Inlägg

Inlägg som Solaris har skrivit i forumet
Av Solaris
Skrivet av aki04:

fattar inte varför folk är oroliga, corona kommer försvinna samma sekund biden tar plats i vita huset och kina får det dom velat hela tiden . inget konstigt ju

Wat? Vad svamlar du om?

Av Solaris

Som vanligt, så bölar filmindustrin över en lösning på ett problem som de själva skapade. Är det här verkligen en nyhet?

Av Solaris
Skrivet av hasenfrasen:

..nu hakar jag bara på lixom lite så där. Kommer en påföljd att hjälpa mot dumhet? Vem skall övervaka dumheterna? Har du något eget minne av t.ex. DDR? Iofs, det lär nog snart finnas en app för det. Obs, nu bara spekulerar jag vilt hit och dit. Att hantera samhällsfarliga smittspridare finns det dock redan lagrum för, tycker det räcker.

I nuläget så finns det ingen som vill ens gissa hur länge den här pandemin kommer att pågå, allt vi har svart på vitt att det mänskliga lidandet (dödsfall, sjukdomsfall, osv) kommer att öka allt efter smittspridningen ökar vilket i sig är konsekvensen av själviskt beteende eller eller ren och skär ignorans. Attityden hos dessa individer som struntar i direktiven verkar grunda sig att så länge som inte de själva drabbas så angår det inte dem, vilket är väldigt problematiskt på flera sätt. Om det kommer hjälpa? Tja, det vet vi inte förrän vi har provat men något måste göras och vill man inte ta sitt ansvar så får staten göra det åt dig.

Vad har DDR med det här att göra? Mig veterligen så försökte inte DDR med hjälp av Stasi bekämpa smittspridning av en samhällsfarlig sjukdom. Men du, du kanske har en poäng där trots allt, vi kanske borde skicka de som bryter mot karantänen och struntar i direktiv till ett inhägnat arbetsläger med allt där till där dom får tälja Dalahästar eller nåt, i sann socialistisk anda! /s

Vem som ska övervaka? Tja, vi har ju Svensk polis, SÄPO och FRA som inte verka göra så mycket annat än att övervaka.

Av Solaris
Skrivet av hasenfrasen:

Att kriminalisera dumhet låter mindre lockande, iaf för mig. Men men, det kanske blir lika populärt som att kriminalisera nyttjande av droger, förrutom alkohol och nikotin - de två värsta.

Med tanke på situationen så vore kriminalisering en passande konsekvens. Kan man inte följa de enkla direktiv som har ställts, så ska det finnas en påföljd.

Av Solaris
Skrivet av hasenfrasen:

Det krävs lyckligtvis en grundlagsändring för det.

Vad får dig att tro att det är på något sätt en garanti för att det inte blir en grundlagsändring? Att be folk att tänka på andra och följa direktiv verkar ju inte funka.

Av Solaris
Skrivet av Jaxione:

Är också rädd för detta. Det är ökningstakten som är oroande. Visar inte ett enda tecken på att stanna av utan precis tvärtom. Jäkla skit det här......Hoppas att folk har lite vett och håller avstånd.¨

Det enda som är positivt ÄNSÅLÄNGE är att dödssiffrorna fortsatt är låga. Men det kan ju gå åt pipan med det också om spridningen blir stor.

Problemet är att vi sätter allt för mycket tro på andra och deras välvilja att ställa upp och tänka på andra. Något som har typ inte funkat alls, det hade blivit en hel annan ton om beteendet från studenter och annat drägg hade fått dryga konsekvenser, te.x. bot om 10,000 kronor.

Av Solaris
Skrivet av hasseb64:

Han ser ut som en karikatyr, bra underlag för memes i framtiden

Ljuger på en konferens. Blir anställd av Intel. Hur mycket mer meme vill du ha?

Av Solaris
Skrivet av Viochee:

Det du hänvisar är något helt annat än det artikeln handlar om, i de fallen är det poliser som söker i sina egna register om än olovligt, finns det inget inget "spaningsuppdrag" finns det heller inget att hitta för nån att söka.

Men alla får tycka va de vill, kom bara ihåg att ingen av oss är så himla intressanta att nån vill övervaka oss såvidare vi inte har tänkt göra något rejält olagligt.

Ser du inte problematiken i det du skrev? Att missbruk av känsliga data sker och att det begås av människor vars plikt är att skydda det svenska samhället och svenska medborgare. Bara att för att de är poliser eller FRA anställda så finns det ingen som helst garanti att det här inte kommer misskötas eller missbrukas, vilket i polisens fall redan har skett upprepande gånger.

Av Solaris
Skrivet av Viochee:

Men för helskotta, det behövs en domstol som skall godkänna spaningen, lycka till att få godkänt att övervaka alla i hela Sverige med en P-bot och krypterad konversation med sin partner.

Hur lång tid tror du att det kommer gå innan de tänker att domstolsbeslut är något som förhindrar, något som är bara i vägen? Hur många "skjut först och fråga sen" incidenter krävs innan försvarsutskottet lägger fram ett nytt förslag där domstolsbeslut inte längre krävs för att FRA ska få bedriva spaning på personer av intresse och hur lång tid innan vi går från misstanke om brott till att vi övervakas, bara för att vara på den säkra sidan...

Ett annat problem som jag ser framför mig är de flertalet incidenter där obehöriga har tittat i polisens register av anledningar som inte kan beskrivas på något annat sätt än farliga.

https://www.vk.se/2020-04-09/polis-riskerar-avsked-atalad-for...

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/polis-soekte-info-...

https://nsd.se/nyheter/lulea/domd-polis-ar-fortfarande-arbets...

Tyvärr så är underrättelseverksamhet en väldigt slipperly slope.

Av Solaris
Skrivet av Viochee:

Falskt och överdrivet, läs artikeln igen

Med tanke på att det står och jag citerar; "Förslaget innebär att övervakning expanderas till att även täcka in kommunikation där båda parter befinner sig i Sverige." så är det bara en tidsfråga innan det räcker med att ditt brottsregister består av en P-bot som du har bestridit och du har krypterade konversationer med din partner, för att någon på FRA kommer bokstavligen bajsa på sig. För vi talar trots allt om Sverige, landet som inte har lärt sig något sedan IB-affären.

Av Solaris
Skrivet av lossah:

Vad är det folk vill dölja, som ni tror polisen/regeringen är så himla nyfikna på? Av just DIG, av alla invånare vi har här i landet.

Tänk så här istället, den främsta anledningen till att vi har fönstergardiner i våra hem är att hindra människor från att kunna se in. Anledningen till att vi inte vill att de ska se in är att vi anser att mycket av det vi gör i våra hem är privat. Oavsett om det är att äta middag vid bordet, titta på en film med dina barn eller till och med delta i intima eller sexuella handlingar med din partner. Ingen av dessa saker är olagligt på något sätt men även om vi vet detta behåller vi fortfarande gardinerna och persiennerna på våra fönster. Vi har helt klart denna starka önskan om integritet när det gäller vårt personliga liv och allmänheten.

Av Solaris

Tja, jag hoppas verkligen att Intel Xe är bättre än det tangentbordet som följde med Atari XE...

Allvarligt talat, så har jag en känsla av att Raja Koduri kommer köra en repeat på vad han gjorde hos AMD för hans designs hitills har ju primärt varit compute och grafik sekundärt. Utan bubblan som var kryptovaluta så tror jag inte att han hade blivit särskilt långvarig hos AMD och saken blir ju inte bättre för varje gång som han har visat upp Xe så handlar det mindre om grafisk prestanda utan mer om framtida AI-skalning och beräkning. Och nu så visar han upp dessa gigantiska GPU:er som jag undrar om någon allvarligt ser dessa någonsin bli mass producerade med den slutliga prislappen runt 300 dollar till slutkonsument?

Om jag ska måla väggen helt svart så tänker jag att ju mer som tiden går så finns det en överhängande risk att Xe kommer sluta som Larrabee/Phi gjorde.

Av Solaris
Skrivet av Johan.ka:

Vi kan jämföra med windows. Om Microsoft imorgon skulle stänga ner alla andra butiker och tvinga alla till windows store skulle det vara helt ok för dig? Det är ju Microsoft som har byggt plattformen.

Vad sägs om vi låter bli? För det finns alternativ till Windows där ute. Det finns färre alternativ till någon som äger ett stycke mark och som ställer upp en rutschkana med tillhörande biljettstånd. Det är inte så att du kan bara kliva in och kräva att få ställa upp ett eget biljettstånd på någon annans mark.

Av Solaris
Skrivet av snajk:

Ars tog upp Sverige rätt nyligen, men jag vet inte om den artikeln ger så mycket värde egentligen. Ars är en av mina favoritsidor av många anledningar, men politiseringen av Corona-bekämpningen i USA är verkligen total så det är svårt att ta något på allvar, oavsett riktningen.

Med tanke på hur situationen i USA har eskalerat och att Trumps senaste COVID-19 rådgivare är en typ som varken har kriterier inom folkhälsa eller smittsamma sjukdomar men som lik förbannat inte tvekar att kväka ur sig en massa dumheter till den grad att herrn har lyckats rejält reta upp CDC så är det egentligen inte så konstigt att författaren till Ars-artikeln framstår som smått upprörd.

https://www.nytimes.com/2020/09/02/us/politics/trump-scott-at...

Hur Doktorns expertis inom radiologi av det centrala nervsystemet är tänkt bistå USAs COVID-19 strategi? Det får man gissa sig till.

Av Solaris
Skrivet av snajk:

Nej, inte per automatik, men i detta fall så verkar det ju vara mildare när det gäller symptom och risker för den drabbade. Det är ju vad artikeln handlar om. Och det är inte spekulationer eller så utan vad forskningen visar.
Har du ens läst artikeln? Den innehåller inga åsikter från journalisten eller liknande utan rapporterar vad forskningen säger. Alltså att det finns starka bevis för en mindre dödlig variant av viruset.

Problemet jag har med rapporteringen i både Reuters och DNs "TL;DR" artiklar är språkbruket som får dem att nästan framstå som hoppfulla, för nu snackar vi om ett virus med mildare symptom och som är mindre dödligt. Om du hade läst The Lancet artikeln så hade du lagt märke till att språket är väldigt annorlunda, te.x:

"Interpretation The ∆382 variant of SARS-CoV-2 seems to be associated with a milder infection. The observed clinical effects of deletions in ORF8 could have implications for the development of treatments and vaccines."

Det är en klar skillnad på "mildare symptom" och "antaganden om mildare symptom" språkligt talat. En annan viktig detalj är att The Lancet artikeln inte ens tar upp om viruset är mindre dödligt utan att det är något som tolkas fritt från Reuters och subsekvent DNs håll. Det The Lancet artikeln gör rätt i är att poängtera att fler studier måste göras för det är inte svart på vitt och det jag ser som en risk här är människor som läser DN eller Reuters kommer tolka det som att faran är snart över pga språket som används. För vi talar om människor och människor är dumma.

Skrivet av snajk:

Jag vet inte vad du försöker säga angående att överviktiga är mer utsatta, det är knappast en överraskning då överviktiga drabbas hårdare av många sjukdomar inte minst lungsjukdomar (sen kan man förstås spekulera i vad som strikt beror på överviktighet och vad som mer har att göra med livsstilen eller genetiken som gör att någon blir överviktig, men det är en annan fråga). Sen beror det förstås på hur man definierar överviktiga, går man på BMI över 25 så är mer än hälften av svenskarna överviktiga exempelvis. Men jag vet inte om du menar att det skulle vara någon form av glädjerapportering eller så, för det är det ju inte.

Var någonstans skulle jag ha skrivit att överviktiga är mer utsatta? Tillhör du i en riskgrupp, där överviktiga ingår så lär inte inte en hoppfull rapportering hjälpa heller, inte sant? Det är knappast en nyhet att alla är skittrötta på den här pandemin och längtar efter det normala igen vilket man kan även märka på DNs Johanna Sundbeck och Reuters Aradhana Aravindan.

TL;DR Artikeln i The Lancet är objektiv, faktabaserad och är väldigt försiktig med att inte inge falska förhoppningar. Detsamma kan man inte riktigt säga om Reuters och DNs artiklar som förenklar språket till den grad att det är inte samma information längre...

Av Solaris
Skrivet av ronnylov:

Killgissar men tänker att mindre farliga virus sprider sig mera eftersom folk inte blir lika sjuka och därför inte stannar hemma i samma omfattning. Då kan de mildare varianterna konkurrera ut de farligare. Mutationerna i sig kan gå åt båda hållen men de som lättast sprider sig "vinner" i virusens kamp om överlevnad.

Jag tänker snarare att människor kommer strunta mer och mer i de direktiv som har getts, som om att hålla god handhygein och iaktta social distansering eftersom det är "mindre farligt" nu. Jag läste en artikel i DN för en tid sedan om en drös ungdomar i Göteborg som njöt i sommarvärmen och som uttryckte det bokstavligen som "vi är unga, vi drabbas inte, vi bryr oss inte". Ingen av dem ville namnges i artikeln heller, så klart.

Av Solaris
Skrivet av snajk:

Jag har inte ropat hej och är ingen epidemiolog men är det inte en skillnad på de små mutationer som man ser hela tiden och det som artikeln tar upp? Att det finns olika varianter av viruset som har samma beteende (alltså ger ungefär samma symptom och samma dödlighet) visste vi redan, men inte att det fanns en variant som fungerar på ett annat sätt. Sen är det förstås ett tveeggat svärd, mindre dödlighet men mer smittsamt kan ju innebära fler döda totalt sett, men det vet vi ju inte eftersom vi inte vet hur immuniteten fungerar och så.

Nu var det iofs inte dig jag syftade på, så jag ber om ursäkt om du kände dig specifikt utpekad. Angående din fråga, eftersom jag inte är en virolog eller epidemiolog så jag kan inte dig ett direkt svar så du får ett svar i bästa armchair manér; Varför skulle det vara en skillnad på de mutationer som sker i COVID-19s RNA kedja oavsett om de är små eller stora? Viruset blir per automatik inte mindre farligt bara för att det muterar.

Problemet som jag ser det med dessa artiklar är att de fullkomligt snedvrider verkligheten med det här viruset när artiklarna försöker framstå som ett positivt budskap, som om att den här mutationen är bra. Faktum kvarstår att det dyker dagligen upp nya fall och nu senast kunde man läsa att överviktiga löper en 48% större risk att dö. Man behöver vara knappast vara en epidemiolog eller virolog för att summera dom nyheterna som att en "bra" mutation spelar knappast någon roll om man är överviktig eller tillhör någon annan riskgrupp.

Av Solaris
Skrivet av snajk:

Jo, men skillnaden är att viruset som artikeln tar upp är Covid-19, så samma virus men mindre dödligt. Andra Coronavirus finns också men de har inte så mycket att göra med Covid-19 (även om man spekulerar i att de kanske kan ge någon form av skydd mot det).

Artikeln tar upp en ny mutation och då är det viktigt att ha i åtanke att COVID-19 muterar ständigt eftersom familjen cornonavirus är RNA virus. Faktum kvarstår att pandemin pågår fortfarande, det är nya fall dagligen och med tanke på att en annan mutation (D614G) har upptäckts, som är mer smittsam än tidigare så jag tycker att vi ska verkligen inte ropa hej förrän man är över ån och har ett godkänt vaccin till hands.

Ifall någon får för sig att tolka artikeln som att pandemin löper mot sitt slut eller att COVID-19 håller på att bli ett "snällt" virus.

Av Solaris
Skrivet av Lagerlöf:

@Solaris: Det är nog en naturlag att det inte går att ha en tråd på SweC där någon ska göra en helt orimlig och värdelös jämförelse och använda det som ett argument i en tråd.

Nej brott i USA mot här har ingen relevans i diskussionen om miljön, då miljöförstörelse påverkar hela jorden och inte bara där det sker.

Ergo, vi kan plocka bort Sverige från kartan och det skulle inte märkas

Så låt bli att använda orimliga jämnförelser som blir i slutändan helt värdelösa oavsett...

Skrivet av Lagerlöf:

Det var inte ens i närheten av det jag skrev dock.

Men det är ju resultatet av din egen orimliga jämnförelse, Kina är en större miljöbov än vad Sverige är men ändå ska jag betala sju spänn för en plastpåse på ICA.. buu huu!

Av Solaris
Skrivet av Lagerlöf:

Är väl inget fel att köpa ny iPhone varannat år om man känner för det? Sålänge man säljer eller lämnar in den gamla på återvinning. Folk som sparar gamla telefoner i lådan är de som är problemet.

Att skaffa en ny telefon varannat år är ju inte heller nödvändigt, särskilt om den man redan har fortfarande fungerar väl. Bara för att man kan, så betyder det inte att man ska eller behöver köpa bara för att det är något nytt.

Skrivet av Lagerlöf:

Onödigt enligt dig ja.

Vem ska definera vad som är onödigt? Ska vi endast ha och göra saker som krävs för att överleva är 99 % av allt vi gör onödigt.

Oj, det låter ju som att du själv kritiserar det moderna samhället genom din egen definition där det mesta är totalt onödigt för att överleva.

Skrivet av Lagerlöf:

Men det som är tråkigt på riktigt är att det inte spelar någon roll vad vi gör i Sverige när Kina, Indien och liknande gör precis som de vill. Ändå ska vi betala 7 kr för en plastkasse på ica

Knappast ett bra argument att plocka bort kemikalieskatten eller andra miljöskatter, det är ungefär som att säga att vi borde sluta lösa brott i Sverige eftersom det begås fler brott i USA. Att en plastkasse kostar sju spänn på ICA är ju inget annat än konsekvensen av ett beteende hos människor som har pågått sedan plastpåsar blev typ uppfunna och även om det kanske påverkar inte särskilt det som sker i Kina och andra länder så har det iallafall en påverkan på vår egen miljö i Sverige och till en viss del övriga Norden. Och vill du inte betala sju kronor varje gång du handlar hos ICA, så finns alldeles utmärkt tygkassar som alternativ.