Inlägg

Inlägg som bubbleq har skrivit i forumet
Av bubbleq

Har du tillräckligt med pengar på kortet?

Av bubbleq

Jag minns att jag försökte liknande för några år sedan när jag ville visa i menyn vilken sida som var aktiv. Löste det då med att ändra för varje html-sida färgen på respektive menyval. Fungerade men var oerhört ineffektiv om jag ville utöka eller ändra själva sidan.
Nu när jag bygger/genererar hemsidor med hjälp utav python (ungefär i den stil som php gör) så kan jag med en enkel "if-sats" ändra färgen på länkarna efter valfritt villkor, tex beroende på den aktiva sidans titel eller temporär sparad information om användarens besökshistorik.

Men detta fungerar ju dock bara om du har tillgång till php eller python etc. Med Javascript hade du dock kanske kunnat göra något liknande, men det är tvivelaktigt.. Allt handlar om att du behöver åkalla en historik ifrån användaren och sedan använda den, och den finns natrulig att ta fram i php/python. Kan vara allt ifrån ?cokies? till egenskapad lagring av information.

Av bubbleq

Har du testat att logga in med vanliga ssh i terminalen först? Där kan det hända att du måste acceptera "serven/hosten" som en "Known host" först. Detta sparas då i en fil som innehåller en lista med "hostar". Allting för att du ska veta att du ansluter till rätt dator och inte någon mellanhand, att undvika en "man in the middle".

Av bubbleq

Presentation! Presentation utav grundläggande mjukvarokomponenter är något jag alltid haft svårt för hos Linux. När jag skriver "df -h" vill jag inte behöva titta mer än en sekund för att hitta den hårddisken jag söker. Detta är det här jag får fram på en standard debian instalation med guidad partitionering:

rootfs 323M 133M 174M 44% / udev 10M 0 10M 0% /dev tmpfs 76M 340K 76M 1% /run /dev/disk/by-uuid/c80a.. 323M 133M 174M 44% / tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock tmpfs 458M 0 458M 0% /run/shm /dev/sda9 134G 79G 48G 63% /home /dev/sda8 368M 11M 339M 3% /tmp /dev/sda5 8,3G 605M 7,3G 8% /usr /dev/sda6 2,8G 294M 2,4G 11% /var

Visst, jag får väldigt bra information och kan uträtta många jobb med endast det här. Fast innan jag var van behövde jag söka upp vad "sda,tmpfs,udev etc" var för något och trots allt när jag gjorde nästa operation var jag nervös att jag skulle göra det på fel disk eller så. Om man jämför med Windows "Den här datorn" separeras diskarna på ett mycket tydligare sätt, dom namnges med antingen en bokstav eller smeknamn och hamnar under kategorier så som Lokal disk etc.
Detta gör att jag på en sekund direkt kan utföra min operation och jag känner mig mycket säkrare, detta är dock inte tack vare ett fint GUI utan just att det grundläggande sakerna jag behöver veta presenteras på ett smidigt sätt.
Det är heller inte så att jag klankar ner på diskfree utan jag tycker detta genomsyrar hela Linux, att man måste lära sig nya ord för saker som man faktiskt redan vet vad det är för något..

Jag tycker även Windows har en mycket smidigare flexibilitet med hur man enkelt kan flytta program mellan olika diskar. I Linux kan ett program sprida ut sina filer lite överallt (även om "placeringstandarden" är mycket logisk och bra!). Du blir sällan snällt erbjuden val på vart du vill rikta dina installationer, varken i kompilering eller med pakethanterare.
Dock kan jag förstå helt ifall Windows mer flexibla metod ger upphov till osäkrare system och onödigt krångliga sökvägar etc. Men det jag vill få fram är att jag ofta får känslan att Linux gömmer undan saker för mig, det gör inte Windows. Dock är detta helt absurt då det är tvärtom om man går lite djupare hehe.

Så det jag skulle vilja ha till Linux är framför allt en bättre presentation av grundläggande begrepp och filplacering.

Nu kanske jag ska tillägga att detta var saker som bekymrade mig mycket i början, nu cirka ett år senare har jag inga som helst problem och har man väl lärt sig logiken bakom en sak går det snabbare att lära sig den om en ny

Av bubbleq

Tja, jag hoppar gärna på. Men är det uppgifterna i första posten som alltid stämmer? Alltså just nu kör vi på Eu1 eller 2?

Samt vilka tider är du (m101) inne för det mesta?

Av bubbleq

Nu kommer ju visserligen tvapparater med högre uppdateringsfrekvens men så vitt jag vet så har aldrig konsollspelen gått över 60fps, eftersom att dom inte behövt det?
Vilket kan ju stödja hans inlägg om man skulle räkna på en maxgräns 60fps samt upplösningar mellan 720 och 1080 ganska bra? Alltså att kraven för vad ett godkänt och spelbart spel på en konsoll är väldigt mycket mindre i dagsläget. Som om man skulle göra en snabb räkning med procent av kraven för olika plattformar, tex fps/upplösningsstandard, så kanske ha har rätt. Men då är ju frågan vad man vill lira på i slutändan Mitt val är ganska solklart!

Sedan håller jag dock med om att detta nog i grund och botten handlar framför allt om att vilseleda yngre framtida kunder om vad som är bäst!

Av bubbleq

Jag har gjort detta på cirka 4-5 fläktar själv så det är möjligt. Var nu dock väldigt längesedan och alla dessa fläktar ligger änna inbakade under mina servrar, för att fylla sin funktion då hehe.

Men jag kollade på en 200mm fläkt jag har. Den har 3 sladdar ifrån sig, svart, röd och gul. Den gula var igentejpad så jag antar att den har varit till för styrning eller liknande, verkar i alla fall inte behövas. Svart och röd är samman kopplade med en enkel usbkabel som jag har skurit upp och tagit fram en svart och en röd sladd ifrån och skarvat ihop dessa.

Med denna metod så kommer fläken gå så ofta som datorn har ström, eller har vait så i alla mina fall (cikra 3 datorer). Men en enkel strömbrytare borde kunna fixa avstängning hur enkelt som helst Det går även att byta ut usb kabeln mot en mobilladdare som följer med android mobiler. Eller tja, det är ju oftast en vanlig usb^^

Av bubbleq

Vad är det för sorts server du hade tänkt köra? Ftp, webb eller bnc etc?

Sedan så är det inte jätte stor skillnad på just server eller desktopvarianten av Ubuntu. Serverversionen är nedskalad så att endast det mesta nödvändiga paketen finns med, tex man har inget Gui utan bara kommandorad.. Även hanteringen utav användare med olika rättigheter kan hända vara mer anpassad för just serverbruk.

För om du installerar desktopvarianten så kan du fortfarande installera vilken vanlig servermjukvara som helst. Det som kompenserar då jämför med servervarianten är att den drar mer resurser.

Sedan som Skingken är inne på, just nu beter sig Ubuntu teamet lite konstigt och börjar härja mer och mer med stängd-källkod. (Nu skrev jag det här ganska löst..) Så för att få en renodlad Linuxdist som fungerar bra för server och är väldigt stabil så borde du testa Debian. För att senare i livet testa lite mer svårare system som arch och verkligen anpassa allt efter så dom du precis vill ha det

Av bubbleq

Jag befinner mig i en liknande situation har pluggat i en gammal Zyxel router på änden utav sladden. I konfigurationen har jag stängt av funktioner som definerar vad en router gör, vilka kommer jag inte riktigt ihåg men har för mig det handlar om tilldelning av lokala ipadresser etc. Det finns en del bra guider på det här (google typ: "make router into switch"). Men tanken är att man enbart använder "switchen" som är inbyggd i routern, tydligen har alla routers en switch i sig.
Kommer inte in på min Zyxel router men fick den utav Telia för många år sedan, det som är det fina med den är att wifi fungerade helt automatiskt^^ Vilket jag inte tror de vanliga switcharna man kan köpa har.

Av bubbleq
Skrivet av Xburk:

EDIT: Efter att läst igenom tråden noggrannare: Alltså, man behöver ju inte börja med att slå på stort. Att anordna en träff i en större lokal, fixa bord och grejer för utställare, ta betalt, sälja kaffe, m.m. behöver inte kräva enorma ansträngningar eller gigantisk budget.
Fick lite idéer på hur man skulle kunna ordna någon lite enklare mindre mässa i form av en ideell förening. Har ni inga planer/idéer på hur ni ska börja rent administrativt delar jag gärna med mig av mina. Citera här bara, eller sänd ett PM.

Jag håller med dig, ska man köra av en träff redan nu i sommar blir det väldigt svårt om man ska fokusera på att dra dit så många besökare som möjligt etc. Även att fråga dreamhack om hjälp blir nog svårt, dels för att deras sommarevent ligger så nära och det är nog inte första förfrågningen dom får utav andra instressen om ni förstår mig.
Jag tycker ni ska hitta någon passande liten föreningslokal och se till att täcka budgeten först av allt. För då ha ni stor chans att lyckas få iväg allt under sommaren och att ni kanske ska se det här som ett test, fungerar det bra så kan ni till nästa år kolla på andra lokaler, pluss att företag/sponsorer kommer vara mycket villiga att ställa upp

Men det är eran mässa och jag skulle komma oavsett. Dock är jag lite orolig för jag vet hur det är när man får en liknande ide, man förbiser allt det svåra^^ så därför tycker jag ni borde köra en pilotmässa först!

Av bubbleq

Får man fråga vilka eller vilken sorts program du tänker blockera?

Av bubbleq

Uppskattar ert initiativ mot censuren mycket!

Av bubbleq
Skrivet av StefanWe:

Nej det fungerar inte, om man ska ha flera skärmar, måste man använda DVI, eller displayport.

Jo, det funkar^^ Har själv kört två skärmar via DVI och HMDI på ett gtx560 och det funkar prima. Nu för tiden kör jag även tillsammans med ett 210 totalt fyra skärmar, tre DVI och en HDMI.

Eller kanske är det just specifikt för 580 du menar?

Av bubbleq
Skrivet av Thomas:

Ljusets hastighet sätter en del gränser, dock.
Det är fysiskt omöjligt att få lägre ping (round-trip time, dvs fram och tillbaka) än c:a 9.5 ms mellan Kiruna och Malmö. Sedan så går ju inte ljuset i fiber i samma hastighet som i vakuum vilket drar upp lägsta möjliga värdet till närmare 16 ms - och det är ändå inom Sverige, och förlitar sig på att routrar osv. är oändligt snabba.

Hur menar du att det är fysiskt omöjligt att få lägre ping mellan olika punkter(städer etc.)? Är det själva materialet som ledningarna är gjorda utav eller pga hur nätverkstrafiken är uppbyggd, tex olika protokoll?

Av bubbleq
Skrivet av anon182011:

Yapp, strid() tar två argument. Dock är problemet att om jag skriver tex if (fiende2.hp < 1) så gäller bara stridssystemet för fiende2 och inte alla andra fiender som stridssystemet ska använda.

Visa gärna hur strid() tar två argument! För det är ju dom du skall använda istället för att hårdkoda fiende2 etc.

static void strid(argument1) // argument1 = fiende Console.WriteLine("Du stötte på" argument1.namn) //argument1 kommer vara fienden som du definerade att du ville använda. Attackera.blablabla if (argument1.hp < 1) Console.WriteLine("Du vann!") return "Victory" // här nedan startar jag funktionen. forstaStriden = strid(fiende1) if forstaStriden == "Victory" Console.WriteLine("Ok, dags att gå in i nästa rum.") andraStriden() = strid(fiende2) etc..

Sorry för väldigt illa skriven kod, men jag hoppas du förstår principen. Jag tror inte du har förstått riktigt hur funktioner används (hur man använder argument och retunerar värden ifrån dom). Samt vill jag reservera mig för att jag enbart kan python och vissa funktioner som att jämföra stringen "Victory" med en annan string kanske inte funkar i C# på samma sätt!

Men posta gärna hela din kod, då är det lättare att förstå hur du försöker arbeta.

Av bubbleq
Skrivet av matte70:
Skrivet av Burks:

Om inte du har missat det så har amd ett dåligare rykte än nvidia gällande drivrutiner.

Vad grundar du dina påståenden på. Har inga problem med drivrutiner eller crossfire med mina AMD kort. Så mycket skitsnack, problem finns hos båda tillverkarna

Du läste inte hans inlägg eller?

Av bubbleq

Subdomän på en registrerad telia .com domän fungar inte!

Hejsan!
Skaffade för några dagar sedan en domän till min morsas företag (http://tradgardsmakeriet.com)
Den funkar perfekt och jag har inga problem med att besöka min nginx webbserver via webbläsaren eller liknande. Dock så skulle jag vilja sätta upp ett par subdomäner, tex, admin.tradgardsmakeriet.com, emilnd.tradgardsmakeriet.com.

Detta verkade ju väldigt enkelt då Telia erbjuder en kontrollpanel där man i princip skriver in namnet för en ny subdomän, väljer hur den ska agera vidarebefording (redirect 301 eller frame) med ett Mål-URL eller om man vill fixa dns helt själv.

Kort sagt har jag testat båda allternativen. Med deras "wizard" hittar webbläsaren subdomänen men besöker jag den så hammnar jag på originaldomänen tradgardsmakeriet.com..
Dns har jag inte mycket koll på men det allternativ jag lyckats utan felmedelande är:
Subdomän | Typ | TTL | Data
emilnd | CNAME | 3600 | emilnd.tradgardsmakeriet.com

Resultatet är lika med det jag får när jag använder "wizarden".

Så här ser min nginx konfiguration ut:

server { listen 80; server_name www.tradgardsmakeriet.com tradgardsmakeriet.com; access_log logs/tradgardsmakeriet.access.log; location / { root ???/html/tradgardsmakeriet.com/paron; index paron.html; } location /favicon.ico { access_log off; log_not_found off; } } server { listen 80; #server_name www.emilnd.tradgardsmakeriet.com emilnd.tradgardsmakeriet.com *.emilnd.tradgardsmakeriet.com *.tradgardsnakeriet.com; server_name emilnd.tradgardsmakeriet.com; access_log logs/emilnd.access.log; location / { root ???/html/emilnd.tradgardsmggakeriet.com; index index.html; } }

Så förutom "???" vilket är maskerat av mig är jag ganska säker på att konfigurationen skall vara rätt. Server_name har jag trixat fram och tillbaka med jättemycket.

Jag undrar då egentligen vad jag gör fel helt klart. Är inte riktigt säker på om nginx strular eller om det är jag som gjort fel i Telias kontrollpanel. Behöver ni mer information så skriv det, typ bilder på Telias "wizard" eller liknande.

Tack på förhand!

Av bubbleq

Enlig steams egna statistik så spelar fortfarande cirka 50 000 tusen pers spelet per dag. Även om jag skulle gissa på att dom mesta härifrån Sverige är gammla rävar och kanske inte allför mycket casual spelare längre^^ Sedan börjar väll många hoppa på cs:go vågen, tyvärr.. Men kanske värt att testa det?

Av bubbleq

Testa http://www.memtest.org/. Har för mig det inkluderas om du använder http://unetbootin.sourceforge.net/ för att skapa en usb-startdisk för tex Linux eller Windows. Alternativt borde det finnas något liknande i bios?

Av bubbleq

Du skulle ju kunna kolla på någon närliggande skola. Vet att jag såg ett helt förråd fullt av skärmar som skulle skickas till skroten på mitt gymnasie för några år sedan^^