Inlägg

Inlägg som Syph1x har skrivit i forumet
Av Syph1x

Sapphire RX 5700XT Pulse som en del av senaste datorbygget 2019. Föredrar AMD då de brukar ha bra prestanda per krona, och har ”native” support i Linux.

Sapphire föredras då de vad jag förstått tillverkar eller tillverkade AMD:s referenskort. Det är en bra kvalitetsstämpel för mig. Även Powercolor då de är exklusiva för AMD. Brukade köra EVGA för Nvidia förr, av samma anledning.

Håller än för mina behov, men lutar åt nybygge om något år eller två. RX 8800XT kan nog bli aktuellt då, troligtvis från Sapphire.

Av Syph1x
Skrivet av Falcon:

Tack för svar. Så här säger "google"
" Ubuntu is better for users seeking the latest features and a more extensive software repository. Linux Mint is favored for its user-friendliness and ease of use, especially for those transitioning from Windows. "

Innebär det att det är svårare att hitta drivrutiner till Mint/Cinnamon?

Ursäkta sent svar. Drivrutiner i linux sitter i själva linuxkärnan, och Mint använder Ubuntus oftast moderna linuxkärna. Nya drivrutiner kommer inbyggda i varje ny kärn-release, så det är i regel inte som Windows där du måste installera drivrutiner manuellt. Ett undantag är Nvidias drivrutin, den måste installeras på ungefär samma sätt som i Windows, men både Mint och Ubuntu har användarvänliga wizards för detta.

2-3 klick, en nerladdning och en omstart, så är det klart. AMD å andra sidan har en väldigt bra officiell drivrutin inbakad direkt i kärnan.

Av Syph1x

Jag bor i UK och har fått upp samma rekommendationsfria sida i åtminstone 2-4 månader nu. Trodde det gällde för alla, men verkar ha varit ännu ett A/B-test.

Jag är nöjd med detta, så man slipper alla gigantiska ögon, neon-highlights, röda pilar och gapande munnar.

Av Syph1x
Skrivet av Falcon:

Jag har, helt ärligt och seriöst(även om jag skojar lite i tråden här) funderat väldigt hårt på Linux.
Jag surfar och spelar spel endast.
Fungerar verkligen allt bra på Linux och Steam? Finns Xbox gamepass?(dum fråga kanske, men var tvungen)
Drivrutiner? Wireless USB headset? Det bara fungerar?

Jag skulle rekommendera Linux Mint (Cinnamon Edition). Bästa nybörjar-disten enligt mig. Då får du ett stabilt system med lättjobbat UI som liknar Windows 10. Ett av deras designmål är just att underlätta för användare som byter från Windows.

Mint är Ubuntu fast utan Ubuntus irriterande Snap-paketeringssystem. Kör du AMD-grafik är det enklare att installera Linux än Windows, enligt mig. För Nvidia krävs ett extra steg för drivrutinen, men det kräver ett knapptryck och ca två minuters installation.

Det är inte svårare än att installera Steam från Mints egna app store, och sedan installera de spel du vill, precis som på Windows. Behöver bara ändra en inställning för Proton i Steams inställningar, för att köra det för alla titlar.

Har ingen aning om Game Pass. Nerladdning av spel funkar nog inte, men Xbox Cloud via webbläsare fungerar kanske.

Enda nackdelen är att du inte får Wayland utan får nöja dig med Xorg som display server, men det är överkurs om du precis börjat med Linux. Xorg funkar, dessutom jobbar Mint på Waylandsupport. Tror de släppte experimentell support i senaste.

Av Syph1x

Ju mer Microsoft tjatar, desto fler kommer gå över till Linux. 95% av alla spel jag testat funkar i Steam via Proton.

Microsoft respekterar inte längre sina kunder, känner jag. Deras kunder är nu ”användare” i deras ögon.

Något hände för cirka 10 år sedan, kanske var det när Satya Nadella tog över. Mycket mer fokus på reklam, datainsamling och ”everything as a service” sedan dess.

Googles framgångar som inspirerade, gissar jag.

Av Syph1x

Windows 11 och dess överförmyndarskap fick mig att slutligen uppgradera till Linux på heltid. Kör Debian stable, funkar kanon. Har en stackars sata-SSD med windows med egen bootloader, med sataporten avstängd i bios, ifall något spel skulle strula. Hittills inte behövts.

Ogillar starkt den här utvecklingen med s.k. ”enshittification”. Varje år testas vårt tålamod, med allt från A/B-tester till reklam och dark patterns direkt i operativsystemet vi betalat för.

Vill man ha mig som kund, så får man först och främst fokusera på att tillverka en bra produkt som jag faktiskt vill använda.

Sen hade det hjälpt om de respekterade mig som kund, och inte förlitar sig på popups och highlightade ”accept all”. Popups som ”är du säker på att du vill byta från Edge? Titta här vad bra den är, snälla byt inte” upplever jag bara som patetiskt. Det inger inget vidare förtroende att de måste hålla på med sådant.

Med Windows känns inte som att man äger sin egen dator längre. Windows 7 var den sista bra versionen, enligt mig.

</gubb-rant>

Av Syph1x

Titel: Service Manager

Verksamhet: Support och utveckling av en ”kritisk applikation/plattform”, offentlig sektor

Personal: Ca 10.000

Grupper inom avdelningen: Kundtjänst, 1st line triage team, service management, devops, database admins, product owners, API team, systemarkitekter, testing, scrum masters, release management, säkerhetsteam, diverse konsulter

Antal klienter: Ingen aning
Antal servrar: Antagligen tiotusentals + flera cloudlager på det

Antal användare: 100% av alla användare i branschen måste använda vår applikation, både nationellt och internationellt. Tiotals miljoner räcker nog inte.

Av Syph1x

Träffade Charles runt 2014, i Göteborg. Mycket rolig kille. Såklart drog han en massa ”wahoo”-ljud. Får se om jag lyckas gräva fram en halvtaskig selfie.

Jag sa till honom, ”jag har förmodligen lyssnat mer på din röst genom min barndom, än mina föräldrars”.

Av Syph1x
Skrivet av dlq84:

Får mig att tro att de är ihoplimmade med varandra, skulle inte förvåna mig. Det gör att det blir väldigt dyrt och meningslöst om man bara behöver byta batteri.

Men det ser ut som att vi bara behöver stå ut med detta skräp ett par år till.

Skrivet av Clasito:

Må hända, känns ju riktigt korkat faktiskt. Med tanke på att skärm och batteri är de vanligaste delarna att byta ut, men inte samtidigt, lär ingen söka sig hit i första hand. Har ens telefon blivit överkörd av en bil är den här combon säkert prisvärd.

Byts skärmen ut om man lämnar in den på serviceställen också?

Batteri kan köpas separat utan att behöva betala för en ny skärm, men ett skärmbyteskit innehåller alltid ett nytt batteri, se min kommentar ovanför.

Av Syph1x
Skrivet av Clasito:

Bra initiativ men märkligt att batteri och skärm inte säljs separat.

Som gammal f.d. Samsung-engineer kan jag bekräfta att den officiella linjen för auktoriserade reparationstekniker, sedan en viss Note släpptes, har varit "om du behöver ta loss det fastlimmade batteriet från OCTA:n (chassi+skärm i ett) - byt då ut det". Hade du återanvänt samma batteri-serial vid ett skärmbyte så gick det inte att stänga reparationsjobbet.

Som kuriosa kan även nämnas att det i samma veva infördes en ny, mycket rigorös QC-process för batterier. Har för mig att det var åtta punkter eller fler.

Av Syph1x

IT-chef på brittisk myndighet, har hand om ett stort system i klassen "nationellt kritisk infrastruktur".

Personlig favorit bland lösningar som jag sett: Prestandaproblem vid stor dataexport i livemiljön, lösning: "Tryckte i 900GB extra RAM, nu funkar det".

Av Syph1x
Skrivet av JonasT:

Tack för det varma välkomnandet, känns skitkul att vara tillbaka!

Välkommen tillbaka Jonas. Sweclockers är inte Sweclockers utan dig. Har lurkat här sedan 2006-2007 och har följt dina otaliga chassirecensioner som skänkt oss många timmars nöje.

Minns fortfarande din och Emils första video, ni hade inte riktigt samma kameravana på den tiden. Nu har du uppgraderats till Chassi-pappa, inte illa.

Grattis, nu kan du officiellt börja plåga redaktionen med pappaskämt, om du inte redan har börjat!

Av Syph1x

IT-chef på brittisk myndighet, så visst blev hobbyn min karriär, även om jag jobbar ganska långt bort från hårdvaran numera. Bråkar mest med systemarkitekter, IBM-konsulter och diverse devops-team. Service Management för en stor hybrid on-prem/molnapplikation. ITIL som gäller.

Innan dess var jag Samsung-engineer, och när jag fortfarande bodde i Sverige så drev jag egen ”datafirma”. Mycket ”data” har det blivit!

Av Syph1x

På akuten i London 😭

Skadat handen, får vänta till ca kl 3 inatt.

Glad midsommar!

Av Syph1x
Skrivet av Kowalski1:

Hej.Köpte en sådan mobil till frun men så fort jag har valt språk kommer Knox deployment upp på skärmen.Jag är privatperson,ingen företagsmobil.kan välja:bluetooth att ansluta till it admins enhet.Händer inget vid klick på det.
Wifi direkt samam sak.Qr code,vadå kod?Var är den?kan man skippa det nu så jag får igång telefonen överhuvudtaget?
Mvh

Var köpte du telefonen ifrån? Kan du kolla SKU-koden på boxen? SM-A526BxxxEUA ska det helst vara. Jobbar på Samsung så kan ev kolla upp serienumret, om så önskas.

Av Syph1x
Skrivet av Idleworks:

Finns det någon anledning att samtalsinspelning inte är aktiverat på telefonerna i sverige? Vet att det med tidigare generationer gått att aktivera med sim från thailändsk operatör men tydligen inte längre. Är sverige för litet land för att man ska hålla koll på att det är lagligt eller finns det någon annan anledning?

Gissningsvis är det det sistnämnda. Kan även ha med GDPR att göra. Samtalsinspelningsfunktionen är så vitt jag vet låst till SKU och medföljande firmware (ex. Svensk modell=NEE, tysk=DBT, brittisk=BTU osv)

Av Syph1x
Skrivet av lastninja:

Sorry om jag kapar tråden lite, men en fråga jag har är varför Samsung tog bort Ir (var bra för airconditions, TV's på krogen/gymmet/jobbet m.m.), Temperatursensor (fanns i GS4), Airview (finns i min GS5, och extremt funktionellt för att röra "muspekaren" över interaktiva element på webbsajter och tex fälla ut extended info eller menyer, eller få upp div kontrollers på webbvideos där autohide annars sabbar - alltså funktionen att hoovra med fingret några mm från skärmen och på så vis flytta den osynliga muspekaren)?

Och en direkt teknisk fråga. Dagens flaggskepp har extremt maffiga SoC's. Vet du om Power saving lägena kan tvinga CPU-delen att hålla sig på en betydligt lägre och beskedligare klockfrekvens, för att alltså spara batteri och hålla tempsen i schack? Gäller även i mobil-spel, där man kanske nöjer sig med en lägre prestandanivå och hellre får bättre batteritid/temps. En sådan funktion, där man kan styra prestandanivån skulle verkligen uppskattas, utan att behöva hacka mobilen alltså.

Fråga 1 har jag inget direkt svar på. Nu spekulerar jag bara, men gissningsvis beror det på att man valt att fokusera på färre, men mer genomarbetade funktioner i senare flaggskepp, och då har man främst valt att kapa s.k. gimmickar, gissningsvis baserat på insamlad användningsdata från användare. Vad gäller IR gissar jag att det handlar om att pga att kameramodulen växer för varje generation, så finns inte mycket plats kvar för IR.

Fråga 2 kan jag dessvärre inte heller svara på utan att blanda in hemligstämplad information. Jag kan vidarebefordra din förfrågan till R&D i Korea, om så önskas.

Av Syph1x

Jag jobbar då redan åt Samsung utomlands, som Level 2 Engineer. Har omfattande kunskap om samtliga Galaxy-enheter. Hjälper gärna till att svara på tekniska frågor, så länge de inte omfattas av NDA.

Lycka till, ser fram emot en representant här i forumet!

Av Syph1x
Skrivet av EyEr0n:

Ok.
Så det är alltså en vettig uppgradering för de pengarna?
Inget "Vänta 2 mån på X istället?" osv?

"Den som väntar på ny teknik lär vänta hela livet", eller något åt det hållet brukar jag säga. Jag brukar oftast köra på, allt blir ändå gammalt efter ett par månader max.

Köper man tidigt i en generation så får man istället agera betatestare av diverse barnsjukdomar, så det går nog jämnt ut.

Av Syph1x
Skrivet av EyEr0n:

Hej.

Jag har en superdator med GTX 970 och i5 4690k ifrån ca 2014 och tycker att det är dags för en uppgradering.
Har även skaffat en skärm med 1440p 144 hz upplösning ifrån 1080p 60 hz och det blev ju inte fler FPS då.
Jag har plockat ihop följande på komponentkollen.

Är det en bra kombo och en värdig uppgradering?

Doom Eternal är ett givet lir när det kommer och det måste flyta på bra.

https://komponentkoll.se/bild/QtBDy.png

Jag byggde två nya datorer till mig och sambon i december, med det moderkortet, processorn och grafikkortet. Har funkat klockrent.

Värt att tillägga är att även jag uppgraderade från 970+4690K, och nog är det skillnad, minst sagt! Asus, AMD och Sapphire är alla säkra kort, tror du kommer bli helnöjd.

Ett tips är dock att kolla Asus minnes-QVL för B450-F, se till att plocka ett minneskit därifrån för att slippa eventuellt minnesstrul. Jag kör med Corsair CMK16GX4M2B3000C15, som finns i QVL.