Inlägg

Inlägg som Magsv har skrivit i forumet
Av Magsv

Tack för svaret Anders!
Intressant kombination, har nu kollat upp 601-chassit och det verkar klart intressant även om Tom's skriver"Higher-than-expected acoustics under load"; får fundera där lite.

CPU-kylaren verkar också intressant men det är ju lite drygt (tror jag) om jag måste montera ner och ta ut moderkortet från chassit för att montera den senare. Men jag gissar att det är samma visa med tex Noctua NH-D15 SE-AM4 också då.

Gällande GPUn du valt från Gigabyte så har jag lite svårt att hitta någon recension, på ljudnivån då främst (speciellt "3"-versionen). Jag körde in MSI Armor baserat på Sweclockers test.

SSDn är ju klart billigare, enda funderingen är om jag märker skillnaden mellan en WD 3D Blue och en 970 EVO, rätt stor skillnad i hastighet. Hmm.. lurigt. Är det inte M.2 som gäller nuförtiden förresten?

Av Magsv

Machine learning/spel-dator - 20-25k - inköp inom en vecka - köpråd tack!

Kära och kunniga dator-connoisseurer!
Behöver inhandla dator inom en vecka, och den ska främst användas till kodande och machine learning, samt lite spelande (pubg, gta v etc). Har skrivit lite krav nedantill och gjort ett amatörmässigt försök att sätta ihop något vettigt, men jag gissar att jag missat en hel del/alt att jag har galna kombinationer av saker och ting. Så ge gärna råd! Ytterst tacksam.

Kravspec:
* Inköp av dator ska ske inom en vecka (så inget jobbigt snack om kommande prylar ).
* Budget: ~20-25k (inkl. win 10, men utan skärm, tangentbord, mus etc)
* Monteras av butiken, dvs allt, eller i princip allt, köps från EN butik (länge, länge sedan jag gjorde det själv...)
* Tyst, tyst dator (och gärna så liten som möjligt, och stilrent yttre)

Datorprylar jag har funderat på:
* Processor: minst 8 kärnor och 16 trådar är krav (har främst titta på 2700x, samt i9-9900K men den senare verkar behöva mycket, mycket kylning → ej tyst så lätt!?)
* Grafikkort: Nvidia, och minst ett RTX 2070 är krav (ej 10xx-serien), och tyst.
* Ram: 32 GB är minimum krav (2*16 med möjlighet att öka till 4*16=64 GB)
* SDD: minst 1TB (970 EVO?)
* HDD: ev en på ca 2TB, om en jättetyst finns
* Chassi: jättetyst, inget RGB och diskret design, och helst i “lagom” storlek (ju mindre desto bättre, samtidigt som jag inser att det blir varmare. Vet dock inte riktigt vad som är sweet spot:en).

Ex med Intel:
https://www.prisjakt.nu/list.php?l=3780423&view=m

Ex med AMD:
https://www.prisjakt.nu/list.php?l=3781650&view=m

Av Magsv

Bijan var köpte du din skärm någonstans? Den verkar ju inte ha kommit ut i de flesta affärer än.

Edit: för det är väl 19"aren du har!?

Av Magsv

Nätverk: 2 datorer, olika rum - Hur göra?

Hej!

jag ska koppla 2 datorer här hemma så att båda kan surfa på en IP-adress. Datorerna ska stå i olika rum, och i det ena rummet finns nätverksanslutningen. Då det skulle bli besvärligt att dra sladd från ena rummet till det andra så vill jag använda mig av en trådlös anslutning till datorn som står i andra rummet. Hur ska jag gå tillväga?

Båda datorerna har nätverkskort, men hur ska jag fixa det hela? Jag känner mig något novis på området så ni får gärna hjälpa mig med vad jag behöver!

Vad jag tror mig behöva:
1) Nätverkskort som kan skicka/ta emot trådlöst (till datorn i andra rummet)
2) Hubb/ Router (vad är lämpligast?)

Ge gärna tips på specifika produkter som anses vara bra!

Av Magsv

Lite OT:

var hittar jag den snygga bakgrundsbilden som syns i första inlägget, den med staden i bakgrunden!? Tyckte den var überskön!

Av Magsv

@alexandergs, tack för svaret.

Det är ju lite kasst att den inte går att ändra i höjdled. Att inte tillverkarna tänker på det. Det enda som är bra med den skärmen jag sitter med nu är att den går att sänka och höja i alla fall 8 cm, säkert vrida den 25- 30 grader, samt pivotfunktion. Blir ju grym skillnad i bildkvalité (ljusmässigt, kontrast etc.) om skärmen inte är i perfekt höjd (må hända att Hercules:en har något bättre betraktningsvinkel än min Compaq 1720, men inte tillräckligt för att möjligtvis kompensera förlusten av "ergonomimöjligheterna"). Synd, för skärmen verkar ju okey.

Av Magsv

Tjena,

jag undrar hur mycket skärmen går att sänka och höja; det verkar inte stå skrivet någonstans. Med andra ord hur många centimeter över bordytan är ovankanten på skärmen när den är i lägsta höjden, samt hur många centimeter över bordytan är ovankanten på skärmen när skärmen är i sitt högsta läge.

Tacksam om ni vill svara.

Magnus

Av Magsv

Hej,

jag har ett ATI Radeon 9800 (non-pro) som jag fick tillsammans med min Compaq som kom för några veckor sedan. Det kanske rent av är en liknande dator du ska få (P4 HT 3,0 GHz ; 1024 MB DDR ; 240 GB Hårddisk ; DVD/CD- brännare ; 865PE "Springdale" m.m)?

Grafikkortet har något märkliga minnes och core- inställningar från början. 324 MHz (Core) och 290 MHz (Memory) från fabriken kan tyckas lite väl lågt. 9700 Pro har ju t.ex. 325/310 från fabriken. Vidare har 9800 Pro- varianten 380/340 från fabriken. Att Radeon 9800 (non-pro) skulle ha lägre frekvenser än 9700 Pro är något märkligt, men man ska ha i åtanke att R350 (som sitter i 9800- serien) är uppemot 30% snabbare än R300 (som sitter i 9700- serien) vid samma frekevenser.

Igår testa jag att klocka grafikkortet för att se om det var "klockningsvänligt" och trots min bristande kunskap på området så var det ganska enkelt att få upp det till 390/361 utan att det blev några störningar alls. Detta är som sagt högre än fabriksinställningarna för 9800 Pro. Vid 406/372 började den däremot att fallera och skapa tydliga artefakter. Dock kan det ju tyckas att kortet som jag har fått i alla fall verkar vara klockningsvänligt då det utan problem åtminstone går att klocka Core:en med 20% och minnena med 24,5%.

Poängen i 3DMarks03 förbättrades med närmare 1000 poäng.

Med Vänlig Hälsning

Magnus

Av Magsv

Hej,

tackar för svaren. Det lär nog bli datorn jag nämnde, lär knappast få något mer prisvärt även om jag får vänta ett tag på leveransen. Skulle man behöva byta ut något så är det nog inte hela världen eftersom det är ett redan finfint pris.

Med Vänlig Hälsning

Magnus

Av Magsv

Hej,

cirka 11000 kr + skärmpriset är ändå det jag betalar. Resten står ju arbetsgivaren för. Enda nackdelen med att betala genom bruttolönen är möjligtvis att pengar som ackumuleras för framtida pensionen minskar något, men det är är ju långt kvar tills dess.

Med Vänlig Hälsning

Magnus

Av Magsv

Vad tror ni om denna dator- Köpvärd el. ej?

Hej,

Jag är ute efter en ny dator och nyligen stötte jag på ett paket som såg lovande ut. Det är i och för sig en ”märkesdator”, men specifikationerna verkar lovande. Eftersom man kan dra kostnaden från bruttolönen blir priset lågt, runt 11.000 kr. Dock är man tvingad att köpa en skärm också. Det fanns fyra skärmar att välja mellan, två CRT (17 och 19 tum) och två LCD (17 och 18 tum). Priset för LCD- skärmarna blir cirka 2000 kr för 17 tummaren och 3000 kr för 18 tummaren (priset för 17 CRT- skärmen blev runt 650 kr). Själv tänkte jag att bästa alternativet skulle vara att köpa till en egen skärm som man själv vill ha från en vanlig butik. Den som jag är mest intresserad av är 17 tum LCD-skärmen Hitachi CML174SXW som kostar runt 5000 kr. Emellertid måste man köpa en skärm med datorpaketet och då har jag funderat över att köpa 17 LCD- skärmen för 2000 kr (Compaq TFT1720), den kommer ändå bara att användas till den gamla datorn. Dock ska skärmen vara ganska så slö (30ms enligt Tom’s Hardware och 40ms enligt tillverkarens hemsida…).

Nackdelen med det hela är dock att maskinen levereras i början av juni, men så länge kan jag lugnt vänta.

Vad tycker ni?

Compaq Presario 86xxEA

Processor 3,0 GHz Intel P4 (800 MHz) Med HT
Casheminne (L2) 512 kB
Internminne 1024 MB DDR SDRAM (333 MHz)
Chipsset Intel 865PE med stöd för 8x AGP
Hårddisk 240 GB (7200 rpm)
Diskettenhet 3,5’’ 1,44 MB
DVD DVD 16x max
DVD-brännare DVD+RW+R 2,4x /2,4x /8x (DVD) 12x /10x /32x (CD)
Grafikkort ATI Radeon 9800
Ljudkort Creative SoundBlaster Audigy, 5.1 ljud
Högtalare Labtec Pulse 350, 2 högtalare + subwoofer
Nätverkskort 10/ 100 Mbit/s Ethernet via RJ45 kontakt (integrerat)
Modem 56/ 14,4 kbit/s data/ fax, ITU V.92 (PCI- kort)
Gränssnitt 2 st IEEE 1394 (”Firewire”) - 1 på framsidan/ 1 på baksidan, 6 st USB 2.0 – 2 på framsidan / 4 på baksidan, 1 st RJ45, 1 st seriell, 1 st parallell, mfl.
Kortplatser 3 lediga PCI, 2 upptagna PCI, 1 upptagen AGP
Lagringsplatser 1 ledig 3,5’’ (intern)
Webcam JA
Tangentbord Svenskt Windows med snabbknappar
Mus Compaq trådlös scrollmus
Ljudnivå 30 dBA
Format Stor tornmodell
Mått (HxBxD) 44,8 x 16,8 x 42,7 cm

Är det någon som kan förklara för mig om moderkortet är ett så kallat ”Springdale”? Vad är det egentligen för processor som har 800 MHz- bus, det är ju inte den som finns på marknaden nu i alla fall. Det är väl heller inte den nya ”Prescott”, för den går väl inte på så låga GHz? Eftersom Compaq har blivit uppköpt av HP så skulle man väl kunna gissa att det är en hel del HP- komponenter i dator, som hårddisk och kanske DVD? Vad tror ni?
Grafikkortet är det nog inget att klaga på. Och om själva lådan skulle ha för hög ljudnivå eller inte rymma framtida grejor så kan man väl antagligen köpa nytt kylsystem, använda ljudisoleringsplattor eller kanske en ny låda som Antec 1080+.

Med Vänlig Hälsning

Magnus