Inlägg

Inlägg som pwoblem har skrivit i forumet
Av pwoblem
Skrivet av BumbiBeer:

Lånar denna tråden istället för att starta en ny.

Jag bor ensam i en lägenhet från 60-talet med betongvägg in till grannen. Lägenheterna ligger i korridor med en lägenhet per sida och våning så min granne bor egentligen i huset bredvid tekniskt sett. Jag har speldatorn i sovrummet och eftersom lägenheterna är spegelvända så blir det ju även mot hans sovrum. Mitt behov är således inte att dämpa ljudet ut till min egen lägenhet utan in till grannen. Jag skulle nog säga att han bankar i väggen i alla fall en gång per helg för att han tycker att det låter för mycket från mig.

Spelar inte så mycket i veckorna men på fredagar och lördagar kan det lätt bli till midnatt och eventuellt någon timme senare. Försöker tänka på att inte vara alltför högljudd men när man spelar shooters med ett gäng kompisar som alla är hetlevrade så blir det lätt att ljudnivån stiger och stiger. När man dessutom sitter med omslutande headset så hör man inte hur högt man faktiskt pratar. Hade en polare över för några veckor sen som satt och spelade med headsetet på och när det gick lite sämre så höjdes rösten och eftersom jag satt bredvid utan headset och tittade på så fick man uppleva hur högt det faktiskt var och att det nästan skorrade i väggarna av ekot.

Eftersom det är betongvägg var min spontana tanke att sätta upp akustikpanel för att åtminstone dämpa ljudnivån lite. Min fråga är, ska man sätta på den väggen som jag pratar mot, väggen mot grannen eller rentav båda för bäst effekt?

Alltid 'first reflection' först. Dvs den väggen du pratar emot.
Men som vi pratat om i denna tråd är ju att akustikpaneler inte kommer dämpa ljudet märkvärt för din granne, kommer endast dämpa reflektioner/eko för dig själv och för de som lyssnar på dig i discord (vilket alltid är trevligt förvisso). Ju mer du sätter upp, ju mer likkista blir det i rummet.
Sen behöver det ju inte vara akustikpaneler heller. Du kan ju använda täcken, flyttfiltar eller egentligen vilka textiler som helst för att få ner burkigheten/eko i rummet. Men om du har plats kan du alltid klä in isoleringsplattor/ljuddämpningsplattor i tyg och sätta upp över hela väggen mot din granne. Det kan väl ge en viss effekt iaf.

Av pwoblem

Annonsen är avslutad

Av pwoblem
Skrivet av Chictone:

OBS: Ljudisolering och Ljuddämpning är två skilda saker.
Ljudisolering handlar om att se till att ljudet stannar kvar inne i rummet. Dvs det är en fråga om konstruktioner. Lufttätt, Tungt och Styvt. "Rum i rummet"

Dörren är som tidigare nämnts den svagaste länken i kedjan. Du har nu en klen dörr som har stora glipor runt sig. Jag gissar på ett reduktionstal på R´w 20-25 dB. Du kan sätta in hur bra vägg du vill och det kommer inte att göra någon skillnad öht om dörren är otät. Tätningslister runtom och tätad slagtröskel med gummilist så det blir helt 100% lufttätt runt dörren. En ny tyngre dörr med ljudklassning vore bäst. Då blir det sannolikt märkbart bättre, men nu har du förstört ventilationen till rummet.

Därför monterar du in ett ljuddämpande överluftsdon (ÖD) ovanför dörren. Se till att det är mineralull i väggen åtminstone runt ÖD för bästa effekt. (Borstlist som någon nämnde är en budgetlösning för överluften och det är bättre än ingenting. ).

Om du har kanalansluten ventilation på tilluften, då kan ljudet vandra genom kanalerna till de andra rummen och isf måste du montera ljuddämpare på kanalen. Med dessa åtgärder kanske du kan förbättre ljudisoleringen med 5-10 dB, vilket kommer att ge en tydligt upplevd skillnad.

Om du fixar både dörr och ventilation, då är det meningsfullt att börja fundera på väggarna.
Tilläggsisolera väggar: Extra gipsskivor, mineralull i vägg, så tjock regelstomme som möjligt, helst med dubbel regelstomme om du ska gå all in. Riv väggens ena sida och regla upp en ny vägg som är helt mekaniskt separerad från den gamla. Du kan ställa reglarna saxade om du vill optimera tjockleken. Ett extremt omfattande projekt. Verkar inte alls vara vad du är ute efter. Dessutom kommer rummet krympa kvadratmeter så du måste ha ett stort rum för att det öht ska vara lönt. Jag hjälpte en kompis att bygga extrem hemmabio i garaget en gång, så det är på den nivån vi snackar.

I mina hus (nu och tidigare) har jag satt in ljuddämpare på all ventilation och det är skönt för då slipper du överhörningen mellan sovrummen plus att det blir tystare i rummet (ventilationsaggregatljud). Med täta dörrar och överluftsdon blir det ännu bättre, men mina pojkar är tillräckligt tysta (än så länge)

Och som tidigare nämnts, mjuka material handlar om att skapa en bättre ljudmiljö i rummet men det är försumbart för ljudisoleringen. Testa att skrika genom ett täcke och jämför med hur det känns att skrika genom en gipsskiva. Vilket av materialen kommer att reducera ljudet mest på andra sidan? Om du lyckas sänka efterklangstiden i rummet till 50% vad det var innan åtgärd (vilket du helt garanterat inte kommer att göra) så har du en teoretisk minskning av ljudnivån där inne på -3 dB. Jag skulle gissa på att du tar ner nivån i intilliggande rum med max 1-2 dB vilket är det minsta skillnad som går att höra (JND Just Noticable Difference).

Om du ändå monterar ljudabsorbenter för att få bättre rumsakustik, sätt dem då på framväggen (bakom högtalarna) så att du tar bort de tidiga reflexerna. Googla Dead front Live end.

This! ^

Glad att du skrev, så jag slapp!
När vi ändå djupdyker så ville jag bara tillägga att: för ljudisolering som många kanske inte tänker på, den viktigaste egenskapen är luft. Att ljudisolera en vägg som består av [insert material] och man skall lägga till ett till lager [insert material] så vinner man enormt mycket på att ha en glipa, så [material] [luft] [material].

/Sound Designer som lagt orimligt mycket tid på att bygga surroundstudios i mitt liv

Av pwoblem
Skrivet av gulejan:

Ska förhandla ränta om en månad. Belåning 69%.
Har 1 års ränta 5,14 just nu.. så ska ner från den. Vi har båda ökat våra löner sedan senaste förhandlingen. Har Handelsbanken. Inget problem att byta.

Någon med tips?

Vi är förstagångsköpare och har fått erbjudande på 4.44% rörligt hos Nordea med deras ränterabatt. 80% belåningsgrad.
Då behöver vi dels skaffa deras livförsäkring men också flytta över allt sparande m.m.

Inflytt 1 september så förhoppningsvis kanske vi får ännu lägre när vi ska skriva på.

Har hört från bekanta som har runt 3.65 i rörligt också, men det har väl med belåningsgrad att göra, eller hur funkar sånt?

Finns det andra som nyligen förhandlat ränta och vill dela med sig vad de fått?

Av pwoblem
Skrivet av maxuna:

Bjuder 1200 + att jag betalar för frakt.

Sure, skicka ett DM så kan jag nog lösa en kartong med bubbelplast

Av pwoblem
Skrivet av Meki555:

1000kr bjudet

1200 då så kan du hämta

Av pwoblem

WD My Book 8TB

Säljer en WD My Book 8TB.

Denna användes ca 6 månader som aktiv backup i jobbet innan jag fick upp min NAS. Därefter har den legat "offline" som off-site backup.

Säljes för uppgradering till 16tb.

Läs hela annonsen här

Av pwoblem

Förr fanns det ju supporterpaket. Man valde vilket lag, och man kunde se alla matcher från det laget. Inget annat.

Hade det funnits idag för typ 199kr/mån så hade ju varenda supporter glädjeligen köpt det. Men idag kostar ju streamingtjänsterna mer än på en säsong än ett säsongskort på läktarn, vilket är helt orimligt.

Av pwoblem

Annonsen är avslutad

Av pwoblem

Sorry! Blivit lite mycket julstress och inte hunnit följa upp!
Grejerna finns kvar.
Vi kör högsta bud imorgon 25/12 kl 13.00 kan hämta! God jul!

Av pwoblem
Skrivet av Viita:

@pwoblem tänk på att undvika att mixa kablage mellan olika PSU:er om du inte vet att de är kompatibla med varandra annars kan tråkigheter uppstå, av samma orsak är det även en uppmaning att inte skicka med något PSU-relaterat kablage om inte PSU följer med...
Även mellan två snarlika modeller hos samma tillverkare kan kontakteringen på PSU-sidan skilja, då det inte finns någon standarad på denna ände...

Det vore tex tråkligt om du råkat ut för en köpare som köper ett PSU med kontakter som passar med eventuellt "medföljande kablage" men som inte är kompatibelt och sedan klagar på att du sålt "trasiga komponenter"...

Visste ej detta!
Redigerar annonsen!

Av pwoblem

i7 8700k | Z370-H | 32GB DDR4 3200MHz | Define S

Säljer av det som blev över efter uppgradering.
Från denna tog jag PSU, GPU samt processorkylaren (samt hårddiskar).

Chassi:
Fractal Design Define S Svart (Kan vara det snabbaste dekaltrimmade chassit på marknaden!)
Chassifläktar:
2st Noctua NF-S12B redux-1200 / PWM / 120mm
Mobo:
ASUS ROG STRIX Z370-H GAMING
CPU:
Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB
RAM:
Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance

Prisidé 2500 eller högsta bud? Skickas ej, men kan leverera med bil i Stockholmsområdet för nån slant!

Läs hela annonsen här

Av pwoblem

Tackar och bockar för hjälpen!
Har lagt till fler nätverksplatser till de olika undermapparna nu.
Inte optimalt men funkar för vad jag behövde det till!

Av pwoblem
Skrivet av JBerger:

Högerklicka på "This PC" i utforskarn, välj "Map network drive", fyll i \\SoundsLikeAndy i Folder och välj vilken Drive du vill ha, t.ex. Z:\. Det ska vara allt?

Tack,
jag försökte det, men jag får upp "Det gick inte att komma åt \\SoundsLikeAndy" när jag försöker lägga in den där.
Skulle behöva komma åt 'verkliga nätverksadressen'?

Av pwoblem

NAS felaktigt konfigurerad? Nätverksplats m.m

Hej!
Jag har sedan ett halvår kört NAS hemma, mest för att ha backup på alla filer jag jobbar med, men också lite övrig lagring och avbelastning från datorn. Jag har mycket dålig kunskap om området att sätta upp en NAS, men lyckades med hjälp av massa youtubevideos och forum att slänga upp den så allting fungerar med auto-backup på jobb folder m.m
Jag kommer beskriva problemet som en treåring, och helst få lösningen förklarat för mig som om jag vore tre år

Jag har gjort något fel ursprungligen när jag gjorde min setup.
Om jag går in på "Den här datorn", så ser jag NAS'en under "Nätverksplatser". Klickar jag på denna kommer jag direkt in på en folder, som för enkelhetens skull vi kan kalla för "HEM".

Adressraden säger i detta fall att jag befinner mig på location:
Z:\

Går jag däremot in via "Nätverk" så ser jag NAS'en ligga under "DATOR" på nätverket. NAS'en heter "SoundsLikeAndy". Klickar jag mig in på denna så hamnar jag i adressraden här:
\\SoundsLikeAndy

När jag befinner mig i \\SoundsLikeAndy så ser jag mappen "HEM", tillsammans med flera andra mappar jag skapat där. Här har jag bland annat skapat en mapp som jag kallar för "PUBLIC" som jag delar med kolleger som skall kunna komma åt stora filer som jag har där.

Problemet:
Eftersom sökvägen \\SoundsLikeAndy\PUBLIC\ inte är en 'korrekt sökväg' så kan jag inte länka filer från denna mapp till tex filmredigeringsprogram. I filmredigeringsprogram lyckas jag endast hitta nätverksplatsen Z:\
Då ligger jag med andra ord i en undermapp, (\\SoundsLikeAndy\HEM\) och inte direkt inne på NAS'ens "förstasida".

Vad jag önskar ha hjälp med:
Att flytta sökvägen Z:\ från:
\\SoundsLikeAndy\HEM
till
\\SoundsLikeAndy\

Hur gör jag detta rent praktiskt?

Inser hur förvirrande hela detta inlägg är, men för någon som har koll på NAS och Nätverk är det kanske pedagogiskt nog. Admin får givetvis flytta tråden om den hamnat fel.
Edit: Jag har en Synology DiskStation DS920+ med 4st 8tb IronWolf, RAID 5

Av pwoblem
Skrivet av lolrazz:

Jag har en vanlig Streamdeck som står och samlar damm om du är intresserad av att byta. Knappt använd.

Hur många knappar?

Av pwoblem

Oöppnad Logitech G Pro Superlight, Svart

Helt ny i oöppnad kartong!

800kr eller högstbjudande.
Kan även tänka mig byta mot typ en elgato streamdeck!

Kan skickas, köpare betalar frakt.

Läs hela annonsen här

Av pwoblem
Skrivet av xSean145:

Vilket kort har du? Är det TUF eller STRIX?

Sätt den på P och uppgradera kortet till senaste BIOS. Installera sen Armoury Crate och uppdatera alla grejer till kortet därifrån också. Se till så du är på senaste stabila BIOS till moderkortet också. Har man en BIOS på moderkortet som är äldre än grafikkortet blir det kompatibilitetsproblem, Särskilt med RGB som Aura och liknande.

Bios till 3080 OC Strix
https://www.asus.com/supportonly/ROG-STRIX-RTX3080-O10G-GAMIN...

Tackar för svar!! Skall testa!
Kortet jag har är "ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB Gaming OC"

Återkommer!

Av pwoblem
Skrivet av fredrik_ams:

har du sett att kortet försöker varva upp fläktarna till 45000rpm?
Är det ett EVGA?

Nej kortet är ett ASUS. Kortet får ibland en impuls till 45k men den avrundar alltid vid mellan 3000-3500rpm och sen throttlar ner igen. Idag är en sån där bra dag när allt verkar funka som det ska. Det är som att det är någonting som säger åt kortet att det är för varmt, sen ångrar sig efter 3 sek. Hamnar i någon endless loop på något vis.

Har nyligen bytt en del grejer i datorn, AC Agg, CPU Fläkt (+kylpasta), chassifläktar. Börjar misstänka att det kanske är något tokigt med moderkortet eller liknande?

Av pwoblem

Uppdatering:
Har varit bortrest några veckor och datorn fungerade som vanligt igår och i förrigår när jag kom hem. Men idag tillbaka till oscillering..

https://i.ibb.co/GTVwc2W/3080wtf.jpg

Ingen som har en idé?