Inlägg

Inlägg som Chribbster har skrivit i forumet
Av Chribbster
Skrivet av Spanky89:

Har nu drivrutin (327.23), funkar fortfarande inte... använder nivdea inspektor 1.9.7.2 :S :S

Fattar inte vad jag kan göra som är fel? Kan det vara någon performance settings? Har mina på max dock.

Jag kollade mina inställningar och tror jag har en lösning för dig. Jag har drivrutin 331.82, men kör på -forcepstate:0,0:

"D:\Drivers\nvidia_inspector\nvidiaInspector.exe" -setGpuClock:0,1,980
"D:\Drivers\nvidia_inspector\nvidiaInspector.exe" -setMemoryClock:0,1,1140
"D:\Drivers\nvidia_inspector\nvidiaInspector.exe" -forcepstate:0,0

Min Nvidia Inspector

Av Chribbster
Skrivet av Skuretäpple:

Hej på er,
Har på senare tid haft lite strul med strömförsörjningen till datorn. När jag drar igång ett spel, lol närmare bestämt så börjar strömkabeln glappa något hemskt. Är inte jättekunnig på datorer men gissar på att det är något hårdvaruproblem som har med grafikkortet att göra då det annars funkar bra? Någon som har någon lösning?

Jag tror du måste beskriva problemet lite mer detaljerat, samt vad du prövat.

Vad är det för typ av strul? Stänger datorn av sig/går in i strömsparläge, eller visar den en indikator på att sladden går in och ut?

Har du kontrollerat att det faktiskt inte är strömkabeln som glappar, eller om kontakten i datorn i skadad, eller vägguttaget (om du använder samma hela tiden)?

Är det bara med LoL som datorn strular, eller sker det när du utsätter datorn för stress (krävande spel, benchmarks)?

Nätagget kanske inte klarar av att leverera tillräckligt med ström. Har du många skarvsladdar till saker i samma eluttag där strömkabeln är inkopplad? Eller rent av massa konstiga grejer inpluggade i USB-portarna?

Har du haft något elavbrott/säkring som gått på senaste som kan ha skadat datorn eller adaptern, eller råkat ladda upp dig med yllekläder och gett datorn stötar?

Överklockar du, och i så fall, hur mycket? Uppstår samma problem utan överklockning?

Om du misstänker grafikkortet, har du prövat att uppdatera/installera om/rulla tillbaka drivrutinerna?

Av Chribbster

Oh najs!

Jag prövade att tanka nvidia experience och samtidigt uppdatera drivrutinerna. Tydligen kan man överklocka igen, det ströps ju efter 310.90.

Jag kör på w7:an med 6GB ram, i7-3610qm, gtx 640 LE @ 980MHz, fick nyss 2620 poäng i 3DMark11 (Graphics 2411, Physics 7282, Combined 2000).

Så om någon annan sitter på gamla drivrutiner kan ni pröva att uppdatera, men hämta en backup ifall det inte skulle funka.

Av Chribbster

Nej vänta, SIMkortsläsaren, såg inte det. Jag har faktiskt aldrig prövat den, men har för mig att andra har pratat om att man måste köpa en ny läsare att stoppa in.

Ber om ursäkt.

Av Chribbster

Hmm, jag skulle börja med att tanka DeskUpdate från drivrutinsidan. Om det inte fungerar så kan du hämta drivrutinen separat.

Om det fortfarande inte fungerar så är den antingen trasig eller har glappkontakt. Då får du nog byta ut datorn, alternativt skruva upp den och bryta mot garantin.

Kortläsaren borde fungera direkt, det gjorde den för mig. Å andra sidan så har jag den gamla varianten med windows 7.

Av Chribbster

Tack för svaren!

Jag går OT på min egen tråd och förklarar det kontroversiella beslutet att inte ta en upplåst processor:

Min budget är redan pressad och min utgångspunkt var att ta en i3 processor, men ville ha en "riktig fyrkärnig processor" då hyperthreading inte fungerar bra för alla spel. Jag kunde ta ett billigare H87 moderkort, ett snålare nätaggregat samt köra på Intels sketna stockkylare.

Utöver det så bedömer jag att processorn inte kommer flaskhalsa på ett bra tag, och när det väl är dags att uppgradera så vill man ha en åttakärnig processor då nästa generations spelkonsoler ska använda sådana. Av erfarenhet av en annan budgetrigg jag byggde 2009 så känns det hopplöst att uppgradera utan att byta ut nästan alla delar, främst pga. Intels frekventa sockelbyten.

Värt att notera är att datorn jag bygger nu är INTE en ersättare till min gamla, då jag tycker den rullar på bra. Vill man ha "framtidssäkra" processorer kör man nog hellre på AMD, men betalar istället för kylare och högre elräkning.

Så, back on topic:

Av inläggen har jag insett att mitt problem är brist på förståelse om TDP (Thermal Design Power). Värdet anger inte hur mycket watt som processorn drar av nätaggregatet (vilket jag antog), utan hur mycket effekt som kylsystemet måste kunna avleda för att processorn inte ska överstiga sin maximala temperatur.

Enligt denna definition så borde i5-4570s ha en bättre kyldesign, vilket kräver mindre av kylsystemet, vilket borde leda till att processorn kan ligga på sin maximala klockfrekvens på 3,6 GHz längre och därav ge bättre prestanda. Ändå visar benchmarks mellan de två processorerna att i5-4570 presterar bättre...

En annan sak jag funderar på är om man sitter på en 4570s och vill ha ut maximal prestanda. Det känns som att man bara behöver uppgradera kylsystemet, men då hamnar man i samma logiska lucka där processorn borde prestera bättre från första början. Enligt min tidigare jämförelse så skiljer även "thermal solution specification", vilka är PCG 2013C och PCG2013D.

Jag får läsa på det där senare, men kom gärna med med mer information.

Av Chribbster

Intel i5-4570 vs i5-4570s

Hejsan,

jag kollar på två processorer som är väldigt lika, men som skiljer i strömförbrukning och pris.

i5-4750s klockar mellan 2,9 - 3,6 GHz, drar som max 65W och kostar i skrivandets stund ca. 100 kr mindre än:

i5-4570 som klockar mellan 3,2 - 3,6 GHz och drar max 84W.

Enligt en två år gammal förklaring av skillnaden mellan Intels bokstavstillägg (x, k, s, t, p) så beskrivs s som att processorn presterar lika bra, men med en inbyggd energisparfunktion när processorn inte belastas.

Jag blir dock misstänksam eftersom 's' versionen har samma maximala klockfrekvens, är både är billigare och drar mindre energi. Vad är haken?

Jag hade en teori att processorns inbyggda grafik (intel 4600) skulle prestera sämre, men att det inte har någon påverkan ifall man har ett dedikerat grafikkort (vilket jag har).

Är detta önsketänkande eller en "no-brainer"? Jag vill gärna ha mer om information om Intels s-processorer i allmänhet och i5-4570s i synnerhet.

Tack på förhand!

PS. Jag bygger just nu en rigg mest tillägnad spel, såsom Arma 2, 3, Dayz, BF3 etc. Kör på gtx 670. Har redan överskridit budget, så tänk inte ens tanken på att nämna i7:or eller upplåsta k-modeller.

Av Chribbster

Jag letade efter ett ganska slimmad väska, köpte först en billigare på teknikmagasinet, men den passade inte för att hörnen stack ut (!).
Lindade in datorn i en tröja i en ryggsäck och drog till elgiganten och prövade flera väskor (ja, personal och väktare kollade snett på mig). Rediga väskor med massor av fack funkar bra, men vill man som jag ha en mer slimmad väska eller ev. neoprenfodral så får man pröva ut en i butik.
Jag hittade en som passade och såg bra ut, sen kollade jag på prisjakt och konstaterade att den var en hundring billigare på netonnet så då åkte jag dit och köpte denna:

http://www.netonnet.se/art/dator/datorvaska/datorfodral/dator...

Har i sin enkelhet en axelrem, handtag och en ficka där man får plats med laddare och papper typ. Har lyckats klämma in en mus också, men oftast kompletterar jag med ryggsäck eftersom jag har så mycket annan skit att släpa runt på.
Skyddet är väl främst mot repor och lättare stötar, men jag vill inte tappa den i marken eller använda den som fotboll.

Av Chribbster
Skrivet av SleeZy:

Har ingen blueray att kolla på, så att jag kan inte bekräfta detta.
Men det kanske hänger ihop med grafikfelen som vi(vissa av oss) får i spel.
I steam spel samt d3 får jag 2s micro freezes ibland sjukt störande, ljud och mus fungerar medans allt på skärmen fryser i 2s.

Jag hade ganska stora problem med grafiken i början, fick ~700 p i 3D mark 11, glitchar och frysningar i spel, även fast jag tvingade datorn att använda Nvidia-kortet. Jag hade laddat ned bl.a. grafikdrivers separat innan jag upptäckte Fujitsus DeskUpdate. Efter mycket krångel med inställningar så avinstallerade jag drivrutinerna och lät DeskUpdate fixa allt istället, sen satte jag windows energischema på hög prestanda och Nvidia-inställningarna på "Låt 3D-programmet bestämma".
Det löste problemet och jag fick normala poäng, varpå jag överklockade kortet.

Vet inte om det är till någon hjälp, men spel och högupplöst film funkar för mig felfritt nu iallafall, med och utan överklockning.

Av Chribbster

Jag har följt den här tråden ett bra tag nu och, trots att jag är nybörjare, lyckats med följande:

  • Skaffat datorn och slängt in en SSD (NH532 17" m. i7 / Intel 330 SSD).

  • Installerat om Windows 7 och drivrutiner med skivorna.

  • Fixat AHCI. Startar på 25 s, kör med antivirus och har inte brytt mig om att konfigurera uppstartstjänster (bara ändra i BIOS. Följde sedan instruktionerna om att ändra i registret för säkerhets skull, men det verkar inte göra någon skillnad).

  • Konstaterat att skärmen är lite glittrig, att "WASD + Space" och "Ctrl + W + Space" (crouchjump) inte funkar samt att tangentfärgerna nöts snabbt.

  • Överklockat grafikkortet med Nvidia Inspector enligt instruktionerna på den här sidan (900 MHz) och fått 2315 p i 3D Mark 11.

Nu undrar jag bara en sak för att få djupare förståelse inför framtida överklockningar och hoppas att jag inte går för mycket off topic:
I .bat filen har jag: "-setGpuClock:0,1,900" och "-setMemoryClock:0,1,1200". 900 och 1200 är frekvenser, men vad står 0 och 1 för? Har inte hittat något vettigt svar.