Inlägg

Inlägg som eonic har skrivit i forumet
Av eonic

Du behöver inte alls oroa dig för prestandan på processorn förrän du möjligen behöver bygga upp nya paritetstabeller pga att en disk har failat, men det är ju bara när du kör RAIDZ, det är ju inte säkert att du kommer kanske.

Det är inget krav att ha en massa RAM, det är bara för att prestandan inte ska lida, och är det en maskin för att bara ta rsync eller vad du nu ska så klarar du dig bra.

Det är bra nätverkskort, mycket ram som gäller i en FreeNAS server. Jag har kört min freenas i 1½ år nu på den hårdvaran som finns i min signatur. Dock är det 8.20 jag kör nu.

Av eonic

Det är suboptimalt att hålla på att bygga ut en array igen och igen. Det finns egentligen inte något bra sätt att expandera volymer med nya diskar på på konsumentnivå.

Om du ska expandera ändå så finns möjlighet i zfs, då man inte behöver bry sig om att hitta en likadan kontroller om den skulle lägga av utan "raiden" ligger i själva filsystem. Det förklaras ganska bra här kort och koncist. https://docs.google.com/file/d/0BzHapVfrocfwMWs5MFJGRnl5Rjg/e...

Av eonic

Jag kör E350 som NAS tillsammans med FreeNAS som operativsystem, det fungerar klockrent och drar inte så mycket ström som en desktop CPU skulle göra. I Bästa fall får jag 70MB/s i läshastighet, och det känns inte som att det lider. Skrivhastigheten under optimala förhållande ligger på 60MB/s. Jag tror min spec står i min signatur.

Av eonic

Fanns tydligen en "göra usb backup av restore partionen"-funktion i kontrollpanelen. Så nu är iaf restore sparad till USB så nu kan man installera windows 7 och använda hela disken utan att ha tappat bort sin win 8 licens.

För de som behöver
I kontrollpanelen finns det en ikon som heter "återställning" där är det bara tt följa instruktionerna.

Av eonic

Just nu verkar den bästa lösningen vara att backupa, själva partition till en mekanisk disk istället. Enligt utsagor på nätet så borde jag fått den frågan när jag startade datorn första gången, men jag kan inte minnas att jag sett det. Hur som helst borde det gå att göra i efterhand.

Av eonic
Skrivet av MultiMan:

De flesta datorer har ett särskilt program för att bränna ut återställningsskivor om HD/SSD skulle gå sönder. Datorn brukar alltid påminna om detta i början. Tyvärr brukar det slarvas med att verkligen göra det, något en mängd forumtrådar visar. Bränna återställningsskivor är alltid det första man ska göra.

Minns inget av det, jag tittade ganska noga eftersom jag aldrig använt win 8, troligen fick jag ingen uppmaning till det eftersom det inte finns en optisk enhet i zenbook.

Jag tror att jag får ta och ligga på Asus om det.

Av eonic

restore partition på SSD, wtf?

Köpte en sprillans ny Zenbook med en 128GB SSD. När jag tittade på hur den var partionerad så upptäcker jag att det finns en 20GiB stor restore partition. Jag vill ju självklart inte ha den, och troligen vill jag inte använda Windows 8 heller som finns på den just nu. Jag vill ju dock gärna behålla min licens till windows 8, vem vet, i framtiden kanske det tilltalar en mer. Kan man bara be Asus skicka en DVD med windows på eller hur fungerar det? Jag har inte hittat själva licensnyckeln nånstans heller.

Av eonic

Tack för alla svar. Tror det blir från dustin istället då de sänker den med 800 kronor för studenter. Vad gör man inte för att få en ultralätt dator så man inte sliter ut ryggen varje dag på Chalmers?

Av eonic

CDON rabattkod, endast komponenter?

Verkar vara lite olika bud på vad rabattkoden kan användas till. Jag hade just lagt till en zenbook UX31A i shoppingvagnen och sen knappade jag in koden. Vad är det som gäller. för jag har sett att koder som tydligen ska gälla färdiga datorer också och inte bara komponenter.

Av eonic
Skrivet av Schnitz:

När ska priserna nå normalnivå egentligen? Jag blir rasande!

Edit: Vänta nu en hundradels sekund! Lägsta priset för 2TB på Prisjakt har ÖKAT 30 kr de två senaste veckorna. Vad händer egentligen? Nu är det snart dags att slå näven i bordet och ta i med hårdhandskarna om de inte skärper sig.

Hur definierar du "normalnivå"?

Av eonic
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Och vart fan fick du tag i 2TB för 499 kr o.O jag fick ge 889 för min för ett halvår sedan ( då var den på lite rea också... )

Western Digitals 2TB green (WD20EARS)

http://www.prisjakt.nu/bilder/graph_price.php?p=527179&s=large&....

Av eonic
Skrivet av blomqvist:

Snart blir alltså molntjänster olagliga.

Nej nej nej, det är ju därför STIM ska ha pengar för molntjänster numera.

Av eonic
Skrivet av wartech:

Om det nu är så enkelt,simpelt och effektiv. Varför inte göra så från början?

Varför Hittade man inte Higgspartikeln från början? Varför bygger de inte en 5Ghz dator direkt istället för att hålla på med massa hålkortsprogrammerade datorer? För att det ena leder till det andra, det mesta är enkelt när man väl kommit på hur man ska göra.

Av eonic
Skrivet av Xake:

Hoppas priserna på ECC sjunker lite mer om de ska fokusera på servrar mer. Lite dyrare, men så otroligt värt priset då man slipper de tysta filkorrumptionerna på sin egenbyggda NAS/server..... Men billigare är godare.;)

Låter som du ska testa på att köra ZFS då så slipper du

Av eonic

Tackar för alla svar. Jag bestämde mig till slut för att välja Pure Power 530W (L8) från Be Quiet.

Av eonic

Någon gång i mitten av 90-talet så laddade jag Elite 3 ( http://www.youtube.com/watch?v=5i3q-5xr6qM ) på en RAM-disk, det var inte större än 640K så all laddning gick sjukt snabbt.

Av eonic

HIS fulmärke?

Jag undrar lite över HIS 7870. HIS är inget brand jag känner till. Är det fulmärke eller varför är de så mycket billigare än deras konkurrenter?

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=743426

Av eonic

led-belysning + wifi?

Läste för ett tag sedan att viss led-belysning kan ha inverkan på wifi. Jag har inte hört så mycket om det sedan dess och nu när glödlampan är bortplockad behöver man se sig om efter alternativ. Om jag inte minns fel så ska halogen också fasas ut och då är det inte så mycket kvar att välja på om man inte vill ha ljusrörsbelysning.

Någon som har koll på hur det är med led-belysning numera?

Tack på förhand.

Av eonic

KINGSTON SSDNOW V+200 120GB SSD 7MM SATA/600 MLC för 600:- på dustinhome
http://www.dustinhome.se/product/5010652975/kingston-ssdnow-v...

Av eonic

[QUOTE="_3fps;12757353Läste nånstans att en NAS ofta drar mycket ström när den startar och många diskar ska spinna upp samtidigt, har du möjlighet att göra en mätning i boot?[/QUOTE"]

Jag tror att jag inte har tillräckligt precisa instrument för att mäta det när maskinen startar.