Inlägg

Inlägg som typh00n har skrivit i forumet
Av typh00n

En bättre beggad Skoda Superb plugin 👍

Av typh00n
Skrivet av jonas_guti:

Går nu för första gången över till ett konsultbolag efter att endast jobbat på diverse produktbolag. Jobbat som utvecklare i cirka fem år.

Ålder: 30
Lön: 63000 (fast lön oavsett uppdrag eller ej)
Friskvård: 5000 (standard idag känns det som)
Semester: 30 dagar
Plats: Stockholm

Tanken är väl på sikt att köra eget och konsulta själv men tänker vänta ett par år till med det.

Bra grundlön och välkommen till konsultvärlden!

Vill bara inflika att "fast lön oavsett uppdrag eller ej" kan du inte leva på särskilt länge som konsult, 2-3 månader utan uppdrag så åker du ut. Något som inte sägs uttryckligen på kontraktet men är branschpraxis.

Av typh00n

Jag flikar in med liknande åsikter som tidigare nämnts: vilka behov har du?
Att åka själv i stadstrafik kräver inget lyxigt/tungt ekipage utan snarare en billigare/enklare bil!

Eftersom du är ganska ung skulle jag kanske avråda från leasing för ditt liv kanske inte ser likadant ut om 1-2-3 år och då sitter du fast med leasingen i normalfallet 3 år (man ser många som vill bli av med sina leasingkontrakt på blocket pga ändrade förhållande, tjänstebil mm).

Prova att googla "billig bra bil", finns säkert massor med bra test från både besiktningsbolagen och biltidningar mm.

Ett tips från när jag själv ägde en bil (audi A4 vid den tidpunkten) är att skicka iväg offert/prisförfrågan till flera olika firmor för hålla nere kostnaderna. Jag skulle göra någon standardservice på min bil och mailade audi+3 olika serviceverkstäder. Audi ville ha 11,5k sen kom offerterna på 9k, 8,5 och 6k. På ett mail med samma info till alla verkstäderna sparade jag alltså 5,5k.

Mvh

Av typh00n
Skrivet av underwatch:

Är det någon här som arbetar som scrum master? Hur mycket tjänar ni och vad är era arbetsuppgifter?

Hej,

Passar också på att flika in i diskussionen eftersom jag anser en del i detta forum har fel uppfattning om en Scrum Master / Agil Coach.... En scrum master ska dels se till att teamen jobbar enligt agil kultur i olika former m.h.a. retrospektiv, reviews etc

Det är även teamets coach, skydd och ansikte utåt när det kommer till att eliminera hinder och koordinera leveranser. Allting för att optimera och utmana teamet att leverera snabbare, bättre och mer innovativt.

I större agila förflyttningar och ett ständigt föränderligt klimat så brukar även Scrum Masters få axla roller som förändringsledare i olika konstellationer.

Min bild är att lönen är ganska bred beroende på vilken nivå man jobbar på, men allt mellan 45-90tkr/mån kan jag bekräfta i Stockholmsområdet. Utomlands ligger lönerna väldigt mycket högre för liknande roller.

Mvh

Av typh00n
Skrivet av Herr Kantarell:

Det var ett bra pris!

Får man fråga hos vilka?

Som svar till båda är svaret EON (även nätleverantör, så jag numera får allt på en faktura). Tror inte det är någon större risk att EON konkar för tillfället men möjligheten finns nog

Av typh00n

Vi har bundet avtal i 2 år till (band 3 år - hurra!) på 0,61kr/kWh.

Vi har ett hus på 180kvm och ligger på ungefär 12000kWh/år men sen vi skaffade elbil ligger vi snarare på 14000kWh/år.

Vi har dubbla luft/luft-värmepumpar så vi har otroligt bra klimat inomhus året om

Av typh00n

Har haft denna Kia Niro laddhybrid som familjebil nu i tre månader nu och är nöjd!

Kör sällan längre sträckor så majoriteten går på ren el och att ladda hemma på uppfarten är hurra! Nästa bil blir ren elbil 👌

https://i.ibb.co/qYcP68h/IMG-20210531-113532-02.jpg

Av typh00n

Jag bytte från en VW Passat GTS (240hk) -2017 till en Skoda Superb 4X4 -2018(190hk) för några månader sedan. Du pratar om en Octavia i din jämförelse mot Passat.. jag tycker Octavian är lite för högljudd och trångbodd för min smak.

Tycker absolut Superb:en är bättre i alla mindre aspekter (smarta lösningar, utrymme, ljudsystem etc). I det stora hela är det samma bil pretty much, hade man täckt för loggan på ratten hade nog inte många kunnat se skillnad inuti. Motorn var ju helt klart vassare på min Passat men Superb:en ligger som ett ånglok på vägen och du behöver aldrig fundera om du får plats med allting, det får du 😎

Skickades från m.sweclockers.com

Av typh00n

Enkelt svar; japp, så funkar det.

Skickades från m.sweclockers.com

Av typh00n

Banken kan hjälpa dig med hela kontrakteringen och pengaflytt utan att blanda in mäklare.

Skickades från m.sweclockers.com

Av typh00n

Jag har jobbat på ett sånt ställe.

Konsultföretaget tar en fast %summa av vad du fakturerar.

Allting annat är "dina" ram-pengar så att säga. Alla dina kostnader (lön, pension, semester, arbetsgivaravgift, inköp, friskvårdsbidrag etc etc) dras från DINA pengar.

Detta upplägget är superbra om man jobbar mycket och gillar frihet i lön/pension etc.

Ena månaden vill du kanske ta ut 70k i månadslön men nästa vill du kanske ta ut 45k men 20k i pension. Eller om du får en bonus kanske du vill lägga hela på pension.

Om jag minns rätt i muskelminnet kan du räkna såhär:
Arbetsgivaravgiften är lön x 1,3142
Tjänstepensionsavgiften är pension x 1,2642

Så vill du ta ut lön på 50k och pension på 10k kommer det kosta 78'352.
Vill du snitta detta över hela året behöver du ta in alla årets jobbdagar, ofta runt 250. Dra bort semester (30 räknar jag på) och sjukdomsdagar (20), alltså.kommer du jobba ca 200 dagar per år, då kan du räkna vilken timpeng du behöver som konsult för att täcka dina kostnader.

Skickades från m.sweclockers.com

Av typh00n
Skrivet av typh00n:

2008:
Brutto 21229 SEK
Netto 15692 SEK

Butiksanställd ICA Maxi sedan 4 månader. Kan ju säga att jag lägger undan 90% av pengarna då jag förhoppningsvis blir student till hösten :).
2013:
25 år ung, jobbar som affärsanalytiker inom finans och IT.

I veckan gick jag från 28tkr till 34tkr i månaden, ökning med ca 20%, jobbat i branschen i snart 2 år.

Jag citerar för att få med lite kul historik till tråden, jag började svara här för 10 år sedan och lite har hänt sedan dess :-).

2018:
60tkr/mån med mycket trevliga förmåner men även årlig bonus på ca 1-1,5 månadslön.
Jobbar med utveckling på bank i Stockholm.

Av typh00n

Min frus fd. arbetsgivare hade som policy att det var obligatoriskt att följa med på kickoffer, jag tycker precis som TS att det är absurt med sånna idéer.
Vad som störde mig på min frus fd. arbetsgivare/plats var att kickofferna alltid var planerade över helger. Hade det varit på arbetstid hade jag nog inte brytt mig men obligatorisk närvaro på kickoff över en helg?!

Nej, jag hade nog av principsak valt att avstå sånna evenemang, men jag vet ju att det förekommer bevisligen.

Skickades från m.sweclockers.com

EDIT:
Jag kanske även ska nämna att jag själv jobbat på konsultföretag som alltid kört dubbla kickoffer per år utomlands. Här fanns det däremot inga "måsten" men däremot så var det tydligt redan på intervjun att detta företag vill anställa folk som uppskattar kickoff/fester eftersom det genomsyrade företaget. Det var i princip alltid 90% av jobbet som följde med, alla likasinnade dvs - sjukt roligt ställe!
Men hade du anledning t.ex. semester, barnfödsel, bröllop, begravning etc så var det ingen som tog illa upp av att man avstod!

Av typh00n

@SoulAmazin : Systemvetenskap är en bred utbildning, vad detta innebär är att du har chans att prova på lite allt möjligt under utbildningen och i bästa fall finns det något du fastnar för - och då kan du anpassa din utbildning så du läser mer av just detta. Om du verkligen fastnade för någon speciell del inom systemutveckling då vet du vilken sorts jobb du vill ha när du är färdigutbildad!

Jag pluggade klart systemvetenskap 2011 och i min årskull skulle jag säga att 30% blev utvecklare, 30% blev testare, 20% management-roller (projektledare mm) och 20%-ish affärssystemmumbojumbo.
Nu har jag sållat ut konsultrollen och istället noterat vad personerna jobbar med eftersom konsultrollen är väldigt obeskrivande..

Just nu är arbetsmarknaden fenomenal för systemvetare. Men värt att nämna är att inom systemutveckling krävs inte bara kodarkunskaper utan även ofta mjukare sociala kunskaper.

Av typh00n

2 vuxna + bebis boende i hus i stockholmsförort:
Boendekostnader exkl amortering: 9% av nettoinkomst
Boendekostnader inkl amortering: 19% av nettoinkomst

Av typh00n

VW Passat GTS -17

https://i.imgur.com/9h4u9TC.jpg

Skickades från m.sweclockers.com

Av typh00n

15 år här också. Why ruin a good thing... kör väl 15 år till!

Skickades från m.sweclockers.com

Av typh00n

Bank: Handelsbanken
Ränta: 1,41%
Avtalstid: 3 år.
Storlek på lån: 2,6M.
Bostadens värde: (ca) 4,5M

Det har väldigt sällan visat sig vara värt att binda sina bolån men 3-mån räntan kostade mer än 3-års när vi band så det kändes som en billig försäkring bara

Skickades från m.sweclockers.com

Av typh00n
Skrivet av mattoys:

Fast kan jag välja på en kille som har lite kunskaper om databaser och en utan, så väljer jag ju han med lite kunskaper för det underlättar för backend-programmeraren då de kunskaper hjälper för att skapa ett interface mellan personerna när de jobbar.

Du bör nog satsa helhjärtat på din karriär utanför IT. 🤣

Skickades från m.sweclockers.com

Av typh00n

Välkommen till testningens fantastisk värld!

Jag har jobbat som testautomatiserare i lite mer än 6 år inom finansbranschen. Både som anställd och konsult, i Stockholm.

Med din inställning kommer du vara väldigt attraktiv på marknaden kan jag säga
Och jobbmarknaden är exceptionell just nu och kommer fortsätta så framförallt för testare som är lite mer tekniskt lagda och kan koda.

Ställ gärna frågor om du undrar något. Ser mig som en självutnämnd allvetare vad gäller arbetsmarknad för testare

Skickades från m.sweclockers.com