Inlägg

Inlägg som lawz har skrivit i forumet
Av lawz
Skrivet av nu1mlock:

Exakt! Precis så!

Shit! Detta hade jag ingen aning om. Jag får kika på detta i morgon för jag har ingen aning om ifall routern går in i skåpet, men annars får jag väl köra någon av dina andra lösningar. Och det är inte så att vårt trådlösa nät kommer bli svajigt om jag stänger in routern i ett jädra plåtskåp?

Tack för hjälpen oavsett, får hoppas det blir väl.

Av lawz

Så du menar att jag ska köra en kabel från tjänstefördelaren rakt in i routern. Därefter ska jag aktivera uttaget i valt rum genom att dra en sladd från den motsvarande siffran in i routern i stället för in i tjänstefördelaren?

Av lawz
Skrivet av nu1mlock:

Routern ska ALLTID vara den första och ENDA enheten som är ansluten till tjänstefördelaren. Allt annat som du vill ansluta med kabel (t.ex. vägguttag eller dator) ska anslutas till routern. Om du har kopplat rums-uttagen till tjänstefördelaren så går dom inte via routern och därför får du detta problem.

Om routern inte får plats i skåpet tillsammans med tjänstefördelaren så behöver du ha dubbeluttag i det rum som du vill ställa routern i.

Men det är nog bara smidigare att köpa en liten router utan WiFi och lägga i skåpet tillsammans med tjänstefördelaren och konfigurera om din nuvarande router att agera accesspunkt för WiFi.

Men är du verkligen hundra på detta? I skåpet står det uppmärkt med siffror exakt vilket uttag i huset som jag aktiverar om jag stoppar in en nätverkskabel från tjänstefördelaren in i den kontakt som motsvarar det uttaget.

Vill jag köra trådlöst nät i ett rum på övervåningen så kör jag in en sladd från tjänstefördelaren in i siffra (låt oss säga 6) och helt plötsligt kan jag stoppa in en nätverkskabel i uttaget i just det rummet och ha trådlöst nät.

Jag säger inte att du har fel, men jag är inte säker på om du vet exakt hur det ser ut. Eller så vet du det, jag har ingen aning. Det enda jag vet är att jag haft det så här i ett par år nu, och först nu krånglar det lite precis i uppstarten. I övrigt fungerar både router och tv precis som alltid... Jag skulle kunna bifoga lite bilder kanske?

Av lawz
Skrivet av nu1mlock:

Där har du anledningen. Ditt nätverk är felkonfigurerat och det resulterar i dessa problem förr eller senare. Att det har fungerat tidigare har bara varit tur.

Routern ska anslutas till tjänstefördelaren (IP-Only dosan) med en nätverkskabel. Ingenting annat!

Från routern kan du ansluta alla rum så att nätverksuttagen aktiveras.

Gör du rätt så kommer allting börja fungera!

Alltså:

Tjänstefördelare -> Router -> alla rum > dator och andra enheter

Jag har tjänstefördelaren i ett rum, routern i ett annat och min stationära på en annan våning. Du menar att jag genom routern kan göra så att jag ändå har nät i vägguttaget här uppe och kan fortsätta köra med sladd precis som vanligt?

Av lawz
Skrivet av Trihxeem:

Att du kan komma åt vissa sidor men inte andra tycker jag låter DNSrelaterat? Som att den misslyckas med att översätta dnsnamnet men när den sedan lyckas så håller den det till omstart?
Har du testat en annan DNSserver (t.ex. googles 8.8.8.8)?

Om du när nätet fungerar (innan du stänger ner för dagen) kör ipconfig /flushdns och sedan testar någon sida. Failar det direkt så vet du att det är DNS.

Du kan ju också testa att gå till en sida som inte fungerar direkt vid uppstart via IP istället för url. (kolla upp IP när nätet fungerar)

Brasklapp - jag är absolut ingen expert på nätverksrelaterade problem

Körde en flush men allt fungerar fortfarande som det ska

Av lawz
Skrivet av nu1mlock:

För att förtydliga så är datorn ansluten med nätverkskabel till routern eller hur? Inte till tjänstefördelaren (som du kallar IP-Only dosa)?

Alla uttag som du har provat går till routern? För ingenting förutom routern ska vara anslutet till tjänstefördelaren.

Nu ska vi se... Jag är faktiskt inte helt insatt i hur det fungerar och jag misstänker att jag kommer låta som en total amöba genom min förklaring. Men så här: I huset har vi ett typ av skåp med en dosa i som har installerats av IP-only. Från dosan har jag kopplat in några små nätverkskablar och valt vilka uttag i huset som jag vill "aktivera". Datorn är alltså inte kopplad till routern, utan till ett uttag i väggen. Det uttaget som sitter i väggen är i sin tur aktiverat genom dosan i skåpet. Sedan om den dosan faktiskt är en router, ja så kan det ju vara. När jag tänker mig en router så tänker jag mig bara det som gör att det finns wifi i huset, men det kanske är helt fel?

I ett av uttagen har jag kopplat in routern så att vi har trådlöst i hela huset. I ett av uttagen har jag kopplat in TVn för att den skulle få riktigt snabbt internet och i det tredje uttaget har jag kopplat in min dator. Det är endast min stationära dator som inte får nät direkt vid uppstart.

Av lawz

Ansluten men ändå inte?

I över en veckas tid har jag haft ett problem som jag inte upplevt förut, och jag har gjort allt jag kan komma på när det kommer till att lösa det men har tyvärr tvingats inse att min kunskap inte räcker till. Jag har inga problem med routern och vårt trådlösa nät fungerar hela tiden på alla andra enheter. Det är just till min stationära dator där jag använder nätverkskabel från uttaget i väggen till min dator som det krånglar.

Problemet är följande:

Jag startar datorn och det står att den är ansluten till internet. Jag kan gå in på Youtube och streama videos och jag har åtkomst till en handfull andra webbsidor, men det mesta fungerar inte. Jag kan inte använda Windows felsökare eftersom den säger att jag redan är ansluten till internet och den ser liksom inte att det finns något problem att diagnosticera, trots det är det som att jag inte har något nät. Jag kan inte ansluta till discord, battle.net launcher eller de flesta webbsidor, förutom en handfull som av någon anledning fungerar.

Om jag låter datorn vara i allt mellan 10-45 minuter så kommer det sedan igång och fungerar som vanligt tills jag stänger av datorn, då är det samma sak nästa gång jag startar den igen. Jag funderade på om det kunde vara nätverkskabeln som krånglade men jag tycker inte riktigt att det rimmar med att jag samtidigt blir ordentligt ansluten efter ett tag, bara genom att vänta, och att jag då inte har några problem alls efter det.

Jag har testat att uppdatera drivrutiner, jag har kört ipconfig /release /renew, jag har startat om ip-only dosan i skåpet, jag har bytt uttag i väggen som jag kopplar in nätverkskabeln i, jag har kört alla windows uppdateringar.

Är det någon som har upplevt detta som har någon aning om vad jag kan göra?
Det började helt plötsligt från en dag till en annan, och jag har ingen aning om varför...

Av lawz

Tips på ny skärm

Hej

Jag har beställt ett nytt datorbygge från Inet som ser ut så här: https://www.inet.se/datorbygge/b1334911/bygge
Eftersom min nuvarande skärm är från 2008 så tänkte jag att jag givetvis även måste passa på att beställa en prisvärd skärm till min nya dator, nu när det är Black week och allt.

Eftersom min skärm är 14 år gammal så har jag verkligen ingen aning om vad man vill ha nu för tiden. Allt jag kan säga är att jag vill ha 24"-27" och inte curved. Den ska vara till för gaming och jag spelar allt från WoW och HotS till CS:GO. Jag vill heller inte spendera mer än max cirka 3000 kr.

Utöver det vet jag inte vad man är ute efter, varken vad gäller upplösning eller Hz. Skulle ni kunna hjälpa mig med att länka till några rekommendationer på prisvärda skärmar och kanske i samband med det även förklara för mig, utifrån min kommande dator, vilken upplösning skulle rekommendera och varför?

Tack på förhand!

Av lawz

Nu vill jag förvisso inte kapa tråden, som inte är min, men om jag får ställa en liten fråga till dig Scarabeo, som ändå verkar kunnig: Om du skulle försöka klämma in en passande skärm i den mixen också, men fortfarande hålla dig inom en budget på 16-18k, vilken typ av förändring skulle du då gjort i föreslaget bygge för att få ner priset lite, men samtidigt göra så lite avkall som möjligt vad gäller gamingprestandan?

Av lawz
Skrivet av Lj15:

Tja!
Vilken hz ska skärmen vara? Vilken upplösning har du tänkt att spela i? 1440p? Är rgb eller glaspanel viktigt? Vit eller svart färg?

Tack för svar!

Vad gäller skärmen skulle jag tro att jag klarar mig alldeles utmärkt på 144hz. Jag sitter på en skärm just nu från 2008 tror jag En BenQ E2200HD. Så det blir nog en massiv uppgradering oavsett. Jag vet inte om glaspanel eller rgb har med skärmen att göra? Men i så fall har jag nog inga preferenser.

Upplösning vet jag faktiskt inte. Det var - som du förstår - så längesedan jag uppgraderade att jag inte vet vad som är "inne" just nu. Jag kör ju 1920x1080 just nu i alla fall enligt mina bildskärmsinställningar...

Av lawz

Köp av helt ny gamingdator - cirka 15k

Hej!

Jag har med stort intresse följt köpråden i den här forumsektionen i ett par veckor nu, och det finns säkert mängder med bra förslag som redan tagits fram, men på något sätt känns det mer tillfredsställande att kunna specificera just mina tankar och behov i en egen tråd - så jag gör ett försök.

Jag är ute efter en ny gamingdator och skärm. Jag kanske också bör nämna att jag kommer köpa allt från Inet (skärm måste inte vara från Inet) och be dem bygga den åt mig och jag vill troligen även ha med en Windows-licens där också. Så även dessa två kostnader bör ingå i prislappen. Den totala kostnaden för detta tänker jag mig bör landa någonstans runt 15 000 kr (ingen fara om det blir något dyrare. Eller billigare heller för den delen). Jag har för avsikt att i första hand spela WoW, CS, HoTS, PUBG och liknande, men att den även klarar lite mer krävande spel vore ju knappast en nackdel.

Vad jag värdesätter rent allmänt är en dator som håller sig sval, jag vill under inga omständigheter sitta med en dator som stänger av sig eller piper för att den blir överhettad. Jag önskar också att den går tyst och fint - även under intensiv gaming - eftersom jag inte vill sitta och spela bredvid något som mest låter som en gammal dammsugare.

Skulle jag få några förslag på fina byggen + tillhörande skärm så vore jag oerhört tacksam!

Hälsningar,
lawz

Av lawz

Blir lite förvirrad nu med allt fram och tillbaka. Om jag tar paketet som lucky föreslog rakt av kommer den då rulla tyst och kyla bra?

Av lawz

Ser mycket fint ut, skulle förstås även kunna dra ner grafikkortet lite för att få ner priset men jag vet inte, kanske är lika bra att bara köra på.. Men med ljudet, menar du att den kommer gå tystare då eller?

Av lawz

Tack. Dock 500W på nätagget, är det värt utifrån ett längre perspektiv eller borde man satsa på något kraftigare?

Av lawz

Bygga gamingdator från scratch för cirka 10-12k

Hej.

Kan minimalt lite om datorer och tänkte lite blygsamt be om världens tjänst!
Jag har tidigare alltid köpt färdiga datorer men har lärt mig på senare tid att man får mindre för pengarna på detta vis, därför vänder jag mig nu till Er.

Jag skulle vilja ha en dator som är inriktad på gaming. Prislappen ska helst ligga runt 10.000 kr, men om uppgraderingen är stor så är det inte hela världen om den hamnar på upp emot 12-13 någonting. Mer än så vill jag dock helst inte avvara. I det priset bör burken, högtalare samt Windows ingå - men alltså inte skärm, mus, tangentbord och dylikt.

Väldigt viktigt för mig är att datorn är tyst och har bra kylning, och ska förstås vara inriktad på gaming som jag nämnt tidigare.

Kanske låter lite som en befallning men jag vet inte hur jag ska skriva annars Är hur som helst oerhört tacksam för den kunnige som tar sig tid att hjälpa!

Av lawz

Hjälp med att rekommendera grafikkort

Hej.

Skulle någon kunna rekommendera ett bra kort som till storleken är lika stort som geforce 8500 GT då min dator är byggd spegelvänd och inte har så mycket utrymme i chassit. Anledningen till just 8500 är för att det är mitt gamla kort som passade, och senast jag försökte införskaffa ett nytt så fick jag ett alldeles för stort kort som fick lämnas tillbaka igen och här står jag nu.

Det behöver inte vara det bästa på marknaden för jag spelar i princip bara world of warcraft. Men då jag ändå går i tankarna att köpa nytt så kan jag ju lika gärna uppgradera lite då spelet inte flöt helt utmärkt med 8500. Behövs kanske inte nämnas, men gör så ändå, kortet ska förstås vara avsett för gaming och inte dra för många watt då mitt nätagg inte är superstarkt.

Har kikat lite på 8800 GT och 9800 GT. Jag vet att dom inte är dom nyaste men dom fungerar som sagt till syftet, men jag är osäker på hur dom är storleksmässigt. Och jag funderar även om man kanske ska ta ett lite bättre kort i en nyare serie - men isåfall vilket?

Har slängt mitt gamla kort när det gick sönder och kan därför inte ta några egna mått, och just den typen av information tycks vara svår att få tag på via specifikationerna på olika hemsidor.. Eller så är det bara jag som är dum.

Tack på förhand.

Av lawz

Okej.. ja vad tror du, som kan mer än jag, är det bara till att köra eller?

Av lawz
Skrivet av Waxinator:

Är du hyfsat nöjd med resten av datorn så, ring Inet och be att få byta till den mindre storleken av kortet du fått.
PowerColor Radeon HD5770 1GB - Inet.se (Den är även några kronor billigare).
Du kan ju senare flytta över kortet till nästa dator om kraften i nätaggregatet inte räcker till.

Jag tror jag gör så faktiskt. Men vad menar du med kraften i nätaggregatet, menar du att det jag har nu kanske inte klarar av det kortet?

Skrivet av janee:

Om du bestämmer dig för att byta till Powercolor HD5750 eller HD5770 som jag och Waxinator länkade till så kolla först att du har 2 st molex kontakter lediga från nätaggregatet eftersom jag misstänker att det inte finns någon PCI-E ström kontakt från nätaggregatet och då måste du använda en Molex>PCI-E 6 pin ström adapter som brukar följa med i kartongen för grafikkortet.

Jag fick ingenting med i kartongen från detta grafikkortet i alla fall.. Men jag har ett par såna molex som sitter uppklamrade där i alla fall.

Av lawz

Jaha där ser man. Jag trodde att jag hade gjort en massa research inför det här köpet och jag hade faktiskt ingen aning om att grafikkorten är olika stora, så där hör ni ju ungefär vilken nivå jag ligger på när det gäller datorprylar.

Det jag funderar på nu är om jag ska lämna tillbaka kortet och plocka ett annat.. Eller om jag kanske ska snickra ihop en ny dator som är lite mer inriktad på gaming än den jag har nu.. Isf kan man ju alltid få hjälp att handplocka delarna och sätta ihop den själv, eftersom jag redan sitter på grafikkortet nu..

Vad skulle man hamna på ungefär, om man ska tänka sig en burk som klarar dagens spel och som går tyst och har bra kylning. Grafikkortet kan man ju räkna bort med en gång då förstås.. Kan man få något hyffsat för 5-6000?

Av lawz

Jag vet inte när du menar att jag inte skulle orkat skriva vad jag har för grejer. Har alltid försökt nämna vad jag har etc så långt jag bara kan, men är som sagt inte helt datorkunnig vilket framgår ganska tydligt, och då vet jag inte alltid exakt vilken information ni kan tänkas behöva.

Hur blir det egentligen med att bara köpa nytt chassi, är det helt uteslutet eller?