Inlägg

Inlägg som Schwalan har skrivit i forumet
Av Schwalan
Skrivet av Stefflo:

Absolut är det så, man får sälja dyrt och köpa dyrt.
Allt beror också på hur mycket TS egentligen använder en bil och hur stort behovet egentligen är eller om det bara är ett villha tänk även om den gamla duger alldeles utmärkt.

Jag är mest ute efter ny bil för att det ”börjar bli dags” men den funkar absolut något år till.

Skrivet av Andreaz1:

Hade jag varit ute efter en ny bil hade jag antingen köpt äldre bil begagnat för mycket lägre pris eller leasat en nyare bil. Allt annat tycker jag personligen känns alldeles för osäkert som det ser ut just nu. Fossildrivet är väl ungefär lika hett som senaste istiden och allt som rör el går så himla fort framåt både tekniskt och juridiskt. Om nästa stora breakthrough är på gång skulle dagens elbilar kunna vara utdaterade om tre år och man vet inte vad som händer med t.ex. skatt på elen eller om man helt plötsligt får för sig att gå mot bränsecellsbilar istället.

Jag skulle vilja ha en bil jag vet att jag blir av med oavsett vad eller som jag klarar av ta värdetappet på om den skulle bli hopplöst omodern under något av ovanstående scenarion.

Precis så.

Av Schwalan
Skrivet av snajk:

Jag sitter lite i samma sits. Har en leasingbil som ska tillbaka i sommar. Jag tänkte köra på något bättre begagnat för att spara lite ett tag framöver men sen såg jag begagnatpriserna och då var ju det bara att glömma tyvärr. Ny bensin eller diesel känns inte heller så smart, både med tanke på andrahandsvärdet och på den sjukt höga skatten. Så nu har jag snöat in på en elbil trots att jag inte kan ladda hemma. Jag tänker mig att det till vardagsbruk hade räckt med en ordentlig laddning i veckan, också har jag några publika laddare ungefär 600 m bort, så att parkera där en natt i veckan är liksom inget problem. Det blir inte lika billigt som att ladda hemma, men skillnaden är inte så stor ändå, elen där kostar 2,50 per kWh vilket väl är en krona över vad man betalar hemma ungefär. Men då ska man ju ha en laddstolpe också, vilket väl kostar i alla fall 7000 efter bidrag och så, så för de första 7000 kWh så kostar det ju inte mer med offentlig laddning i mitt fall.

Jag är osäker på om man får stå hur länge man vill på laddstationerna? Det blir ju problem om någon nattförare behöver ladda sin bil så är samtliga laddstationer tagna av bilägare som inte är där och kan föytta sina bilar när dom är klara.

Skrivet av Stefflo:

Just nu är begagnade bilar lika illa som grafikkort, överprisade. En begagnad bil kan ibland vara dyrare att köpa än en helt ny i vissa fall då de faktiskt går att få.
Det gäller givetvis en bil i prisklassen 30-40 000 kronor också, man får mindre bil för pengarna helt enkelt så det bästa just nu är att köra din bil du har ett tag till.

Jo det är inga problem med min bil egentligen, börjar klia i köpfingret bara

Skrivet av klingberg:

Hur långa sträckor kör du åt gången då?
Kolla på total cost of owership(TCO) och inte bara inköpspriset. Du har ju en del service på fossilbränsle bilar som du inte har på el.

Det som är irriterande är att min bil är såpass billig att äga. Skatt på knappt 800/år och 0,7l/mil. Så oavsett vad jag gör kommer det bli dyrare, och det är fine. Det känns bara inte som att det finns ett tydligt bra val just nu.

Skrivet av tBiorrith:

Det dyra bränslepriserna är här för att stanna om du frågar mig. Så fort det blir mer elbilar kommer det också att bli dyrt. Antingen i elpriser eller extra skatter på elbilar alá kilometerskatt eller annat påhitt. För du tror väl inte att regeringen pressar oss att gå över till elbilar och sedan sväljer den förlorade inkomsten i bränsleskatt?!

Jag är istället inne på att absolut inte köpa elbil för tillfället. Köper man elbil idag med dagens batteriteknik kommer värdet på bilen sjunka som en sten i havet den dagen det kommer nya batteritekniker med bättre räckvidd, snabbare laddning, lägre produktionskostnad m.m.

I min mening kan man tryggt köpa en bensin- eller dieselbil idag. De kommer vara relevanta flera år framöver.

Nej priserna kommer nog fortsätta vara höga. Men som du säger så är det så sjukt mycket som händer med elbilar just nu så risken är att man står där med ”gamla” grejer väldigt fort.

Jag måste säga att leasing aldrig känts mer lockande än nu, då är det inte mitt problem om 3 år. Men då blir det istället ett ganska hög månadskostnad om man ska ha något som inte är rakt av tråkigt och opraktiskt.

Av Schwalan

Köpa bil 2022

Hey!

Jag funderar på att byta ut min bensinare av årsmodell 2013 men hur ska man egentligen tänka inför bilköp 2022?

Om man ska köpa en ”billig” bil, säg upp till 30k spelar det kanske inte så stor roll/ det finns inte så många alternativ.

Jag brukar tänka att jag ska köpa en bil som är 2-3 år gammal, då ligger priset runt 200-300k och då vill jag inte byta bil med stor förlust redan 1-2 år efter.

Jag resonerar att köpa en diesel idag är lika med hål i huvudet med tanke på dieselpriserna och att man fasar ut fosildrivna bilar.

Köpa bensin blir något billigare än diesel men fortfarande samma problem med utfasning.

Ladd/plug-in -hybrid känns som en halvmesyr som riskerar att bli en bensinare/diesel med kortare räckvidd för att man inte laddar batteriet och bränsletanken är mindre.

Elbilar är så fasansfullt dyrt fortfarande, och så blir man beroende av att ha tillgång till laddstolpe. Om man inte vill åka iväg och hänga 30-60 minuter för att ladda.

Hur tänker ni om detta?
Vad är det rimligaste att göra?

Av Schwalan
Skrivet av Schwalan:

Jag har gjort en fabriksåterställning nu på morgonen och allt funkar just nu men får se hur det går. Men skönt att ni som svarat if inte känner igen detta, det tyder ju på att något knas har skett med mjukvaran alternativt annat strul som kan vara garantiärende.

Tackar!

Uppdatering:
Efter att jag gjorde fabriksåterställningen så blev tv'n mycket mer smooth och ingen krasch har inträffat.

Av Schwalan

Ett par år på nacken men kan va till hjälp om du vågar dig på.

https://youtu.be/O1H5_FVX9lU

Av Schwalan

Efter ett CPU-byte kan det ibland ta lite för lång tid för moderkortet att ”posta”. Testat att slå på datorn och låta den stå en stund?

Av Schwalan

Jag kan varmt rekommendera fenris A5. Jag hade 2st Sonos one för musik och bara tv-ljudet för film. Fenris har mycket bättre ljud och saftigare ljud än Sonosen, kopplas enkelt till tv med HDMI och har även kopplat in skivspelare på högtalarna.

Nackdelen är att endast bluetooth finns för trådlöst ljud men det kan man ju fixa i efterhand med en sån där makapär jag tappat namnet på just nu. (finns Också från Argon)

Av Schwalan
Skrivet av The man swe 90:

Har börjar noterat en vit linje som syns på min LG CX77 främst i ljusa scener när kamera är mot solen eller i forza exempel och solen är i horisonten. Mycket svårt att få på bild och syns inte alltid. Någon som haft liknande ägt tvn i i mer än 6 månader nu.

Jag har en linje på de nedre pixelraderna, specifikt med apple-tv appen. Men den tar färgen som är nere i högra hörnet.

Av Schwalan
Skrivet av ktd:

Kör Netflix, Plex, Amazon Prime & Youtube regelbundet och har inget strul alls.

Skrivet av MatteN:
Skrivet av emilakered:

Kan bara instämma där, känner inte igen mig alls. Vår CX går flera timmar om dagen, speciellt nu i sjukdomstider. Varit väldigt stabil under de 1,5 år vi haft den.

Tycker det låter som ett garantiärende! LG har enligt min erfarenhet väldigt bra support, så med lite tur löser det sig enkelt.

Jag har gjort en fabriksåterställning nu på morgonen och allt funkar just nu men får se hur det går. Men skönt att ni som svarat if inte känner igen detta, det tyder ju på att något knas har skett med mjukvaran alternativt annat strul som kan vara garantiärende.

Tackar!

Av Schwalan

Jag har haft min CX55 i ca ett halvår. Sedan någon månad tillbaka började mjukvaran strula, sen blev det mer intensivt.

Först gick det ibland inte att starta appar, dom står bara och ”laddar” eller reagerar inte alls på att man försöker starta dom.

Sedan gick dom till slut att starta men klagade på att internetanslutning saknades. I inställningarna var trådlöst plötsligt avslaget och gick inte att slå på så tv'n var utan internet. Efter att jag ryckt sladden och startat om tv'n var allt som vanligt och fungerade igen.

Efter det eskalerade det ytterligare, när de första problemen börjar krångla slutar även settings-menyn att fungera. Jag kan öppna settings men det går inte att bläddra och pekaren går inte att få fram.

Så här har det blivit 3-4 gånger de senaste månaderna.

Men nu sedan december har appar som netflix, hbo och viaplay börjat krascha. Ibland kan jag kolla 1 minut, ibland 30 minuter. Någon gång har det kraschat när jag försöker starta en video. När det väl har börjat krascha så händer det om och om igen, tills man rycker sladden och startar om.

Det hittas inga uppdateringar, jag har testat att installera om alla appar utan resultat och ska testa med fabriksåterställning av tv'n.

Är alla era CX såhär kassa i mjukvaran? Jag tycker inte det känns ok, jag köpte den för att den hyllas överallt.

Av Schwalan
Skrivet av Pie-or-paj:

Låter som du försöker betala via iOS. Apple kräver 30% av alla intäkter och YouTube vill såklart fortfarande få in sina 69kr/månad, ala högre pris på iOS.

Det hade du helt rätt i!

Har inte tänkt på att jag som användare får betala tillägget. Har antagit att google får en mindre peng bara.

Av Schwalan

Jag tröttnade på annonser och tänkte jag skulle testa detta. Men jag får bara upp Youtube premium lite 89kr/månad. Har de höjt priset? Jag hittar ingen information om en prishöjning, alla siter skriver om 69kr.

Av Schwalan
Skrivet av Samsung:

Nej så långt ska det verkligen inte behöva gå, vi kan vara trevliga och artiga istället

//Pontus

Skrivet av mikgus:

Bara att läsa texten på den sidan får mig att vilja köpa darkplates. Trots att jag inte äger en PS5 eller har några planer på att köpa en

@samsung
Jag skulle säga att det fungerar 😉

Av Schwalan

Ny twist 😂 de ändrar designen och lägger till RGB.

https://dbrand.com/shop/special-edition/ps5

Av Schwalan
Skrivet av Ryssfemma:

Sony har aldrig kört flera färgalternativ från start.
De väntar alltid nåt år, de får folk som redan har en konsol att byta bara för färgen med.

Jag var nog otydlig, jag syftade på att de inte har haft alternativa plates som tillbehör från start.

De har ju ändå stolt visat upp att det går att lossa sidpanelerna så de borde ju vilja casha in på tillbehörsförsäljning.

Jag skulle lätt köpa lite olika uppsättningar för att kunna pynta min konsol till jul/ påsk, midsommar osv 😂 Men jag skulle absolut inte köpa ny konsol för att den släpps i ny färg.

Av Schwalan
Skrivet av Samsung:

Ja det var ju oerhört tråkigt. Jag satt precis i tankarna om att dra fram sprayburken på min konsol. Dessa darkplates hade ju underlättat en del för att slippa anstränga sig.

Vi får hoppas att dom kan komma tillbaka, speciellt då jag finner DBRAND's generella attityd riktigt underhållande

//Pontus

Ni får testa den approachen på Samsung och se hur det går 😂

Av Schwalan
Skrivet av Kenneth:

Eller hur, borde inte vara så svårt att göra dom svarta. Lyckades ju med handkontrollen så varför inte plates också?
Ska bli spännande att se om det kommer andra färger också som röda (likt handkontrollen)

Håller tummar och tår att sådana tillbehör kommer snart!

Av Schwalan

Det borde ju rimligtvis släppas original-plates eller special-utgåvor när Sony har bemödat sig att göra dom utbytbara.

Frågan är ju vad som tar sådan tid 🤔

Av Schwalan
Skrivet av m4gnify:

lol. Planerar Sony kanske att lansera något eget?

Jag skulle säga med stor sannolikhet, ja. Dbrand tar även upp det i sitt inlägg. Det känns så märkligt att Sony inte har haft ett svart alternativ från start.

Av Schwalan