Inlägg

Inlägg som BasseBaba har skrivit i forumet
Av BasseBaba
Skrivet av Öltorp:

Det är helt trasigt trots att man i inställningar ställt in att ladda hem i viloläge m.m

Ok tack, då kan jag sluta lägga tid på att få detta att funka för tillfället.

Av BasseBaba

Har någon tips på hur man ska få auto-update i viloläge att funka?
Jag har följt stegen här men det funkar ändå inte:
https://www.makeuseof.com/how-to-enable-ps5-auto-updates/

Det enda jag hittar när jag googlar är att det finns folk som har samma problem och koncensus blir bara att "ibland funkar det inte".
Jag har gjort en total factory reset av konsolen nyligen.

Av BasseBaba
Skrivet av persson_orka:

Beror väl helt på hur det ursprungliga avtalet är formulerat, har du tex betalat 25k för inkoppling så är det ju det som gäller, kolla över vad som står och sen kan du bråka med dom.

Jag har ringt Open Infra och begärt ut avtalet 3 ggr, jag var inte den som installerade fibern, det var en tidigare ägare av fastigheten. Verkar ju lite fishy att dom inte vill ge ut det, men å andra sidan så är dom ju lika struliga i allt annat dom gör så det är nog snarare bara att dom har dåliga rutiner.

Däremot så står det mängder av saker i det nya avtalet (från juni 2023) om att dom har rätt att ändra avgifter när och hur dom vill på väldigt breda sätt, t ex:

Citat:

Leverantören har rätt att höja priset för fiberanslutningen
eller avgift som debiteras enligt Avtalet, om Leverantörens
kostnader för att tillhandahålla fiberanslutningen ökar efter
Avtalets ingående till följd av t.ex. förhöjda kostnader för
material, personal, underleverantörer, tekniska förändringar
eller på grund av valutakursförändring eller av annan orsak.

Tyvärr är väl det enda man kan konstatera att man då inte bör skriva under avtalet från första början, men vad gör man då? Skippar fibern och kör mobilt bredband? Det här är problemet med "monopol"-utsatta tjänster, man har inget annat val som kund än att bend-over och gilla läget.

Av BasseBaba
Skrivet av hakro807:

Kan någon förklara varför drivrutiner för enskilda spel är något bra? Har vi då inte helt kastat bort tanken på abstraktionslager? Speltillverkaren bygger sitt spel för redan fastställda gränssnitt X, hårdvarutillverkarna anpassar sina drivrutiner till gränssnitt X. Mer än så borde inte behövas.

Exakt min fråga!
Jag förstår heller inte varför drivrutinstillverkaren som alltså levererar API:t ska behöva göra ändringar för dom som konsumerar deras drivrutin? Detta låter helt bakvänt.

Av BasseBaba

Jag ser inte heller något större syfte med produkten, men jämfört med en Dualsense edge så ser den ju prisvärd ut..
Jag är mer frustrerad över att Edge inte kan gå ner till en rimlig prislapp.

Av BasseBaba
Skrivet av persson_orka:

Ifrån Trustpilot
----
Jag betalade 25000 kr för att ansluta mig till bredband.
Då helt utan några extra månads kostade enligt avtal.
Nu försöker OpenInfra införa en service avgift per månad. Detta kan väl inte vara lagligt att bryta mitt avtal och tvinga mig att skriva på ett nytt avtal.
Vad gäller TEX Är detta bara en bluff när OpenInfra lovar "Inga löpande avgifter" Det löste sig 2023-03-22 inga månadskostnader.
Hej Larsa!
--------
Låter oroligt märkligt, så ska det absolut inte vara. De som står i ditt avtal är det som gäller. Jag har skickat ut en identitets förfrågan till dig vänligen besvara den så hjälper jag dig självklart vidare med detta.

Önskar dig en trevlig helg!

Mvh
Jasmin.W Openinfra

Mjo, men det där var i mars. Då var avgiften "frivillig". Frågan var dock varför man frivilligt skulle slänga en extra avgift till ett bolag bara för att vara lite schysst?

Numera står det dock uttryckligen i brevet jag fått att det är obligatoriskt, och kundtjänst svarade samma sak. Det ända dom säger är att "vi har rätt att ändra avtalet på detta sätt". Så det enda som kvarstår för mig är att på något sätt få juridisk rådgivning kring om detta stämmer, men det skulle förvåna mig om dom är så dåliga att dom lägger på en avgift på alla kunder som dom inte har rätt att göra.

Oavsett så står jag fast vid att det är ett otroligt smutsigt sätt att bedriva sin business på, det är det som är kärnan, inte vad dom eventuellt har "rätt" till att göra enligt ett avtal man aldrig borde ha accepterat om man förstod att detta kunde hända.

Av BasseBaba
Skrivet av MoNkeY-05:

Spännande koncept ändå med lokala oskrivna regler när det gäller trafik. Knepigt när man kommer från annan ort.

Är lite samma sak där jag bor.
En sak som tyvärr blivit rätt vedertagen är att det finns ett antal "rondeller" som inte är så stora, dom går nästan att köra rakt igenom i fullt fräs. Kontentan (givetvis felaktigt) har blivit att "den som kommer fortast in i rondellen har företräde", dvs det är inte ovanligt att trots att man redan är i rondellen får stå på bromsen för att undvika krock med en som kommer och kör in i rondellen i 50km/h. Helt sinnessjukt men jag kör hellre en tvärnit än krockar trots att jag hade "rätt".

Av BasseBaba
Skrivet av varget:

Jag förstod det sen, men när det kom upp bild i tråden på hur det ser ut så ansåg jag att det var färdigt.

Men man kan ju hävda att den där skylten står inne på parkeringsplatsen och inte gäller vägen utanför?
För att det ska vara solklart borde väl skylten ha suttit vid infarten till vägen som går runt?

Edit: Hittade att så var fallet. Denna är tydligare tycker jag:
https://www.google.com/maps/@60.4809036,15.4178652,3a,75y,10....

I detta fallet skulle jag säga att det är givet att anta att vägen runt tillhör parkeringen.

Av BasseBaba
Skrivet av Forsgren:

Så frågan kvarstår väl - räknas vägen runt till parkeringen?

Skrivet av Nizztos:

Blir punkt 1 som är relevant här.
Detta betyder att de ända som har det korrekta svaret på frågan är försäkringsbolaget vid en "olycka" och de bedömmer säkert olika från gång till gång.

Jag slänger även in den här uttjatade:
https://www.orebro.se/bygga-bo--trafik/trafik--gator/trafiksa...!

Därför resonerar jag som så att det alltid är bättre att sakta in/stanna och lämna företräde än att köra på.
För jag har väldigt ofta varit med om att folk som kommer från parkeringar ut på en väg där det är osnackat (t ex att vägen dom kör ut på är en huvudled) ändå kör rakt ut pga högerregeln. Så även om man vet att man själv har rätt så är ju problemet överlag med trafiken att man får utgå från att alla andra inte har koll.

Av BasseBaba
Skrivet av IceKey:

Vissa nätägare tar ut en nätavgift på en symbolisk summa i månaden, sen tillkommer ISP's avgift. Enkelt uttryckt ger nätavgiften tillgång till nätet, eller snarare kapacitet i nätet. Nätavgiften går till att övervaka, underhålla nätet samt bygga ut det. För de stadsnät som tillämpar en nätavgift direkt mot slutkonsument så kan man likna det lite vid elmarknaden som också fungerar på det sättet. Men det kan vara så dessutom, att avgiften till din ISP är lägre än andra p.g.a nätavgiften.

Just grejen att dom lägger på avgiften i efterhand, när man redan sitter fast.
Vi har redan fått höjningar från vår internetoperatör som hänvisas till "högre avgift i ditt stadsnät".
Dom har väl säkert rätt till det, dolt långt ner i något avtal som aldrig lästes ordentligt tyvärr.

Jag pratade med Bahnhof som sa att i dom nät där det finns en avgift direkt mot kund så är det antingen en lägre eller ingen avgift från Bahnhofs håll till nätet.

Det jag alltså reagerar på är att min ISP, enligt deras utsaga, betalar en saftig del av det jag betalar dom till Open Infra.
Och sen nu så lägger dom på en ytterligare nätavgift.
Då får dom väl antingen ta avgiften via ISP eller via mig.

Skrivet av KAD:

I stadsnätet jag har gäller följande för villa-anslutningar:

Serviceavgift: 70 kr/mån

Ur anslutningsavtalet för villor:
Jag bor i bostadsrätt, men jag hittar ingen uppgift om vad bostadsrättsföreningar betalar. Jag betalar i alla fall ingen serviceavgift på egen hand.

Vad som gäller angående att lägga på en avgift som inte fanns från början så får du nog titta på i avtalet. Likaså vad gäller företagets rätt att säga upp avtalet. I allmänhet brukar ju företag ta sig rätt att ändra i avtalen i efterhand och det brukar ju vara fullt tillåtet om rätten finns inskriven i avtalet och om företaget informerar och ger möjlighet att säga upp avtalet. Du har rätt i att det är ett trist sätt att göra affärer att först ta en rejäl installationsavgift och sedan lägga på en avgift, särskilt om man redan tar ut samma avgift från annat håll.

Om du inte får några bra svar så skulle jag tycka att det var intressant att veta hur konsumentverket och PTS ställer sig till det beteendet. Myndigheter är skyldiga att svara på frågor, men oftast inte skyldiga att ta ställning eller svara vettigt...

Har kontaktat konsumentverket, får se vad dom återkommer med.

Open Infra säger bara att "dom har full rätt att göra såhär". Fine, men det är fortfarande ett smutsigt sätt att bedriva business på. Det är 7 år sen fibern drogs in. Tog det dom 7 år att komma på att dom behövde ta ut en serviceavgift?

Utöver allt detta så har ju open infra stora mängder problem.
https://openinfra.com/status/?status-group=completed
Dom tar ju bort "avklarade" väldigt fort, men vi ser ju 4 problem enbart igår.

Som sagt. Rätt provocerande att säga att "vi har ett av Sveriges stabilaste nät" och så är man så dåliga att man lyckas sänka hela nätet i hela Sverige. Hade varit kul att får en förklaring på vem det var som råkade dra ur internetsladden ur hårddisken?

Av BasseBaba
Skrivet av Kasaduras:

Högertrafik och högerregeln om inte annat skylltas. Varför tror folk att lagar och regler sluta gälla så fort man ska shoppa?

https://www.korkort.nu/svar-om-korkort/hogerregeln/galler-hog....

Citat:

Högerregeln gäller på en parkeringsplats
I artikeln Vad är högerregeln kan du läsa om hur högerregeln fungerar. Men gäller högerregeln när du befinner dig på en parkeringsplats, en bensinstation eller andra öppna platser där du kan tänkas köra bil? Det gör den i allra högsta grad! På en parkeringsplats råder ju sällan andra väjningsregler – då blir högerregeln det som styr vem som har företräde och vem som har väjningsplikt.

Högerregeln eller utfartsregeln – när du lämnar parkeringsplatsen
Däremot ska du vara uppmärksam när du väl lämnar parkeringsplatsen eller bensinstationen. Då upphör högerregeln direkt att gälla och istället bör du vara medveten om utfartsregeln. Utfartsregeln betyder att du ska lämna företräde åt alla andra fordon, såväl från vänster som höger, när du kör ut från till exempel en parkeringsplats, garageutfart eller gågata. Tänk på att du ska lämna företräde åt alla trafikanter, inklusive gående och cyklister. Ytterligare en situation då högerregeln gäller är då du befinner dig på en återvändsgata.

Jag håller med TS här, jag har varit i liknade situationer då man inte är på det klara med om vägen utanför dom målade parkeringsplatserna anses tillhöra parkeringen eller om utfartsregeln ska gälla. Jag tar dock det säkra för det osäkra och lämnar företräde enligt högerregeln.

Av BasseBaba

Fick i dagarna ett brev om att Open Infra ändrar sina avtalsvillkor till att varje kund behöver ett "Drift och underhållsavtal" direkt med Open Infra, vid sidan av den internetanslutning man betalar för.

Denna avgift blir 18:- per månad.
Väljer man att inte "acceptera" detta så stängs fibertjänsten ner.
Jag har verifierat med min leverantör att dom redan betalar från sitt håll för att nyttja Open Infras nät för min anslutning.

Detta jävla skiföretag alltså. 22:- nästa år? 30:- sen? Vart slutar det? 1000:- per år?

Är det någon som råkat ut för något liknande tidigare? Någon som har koll på rättsläget bakom detta?

Jag menar, väljer man att inte "acceptera" detta så blir ju installationen av fiber som låg runt 25000kr helt obrukbar. Det minsta man kan begära är ju då att få dom pengarna tillbaka?

Av BasseBaba
Skrivet av teejee:

Fast problemet är att man ofta får en enklare och smidigare hantering om man ångrar köpet istället.

Exakt. Det här är problemet. Reklamerar man varan har ju dom x-antal försök på sig att reparera den.
I min mening helt orimligt att dom ska få felsöka/reparera en helt ny produkt som är DOA, det är inte mitt problem, den ska bytas ut direkt.

Därav är det ju mycket smidigare att bara utnyttja ångerrätten, få pengarna tillbaka och sen direkt köpa ett nytt exemplar.

Av BasseBaba

Vi är tre pers som delar och använder Apple TV plus att jag kör en annan Apple TV i sommarhuset och det funkar än så länge... Så verkar inte 100% att dom stänger ner en ännu.

Av BasseBaba
Skrivet av blunden:

Det är nog snarare stadsnäten som höjt priserna, förmodligen ungefär lika mycket oavsett hastighet. Då blir det precis som du säger ingen större prisskillnad mellan olika hastigheter eftersom den genomsnittliga ökningen av trafikmängd som inte går till andra ISP:er som de peerar gratis med förmodligen är ganska liten.

De lägre priserna du talar om hittar man tyvärr numera nästan enbart via gruppavtal där inget stadsnät är inblandat. De priserna har ju till skillnad från de individuella stadsnäts-priserna gått nedåt år för år.

Ja det är förstås ett alternativ. Det tråkiga med avsaknaden av dom låga priserna är för folk som inte har några större behov, farsan hade klarat sig med 10/10, men tvingas nu upp i 250/100 som blivit det minsta där han bor.

Av BasseBaba

Galet vilken fabrik det är bakom en youtubekanal!

Av BasseBaba
Skrivet av Bakwetu:

Fy fasen, 25% höjning från oktober för mitt sketna 100/100. 359 kr till 449 kr.
"En prishöjning är förstås aldrig kul och något vi helst hade sluppit, men vi hoppas på din förståelse och är glada att du har valt oss." Nä, ni har inte min förståelse...

Det här har börjat bli så smutsigt, operatörerna överlag verkar ha tryckt upp priserna på lägre/lägstanivåerna något enormt.

Såhär ser det ut hos mig, 250 Mbit är det lägsta jag kan välja, sen kostar 500Mbit 20:-/månad mindre än 250 Mbit (!?).
Och prisspridningen ju totalt försvunnit när jag kan få 1000/1000 för en bråkdel mer än dom två andra hastigheterna..

Dock ligger detta i linje med vad jag alltid tjatat om, det "kostsamma" är väl att ha en lina igång åt en kund.
Jag förbrukar min data varje månad, oavsett om jag har 100, 500, 1000 eller 10000 Mbit. Den enda "skillnaden" är att jag har ett krav/förväntan på hur fort jag kan tanka denna data, men redan 500Mbit som jag har idag är så pass snabbt att det är sällan jag har några väntetider.
Mao så är det ju rätt "riskfritt" att som operatör erbjuda högre hastigheter eftersom det är relativt få personer som verkligen utnyttjar dom.

Istället har dom nu gjort som vi ser, dom har tryckt upp lägstapriserna något enormt. Var är en 100/10-lina för 195:- i månaden någonstans?

Av BasseBaba
Skrivet av eclipsetomte:

Kortfattat låter det som att Matter är på väg, men vi är inte där ännu. Det är ungefär vad jag hörde senast jag rotade i detta. Att Matter var på gång... men det var för tidigt. Nu kanske vi är närmare att produkter börjar dyka upp... så kanske nästa sommar det händer

Jo precis, det viktiga att förstå är ju att Matter är ett protokoll för att få sakerna att prata med varandra.
Sen finns ju Thread som är en av de fysiska teknikerna som Matter kan köras på.

https://homey.app/en-us/wiki/what-is-matter/

Jag skulle väl säga "tyvärr" att det är mer Thread för oss nerds som hade varit mer prioriterat än Matter.
Det Matter kommer lösa skulle jag vilja säga, är att man kan slippa ha något som Home Assistant eftersom allt ändå kan prata med varandra.
Men eftersom Home Assistant och typ Node Red är så pass bra, så har jag aldrig haft ett problem att få saker att fungera tillsammans, det största problemet jag haft är att saker har sina olika hubbar.

Så det jag främst hoppas på är att tillverkarna ska börja göra thread-kompatibla produkter som löser problemet med multipla hubbar.

Av BasseBaba
Skrivet av jnsson:

Denna nya standard gör att du inte behöver ha 3 miljoner hubbar.

Tyvärr är vi inte där ännu, två exempel jag vet om:
https://www.philips-hue.com/sv-se/explore-hue/works-with/matt...

Citat:

Philips Hue Bridge stöder Matter
Philips Hue Bridge låser upp allt – inklusive Matter. Philips Hue Bridge stöder Matter med en programvaruuppdatering, vilket innebär att dina Hue-lampor och -tillbehör automatiskt också stöder Matter.¹

https://flic.io/blog/flic-matter

https://flic.io/wp-content/uploads/2023/04/Screenshot-2022-11-17...

Däremot så tycker jag ändå att Matter är rätt väg att gå idag, för det lär vara där bolag kommer lägga bra med energi. Dock så kvarstår problemet med "hubbar" för tillfället, så man får väl försöka leta efter tillverkare/produkter som inte blir låsta till vissa hubbar.
Min poäng är att man för tillfället inte kan generalisera det som så att "Matter = allt funkar på hårdvarunivå".

Sen kan jag inte länka till mina påståenden, men jag vill _minnas_ att vissa, tror t ex Hue, även sa att "Matter är inte feature complete med allt vi gör, så vissa funktioner kommer fortfarande kräva att man använder vår egen app".

Av BasseBaba

Jag kör på tills dom stänger ner vår kontodelning, är lite förvånad över att vi inte blivit "flaggade" ännu?