Inlägg

Inlägg som Lindeby har skrivit i forumet
Av Lindeby

Usb c hubt till ZenScreen MB16ACE

Hej!
Kanske en dum fråga, men jag har en Asus ZenScreen som endast har en usb c ingång för bildöverföring och ström. Skulle det vara möjligt att koppla en usb c hub med strömförsörjning och hdmi utgång till denna skärmen för att kunna använda den till enheter som endast har hdmi?

Jag ser inte varför det inte skulle fungera, men jag hittar heller ingen som har gjort den här typen av inkoppling tidigare.

Ha det bra!
/ Lindeby

Av Lindeby

@sparkar_boll: Om du vill ha något i python så skulle man kunna göra något sånthär https://github.com/Lindeby/pingToCsv

Går säkert att göra snyggare om man lägger lite mer tid än vad jag gjorde. Bygger bara på pythons inbyggda bibliotek och call till ping. Ganska lätt att modifiera för att få csv filen exakt som man vill ha den.

Av Lindeby

@sagahej:

Hoppas att du löste det med tipset du fick av @Fey. Om inte så är det troligtvis något sånt här du vill göra:

public int skrivUtAntalLaddningar(){ int sumVapen = 0; for( SuperVapen ettVapen : vapenLista){ sumVapen += ettVapen.getAntalLaddningar(); } return sumVapen; }

Lycka till

Av Lindeby

På Chalmers Computer Science program så började vi med assembler för en flispprocessor, därefter C, Java och Haskel. Det är dom enda språkspecifika kurserna jag har gått. Jag tycker att dom ger en väldigt bra grund till att snabbt lära sig och förstå nya språk. Det är vanligt att när man påbörjar en ny kurs där man ska lära sig ett särskilt koncept som exempelvis parallel programming eller databaser att man behöver lära sig ett helt nytt språk även om kursen i sig inte handlar om att lära sig ett språk.

Ett tips skulle kunna vara att kolla lite på Computer Science programmen på Chalmers, KTH, LTH osv vilka kurser de läser. Vanligtvis så är allt material som föreläsningar och laborationer tillgängliga för alla. Om inte så finns det väldigt mycket material på mit opencourseware https://ocw.mit.edu/courses/intro-programming/

Tips är att leta upp laborationer/utmaningar på ämnen som man tycker låter intressanta.

Jag skulle också rekommendera att inte använda sig av en IDE så länge man jobbar med små projekt. Man lär sig mycket av att få jobba direkt med kompilatorn och göra egna script och make filer för hur ett projekt ska byggas. En vanlig texteditor som Atom fungerar alderles utmärkt. Om man sedan snöar in på något specifikt språk kan man börja fundera på en IDE som passar just det. Min personliga favorit är vim vad jag än gör.

Av Lindeby

Okej Resultat

@JohanFlodqvist:

Slutresultatet är helt okej, även om jag inte skulle rekommendera det här bygget till någon. Efter att jag fick hem Noctua NH-L12S så insåg jag ganska snabbt att den inte var kompatibel med ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3. Den slog både i kylflänsen på toppen av moderkortet och I/O täckplåten. Så då beställde jag Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi som enligt mig är mycket trevligare eftersom fläkten på kortet knappt hörs.

Nästa problem är att Noctua NH-L12S tillsammans med Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi slår i aluminiumramen på Geeek a50 plus. Så jag har behövt att kapa upp en av aluminiumprofilerna. Ytterligare ett problem är att kylaren är för hög så man kan inte få på chassit sidan. Det har jag löst genom att skära ut ett hål i sidan efter formen av kylflänsen som nu sticker ut ca 1mm när chassit sidan sitter på.

Jag har också installerat 4st Noctua NF-A9x14 PWM som alla är satta till utsug efter att ha kollat på https://www.youtube.com/watch?v=R5wFdMjlGoc

Slutresultatet är att CPU:n har toppat på 81 grader C under stress test och gpu har toppat 66 grader C. Jag har även kört en hel del långa maskininlärningsjobb där både cpu och gpu har legat 100% över alla kärnor utan att temperaturen har överskridit 81 respektive 66 grader. Jag tycker det är okej så jag har inte brytt mig om att undervolta.

Troligtvis så kommer jag att göra en ny chassit sida i akrylplast och skära ut ventilationshål som passar Noctua NH-L12S lite bättre med laser samt att montera den med distanser så att den inte slår i samt göra lite custom kablar för nätaggregatet. Det blir mycket överflödig kabel i det här bygget som bara tar plats.

Allt som allt så är jag nöjd, men jag hoppas ingen gör det här bygget med samma komponenter. Totalt har bygget tagit över en månad och det känns som att jag har fallit i varenda grop som man kan med mini itx.

Av Lindeby

@GreeM: Ah Okej, tack för tipset. Jag ska läsa in mig lite mer på undervolting av ryzen cpu.
Tänkte även kolla in https://forum.level1techs.com/t/overclock-your-ryzen-cpu-from... som ett alternativ till ryzen master i linux.

Jag kollade på en youtube video av Optimum Tech: https://www.youtube.com/watch?v=2wM3obN2pAE&list=PL3OqplsyS2I...

Han verkade få felaktiga mätningar av att undervolta i Bios. Vet inte om någon har mer erfarenhet av undervolting av ryzen7 direkt från Bios?

Det kommer i alla fall att dröja lite, fick hem NH L12S - Noctua. Men den slog i allt den kunde slå i på ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 Så jag har beställt ett Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI i stället. Hoppas på lite mer tur denna gången. Det är en större huvudvärk än väntat att bygga mini itx

Av Lindeby

Vill bara tacka för all hjälp!

@str8forthakill
@SuperDuperKillen
@Semjonov
@[SmR]BMF
@lambdan
@orginallinus

Just nu har jag testat att ställa klockfrekvensen till 3.3 ghz och core voltage till 1.2 V (värden tagna ur luften)
Idle temp: 38 grader C
under full load verkar temperaturen konvergera mot 79 grader C
stress --cpu 16 --timeout 180
https://linux.die.net/man/1/stress

Dom här siffrorna säger egentligen inte jätte mycket mer än att cpu:n går kallare. Jag har inte gjort några mätningar på hur mycket prestanda jag tappade. Om det finns intresse och jag har tid så kan jag lägga upp lite data på hur det färdiga systemet med ny kylare presterar. Så slipper kanske någon göra samma misstag som mig i framtiden

Ha det fint!
/Lindeby

Av Lindeby

@Semjonov: Nej det har jag inte testat, Det innebär att man minskar efekten?

Av Lindeby

@SuperDuperKillen:

Okej, men L12S verkar ju vara ett alternativ. Finns det något annat bakslag med den mer än att den kanske tar i chasitsidan? typ att den inte passar tillsamans med moderkort och ramminen?

@lambdan:

Datorn är tyvär inte enbart tänkt att användas för spel. Det blir mycket beräkningsarbeten i plugget så då är 100% load ganska vanligt som inte bara är spikar. Men en L12S, med öppen chasit sida samt något nerklockad cpu så kanske temperaturerna blir rimliga?

Av Lindeby

@SuperDuperKillen: A okej, vad tråkigt. Jag kan ju köpa en annan. Chasit tar storlekar upp till 68mm på kylare och måste vara av 115x-typ. Jag tar gärna emot tips om du har erfarenhet av vad som borde fungera

Av Lindeby

@Semjonov: Inget fel, bara att den är för stor och ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 stödjer bara kylarfäste av Intel 115x-typ

Av Lindeby

Varm ryzen 3700x

Hej!

Satte precis ihop ett mini itx bygge med följande komponenter:

ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3
AMD Ryzen 3700x
Cryorig C7
MSI GeForce RTX 2060 SUPER 8GB ARMOR OC
Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LPX
Corsair SF600 600W 80+ Gold
Samsung 970 EVO 500GB

chasit: geeek a50+

I idle ligger cpu temp på ca 60 grader C
och i full load över alla 8 kärnor i stress --cpu 16 --timeout 180
https://linux.die.net/man/1/stress
slutar jag på 95 grader C

Jag vet inte vad jag kan förvänta mig att systemet ska prestera men jag tycker att det låter varmt? Under testet så har jag haft ett helt öppet chasit och med extra flektar för att försäkra mig om att det inte är den lilla formfaktorn som är boven. Jag har även testat att montera kylaren på nytt med ny kylarpasta med samma resultat. Om det är någon som har erfarenhet av cryonig c7 tillsamans med Ryzen 3700x tar jag gärna emot alla tips, ider och tankar. Det kan ju vara så simplet att jag har valt en för dålig kylare.

Tack på förhand!
/Lindeby