över 2.7ghz

Du förstod mig inte riktigt. Man har en memory Multiplier på 2.00, 2.50, 3.00 eller vad man nu har. Vissa har 1:1, 2:3 och så vidare. Dessa är memory multipliers (kan vara fel ord?) och dessa är värden som man multiplicerar med FSB för att få ut vilken frekvens minnen körs i.

Du har din på Auto vilket kan innebära låt oss säga 2.50. Nästa steg som moderkortet klarar av är kanske 2.00 eller 3.00. Ändrar du då FSB så med nytt BIOS kanske den inte sänker sin memory multiplier eftersom den försöker komma så nära minnets frekvens som möjligt med andra ord överklockar du ditt minne, något som i övrigt är ok men när settings för memory står på auto så reagerar moderkortet och datorn stängs ned tills BIOS återställs.

Det vill säga du kan inte ha på Auto under tiden du klockar, det kommer inte funka under några omständigheter i vissa BIOS. Du kan öka Vcore hur mycket du vill sålänge detta är problemet. Moderkortet kommer ändå reagera sålänge den står på auto och minnet överklockas.

Av Arnbjorn

Kolla ditt memory multiplier, eftersom dessa påverkas av FSB höjningar. Likaså att du låst din PCI och PCI-e port till specifik frekvens. Utöver detta så titta också att dina minnen inte får dåligt med spänning i nya BIOS och därför havrerar när FSB ökar.

Är inte så insatt men klart nåt att kolla upp.

Av Arnbjorn

Ja om dina minnen kräver 2.1V så sätt på +0.3V på minnena, då auto/normal är 1.8v.
Märkte även att du kanske måste ställa in timers på minnet, mina stod på 5,7,7,24.

Av Arnbjorn

Om den försöker starta upp sig själv och sen stängs av 1-2 gånger innan den kommer igång så accepterar den inte din överklockning och återställer default inställningar.

Detta kan helt enkelt bero på småsaker som till exempel att memory multiplier står inställd på auto vilket inte går vid överklockning, har jag lärt mig den hårda vägen. Eller att din överklockning inte är stabil...

Däremot så startar Gigabyte om helt, det vill säga att den terminerar all ström vid BIOS ändringar som påverkar frekvenser eller spänningar. Kan helt enkelt vara en form av säkerhet eller rentutav att moderkortet endast kan kommunicera ut förändringar genom omstart. Det senaste låter inte trovärdigt så är nog helt enkelt bara en fråga om vad Gigabyte vill.

Frågan är om huruvida omstarten också dör direkt efter den startat, isåfall gillas inte inställningarna och BIOS går tillbaka till default.

Av Arnbjorn

Jag är intel fan så kan inget om AMD tyvärr.

Av Arnbjorn

Medans min processor håller 24 grader C i Idle så håller mitt grafikkort 49 gracer C i idle. Under load kan dock grafikkortet stiga till runt 72 grader vilket jag tycker är väldigt acceptabelt och jag har en 120mm fläkt som blåser luft rakt på grafikkortet från sidan för att kyla av.

Av Arnbjorn

låt det förångas, T-röd kommer i grund och botten förångas helt och lämna minimalt med rester.. så det är bara att låta det stå, eventuellt torka upp en del med papper. Men kör inte igång datorn under tiden delarna är fuktiga utan vänta tills allt har torkat till 100%.

Av Arnbjorn

Tydligen ville den inte funka med auto multiplier på minnet, trodde den var smart nog att sänka multiplier när FSB ökade, löste genom att ställa in denna själv.

Tack för er hjälp dock

Av Arnbjorn

Överklockningsproblem. (på DS3R)

Jag har ett problem att överklocka på Gigabyte P35C-DS3R.

För att säga exakt vad som görs är att PCI-E sätts till 101Mhz som förberedelse med DDR2 2.1V Corsair PC2-8500C5D (5,5,5,15) 2Gb.
* DDR2 har +0.3V så de kör i 2.1V som rekommenderat.

Fläkten fungerar på full styrka utan moderkortskontroll.

VCore ökas med 0.05V till 1.38750V.

FSB ändras från 333Mhz till 340Mhz. (9x340)
* Processor E6850, 1333Mhz Bus => standard 9x 333Mhz FSB

Datorns ström slås av och vägrar sedan starta upp, varje försök att startas upp misslyckas tills BIOS återställer sig själv.

Problemet:
Datorn stänger ned sig själv automatiskt och försöker misslyckat starta upp sig själv igen innan inställningarna går tillbaka till default settings.

Det vill säga moderkortet accepterar ej överklockningen, är det något som är fel någonstanns? Har testat att köra minnet i (5,7,7,24) för mindre belastning men det sker exakt likadant iallafall.

Vad kan vara på tok? Och hur kan jag lösa det så att jag faktiskt kan överklocka?

Av Arnbjorn

Bara att vända på nätagget i Antec Nine Hundred så att den tar luft från området under grafikkortet och suger ut, har även en fläkt där från sidan som blåser in kall luft över grafikkort och nordbryggan. En del av denna luft skickar sedan nätagget ut på baksidan.. Funkar utmärkt. Idle temp på runt 47 grader på 8800gt @710/1800/1900

Av Arnbjorn

Det är inte så att du kopplade cpu fläkten till moderkortets uttag för cpu? Du har en tyst fläkt vilket kanske innebär att du har en kontroll till den som reglerar strömmen för att på så sätt få tystare RPM, men du vet väl då om att moderkortet då också reglerar strömmen på din CPU_FAN (volten menar jag). Detta innebär att din fläkt inte får tillräckligt med spänning för att starta.

Eller så vill din processor inte starta fläkten förräns runt 20-40 grader.

Det finns ett alternativ till, fläkten är pajad.

Men en sak om luftkylning, du kan aldrig få det kallare än den luft som sprutas in i boxen. Om du vill få det ännu kallare måste du gå över till andra medel. Detta är ett vetenskapligt faktum och inte ens din dator kan bryta de lagarna.

Men om du har fina kylflänsar och utan fläkt så håller din dator troligtvis 20-35 grader i Idle, det var vad min gjorde. Detta var fortfarande väldigt kallt men graderna var ostabila. Skulle chansa på att din sensor på cpu'n är pajad.

Du kan ju prova att stresstesta datorn och se hur temperaturen reagerar. En dator sjunker i temperatur på direkten när stressen lagts av.

Av Arnbjorn

Jag har inte klockat upp min processor än, vill köra in kylpastan lite för kylningen är viktig för mig. För att vara ärlig hade jag överklockat den direkt men provar en ny kylpasta, thermaxtech och den var lite annorlunda i konsistens så vill försäkra mig om att den är heltäckande innan jag klockar.

Det vill säga att din överklockning av processor ger en hel del extra, troligtvis på CPU.

Har hört att Vista tar runt 500 poäng ifrån en.

[Tillägger, testade med originalinställningar på core, mem och shader clock:]

Fick ~11650 i 3Dmark06 med original. Blev lite orolig nu varför min klockning ger så lite juice. Klockad ger den 11963 (senaste).

Kan vara Memory clock som stryper lite då den fortfarande är stock. Dessa tar kraftig stryk när de närmar sig 2000MHz så valde att inte klocka dem. Kan ha varit dumt beslut så funderar på att sätta 1900 MHz här åtminstone.

Av Arnbjorn

1M: 17.474sek.

Med E6850 @ stock. 1066Mhz DDR2.

Av Arnbjorn

Det kan komma idag ändå, eller imorgon. Faktum är att det kan komma vilken minut eller timme som helst. Den läxan fick jag lära mig den hårda vägen. Beställde deras BFG 8800gt, den flyttades till 20:e november så jag bytte till annat kort på beställningen som skulle komma snabbare.

Det kortet kom aldrig men däremot fick DB en överraskning, nämligen BFG kort som kom in tidigare än väntat.

Ren tur så fick jag dock ett från OnOff senare som faktiskt hade bra leveranstid även om bekräftelsen på huruvida man fick kort var otroligt långsam. Tror de lärde sig att ta in dessa kort tynger ned ett företags kundservice hårt.

Ska tillägga att jag ringde till DB och de hälsade mig att BFG tyvärr inte skulle komma in förräns den 20:e, detta var nåt de kunde garantera vara det kort som kom in sist av alla deras kort...

Det kom in först...

Av Arnbjorn

Det funkar nu perfekt, processorn gick ned till 24 grader stabilt på idle och runt 33 grader vid 60% load på Ultra Quiet settings.

Det vill säga fläkten kör som den ska.

Den snurrar ljudlöst och lyser starkt.

Av Arnbjorn

Ahh tack så mycket för snabbt svar.

Anade att något var på tok hehe.