Inlägg

Inlägg som KoloN har skrivit i forumet
Av KoloN
Skrivet av Vading:

Om jag hade varit du hade jag slagit till på denna:
https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da...

16gb ram, stark Ryzen-processor, väldigt portabel och en högupplöst skärm!

Intressant!

Eller denna?
https://www.inet.se/produkt/1966124/lenovo-yoga-slim-7-pro-14...

Av KoloN
Skrivet av Scarabeo:

Det enda som talar för Swift 5 är den lägre vikten och längre batteritiden egentligen, vilket så klart kan vara viktigt om man värdesätter det. 2000 kr dyrare och sämre CPU annars.

Jag förstår det också som att 5an är premium- och 3an är standard-sortimentet. Det bådar ju för något bättre material och skärm verkar det som, i alla fall av videon på sidan.

Av KoloN
Skrivet av Scarabeo:

Jag förstår. Den billigaste duger nog utmärkt för dina behov. Skulle inte köpt den första datorn då den endast har 8 GB RAM, skönt med 16 GB så man kan ha många program igång utan att behöva tänka på att överskrida gränsen.

Hittade en annan som skulle kunna vara intressant för dig. Endast 1,2 kg, stark CPU och 1 TB SSD för 7990. Borde hålla många år utan problem för dig.

https://www.inet.se/produkt/1965990/acer-swift-3-14-ryzen-7-1...

Ja jag känner också att det känns näpet att "snåla in" på en tusenlapp för att inte få "nästa" nivå av prestanda.
Samtidigt när man väl vänjt sig vid den prisnivån så är det lätt att hitta ytterligare något att lägga en tusenlapp på... och vips så kostar datorn det dubbla man tänkte lägga inledningsvis.

Tror acer 5 är ett bättre val än 3an du länkade.

Av KoloN
Skrivet av Scarabeo:

Den här kanske? Grym processor samt en skärm på 1440p.

https://www.proshop.se/Baerbar-dator/Lenovo-IdeaPad-5-Pro-16A...

Inte så pjåkig, däremot 16" och nästan dubbla vikten dom andra. Tror det tyvärr faller på det.

Av KoloN

Arbetsdator <10kkr

Jag söker en arbetsdator då livet inte kommer medge någon tid för spel under kommande 10 år.

Datorn skall användas för office (word, pp, excel) och möjligtvis något statistikprogram som spss eller så. Men prestandakraven är således inte superhöga.

Säljpunkterna är således
- liten och smidig att bära med sig, men inte för liten att det blir svårt att ex skapa pp.
- Bra batteritid
- hållbar och kvalitet

Jag kollar främst på två datorer, men är öppen för andra förslag.

https://www.webhallen.com/se/product/342514-ASUS-Zenbook-UX32...

Argument för
- Oled-skärm
- ASUS-kvalitet (har verkligen bra erfarenheter av ASUS)
- 1000kr billigare än det andra alternativet.
- flera usb-c-portar

Recensioner på datorn påtalar skärmen ffa som säljpunkten men att den ger ett gediget intryck i övrigt. Glas-styrplatta men nummerpad-funktion känns lyxigt!
Det negativa som lyfts fram är avsaknaden av 3,5mm-port men jag har ändå inget sådant headset att nyttja så det gör inget.

https://www.inet.se/produkt/1966238/acer-swift-5-14-i7-16gb-1...

Argument för
- i7, 16gb, 1tb (men vet inte om jag är i behov av det egentligen)
- touchskärm (men vet inte riktigt vad det skulle tillföra, har nog aldrig saknat det på en laptop)
- lite större skärm
- lite lättare

Recensioner av denna verkar ge ett litet "meh"-intryck. Plastig styrplatta och en glasförklädd led-skärm ger risk för svagare ljus och mer reflektioner.

Vet inte om det är befogat att betala en tusenlapp mer för funktioner jag nödvändigtvis inte behöver, för avkall på skärmen som jag faktiskt kan avnjuta.

Alternativt köper man en betydligt billigare https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da... och gör avkall på allt men köper ny om några år

Av KoloN

@Orici: ja jag följde den förstnämnda länken. Det fungerade ju utmärkt först och sen började den bråka när jag flyttade om routern. Har ju bara bytt plats och tagit ur och stoppat i kablarna igen.

Iofs så flyttade jag upp huvudroutern på en hylla så den är mycket närmare... Kan det vara konflikterande nu och enheterna inte vet vilken utav routern eller apn som den ska använda?

Av KoloN

@Lembritt: i manualen så står det att den ska kopplas till WAN-porten

Av KoloN

Går en accesspunkt bara på Wifi?

Nätverk är verkligen min achilleshäl när det kommer till datorer. Och här kommer ganska mycket bakgrundsinformation innan frågan kommer.

Jag bor i en två-vånings lägenhet vilket givetvis gör att Wifi (som distribueras från nedre våningens ena hörn) inte fungerar särskilt bra i vissa områden på övervåningen. Har nu två routers (huvudroutern är en ASUS AC68U och andra routern är en Netgear AC1200) som har möjlighet till att jobba med accesspunkt (AP).

Jag har ett TP-uttag som grenar från nedre till övre våningen och när jag confade första gången så var netgear-routern rakt ovanför ASUS-routern. Till min stora lycka fungerade allting utmärkt och jag hade stortsett fullt flis i hela lägenheten upp till mitt fibers beställda kapacitet (100/100).

Sen tänkte jag att jag skulle fokusera på det estetiska så jag flyttade APn dit där den var tänkt att den skulle vara (dels för att den skulle vara närmare en TV och den internet-tv-box som skulle försörja denne med TV samt att den skulle hamna mer centrerat på övervåningen istället för att fortfarande vara i ett hörn utav lägenheten).

Nu har jag enbart fyra staplar och WIFI-hastigheten (på övervåningen iaf) är runt 20/20 istället.

Då börjar jag fundera...

Jag trodde nämligen att APn fick sin signal via TP-kabeln och därefter skickade ut den via sin egen wifi-kapacitet. Men det är ju ett "WDS - Wireless Distribution System". Är det måhända så att APn förlänger Wifi-signalen och därför är beroende utav att ha en stark signal från den första routern?

Eller

Det blev ca 10meter längre sladd nu (kan tänka mig att det redan var ungefär 20+20m, kan det vara så att signalstyrkan minskat så pass mycket på det?

Av KoloN
Skrivet av abki:

Till det så använder vår polis skott som inte får användas i krig. De splittras när de träffar målet så ett skott i huvudet är normalt dödande. Träffar man kroppen blir det onödigt mycket skador och troligen även dödsfall.

Polisen använder även ammunition som man inte vill använda i krig eftersom den är oerhört ineffektiv mot hårda föremål. Sen splittras inte kulan utan den expanderar. Detta för att absorbera mer lägesenergi för att stanna rörelseenergin, detta förhindrar kulan från att passera genom målet och riskera tredje part. Endast 10% av den nuvarande ammunitionen har passerat genom sina tilltänkta måltavlor jämfört med 64% hos den föregående ammunitionen som inte expanderade på samma sätt vid träff. Det vill säga att ytterligare 5 av 10 skott hade kunnat riskera att träffa en tredje part. För övrigt har den nya inte visat sig mer dödlig än den förra, utan de ihjälskjutna har dött av samma skador ändå.

https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/2015/Dec/Tjansteammunitio...

Av KoloN
Skrivet av El_Raspberry:

Då utgår vi alla från att du redan har tagit backup på allt.

Det känns väl onödigt när alla filer man saknar magiskt dyker upp igen?

Av KoloN

För alla nyfikna så löste det sig helt automatiskt. Av någon underlig anledning.

Jag satt hemma hos en kompis med datorn och visade honom "gud vad konstigt att alla dom här filerna försvann", och sen strulade win10 med grafikdrivarna med en skärm med annan upplösning än laptopens så jag startade om datorn en massa gånger och sen vips var alla filerna tillbaka...

helt skumt.

Av KoloN
Skrivet av strejf:

Får jag fråga hur du gjorde din uppgradering till Windows 10?

Självklart! Även om det är lite sent

Jag klickade på den ständigt popuppande rutan där det stod "uppdatera till windows 10!!!!!111oeneone", sen gick stortsett allt automatiskt och jag fick väldigt få valalternativ under processen. Att göra helt ny installation eller spara gamla filer och dokument var inte en av dom.

Av KoloN
Skrivet av lappen81:

@KoloN: Föregående windows sparas som windows.old, dokumenten ska ju migreras om det blev något fel kanske det finns någon kolon.old i mydocument eller någon annan mapp.

Leta lite innan du återställer

Ja jag letar i windows.old men även där är "personliga filer"-mapparna tomma. Det är ju också konstigt att när jag återställde mappen fick jag tillbaka tre stycken steam-save-mappar... inget annat, inte ens alla andra steam-save-mappar

Av KoloN
Skrivet av strejf:

Det låter mycket märkligt att dokument/filer har försvunnit.

Testa att göra en återställning till föregående OS.

Start > Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Återställning

Ja visst gör det!

Ja jag funderade på en återställning men tänkte avvakta lite med det ifall det finns något annat sätt att lösa det på. Tänkte nog att det ändå inte löser borttagna filer.

Av KoloN
Skrivet av vinylens:

Hört talas om backup på viktiga dokument?
Du är nog lite körd för att windows kan ha skrivit över alla dom filerna
Annars brukar alla dokument finnas i windows.old mappen så leta där.

Absolut! Men ibland går saker inte riktigt som man tänkt sig.

Av KoloN

Förlorade alla mina personliga dokument vid uppdatering.

Windows 10 tyckte att det var en bra idé att radera alla mina gamla dokument i windowsmapparna "dokument", "bilder", "musik" osv. Hade bara grejer i "dokument" men dessa har ju följt med i alla tidigare uppdateringar, återställningar och reparationer av operativsystemet.

Uppdateringen fick bara picka på och jag tror inte att jag fick några alternativ som frågade om jag ville behålla eller ta bort sådant. Men hur som helst så är allt sådant borta nu och det är rätt många, för mig värdefulla, dokument inkluderade. Försökte göra någon "återställ tidigare versioner" av mappen men fick endast tillbaka en bråkdel av några steam-save-mappar.

Är jag helt körd eller kan jag på något sätt få tillbaka mina filer?

Av KoloN
Skrivet av Bozzeta:

Med den logiken så kan ju vad som helst som inte är fast installation i lägenheten "gå sönder" några dagar efter. Köparen har undersökningsplikt... ett kylskåp som går sönder 5 dagar efter är olyckligt men knappast förre ägarens ansvar.

Det låter rimligt.

Av KoloN

Jag har för mig att vitvaror ska följa med en bostadsrätt, detta bör även innebära att vitvaror som går sönder 5 dagar efter övertagandet bör gå på tidigare ägarens skyldigheter att förse lägenheten med dessa då man kan anta att de var felande vid övertagandet. Annars gör du en reklamationsanmälan på den och säger bara vilket datum den gav upp på. Det är det som gäller och inte när du anmälde det (om du inte dröjer en oskälig tid).

I värsta fall bör det absolut gå på ansvarstagarens(vem man nu kommer fram till att det är) hem-/bostadsrättsförsäkring.

Av KoloN
Skrivet av NoNamesWayne:

Inga bilar jag skulle valt om man vill ha ett bekymmerfritt ägande. Problemet om man väljer forden är att bli av med den sen också. Iskalla på begagnadmarknaden.

Nej bättre och välja en större bil som är säkrare, pålitligare och ändå inte drar så mycket mer på landsväg.

Jag har själv ägt en focus -05 och under de två åren jag hade den var den helt bekymmersfri i alla fall. När det var dags att köpa en större bil så var den allt annat än iskall på begagnatmarknaden. Detta var nu nära 3 år sedan men den generationens focus vann ju alla "bästa begagnatbil" osv. Bror min ägde en rishög till clio men även den gick som smör till ett överpris (i min värld) på blocket. Mamma är nu inne på sin andra clio och har så vitt jag vet inte haft några besvär med den.

Jag har ingen erfarenhet av peugeoten annat än att TS själv var inne på dom och det är en motsvarande bil.

Har man en budget på 30.000kr så tycker jag inte heller man behöver vara så bekymrad om eftervärdet heller. Kör den i graven istället. Tråden är ju full av bilar som både är dyra i drift, skatt och försäkring. Det du bränner på på runtomkostnader spar du gott och väl in till både "bekymmer" och "vidareförsäljning".

Av KoloN

Jösses vad folk rekommenderar för bilar. Själv pendlar jag mina 7 mil enkel resa till jobbet i en VW T5 TDI -10, går runt 0.8l/mil, betalar nära 7000 i årsskatt och 10.000/år för helförsäkring... Det skulle jag inte rekommendera om du ska ha en renodlad pendlingsbil där du främst ska ta dig själv utan någon större mängd packning till jobbet. Det finns flertalet bilmodeller där årsskatten ligger runt 1000-lappen (även mindre) och drar runt 0.5 en bra dag. Exempel på dessa är Renault Clio, Ford Focus FF (06-, här kan du till och med få en dugligt stor kombi) eller Peugeot 207. Ta en billig försäkring för en billig skitbil och du har utslaget ganska låga resekostnader.