Inlägg

Inlägg som vectrex har skrivit i forumet
Av vectrex

Nu har jag inte skrivit i detta forum på minst 10 år, men jag såg denna tråden och insåg att jag var tvungen att svara.

Detta är inget magiskt på något sätt. En bild skalas om med interpolation. Skall vi t.ex. förminska en bild från 4K till 1080p så är det allra enklaste att bara ta färgmedelvärdet av 4 pixlar och sätta dessa på 1 ny pixel. Denna sortens skalning är väldigt enkel och väldigt snabb, men blir sällan särskilt snygg.

Jag rekommenderar följande artikel för att fördjupa sig lite:
https://en.wikipedia.org/wiki/Image_scaling

Av vectrex

Antingen är du dålig på att förklara eller så har du lite att lära om bitrate vs datamängd.

Ställer du in att din stream får ta 2mbps i anspråk så kommer den göra det! Det betyder alltså att du kommer förbruka minst 0,25Mb per sekund. Streamar du i en timme så kommer du göra åt 900Mb per ansluten tittare!

Sen tillkommer ju övrig data, för själva spelet bland annat. Denna är troligen rätt försumbar i sammanhanget!

Av vectrex

Korta svaret: Det är dom som gjort fel!

Lite längre svar: Du kan fortfarande nå sidan, exakt hur beror på din webläsare, men det går.

Av vectrex

Felet är troligen att den DNS som du använder (via din router) har gått ner. Det finns ett par andra trådar här som pratar om att telia har/haft problem med sina resolvers.

Att google t.ex. fungerar beror på att din lokala resolver-cache i datorn har cachat ip:t för google.

Du kan ändra DNS direkt i routern till 8.8.8.8 t.ex. så kommer alla anslutna enheter att använda den DNS:en. Nu är visserligen googles DNS:er sjukt snabba, men i normalfallet så brukar det vara bättre att använda din ISP:s DNS då dom generellt svarar snabbare.

Av vectrex

Bitraten ställer du ju själv in som sagts ovan. Men om 2mbit inte räcker till så är det ju en fingervisning. Mobiloperatörerna mäter all trafik, det är inte enbart nedladdad data som äter av din quota. Uppströms räknas lika mycket och det är den sammanlagda trafiken som anges i abbonemangsvillkoren.

Av vectrex

Bahnhof 100/100, stadsnät utanför Göteborg!

http://www.speedtest.net/result/3968929078.png

Av vectrex
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sinned89
Okej, tror du det funkar med 450D som hennes farsa har?
Har kollat lite efter en CD att ladda hem men verkar bara gå att beställa för 19 USD (frakten) väldigt osmidigt gjort av Canon tycker man. Lever på väldigt små summor pengar och har faktiskt inte råd med 19 USD plus att hon behöver det på måndag

Det räcker att trycka in nån liten sträng i windows registry för att kunna installera uppgraderingarna från canons hemsida. Jag gjorde det på min jobbdator minns jag, tyvärr minns jag inte exakt vad det var man skulle skriva in.

EDIT: Här är en sida som förklarar hur man gör.

Av vectrex

Jag har en Röde SVM (Stereo Video Mic). Blir ett mycket bra ljud i stereo, men den fångar ju upp ljud i alla riktningar (hela poängen med Stereo).

Du efterfrågar ju något som är mer riktat, då skulle jag rekommendera en shotgun mic. Finns i alla prisklasser, men en någorlunda budgetvariant som fortfarande är mycket bra är t.ex. Sennheiser MKE-400.

Av vectrex
Citat:

Ursprungligen inskrivet av FlayaN
Hur länge tills den är ute då? Känns inte som att en systemkamera är optimal för videoinspelning?

EOS 7D finns redan i handeln.

Är det video du ska göra är det bättre att köpa en videokamera med autofokus och (så gott som) oändligt skärpedjup.

Är det en film du vill skapa, där du kan laborera med mycket kort skärpedjup och få otroligt bra lågljusegenskaper. Då är det en Canon EOS 5D Mark II eller en EOS 7D du skall skaffa. Finns inte mycket bättre att få oavsett prisklass i dagsläget. Dock är dom inte speciellt praktiska då du är tvingad till manuell fokus. Men för professionell filminspelning finns inte autofokus ändå.

Av vectrex
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lundstrom.emil
Blev riktigt nöjd med bilden nedan, då exponeringstiden var 5 sekunder:D på fri hand.

http://public.bay.livefilestore.com/y1pFZ7f3KfXpBfRq9F_zsXjAV...

5 sekunder på frihand i nästan kompakt mörker med blixt ja! Med blixt i en mörk grotta kan jag fota med 3h slutartid och ändå få knivskarpa bilder :).

Av vectrex
Av vectrex
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Toxic Crow
Mycket fin placering på skärpan, men du får nog öva på att locka fram ett leende ;P Eller är 5D MkII så läskig? ^^

Hon hade visst rätt hög feber den dagen, var därför det var så svårt med ett leende. Men att allt ska klaffa, perfekt skärpa på närmaste ögat vid f/1.4 och ett minst sagt rörligt subjekt, snygg ljus och samtidigt ett leende. Det händer inte ofta!

Här kommer en från igår med ett leende.

http://farm3.static.flickr.com/2604/4063977172_9873f9e6a7_o.jpg

Av vectrex
Av vectrex
Citat:

Ursprungligen inskrivet av suck
Ett försök till uppenbar HDR-effekt, utan för den delen bli skabbig
http://idmud.com/photos/vardagsrum_hdr.jpg

Tyvärr så blev det skabbigt ändå!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av SteFFoo
Det var fanken inte dåligt att veta det
Visste knappt vad stället hette själv. Jag och flickvännen tog en tur dit då det verkade fint där

Tack!

Edit:

En till!

http://www.shphotographer.com/stuff/_MG_9366.jpg

Riktigt läcker bild, gillar färgerna!

Av vectrex
Citat:

I rest my case!

tycker jag är ett skönt uttryck som jag inte hittar någon bra motsvarighet till på svenska.

Av vectrex

Var och Kitade en sväng igår. Här är en polare "in action".

http://farm3.static.flickr.com/2439/3874452614_3e07f7efa3_b.jpg

Av vectrex

Fotade ett bröllop i helgen, mitt första. Var med hela dagen, 600 bilder totalt, tungt jobb att processa. Här kommer ett smakprov från början av dagen.

Kommentarer uppskattas som alltid, dessa är jag framförallt osäker på vitbalansen i, var knöligt med blandljus från både fönster och lysrör/glödlampor.

http://farm3.static.flickr.com/2649/3835111292_226aa835b7_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3580/3835111432_c4464ddc7f_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2587/3834319665_2ea3e67c68_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2630/3834319765_9d25a9b46e_o.jpg

Fortsätter posta lite varefter jag hinner med att editera, kan ta sitt lilla tag.

Av vectrex
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dumbo
Om man inte måste ha väldigt ljusstarka vidvinklar så ser jag inte riktigt vad som skulle saknas på vidvinkelsidan för en crop-kamera. 10mm motsvarar 16mm om man pratar Canon.
Det skulle vara om man tänkt sig köpa tilt-shift-objektiv isf...

Sen tycker jag väl att du säger emot dig själv lite. Du fotar nästan bara statiska saker och "ISO-prestanda är viktigt". Jag vet inte om jag missförstår nu, men du kanske skulle lägga pengar på ett stativ istället?

Om vi nu förutsätter att brusprestandan på FF-huset är 1 steg bättre (vilket är ganska nära sanningen, givet samma teknik) och att man nöjer sig med samma skärpedjup:

Canon EF 200/2.8 L II USM 8 998 kr

Canon EF 300/4.0 L IS USM 16 275 kr

80% högre pris skulle jag nog kalla en smula dyrare.

Däremot är det ju, som du är inne på, att man "kommer undan" med lite sämre objektiv, rent skärpemässigt, på FF pga pixeltätheten är lägre och att man inte behöver förstora bilden lika mycket för att nå samma slutgiltiga förstoring. Detta så länge man inte pratar kantskärpa iaf, som ofta är avsevärt sämre på FF, särskilt med samma objektiv.

Du har en poäng där, vill man fota mycket tele så är cropkameran ett billigare alternativ. Å andra sidan kan man ju alltid croppa bilden från 5D till 1.6crop, men då blir det bara ca 5 megapixlar kvar.

EDIT: Sen kan man ju fråga sig vad f-n som har hänt med priset på 300/4L IS. Den kostade väl för bara något år sen runt 11-12K. I Usa köpte jag den för $1095 för några år sen.

Av vectrex
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mYrAns
Tack! Just nu lutar det faktiskt åt en 5D. Macro, action osv som kräver vissa saker är ändå inget jag fotar, därför känns det onödigt att köpa en cropkamera som har snabb serietagning när jag befarar att jag kommer bli besviken då jag vet att det är bildkvallité jag är ute efter. Du som har användt en 5D samt en del cropkameror, vad mer än sökaren är det man märker stor skillnad på? Är bildkvallitén Så mycket bättre? Skönt att höra att det med optiken.

Faktum är att mycket optik faktiskt känns skarpare monterade på en 5D än på ett crop-hus. Detta förklaras enkelt med att pixeldensiteten är så mycket lägre men att upplösningen ändå är hög. Den inneboende oskärpan i objektivet sprids över färre pixlar helt enkelt.

Vad känns bättre, tja. Bildkvalitén är bättre men vid låg ISO så är det mycket liten skillnad (här är alla digitala systemkameror väldigt bra). Vid högre ISO står sig 5D mycket bra även jämfört med moderna hus. Skulle vilja säga att det inte finns någon crop kamera som har lika bra ISO prestanda som 5D, tror endast den klås av D700, 5D Mark II och 1Ds Mark III, inga andra rår på den.

Det har sagts förr och jag kan inte annat än att hålla med. Det är en speciell känsla i filerna från 5D. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är men jag tror det har att göra med renheten (det låga bruset) och det korta skärpedjupet (brus syns oftast tydligast i partier som är ur fokus).

Kameran känns mycket mera välbyggd än xxD modellerna. För att vara helt ärlig tror jag det i mångt och mycket beror på att den är större och tyngre samt saknar inbyggd blixt. Den inbyggda blixten får oftast en kamera att kännas lite "skramlig".

Du kommer inte ha problem att fota sport med 5D, jag har fotat amerikansk college football många gånger och min uppdragsgivare var alltid mycket nöjd. Självklart har den inte 10fps, men i min mening handlar det mer om timing än att man faktiskt behöver dom där 10fps:en.

Köp en 5D, du kommer inte ångra dig! Vill du ha en sista knuff på vägen så är det att du garanterat kommer kunna räkna hem denna affären mycket enklare än om du köper en 50D t.ex. Tror värdeminskningen kommer gå väldigt långsamt på en begagnad 5D jämfört med en ny 50D!

EDIT: En sista sak! Jag kan ibland känna att jag ångrar mitt byte från 5D till 5D Mark II. Inte för att den nya är sämre, men för att den nya är så lite bättre att det inte motiverar prisskillnaden, man kan få mycket fin optik för 15K. bra är 5D! Fast när jag ser hur bra och kul filmfunktionen är så slutar jag ångra mig, men det är en annan femma!

Av vectrex

Med infon om vad du gillar att fota skulle utan tvekan valt 5D. Jag har haft en 350D, en 5D och nu en 5D Mark II. Har också fotat mycket med 20D och 30D.

Det finns mycket som tilltalar med fullformat annat än det folk påtalat ovan. Personligen tycker jag sökaren gör det värt det. Otroligt mycket större och ljusare, som en uppenbarelse från att kika genom det lilla rör (känns det som iaf) som sitter på cropkamerorna.

Enda nackdelen med fullformatet är när man fotar macro och vill ha stort skärpedjup. Att den skulle kräva bättre och dyrare objektiv är bara nonsens. Pixeltätheten på en 5D är mycket mindre än på vilken cropkamera som helst.