Inlägg

Inlägg som Aeig har skrivit i forumet
Av Aeig
Skrivet av dalledalle:

Nu har jag fått ihop prylarna. Blev en rejäl skjuts i Far Cry 6 vilket är det enda spel jag hunnit testa än.

Dock har jag problem med att få minnena att köra i XMP hastigheten. Gjorde en ny tråd om det här: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1648972-gigabyte-z690-...

Kul att du fick ihop den!

Jag tror att problemet med dina minnen tyvärr kan vara en form av barnsjukdom.

När AMD släppte Ryzen gen 1 och 2 så tog det över ett år innan jag kunde köra minnet på 2 av 3 datorer i XMP, utan jag fick göra precis som du, sänka hastigheten.

Idag efter flera BIOS är det inga problem, men det kan vara ett pris man betalar som early adopter.

Mvh

Av Aeig

Du får en väldigt trevlig dator idag för 30 000 kr.

Vad har du för problem med din strulande dator? Är ju ganska schyssta specifikationer i din signatur

Mvh

Av Aeig
Skrivet av dalledalle:

Ingen fara, tror du kommer bli grymt nöjd med ditt nya system Skriv gärna i tråden efteråt när du fått ihop allting.

Mvh

Av Aeig
Skrivet av dalledalle:

Såg även att dessa fanns med på QVL för z590 Aorus
https://www.inet.se/produkt/5303839/team-group-32gb-2x16gb-36...

QVL är inte särskilt viktigt, utan de flesta moduler fungerar utmärkt med XMP

Då Alder Lake har stöd för 5333MHz med XMP på DDR4 så bör inte dessa moduler jag länkade vara ett problem.

Valde dem för att de har CL16 framför CL18 på dem du länkade. Om du är OK med CL18 så kan du hitta ännu billigare set.

https://www.inet.se/produkt/5302777/corsair-32gb-2x16gb-ddr4-...

Mvh

Av Aeig
Skrivet av dalledalle:

Tack! Dina synpunkter tidigare bidrog att tänka om från 11400 🙂

Jag flyttar över mina nuvarande Corsair LPX 3000Mhz (4x4Gb) till nya setupen. Får se om det funkar tillfredställande 🙂 Fanns med på QVL för moderkortet iaf!

Skoj, jag tror att du blir nöjd och tycker du gjorde helt rätt Smart val att ta ny CPU fast med DDR4.

Jag tycker dock att du ska passa på att sälja din gamla RAM och köpa ny som är snabbare, tror det kommer finnas en väsentlig skillnad mellan 3000MHz och ex. 3600MHz.

DDR4 är väldigt billigt just nu och med bristerna som är på den globala marknaden så tror jag bara att det kommer bli dyrare. Det hade varit klokt att investera i 32GB nu när du ändå bygger och har öppnat plånboken, 16GB är idag i lägsta laget. Jag har 64GB och när jag spelar ex. Warzone så kan min dator använda upp till 19-22GB med tabs öppna, spotify, 1-2 launchers, etc.

Säg att du får 500 kr för din gamla RAM, då blir mellanskillnaden bara 1500 kr för att din processor inte ska vara strypt på något sätt av minnet, när du ändå har gått all in med Alder Lake och nytt moderkort, några procent gör det garanterat

Ett 3600MHz CL16 eller 18 kit borde göra susen, som ex dessa;

https://www.inet.se/produkt/5304054/kingston-fury-32gb-2x16gb...

https://www.inet.se/produkt/5304503/corsair-32gb-2x16gb-ddr4-...

Mvh

Av Aeig
Skrivet av dalledalle:

Sisådär, nu är 12600k, z690 aorus elite ddr4 och noctua NH-U12A chromax beställt.

På tisdag blir det mecka 😀

Härligt, klokt val! Vilket minne köpte du?

Mvh

Av Aeig
Skrivet av dalledalle:

Ingen spikad budget. Tryckte nästan på köpknappen med 12700k för cirka 8500-9000kr igår men ångrade mig när jag läste lite om 11400f med uppläst strömbudget.
Men säg under 10, men då vill jag helst slippa uppgradera på lika lång tid som när jag köpte nuvarande (6 år)
Förstår att man aldrig kan sia om framtiden dock 🙂

Hade DDR5 minnen bara funnits i lager hade jag redan köpt alder lake men det känns trist o lägga så mycket pengar på något jag vet att jag kommer vilja uppgradera om något år när tillgång/pris på DDR5 är bättre

Min generella princip som har kommit av erfarenhet är att aldrig köpa den nya generationen först, jag gjorde det senast när DDR4 kom och det var dyrt och innebar en del problem samt att prestandaskillnaden (precis som nu) inte var nämnvärd.

För min egen del så valde jag 5950X (även om det var dyrt) och DDR4 då jag misstänker att andra iterationen av Intels DDR5 plattform samt AMD Zen 4 kommer sopa golvet med Alder Lake och givetvis även med Ryzen 5000 serien över samma tidshorisont.

I ditt fall hade jag tittat på Intels nuvarande generation eller Ryzen 5000 och fynda moderkort som reas ut varje vecka, en begagnad eller ny processor till vettigt pris och DDR4 som också är halva priset mot DDR5 på samma volym. Ska du ha en dator i 5-6 år framåt så vill du ju ha 32-64GB RAM, och då är DDR5 groteskt dyrt, särskilt med hänsyn till prestandan i spel.

Mvh

Av Aeig
Skrivet av dalledalle:

Tycker min 6700k inte riktigt hänger med i spel längre.
Framförallt dipparna/lägsta fps hamnar rätt lågt då och då (sub 60 fps). Lirar i 1440p med ett Rtx3070

Har kikat på Alder lake och egentligen finns budgeten för det, men tycker det känns trist att sitta kvar med DDR4 (pga brist DDR5) när man ändå ska ut med så mycket pengar

Funderar därför på att lägga ca 3000kr på ett b560 moderkort och en 11400f för att klara av spelen ett par år till och därefter skaffa nytt ddr5 system.

Vad jag kunnat läsa mig till så presterar 11400f extremt bra för sin peng? Speciellt om man låser upp strömbudgeten.

En anna fördel med LGA1200 är att min Be Quiet shadow rock slim från 2015 då även ska passa med 1151 bracket, vilket gör att jag sparar ytterligare en tusenlapp typ då jag slipper ny kylare för alder lake..

TLDR
Är 11400f en vettig uppgradering från nuvarande 6700k? Kommer jag märka stor skillnad? Spelar mest med datorn nu för tiden.

Händer väl att jag redigerar någon film någon gång om året, men det gör inget om det tar några sekunder extra vid exportering 🙂

Vad har du för total budget?

Nästa generation med DDR5 från Intel är nog cirka 8-12 månader bort, så alternativet är att du inväntar AMDs refresh av 5000 serien, men den kommer nog använda DDR4. Zen 4 kommer i slutet av 2022 eller början av 2023, så det är också en avsevärd väntetid.

Jag hade bitit i det sura äpplet och uppgraderat nu, om du har en mindre budget hade jag satsat på en begagnad 5900X eller 5950X, eller en ny 12600K(F) med DDR5 moderkort.

Mvh

Av Aeig
Skrivet av Ozzed:

Nu efter att ha läst och tittat på flertalet recensioner så förstår man verkligen varför Intel tycker stenhårt på att Golden Cove ska testas med Windows 11. I windows 11 så ser skillnaden verkligen "wow!" ut, men i Windows 10, som en absolut majoritet fortfarande sitter och kommer fortsätta sitta med under långt tid framåt så är skillnaden mer ett "eh".

Har dock inte lyckats hitta en enda recension där man provar att överklocka processorn. är inte K-modellerna överklockningsbara längre eller vad händer?

Misstänker att det blir för varmt, 300W+ är en hel del värme och inte ens en 360 AIO löser det på ett bra sätt, chassit blir också mättat.

Vore även intressant att kolla på vilka nätdelars OCP skydd som fixar det.

Mvh

Av Aeig

12600KF är den nya 2600K, kommer stå sig bra i flera år framåt och med gott om prestanda. Kul att Intel är tillbaka Grymt bra produkter generellt även om de blir svårkylda.

Mvh

Av Aeig
Skrivet av Holmir:

Jag fick ett samtal från Elgiganten sent 01/11 där jag blev erbjuden presentkort och GPU från en lista dem kunde skicka eller ta över telefon, jag var tyvärr upptagen då och fick höra att det var fint att ringa in om en stund med valet genom att ange ett referensnummer jag fick.
Ringde in efter en stund men kundtjänst hade stora problem med att ens förstå vad det handlade om, (+15min on hold) och därefter sas det att hen som har med detta att göra hade gått hem och att jag skulle återkomma/dom skulle ringa mig dagen efter.

Jag var relativt rädd att kortet jag ville ha skulle bli slutsålt om jag bara satt vid sidlinjen och väntade så jag ringde in igen dagen efter och försökte få svar, och efter att en representant gick till personen I frågas kontor och hörde med hen blev jag rakt tillsagd att dom har fått nya direktiv och måste skulle avvakta tills nästa dag. Sent på kvällen nästa dag fick jag sms där dom skrev att dom har nya direktiv men hoppas hitta en bra lösning för alla men att dom tyvärr ej har något datum när dom kommer kunna erbjuda mig ett kort.

Hade varit en sak att höra detta förra veckan men att ha känslan att bara jag stannat kvar i luren istället för att ringa tillbaka senare så hade jag haft mitt kort gjorde mig brutalt frustrerad första två dagarna haha.

Så det verkar som den hära bergochdal-banan är långt ifrån över

Tack för att du är öppen och ärlig med den information och det bemötande som du har fått, det hjälper oss andra också.

Hoppas de tar sig samman och fullföljer, allt annat vore ju ett skämt efter inlägget på forumet. Med deras massiva omsättning så vore det klädsamt att lösa detta.

Mvh

Av Aeig

Flera dagar har passerat och inte ett ljud från Elgiganten ännu. Någon som faktiskt har fått ett mail med erbjudande om presentkort samt kort eller är det endast de som lyckades överlista säljare i butik som fått tag på kort?

Mvh

Av Aeig
Skrivet av Honskadad:

Du betalar redan frakten när du väljer att köpa direkt från lagret då företaget ej behöver butiksyta, personal inom handelsavtalet som är dyrare än lageravtalet.

Att sedan bolag som Amazon påverkar arbetsmarknaden och arbetsförhållanden negativt för den anställde är redan uppenbart.

Alla dessa företag som enbart kör med stora lager kör med dåliga antällningar och anställer enbart på timmar.

Det dom sysslar med är modernt slaveri.

Vinsten först, människor sist.

Titta lite på hur stan ser ut idag, massvis med olika slavar med mat på ryggen, paket i händerna, kassar i händerna , inhysta ute i förorten, trångbodda, dåliga avtal.

Dessa människor tar inte jobben för att de vill. De har inget val.

Företagen styr ditt liv med hot om uppsägning varje arbetspass, styr med antalet timmar så du är i deras våld. Utan timmar har du inte mat eller hyra.

Sedan sitter vi och bråkar om fri frakt...

Apotea,zalando, cd-on, amazon, sportamore, ubereats,fodora samt wolt.

Listan kan säkert göras längre.

Behövs inte göras studier om hur dessa människors arbetsmiljö är. Detsamma gäller leveranser från transportbolagen. De har underleverantörer med bas i utlandet som jobbar för småpengar och utan avtal i Sverige. Ikea/bring ett utav dessa exempel.

Ni vet att dem som jobbar med dessa saker behöver flera jobb och jobba sju dagar i veckan för mat och hyra va?

Samt alltid svara i telefon när chefen ringer.

Men gratis frakt är viktig samhällsnytta det!

Har man råd att köpa saker på nätet har man råd att betala frakten.

Otrygga anställningar borde lagstiftas bort och minimilöner höjas, det hade löst problemen du listar ovan.

Mvh

Av Aeig

Miljöargumentet har blivit någon form av helig ko i vår moderna argumentation som skall appliceras i tid och otid, i detta specifika fall otid.

Innan fri frakt och e-handel så handlade människor på handelsplatser och i centrum och då krävdes det någon form av transport för att ta sig till sagd plats. Denna form av transport har nu minskat då e-handel har ökat och det det borde rimligtvis vara effektivare med massiva leveranser av gods till upphämtningspunkter än att varje enskild individ åker bil eller buss för att köpa något, dvs mindre miljöpåverkan än förut.

Vad gäller deras arbetsförhållanden så har det inte en direkt koppling till fraktavgift, det finns ingen garanti för att en eventuell avgift går rakt in i arbetarnas arbetsmiljö utan kan lika gärna hamna i bolagens vinstmarginal. Här behövs sannolikt bättre arbetsvillkor genom lagstiftning.

Lustigt också att övervakning nämns, om stölder försvann så skulle det ej behövas men här är vi nu.

Mvh

Av Aeig

Drick vatten istället, billigare och hälsosammare än samtliga varianter av Pepsi

Mvh

Av Aeig
Skrivet av P.levinsson:

Faktiskt missat det erbjudandet. Kollade på XFX för det har bättre cores 😊
Lite lång leveranstid, hinner gå igenom black friday och hoppas på det bästa där 🤔

Formula kortet är samma XTXH krets så är ingen större skillnad på dem rent prestandamässigt, Formula har också en bra kylare likvärdig med XFX så du blir nog inte besviken

Mvh

Av Aeig

Någon som fått någon uppdatering / mail från Elgiganten? Jag har skickat 2 st PM på forumet utan svar Blir intressant att se om de fullföljer eller ej.

Mvh

Av Aeig
Skrivet av P.levinsson:

Någon annan kanske har bättre minne än mig. Varit inne och kollat efter nytt grafikkort och kollade då på 6900xt. Hade ett i kundkorgen igår men gjorde annat och glömde av det 🤦‍♂️

Såg nu när jag kollade att priset gått upp 2k medans kampanjen skulle pågå tills lagret var slut? Såg att länken fanns delad i föregående sida men lägger upp den igen.

https://www.komplett.se/product/1188481/datorutrustning/dator...

Är det jag som har dåligt minne eller är det kört? Ovärt att lägga 2k extra pga det och känns osäkert om det kommer något liknande erbjudande tills black friday/mellandagsrea

Det var nog oktober ut

Mvh

Av Aeig

Sett till helheten hade jag rekommenderat; https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/datorskarmar/dat...

Den har ett bra stöd, ELMB, 165Hz, Freesync Premium, HDR400 och 3 års garanti, en utmärkt skärm allt som allt.

Mvh

Av Aeig
Skrivet av nanne:

De har min gamla tränare Magnus Jildin som coach. Han är dels mästare i självförsvar och dels mästare inom mindfullness. Med hans support är de i trygga händer.

Hade varit skoj att läsa även om den aspekten av alltihop, vore något för nästa intervju eller påbyggnad.

Mvh