Inlägg

Inlägg som JackA har skrivit i forumet
Av JackA

Intel NUC + batteri

Vet inte om detta är rätt förum för tråden, en moderator kan väl flytta tråden om det behövs.

Jag har ett mycket mobilt jobb där jag behöver två skärmar. Har nu kört en Zenbook laptop + en Lenovo LT1421 USB-skärm ett tag och det funkar men är inte optimalt.

Jag tänkte mig följande lösning:

- 1 x Intel NUC (Gigabyte Brix eller liknande)
- Batteri till den
- 2 x Asus MB16B+ USB-skärmar
- 1 x trådlöst tangentbord
- 1 x trådlös mus

Skulle ta mindre plats, vara lättare och enklare att modifiera + ersätta om något går sönder. Möjligtvis även billigare. Jag behöver ingen superkraftig dator, den ska bara användas för kontorsarbete.

Jag har inte lyckats hitta några enkla batterialternativ till datorn, ingen verkar ha kommit på denna idé.

Har någon några bra förslag på batteri till en Intel NUC? Den skulle behöva motsvara prestandan hos en bärbar dator dvs. räcka i minst 2-3 timmar, och inte vara stor och tung.

Av JackA
Skrivet av Zarar:

Sitter med en T440s som jobbdator just nu. Det enda jag kan klaga på än sålänge är mousepaden som inte är den bästa jag testat. Den känns lite slö och när man klickar med den är känslan väldigt plastig. Annars en mycket bra dator! (touchscreen förvånansvärt användbart)

Hur stor är laddaren? En konstig fråga kan tyckas, men jag behöver släpa runt på min dator en hel del och gillar att datorn och dess tillbehör är så lätta som möjligt och tar så lite plats som möjligt. (Därav Zenbooken - men 13.3"-skärmen har visat sig snäppet för liten för mig.) Hade en Dell XPS 15 förut, sedan Zenbooken och båda har för stora & tunga laddare i mitt tycke.

Är den medföljande laddaren liten duger den kanske som den är, annars har Lenovo kanske en liten reseladdare (för vägguttag, ej billaddare) el dyl som man kan köpa? Har försökt googla men det är svårt att vara säker på att laddaren man hittat verkligen är avsedd för T440s.

Av JackA
Skrivet av snajk:

Lenovo har grymma kurser/videos för deras tekniker som är åtkomliga för alla. Gå in här och klicka dig fram till T440s och välj Take course sen FRU Videos. Där finns filmer om hur man plockar isär och sätter ihop i princip alla komponenter osv.

Grymt, tack

Av JackA

Tack Som_En_Chef. Då är alltså 47W-batteriet helt enkelt ett stort men billigt alternativ (inte för att priserna skulle skilja åt sig särskilt mycket). Det får bli 3-cellsbatteriet för mig.

Att byta hårddisk + minne själv verkar kräva lite pysslande men är inte alltför svårt.
http://www.youtube.com/watch?v=HuXxQDOgVZQ

Av JackA

Tack. Får väl ta och fråga Lenovo helt enkelt. Tror förresten inte att 47W-batteriet var tillgängligt för 2-3 dagar sen när jag först tog en titt på T440s på Lenovos sajt. Det kanske är ett alldeles nytt batterialternativ vilket skulle förklara varför den inte omnämns på nätet. 72W är lite i överkant för mig, speciellt eftersom jag gillar storleken på min Zenbook. T440s:n kommer att vara lite större och tyngre i vilket fall men ju lättare, desto bättre.

Av JackA

Lenovo T440s

Funderar på att ersätta min Asus UX32VD Zenbook med en Lenovo T440s - vill ha snäppet större skärm, plats för Kengsinton-lås och möjlighet att vinkla skärmen 180 grader plus bättre batteritid. Skulle förmodligen kunna sälja Zenbooken för ~5K medan T440s:n skulle gå att få för knappt 11K.

Har tittat på hur man kan konfigurera T440s på Lenovos sajt.

Vet någon vad det är för skillnad mellan:

- 6-cell Li-ion batteri (47W)
och
- 6-cell Li-ion batteri (72W)?

Har letat på nätet men hittar inget. Alla pratar om skillnaderna mellan 3-cell Li-ion (23.2 W) batteriet och 72W-batteriet, men ingen omnämner 47W-batteriet. Jag vet att 72W-batteriet sticker ut en hel del medan 23.2W-batteriet inte gör det. Undrar om 47W-batteriet i så fall ligger mittemellan både storleks- och prestandamässigt?

Verkar lite mysko att 47W-batteriet är aningen billigare än 23.2W-batteriet. Kanske är 47W-batteriet fysiskt lika stort som 72W-batteriet men billigare?

Av JackA

Det verkar funka bättre när jag stänger av n i datorn och routern och kör bara med b/g. Då kan jag komma upp i 5/5 och skaplig stabilitet, fast inte hela tiden... Det funkar klart bättre när jag kör usb tethering och surfar genom mobilen som är uppkopplad mot routern. Det här problemet verkar extremt vanligt med just Intel 6235, känns löjligt år 2013. Ibland verkar det hjälpa att byta router.

Jag såg en video om byte av wlan-kort, det verkar möjligt men glappar så man får använda tejp, vilket inte känns särskilt intressant. Jag ska se om jag får ordning på det här kortet - hade aldrig trott att en Zenbook år 2013 har sämre wlan-kort än en Dell från 2008.

Av JackA

Vissa program jag använder mig av tycks inte fungera i Win 8.

Jag lyckades till slut installera Win 7. Det tog en hel dags testande och surfande innan jag lyckades få UEFI att hitta min USB-sticka, och sedan fick jag mecka en del för att få USB-portarna att fungera & få alla drivrutinerna på plats.

Datorn är aningen segare nu än med Win 8, undrar om det är caching-funktionen som inte fungerar som den ska. Inte besvärligt seg dock. Däremot fungerar det trådlösa nätverket extremt dåligt - jag sitter 7 m (och en vägg) från routern, har 3-4/5 i signalstyrka och får ut 1/2 av min 10/10 lina där min gamla Dell XPS M1530 får ut 10/10. Ibland tappar den helt kontakten med routern (en Zyxel P-870HN-51b, kör WPA2-PSK), kanske en handfull gånger på en dag.

Enligt Google finns det massvis med problem just med det trådlösa, och då tydligen speciellt Intels 6235, även i andra datorer än Zenbook. Däremot har jag inte lyckats hitta någon bra lösning, har testat tre olika Inter-drivrutiner hittills - ingen skillnad.

Vad göra?

Av JackA

Jag köpte en begagnad UX32VD-4002H (med Win 8) och vill byta till Win 7. Jag har läst denna tråd och ett antal sidor på nätet om detta och tror att jag förstår hur det hela skiljer sig från mina tidigare Win 7-installationer (jag har installerat Win 7 från USB ett tiotal gånger, men aldrig på en dator med UEFI). Sen har min Zenbook produktnyckeln inprogrammerad i BIOS, men det ska inte spela någon roll eftersom jag övergår till Win 7 (med separat nyckel, jag antar att den i BIOS endast aktiveras när man kör Win 8).

Jag har laddat ner verktyget Rufus:
http://rufus.akeo.ie/

med vilket jag gör en botbar USB-sticka (GPT för UEFI).

Det enda jag inte är 100 % säker på är...

...kan jag radera alla partitioner som finns i datorn före Win 7-installationen (jag tänker inte återgå till Win 8)? Finns där något som jag inte får radera, som gör att Win 7 inte kommer att fungera? Det verkar finnas en hel del drivrutiner jag får lägga in efteråt, och det verkar också finnas en viss risk för att caching på den inbyggda iSSD-delen (24 GB på min dator) inte kommer att fungera lika bra som nu.

Om jag förstått allt rätt finns där ingenting jag inte "får" radera, så det är bara att radera alla partitioner som hittas i samband med WIn 7-installationen, skapa två nya (en för OS, en för mina filer) och installera Win 7 från USB.

Har jag fel är jag extremt tacksam om någon kan förklara varför. Ska annars surfa lite till och sova på saken innan jag kör igång imorgon.

Av JackA
Citat:

Nu råkar jag ha 100/10 så jag funderar på hur hastigheten skulle bli, antar att jag får lusläsa runt i tråden och besöka deras hemsida. Är dock inte säker på om dom ger ut informationen på hemsidan, företag brukar sällan vilja skylta med att man inte bemöter konsumentkrav.

Enda sättet att verkligen veta är att testa. 49 kr för en månads testkörning är inte så grymt mycket. Jag hade 11-13 MB/s DL på torrenter med många seeders men, som sagt, jag flyttade strax därefter och har inte haft annat än ADSL sen dess. Minns jag inte fel uppgraderade de nyss ena Stockholmsserverns bandbredd (vill minnas jag såg ett nyhetsmeddelande om det). Du kan givetvis fråga deras kundtjänst men, som sagt, testkörning är nog enda sättet att kunna vara helt säker.

Citat:

En fråga bara, både du och jag kör VPN, men vad för sorts trafik vill du egentligen skydda? Piracy? Personlig trafik på forum och du vill förbli anonym? Är det något mer? Skulle uppskatta om du gav svar på detta, kan knappt tänka ut mer än dessa två användningsområden.

Torrenttrafik först och främst, i andra hand TV-programåtkomst - BBC iPlayer är en storfavorit, Hulu ibland, ibland vill jag kolla på fransk, rysk, finsk TV osv. Anonymitet i tredje hand - jag vill vara anonym men "lagom" räcker för mig.

Jag har aldrig haft stabilitetsproblem med PrivatVPN. Krånglar det är det min uppkoppling, inte PrivatVPNs service som ställer till det. Hade Anonine ett tag innan och då var det problem ibland, men det är för flera år sen.

Av JackA

För min del är svaret enkelt. PrivatVPN är bäst för mina behov. Priset är OK (49 kr/mån, 129 kr/3 mån, 449 kr/år), klienten smidig (låter mig välja och byta server smidigt, skulle uppkopplingen brytas kan jag välja att låta den automatiskt stänga av torrent-program och starta igen när uppkopplingen kommer tillbaka, kan välja att låta den försöka koppla upp sig igen automatiskt om uppkopplingen bryts osv.). Serverantalet är tillräckligt stort (Sverige, USA, Schweiz, Holland, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Danmark, Luxemburg, Finland, Norge, Rumänien, Ryssland, Kanada - vissa länder har fler än en server man kan välja på) och hastigheten drabbas aldrig. Dock så har jag bara 16/1 ADSL så jag kan inte säga hur en 100/100 lina skulle fungera - men hade inga problem under den korta tid jag hade 100/100 med privatVPN för något år sen, då körde jag endast mot svenska servrar. Det säger sig självt att man tappar hastighet ju längre bort trafiken ska, VPN eller inte.

Sparar inga loggar, snabba & bra svar från kundtjänsten, har lagt till servrar i länder jag frågat om. Självklart är det ingen adware, reklam eller dylikt - jag betalar ju för tjänsten. Jag betalar årsvis numera.

Med andra ord - efter att ha testat flera olika har jag efter att jag hittade privatVPN inte haft någon som helst anledning att testa andra lösningar. Nöjd kund, rekommenderar utan minsta tvekan.

Av JackA

PrivatVPN.se har ett antal servrar i olika länder - däremot så har de sannolikast inte fler servrar per land, möjligtvis några stycken i Stockholm, har faktiskt inte frågat. Du ser din IP-adress i klienten så du kan se hur pass olika de är. Här är de servrar som finns idag:

Sverige - Stockholm
Holland - Amsterdam
Storbritannien - London
Schweiz - Zürich
Frankrike - Paris
Tyskland - Frankfurt
Danmark - Köpenhamn
USA - Manassas, Virginia (alldeles intill Washington DC dvs. Östkusten)
USA - Denver
Luxemburg - Stensel
Finland - Helsingfors
Norge - Oslo
Rumänien - Bukarest
Ryssland - St. Petersburg

Av JackA

Du kan inte ställa in det i klienten nej. Man kan välja "random server" att koppla upp sig mot, men det finns ingen funktion som skulle koppla om dig efter en tid. Måste säga att jag har lite svårt att se varför man skulle behöva det, torrenttrafik t.ex. fungerar mig veterligen endast genom Stockholmsservern (har förvisso inte testat alla). Man kan använda PrivatVPN med OpenVPN GUI, vet ej om något sånt går att lägga in där. Man kan välja att klienten kopplar upp sig igen automatiskt (mot t.ex. en random server) varje gång uppkopplingen bryts, och kanske kan man på något annat vis se till att den bryts med jämna mellanrum.

Vad brandvägg gäller vet jag ej, jag vet att privatVPN har de flesta portarna stängda åtminstone på andra än Stockholmsservern (jag behövde en viss port i UK och fick be dem öppna den åt mig, då sa de att de flesta är stängda men de öppnar oftast om man behöver det), och man kan i klienten kryssa i "bypass firewall" vilket jag inte gjort - ändå fungerar allt jag använder den för. Bäst fråga nån som vet bättre. Annars håller jag min dator ren, testar den med ett gäng program med jämna mellanrum och har aldrig haft några problem. Sen är jag också försiktig med vad jag gör på nätet.

Av JackA

PrivatVPN blir bara bättre och bättre; imorse dök det upp en uppdatering till klienten, och nu kan man välja mellan följande servrar (byte av server sker otroligt smidigt i klienten):

Sverige - Stockholm
Holland - Amsterdam
Storbritannien - London
Schweiz - Zürich
Frankrike - Paris
Tyskland - Frankfurt
Danmark - Köpenhamn
USA - Manassas, Virginia (alldeles intill Washington DC dvs. Östkusten)
USA - Denver
Luxemburg - Stensel
Finland - Helsingfors
Norge - Oslo
Rumänien - Bukarest
Ryssland - St. Petersburg

PrivatVPN loggar som regel inte trafiken, dock så vill jag minnas att de måste göra det på servrarna i USA. För torrenttrafik används huvudservern dvs. Stockholm.

Av JackA

Jag hade Anonine för 3 år sen, därefter VPNtunnel och sen körde jag med Ipredator ett år. I slutet av 2011 upptäckte jag privatvpn.se som i mitt tycke är bäst av bunten, mest tack vare den smidiga klienten och enkelheten i att välja vilken server i vilket land man vill vara uppkopplad mot. Vad hastighet, stabilitet och kundtjänst gäller har inte skillnaderna varit så stora - för mig.

Sen har jag inte längre 100/100 lina. Anonine och VPNtunnel klarade oftast av att inte strypa hastigheten, jag kunde seeda och tanka hem på över 10 mB/s. Ipredator och privatvpn har jag inte testat på något bättre än 24/2.

Av JackA

...jag hade inte svarat om det hade varit en ny tråd, jag är inte så mycket på sweclockers längre, men har bevakning på denna tråd sedan tidigare. Jag har testat de flesta svenska VPN-tjänsterna och några utländska.

Av JackA

Gmx.com är väl en skaplig e-posttjänst, om inte direkt "anonym".

Jag skulle rekommendera privatvpn.se över alla andra. Priset står sig i jämförelse med alla andra, hastigheten är ruskigt bra och man kan enkelt välja mellan ett antal länder varje gång man kopplar upp sig. Lägg till en smidig klient där du kan välja att stänga av din torrentklient om uppkopplingen bryts, och få den automatiskt igång igen när uppkopplingen återställs, så har du ett riktigt smidigt paket. Stabilt också, bättre än Ipredator enligt mig. Inga loggar sparas, betalning är väl enklaste vägen att komma dig på spåren, men samma lär gälla alla andra tjänster. Men vad gör man med den uppgiften om inga loggar finns - även om man kan se att du har ett konto där så kan man ju ingenstans se om det var just ditt konto som hade IP-adressen man vill spåra.

Av JackA

Ok, jag kan ändra inställningarna i båda routrarna, och det är något jag gör fel. När jag kopplar upp mig genom 2:an får jag fortfarande en IP-adress som börjar på 192.168.2.XX fast 2:an inte längre ska dela ut IP-adresser.

- Ska jag välja "repeater" eller "repeater bridge" i Linksysen?
- Kan det vara så att den äldre IP-adressen ligger kvar i min dator? Har provat stänga av/på trådlöst på min dator, ipconfig /release och ipconfig /renew men det hjälper inte. Antingen så får jag en 192.168.2.XX adress eller en 169.XXX.XXX.XXX-adress.

Nu kommer jag öht inte ut på nätet genom 2:an.

Av JackA

Ok, jag fick faktiskt tillgång till lösen och login till Linksysen. Det jag ska ändra på är väl då:

Network Address Server Settings (DHCP):
DHCP Type (nu DHCP Server): ska väl ändras till DHCP Forwarder med 192.168.1.1 som DCHP Server address?

Av JackA

Router + repeater = 2 SSID = fel?

Jag bor tillfälligt på ett ställe där jag har problem med uppkopplingen. Jag har inte direkt tillgång till utrustningen men kan säga till ifall det inte funkar. De verkar inte vidare duktiga på att lösa problemen, så jag tänkte försöka klura ut vari problemet kan ligga så jag kan föreslå en lösning.

Upplägget verkar vara följande:

1. ADSL med Zyxel P-660HW-T1 v2 som router, man kan ansluta sig direkt till den men signalen är oerhört svag där jag sitter. SSID: namn, IP-adress 192.168.1.1, kanal 6
2. Linksys WRT54G/GL/GS (DD-WRT) i repeater mode, sitter precis utanför mitt rum så signalen är bra. SSID: namn1, IP-adress 192.168.2.1, kanal 6

Problemet:
- När jag kopplar upp mig mot 2:an får jag bra signal och bra hastighet. Men efter 5-30 minuter förlorar jag kontakten med internet; jag har fortfarande kontakt med 2:an, men den verkar inte länka mig vidare till 1:an och internet. Kopplar jag mig mot 1:an får jag en IP-adress på 192.168.1.XX, kopplar jag upp mig mot 2:an blir det 192.168.2.XX. Ibland löser sig problemet med ett att koppla ner sig och upp igen, ibland måste 2:an startas om.

Jag är ingen expert på trådlösa nätverk, men om 2:an fungerar som repeater så borde den väl inte ha en annan SSID? Man borde bara kunna se ett trådlöst nätverk? Just nu är jag uppkopplad mot 2:an och det går bra att surfa i bra hastighet, men inom en halvtimme lär den ha sparkat ut mig igen.

Bifogar skärmdump på routerstatus.
1:an:

http://uploadpic.org/storage/2011/thumb_IgZNgvYKzbL5yE9dOVX2lMgV...

2:an:

http://uploadpic.org/storage/2011/thumb_SxA7s8w12TjmoImEfLA6Zd9x...