Inlägg

Inlägg som YamahaDGX630 har skrivit i forumet
Av YamahaDGX630
Skrivet av Miska:

Du menar som nr 3 är, för de är väldigt snarlika varandra förutom att 2:an är matt och 3:an är glansigare och "djupare" med färgerna.
Ja, det går. Bara att använda sig av masker annars och ta delarna för att förstärka varandras svagheter så det blir en stark och färgrik bild.

Många tryckerier kör nu mera med 7-9 färgampuller vilket resulterar med mjuka färger än vad RGB eller CMYK gör enskilt.

Sorry, menade såklart bild nr. 3!

Är detta till en fördel?
"Många tryckerier kör nu mera med 7-9 färgampuller vilket resulterar med mjuka färger än vad RGB eller CMYK gör enskilt."

Jag har övervägt bild nr. 3. En bekant sa till mig "vill du inte hellre visa upp ett riktigt häftigt motiv istället för ett fotografi". Denne syftade alltså på att bild nr. 3 var betydligt roligare att titta på än bild nr. 2. Fördelen med bild nr. 3 är väl som ni sa att färgerna och kontrast redan är riktigt bra? Med andra ord besparar det en amatör i Photoshop massa tid som jag ser det

Är det något som jag bör ändra i bild nr. 3 om jag beslutar mig för denna?

Av YamahaDGX630

Nej, det kan man inte

Av YamahaDGX630

Just nu lutar det åt bild 2 och bild 3. Tack vara deras breda synfält får man ett väldigt fint djup i bilden

Av YamahaDGX630
Skrivet av Miska:

Jag vet inte vad alla har för skärm, men jag sitter här med en kalibrerad Dell 27" IPS-skärm som är avsedd för fotografi och tryck i Adobe RGB färgrymd, och för mig så är nr 2 rätt så matt medan nr 3 är kontrastrik. Visserligen har 2:an bättre ljus på själva bergsväggen, men för övrigt tilltalar inte den mig alls. Det gör nr 3 däremot som lyfter upp rulltrapporna helt och hållet.

My 2 cents

Bra att du nämner det! Jag sitter primärt vid en TV, visserligen är den väldigt PC-anpassad men självklart förstår jag också att färgerna inte är i närheten av så bra som på t.ex. din datorskärm. Anledningen till att jag inte känner så mycket för bild nr. 4 är som jag sagt förut, att den ser otroligt retuscherad ut. Det behöver inte vara något dåligt. Bilden är jättehäftig och clean! Men jag tror bara att jag mer vill visa upp en tavla som speglar verkligheten lite mer.

Tror du att det är möjligt att få samma färg och ljus på bild nr. 2 som du pratar om att bild nr. 4 var så bra på?

Av YamahaDGX630
Skrivet av Miska:

Jag skulle välja nr 3; kontrastrikt, kallt samtidigt som taket på motivet är varmt, bredare bild. Dock skulle jag öka skuggan lite på takdelen så det blir likt 4:ans mörker samt öka högdagrar på den mörka väggen under det röda så man ser konturerna av bergsväggen samt ge dem båda lite mer kontrast så de blir skarpa och fina. Trapporna i sig är bra så som de är.

Skrivet av MarkoV:

Jag vill passa på att säga att den troliga anledningen till att de flesta har valt sista bilden är pga den har väldigt skarpa kontraster vilket uppfattas som roligare än de andra som inte har lika mättade färger.

Jag står fast vid nr.2 då jag tycker den har bäst format och perspektiv. Men du får hotta upp den i PS så den liknar 4an mer i kontrast.

Dock får du tänka på att det är du som skall kolla på bilden så det är du som skall bli nöjd
Själv har man precis beställt original Star Wars blueprints från 1983 som jag tänkte få upp i några snygga ramar!

Det lutar lite åt bild nr. 2 tror jag. Bild nr. 3 är väldigt häftig o så. Men jag upplever liksom inte den där - förstå mig rätt "smutsiga men ändå cleana miljön" i bild nr. 3. Den blir liksom på gränsen till animerad? Och jag kan inte undgå att hålla med markoV i argumentet "Bäst omfång och perspektiv! Bilden gör så att trapporna känns mer mäktiga"

Hur som helst så kommer jag att fixa till bilden jag väljer, med färg och kontrast m.m Jag har inte stenkoll på photoshop, men kanske så kan jag få lite vägledning i det också om jag laddar upp en photoshoppad bild så att ni får ge synpunkter?

Även om jag inte väljer efter just DIN åsikt så är det så himla skönt att höra andras tankar då jag som sagt bara har haft mina egna att gå efter.

Av YamahaDGX630
Skrivet av perost:

Du har räknat fel på DPI. DPI är punkter per tum, eller pixlar per tum i detta fall. Den första bilden har t.ex. 6000 pixlar på bredden, och är 90 cm bred. 90 cm är 90/2.54=35.4 tum, så DPI blir därmed 6000/35.4 = 169.5. På samma sätt blir DPI för den andra bilden 136, för den tredje 190 och för den sista 239.

Notera att bildfilen i sig kanske har en viss DPI sparad i sig. Detta är bara ett värde som lagras i bilden, och kan ändras hur som helst utan att bilden i sig förändras. Det är mest bara en hint om hur bilden bör skrivas ut. I detta fall har du en fast storlek som bilden ska sträckas till, så då är det bara bildens storlek i pixlar som har betydelse.

Det finns ingen absolut gräns för vad som är acceptabel DPI för canvas, eftersom det beror på bl.a. betraktningsavstånd. Men runt 100 DPI är nog en bra gräns för en canvas-tavla som normalt betraktas på någon meters avstånd. Så alla dina bilder kommer troligtvis att fungera ok som canvas.

I see! Är det något motiv som du känner passar mer än andra att ha på väggen?

@markoV pratade om "omfång och perspektiv" på bild nr. 2

Av YamahaDGX630
Skrivet av ElakaGurkan:

@YamahaDGX630: tack för svar
Skulle du säga att OCZ Trion 100 är en prisvärd ssd då att använda till spel, eller kommer jag få vara förberedd på att den kraschar inom ett år och/eller kräver underhåll i form av diverse program och ja, vet i fan, offrande av oskulder osv?

För en svensson som jag som bara kollar läs/skriv-hastighet, kan du öppna ögonen för mig vad mer jag bör titta efter när det kommer till ssd? Finns det t.ex. 1 eller 2 andra väldigt viktiga saker som jag är helt ovetandes om?

Såklart kan det finnas måndagsexemplar, men en SSD ska hålla bra längre än man som konsument kommer att vilja ha den innan det är dags för en ny. Skriv och läshastighet är ointressant då det trots allt inte berättar hur snabb disken är. Det finns många andra faktorer som spelar in. Men du behöver absolut inte sätta dig in i dessa faktorer, utan kan lugnt gå på trygga val som presenterats i tråden. Jag tänker främst på 850 EVO

Av YamahaDGX630
Skrivet av MarkoV:

Är det exponeringen på bilden eller själva formatet du undrar över främst?
Det du funderar över är lätt fixat i PS.

Det är den spretiga ljuseffekten som jag är lite oolig över hur det kommer att se ut i verkligheten

http://i67.tinypic.com/27xfas5.png

Av YamahaDGX630
Skrivet av MarkoV:

Bild 2 helt klart. Bäst omfång och perspektiv!
Bilden gör så att trapporna känns mer mäktiga, med en bra förgrund!

Stort tack för din input! Jag uppskattar detta så enormt, då jag suttit och diskuterat med mig själv nu i snart en vecka. Jag har en liten, liten farhåga i bild nr. 2. Ser du lampornas ljuseffekter som spretar över rulltrapporna? Kommer det se lite konstigt och onaturligt ut tror du när man kommer att titta på det irl på en duk?

Av YamahaDGX630

Professionell hjälp med foto önskas

Hej på er!

Jag har länge gått i banorna att införskaffa en ny tavla till en av mina väggar i rummet. Efter att ha varit på IKEA och inhandlat både denna och denna så kändes det inte helt rätt. Dels känner jag inte att motiven kommer att hålla mitt tycke och smak i längden, och framförallt så var inte en stående tavla rätt för väggen jag tänkt att hänga den på. Så jag fick gå tillbaka till ritbordet och kom så småningom på idén att göra en egen tavla, när jag stötte på Gallerix Printstudio.

Så jag tänker gå rakt på sak för att förhindra att detta blir en novell...

Jag har bestämt mig för materialet Canvas och måtten 60 x 90cm eller 50 x 100cm.

Nedan följer ett antal motiv som jag har fastnat för, och jag behöver lite hjälp på traven med tips och råd för vad som funkar och vad som inte funkar, samt om det är något jag ska tänka på i denna bransch. OBS. Bedöm INTE bildernas färg, ljus eller kvalité, då detta kommer att förbättras och justeras inför ett slutligt resultat. Det enda jag är intresserad av är er åsikt för vilken helhet i sig som går hem bäst på en vägg.

Bild nr 1.
Denna bild passar ENDAST bra med måtten 60 x 90cm. Bilden har upplösningen 6000 x 4000px och 300 dpi.

http://i64.tinypic.com/j82n7o.png

Bild nr. 2
Bilden har upplösningen 5357 x 3571px och 300 dpi.

http://i68.tinypic.com/2ry3qbl.png

Bild nr. 3
Bilden har upplösningen 7480 x 3782 och 300 dpi

http://i67.tinypic.com/fdrd5e.png

Bild nr. 4
Bilden har upplösningen 9419 x 5621 och 240 dpi

http://i65.tinypic.com/260ppnp.png

Frågor jag hoppas att få svar på:

Är det någon bild som inte kommer att bli bra i kvalité på en duk som är endera 60 x 90cm eller 50 x 100cm?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av YamahaDGX630
Skrivet av LemonIllusion:

De billigaste SSD:erna är rätt dåliga. Det billigaste jag skulle köpt är Samsung 850 EVO Series MZ-75E250B 250GB eller Crucial BX100 2.5" 7mm 250GB.

Idag har man i princip sollat bort de diskar som skapade kaos i datorn. OCZ Trion är knappast dåliga enheter. Dom är inte bäst, inte sämst utan helt enkelt prisvärda enheter. Samsung 850 EVO är Define R5 fast i SSD-format, alltså en riktig svensson-produkt. Det beror på att enheten är såpass snabb och stabil som den behöver vara för att visa sin fulla potential vid vardagligt användande, till ett lågt pris som alla har råd med. Att hitta en stabil SSD idag är lättare än det var för två år sedan.

Att påstå att det finns direkt dåliga SSD'er idag är väl egentligen väldigt vinklat. Det finns mindre bra SSD'er och mindre prisvärda sådana. Men en nylanserad SSD som INTE visar prov på stabilitet i längden brukar inte bli kvar på marknaden särskilt länge.

OnT: Crucial, Intel, Samsung och OCZ är idag de bäst representerade märkena

Av YamahaDGX630

Detta var då något utöver det vanliga! Helt otroligt läckert! 5/5

Av YamahaDGX630

Avbetalning är rent av dumt. Har man inte råd så har man inte råd. Att köpa teknik på avbetalning är speciellt dumt eftersom det händer för mycket på kort tid med både lanseringar och prissättning.

Av YamahaDGX630
Skrivet av muddelito:

@zin105: Byter jag till WD red såblir de direkt 600kr dyrare.
det som är lite surt

Ett sätt är att ta t.ex. ett Fractal Design chassi som lär vara billigare och desto bättre. Då får du råd med en Red-disk

https://www.inet.se/produkt/6910095/fractal-design-define-s-s...

Finns även med fönster

Av YamahaDGX630
Skrivet av Nepo:

Ser bra ut, men skulle byta ut WD hdd mot en liknande fast 7200rpm.

WD's Red-diskar är att föredra. Byggda för stabilitet i åtanke

Av YamahaDGX630

Byt till detta agget istället, och byt chassit för guds skull!

https://www.inet.se/produkt/6911980/corsair-rm750x-750w#specs

Av YamahaDGX630
Skrivet av Paddanx:

@Dinoman

Enligt GPU-Z så använde The Division ca 3,5-3,7GB VRAM av mitt 290 kort igår. Så visst kan det användas. Detta på ca High settings @ 1080p.
Spelen blir mer detaljerade, och mer och mer texturer används. Förlita er inte på 5+ år gammal "info" när det gäller vad som krävs, för det stämmer inte längre.
Sen naturligtvis kan du troligen klara dig på mindre, men spel vill ha 4GB VRAM i högre inställningar idag. Sen är nog behovet för 4GB+ inte så aktuellt i 1080p idag, men det kommer när korten blir mer kraftfulla och spelen mer krävande.

Kan nog stämma rätt bra, men du kan köra 1440p med 4GB också, du tappar lite prestanda dock där det behövs. Detta syns rätt tydligt mellan 290 med 4GB och 390 kort med 8GB tex.

Jag syftade på att 4GB vRAM är vad som anses normalt idag för 1080p. Ursäktar om jag var rejält otydlig och inte ens nämnde det, måste ha glömt det... Håller i vilket fall med dig!

Av YamahaDGX630
Skrivet av Ericus1:

Intressant, men det finns alltså inget mer att gå på? Andra rykten?

Skulle så gärna vilja ha ett mindre R5 (med mindre djup än vad Fractal vanligtvis har, tänker mig typ högst 45-46 cm), men kan nog inte vänta längre än till sommaren allra längst.

Absolut, det vore toppen! Om jag får bygga vidare på mina önskemål så skulle precis som du säger ett Define Mini R2 med mindre djup vara riktigt intressant. Jag köper absolut att folk föredrar S före de vanliga Define-modellerna, då majoriteten idag kanske inte har HDD och analog fläktkontroller i fronten Men säg att vi går halva vägen var? En "S-modell" med lucka och modulär 5,25" plats som kan plockas bort? Alltså är jag inne på precis som du sa, ett Define R5 för mATX och betydligt mindre på djupet.

Skrivet av StuntmanMike:

Själv så ser jag nog hellre en S-variant. Vill ha plats för en 280mm radiator i fronten och toppen samt en 140mm där bak.

Förhoppningsvis så kanske vi får se det bästa av två världar?

Av YamahaDGX630

Tyvärr så går ej detta du efterfrågar. har samma platta och har försökt samma sak. Jag har även en tråd om det här på forumet som jag ska leta fram

Men konsensus är i vilket fall att Laminan är extremt speciell och fungerar inte som andra vanliga datorer. Men kan inte boota från USB för att installera egna OS, och du ska definitivt INTE ändra i Bios. Det gjorde jag och fick skicka in min platta eftersom navigeringen i bios slutade att fungera.

Av YamahaDGX630

Precis som nämnts i tråden så är ett Define Mini "R2" verkligen vad som skulle behövas just nu. Lyckligtvis nog har jag mer eller mindre fått bekräftat direkt från Fractal här på forumet att ett nytt Define Mini är i görningen. "Det är vårat mest efterfrågade chassi just nu, så en uppdaterad version är inte omöjligt" ungefär så sades det.

Dock är jag lite oroligt för hur ett kommande tänkbart Define Mini R2 skulle se ut? Jag ser gärna att Fractal släpper en mindre version av R5, dvs ett mATX chassi med 5,25" platser. Jag förespråkar verkligen inte cd-läsare, men trivs med att förvara både min fläkkontroller och HDD där. Men i och med deras nya satsning på "S" modellerna är det ju inte helt omöjligt att företaget istället släpper ett "Define Mini S", något som jag skulle tycka vore riktigt synd...