Inlägg

Inlägg som rottemark har skrivit i forumet
Av rottemark

Nu har jag testat att boota Ubuntu från USB-minne, och då får jag fungerande signal från HDMI-porten. Så något är fel med mjukvaran i Windows.

Av rottemark

HDMI-signal slutat fungera

Till min laptop (MSI GS63VR 7RF) ansluter jag normalt två stycken ASUS-skärmar med upplösningen 1920*1200 genom en HDMI-anslutning och en mini-DP till DP in i den andra skärmen. Plötsligt har HDMI-anslutningen slutat fungera, medan DP-anslutningen fortfarande är okej. Till saken hör att detta har hänt förut, och att jag då löste det genom att blåsa rent hela datorn (Windows 10 Home), så trots att det såklart kan vara ett hårdvarufel den här gången skulle jag gissa att det är samma fel som senast. Den här gången har jag dock ingen lust att installera om OS, och vill hitta den verkliga orsaken.

Skärmen väcks ur viloläge då jag ansluter (eller tar bort) HDMI-kabeln, men visar bara "HDMI NO SIGNAL" och återgår till viloläge, så någon form av spänning verkar ju åtminstone komma från laptopen.

Vad jag testat hittills:
1. Startat om dator och skärm otaliga gånger, och gjort alla tester både med och utan DP-anslutningen.
2. Bytt HDMI-kabel.
3. Anslutit en annan laptop till samma skärm genom HDMI (framgångsrikt).
4. Anslutit min laptop till en annan skärm genom HDMI (utan framgång).
5. Uppdaterat grafikdrivrutinerna.
6. Raderat registerfiler enligt denna instruktion för att utesluta att någon gammal sparad konfiguration ställer till det (gjorde ingen skillnad).

Fler förslag?

Av rottemark

@Zerblatt:
Det var under hösten 2011. Minns inte rumsnummer, men till höger har du i alla fall PG36, och den till vänster är nr PG32.

En annan anekdot från det LAN:et var att en av deltagarna i mitt rum gick ut i korridoren mitt i natten och hittade en av mina grannar däckad i allrummet. På spisen hade han lagt en (vad jag skulle tro) fryst fläskfilé och vridit upp på max. Den var nämligen helt förkolnad på ytan, men fortfarande inte färdig i mitten. Hade inte vi upptäckt det i tid antar jag att hela korridoren fått utrymmas pga rökutvecklingen, så LAN kan vara samhällsnyttiga

Av rottemark

Roligaste LAN-upplevelsen jag haft var under andra året på universitetet i Luleå. Jag och en kursare hade varsitt 20 m2 korridorsrum på markplan, och vi satt fem personer i vardera rum och spelade Unreal Tournament rum mot rum med perfekt balanserade lag. Den lustiga detaljen var dock att rummen inte var i samma korridor, eller ens samma byggnad. Så vi drog en nätverkskabel ut genom fönstren, över cykelförråden, och höjde upp med cyklar på taken för att det annars var perfekt höjd för förbipasserande på gångvägen att dra i kabeln.

https://i.imgur.com/C4S2HQD.jpg

Av rottemark

Jag har tittat på alla sammanfattningarna, och tycker att det är ett bra upplägg för att relativt snabbt få koll på vad som visas upp där borta. "Studioanalysen" på hemmaplan har potential att vara ett värdefullt tillägg, men som det blivit i de här tre videorna upplever jag att det är lite för mycket upprepning av vad vi ändå får höra från gänget i Vegas, något som alltså bara gör klippen längre utan att tillföra så mycket mer.

Av rottemark

Jätteroligt att se! Förra året ifrågasatte jag vem paketet verkligen skulle hjälpa, med tanke på att de som är i störst behov av hjälp med att plocka ihop en dator generellt sett har en klart lägre budget.

Av rottemark
Skrivet av Eriksson:

Ska så klart ignorera allt som har med datorer och hårdvara att göra och istället klaga på att Jonas säger att han ska spendera mer tid i Norrland. Då kan man ju resa ~20mil norrut från Stockholm och hamna i Gävle och så är det löst.

Har man närmare till Stockholm än till Kiruna är man fortfarande inte i norra Sverige. Mer tid i Lappland eller Norrbotten/Västerbotten säger jag!

Vad är Lappland, Norrbotten och Västerbotten? Norrland är ju tydligen ett landskap enligt Jonas

https://i.imgur.com/0rFUfkg.jpg

Av rottemark

@Elektron: Då är jag med på vad du menar. Jag vill förtydliga att jag inte menar att 2400G-systemet är vad jag hade valt i den prisklassen om jag hade helt fritt spelrum. I så fall skulle jag hellre ha offrat framtida möjlighet till uppgradering genom att köpa ett färdigt system, eller (ännu hellre) köpt en begagnad dator. Men med de val som TS gjort tycker jag att det verkar som att 2400G-systemet är det ända sättet att klara budgeten och ändå få en dator som går att spela med. Framför allt hoppade jag in i tråden då det verkade luta åt att förlita sig på Intels integrerade grafik i något år, något som vore helt vansinnigt.

Jag håller heller inte med om slutklämmen i ditt inlägg, eftersom det inte alls krävs att upplösningen sänks till 720p för att kunna spela de spel som TS nämnt. Som Sweclockers recension visade går det att spela i 1080p och ändå med marginal ligga över 60 FPS i Fortnite.

Edit: Efter din redigering är det inte längre slutklämmen jag kommenterat.

Av rottemark

@Elektron: Läs mitt inlägg på sida 5, där jag länkar flitigt till den där recensionen. Säg till om du drar någon annan slutsats än den jag framfört, och förklara hur du gör det.

Av rottemark
Skrivet av bebbe08:

Jag står just nu och väger mellan AMD och Intel och har bla funderat över varför de flesta färdigmonterade datorer som erbjuds har Intel. Vi har nu pratat om att lägga till de extra 1500-2000 kr som det kanske skulle kosta med ett vettigt grafikkort och om det isåfall vore ett bättre val med Intel. Om vi inte kompletterar med ett grafikkort är jag säker på att AMD är ett bättre val. Försöker tänka långsiktigt. Om Intel har en större del av marknaden (har de?) kanske det är lättare att hitta kompatibla komponeneter, iallafall begagnade, i framtiden?

Om jag skulle spekulera fram ett svar på din första fundering skulle jag anta att det har att göra med att Intel har varit så mycket bättre än AMD under många år nu, så för kunder som inte startar trådar i teknikforum och tittar på moderna recensioner väger det nog betydligt tyngre när det står Intel i annonsen.

Det låter som att du har fått bra koll på läget måste jag säga. Intels processorer är något starkare för dagens spel. Det är dock något som märks först då man har ett så kraftfullt grafikkort att det klarar av att generera tillräckligt många bildrutor för att processorn ska bli maxbelastad. Det är något som kommer kräva ett grafikkort som kostar mer än 1500 kr, och även då det sker handlar det om bilduppdateringsfrekvenser som är så höga att skillnaden mellan AMD och Intel inte kommer märkas. Men med det sagt är Intel ändå ett något bättre val om ni köper ett diskret grafikkort direkt, eftersom det kan tänkas att den där lilla skillnaden faktiskt blir något som märks av i ett spel som släpps om 3-4 år. Att det som du påpekar kommer finnas fler begagnade Intel-komponenter är möjligtvis också något att ta hänsyn till.

Jag ville främst försäkra mig om att ni inte köper en speldator och förlitar er på Intels integrerade grafik, ens för ett litet tag. Den är verkligen inte bra nog.

Av rottemark
Skrivet av bebbe08:

Om vi väljer en Intel Core i5 8400 2.8 GHz 9MB, är det även då fördelar med 2 x 4 GB istället för 1 x 8 GB?
Antar att syftet med att välja "specificerade för högre frekvens" är att överklocka? Inget jag har satt mig in i mer än googlat och läst om det på wikipedia, vilka för- och nackdelar/risker det innebär. Frågan är om det är/kan bli aktuellt för oss nybörjare? Och är det någon nackdel att köpa högre frekvens än den som rekommenderats för processorn? Innebär det automatiskt att man överklockar om RAM är på högre frekvens eller är det något annat man aktivt måste göra? Ingen annan här har tipsat om att köpa RAM med högre frekvens än den rekommenderade varför jag blir fundersam..

Vid samma klockfrekvens i båda fallen kommer du alltid få högre prestanda med 2 x 4 GB jämfört med 1 x 8 GB. Den enda fördelen jag kan se med att köpa 1 x 8 GB är att du i framtiden kommer kunna uppgradera till 64 GB, men det känns som att det behovet ligger så långt i framtiden att DDR4-minnen ändå kommer vara utdaterade då.

Att jag rekommenderade att lägga någon hundring extra för att få minnen med högre klockfrekvens var för att om man spelar med den integrerade grafikkretsen är det den klockfrekvensen som kommer göra störst skillnad för bildfrekvensen. Köper du ett separat grafikkort skulle jag inte säga att det är värt att köpa snabbare minnen.

Jag måste verkligen avråda från att köpa en speldator som endast har Intels integrerade grafikkrets. Som jag visade i mitt inlägg där jag länkade till olika sidor av Sweclockers recension är den helt enkelt så klen att det inte kommer gå att spela flera av spelen. Jag argumenterar inte emot alternativet att köpa ett Intel-system och ett begagnat grafikkort, men om det inte sker omedelbart ser jag verkligen ingen anledning att välja bort AMD-systemet. Finns det någon anledning till att du gjort det? Jag har inte sett någon som framfört ett argument som håller ihop vid granskning. Mycket känslor som att "det känns fel att inte ha ett diskret grafikkort i en speldator" och att Intel alltid är bättre än AMD för spel, men inga siffror som kan backa upp det.

Av rottemark
Skrivet av Elektron:

Verkar ligga efter grafikdelen som sitter i 2400g och då är grafikdelen knappt jämförbart med ett modernt grafikkort i spelprestanda.
http://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-460-vs-AMD-RX...
Gtx 460 är väldigt gammalt tyvärr.

Det ser ju dock ut att vara nästan likvärdigt med den integrerade i Ryzen 2400G, och i så fall skulle det ju kunna vara ett alternativ tillsammans med Intel i5 tills pengar för ett starkare grafikkort finns. Om man värderar den något högre CPU-prestandan som det skulle ge, och om den där informationen om GTX 460 faktiskt stämmer för moderna spel (tänker på minnesmängd t.ex.). Jag hinner tyvärr inte dubbelkolla det.

Av rottemark
Skrivet av kirayatail:

Det som slår mig är att Ryzen-modellen är märkt för en klockfrekvens på 3.9 GHz, medan i5an ligger på 2.8. Är Intel verkligen så mycket mer effektiva att de vinner i en jämförelse? Självklart bortsett från antalet trådar på respektive sida.

Med de högst variabla klockfrekvenser (boost då inte alla kärnor används och/eller ingen blir för varm) har det blivit ännu mindre intressant att titta på ett sådant värde. Jämför istället hur de faktiskt presterar i verkliga scenarier i oberoende tester. Som t.ex. Sweclockers recension som jag länkade till nyligen. Där ser man att Intel mycket riktigt presterar bättre än AMD i spel, då ett diskret grafikkort används.

Av rottemark

@bebbe08:

Sedan tycker även jag att det känns synd att lägga pengar på montering när det är en aktivitet som dessutom vore väldigt lärorik för grabben att få vara med om. Men med det sagt så ska du såklart inte ge dig på det om du har tittat noga på guiderna som länkats här i tråden och bedömt att det blir för krångligt.

Av rottemark

@bebbe08:

Vid sidan av diskussionen om processor måste jag säga att jag tycker att ni har landat i ett rimligt system för den prislappen. Trots den begränsade budgeten känns det helt rätt att lägga pengar på en SSD för att installera Windows och kanske det spel som spelas mest på. Att ha Windows installerat på en hårddisk nu för tiden har blivit rent outhärdligt.

Något jag däremot skulle ändra på är att köpa 2 st 4 GB-minnesmoduler istället. Nackdelen med det är att det blir mindre plats för att uppgradera framöver (med med två till likadana moduler får ni ändå 16 GB, vilket kommer räcka under lång tid). Fördelen med att använda två moduler är däremot väldigt stor just i scenarion där den integrerade grafikdelen används, eftersom den använder sig av samma minne som processorn. Ryzen 2400G (liksom Intels alternativ) har stöd för två minneskanaler, vilket innebär att endast halva bandbredden används om ni bara köper en 8 GB-modul. Det kommer inte innebära att prestandan sänks till hälften, men det kommer definitivt märkas. Jag skulle även ha satsat på ett par moduler som är specificerade för högre frekvens, som t.ex. dessa. Recensionen som jag länkade till i det förra inlägget tar upp att just det är viktigt för den här plattformen:

Citat:

När AMD talar om överklockning är det också just DDR4-minnet som står i fokus. Bolagets representant tillika överklockningsfantasten Sami Mäkinen berättar att användare som vill ha mer grafikprestanda i första rummet bör överklocka minnet, därefter den integrerade grafikdelen och allra sist processorkärnorna.

Av rottemark
Skrivet av bebbe08:

Omröstning (motivera gärna):

AMD-systemet, alla dagar i veckan. Helt enkelt eftersom grabben då får en dator som är redo att spela alla spel i nuläget. Det gäller helt enkelt inte med Intel-varianterna.

Vill du bilda dig en egen uppfattning rekommenderar jag att studera Sweclockers recension av Ryzen-processorerna med integrerad grafik. Titta särskilt på sidan där integrerad grafik används för att spela Fortnite. Ryzen 2400G ger en följsam upplevelse med en uppdateringsfrekvens över 60 FPS (bildrutor per sekund), vilket är så snabbt vanliga (icke-spelinriktade) skärmar uppdaterar bilden. Med Intels variant hamnar man ner mot 20 FPS, vilket kommer upplevas som oerhört trögt och i det närmaste ospelbart.

Farhågan som många framför om att själva CPU-delen av Ryzen 2400G kommer vara för långsam om något/några år då ni uppgraderat med ett diskret grafikkort är också överdriven. Titta på den här sidan av recensionen, där det tungdrivna spelet Battlefield 1 testas med ett kraftfullt diskret grafikkort som gör att processorerna får arbeta fullt ut. Där ger visserligen Intel i5 drygt 20 % högre FPS jämfört med Ryzen 2400G, men båda processorerna ligger ändå så långt över 60 FPS att det inte är något som kommer märkas (109 för Ryzen och 135 för i5, något som alltså ger god marginal för nya spel som kan komma att vara ännu mer krävande). Att sikta på något över 60 FPS blir bara värt om vi samtidigt skaffar en skärm med högre uppdateringsfrekvens, men inte ens då tycker jag att det är en rimlig prioritering i den här prisklassen. 60 FPS räcker gott och väl, och med AMD-systemet har ni en dator som kommer räcka för det i de spel som nämnts under tiden han i lugn och ro (utan att behöva lära sig att belåna sig) kan spara ihop pengar till ett diskret grafikkort. Som jag visade med sidorna i recensionen gäller inte det för Intel-systemet, som med den integrerade grafiken ger ungefär en tredjedel av prestandan som Ryzen besitter.

Edit: Det stämmer som du säger att det tyvärr finns läger med användare som aldrig kan tänka sig att rekommendera den "andra sidan". Det är svårt att visa att man inte tillhör en sådan skara på något annat sätt än att presentera ren fakta, men en förklaring till varför så många slentrianmässigt framför att Intel är det enda valet av CPU är att de i nästan ett decennium faktiskt varit helt överlägsna. Det är så sent som förra året AMD seglat upp som en jämbördig konkurrent igen.

Av rottemark
Skrivet av milkab:

Okey. Grabbar backa tillbaka lite. Ni har helt rätt att ryzen har en bättre cpu om man tänker på det inbygda grafikkortet, men tanken här är ju att sätta in ett grafikkort så snart som möjligt. (Ingen här som kan skänka damen ett gtx 660ti?)
Så för att få en så bra dator som mnöjligt när grafikkortet sitter i, bör hon inte byta till en ryzen lösning. Eller hur?
Efter lite snabb googling så är det 10% prestanda ni rekommenderar henne att offra för att ha lite bättre grafik tills pojken sätter in ett grafikkort.

Välkommen till 2018. AMD är faktiskt ett helt fullvärdigt alternativ till Intel nu för tiden. Att välja en CPU med så dålig grafikdel som Intels ger ett så stort prestandatapp innan han skaffar diskret grafikkort att de 10 % du menar att han kommer uppleva efter att han skaffat det framstår som helt försumbart. Det handlar dessutom om en skillnad som gör att flera spel inte kommer gå att spela över huvud taget med Intels integrerade grafik. Du menar att det är så kort tid innan han har råd att uppgradera till diskret grafikkort, men om vi pratar om ett grafikkort som gör att processorn blir flaskhals handlar det om tusentals kronor. Realistiskt sett lär det handla om minst ett år, och under den tiden kan han inte sitta med Intels integrerade grafik.

Alternativet att köpa Intel och ett begagnat grafikkort tar jag inte hänsyn till eftersom TS vill köpa nytt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av rottemark
Skrivet av MixeR_staveN:

1050ti > är det väl som gäller, i och med 3gb vram kravet från netflix.

Det ser onekligen ut så, med tanke på vad Nvidia själva skriver. Mycket märkligt påstående dock, eftersom 1050 inte finns med 3 GB minne. Vore väl rimligare att helt enkelt skriva "1050 Ti or greater"?

To enable Netflix UHD playback, the following is required:

NVIDIA Driver version 387.96 or newer driver. No older GeForce driver will support this functionality at this time
NVIDIA Pascal based GPU or newer, GeForce GTX 1050 or greater with minimum 3GB memory
HDCP 2.2 capable monitor(s). Please see the additional section below if you are using multiple monitors and/or multiple GPUs.
Microsoft Edge browser or Netflix app from the Windows Store
Microsoft Windows 10 Fall Creators Update (10.0.16299 Build 16299 or newer):
https://support.microsoft.com/en-us/help/4028685/windows-10-get-the-fall-creators-update
Approximately 25Mbps (or faster) internet connection.

Dold text
Av rottemark
Skrivet av gonace:

Vill man ha bra kvalitet i ljud och bild är det på så vis man får göra även år 2018

Men om man sedan ändå streamar det över nätverket tappar man väl den kvalitetsvinsten? Då hade man lika gärna kunnat skippa skivor från början, och streamat från Netflix eller liknande.

Skickades från m.sweclockers.com

Av rottemark

@boibo: Bra poäng, som jag är helt införstådd med. Det är inte som att jag skulle gå runt och fota en massa undervattensfoton med en "vattentät" telefon. Jag behandlar den på samma vis som en vanlig telefon, men utgår från att jag åtminstone har lite större marginaler för misstag med en telefon som tillverkaren utger för att vara vattentålig.