Inlägg

Inlägg som SaltyLiquorice har skrivit i forumet
Av SaltyLiquorice

Det enda jag har att tillägga är att du inte borde snåla på RAM minne, jag gjorde misstaget att köpa en laptop med 8 GB lött ram när jag började plugga. Tre år senare satt jag med 10+ GB swap partition och prestanda problem, något som resulterade i att jag till slut köpte ytterligare en laptop. Man behöver inte mycket RAM minne för enbart programmeringen, men för uppsatser och research brukar det sluta i att man har 40 Firefox flikar igång samt en drös pdf dokument öppna.

Av SaltyLiquorice
Skrivet av phz:

Kom ihåg att återvända till tråden om fem år och tacka/förbanna de som som skrivit!

Kom ihåg den här tråden nu igen, lite kul att kunna blicka tillbaka till hur ens tankebanor såg ut när man skulle söka till gymnasiet.

För att följa upp, så blev det första alternativet, att tacka!

Nu är jag klar på Chalmers och jag måste säga att tiden har varit otroligt roligt, trots pandemi och distansundervisning. Trodde inte man kunde lära sig så mycket på så kort tid som man har gjort! Jag gick ut på de avsatta fem åren och har nu fått jobb i Göteborg. Efter kandidaten, valde jag att gå mot dataspåret där jag nu har läst "embedded electronic system design", detta innebär kortfattat design och verifiering av ASIC/FPGA system. Jag skrev mitt exjobb om verifiering av en RISC-V kärna och troligtvis kommer jag fortsätta med detta nu efter examen då jag ser ut att landa i en roll som antingen innebär design eller verifiering.

Med det sagt tackar jag återigen för råden jag fick för åtta och fem år sedan!

Skrivet av phz:

På temat skulle jag slå ett slag för att även bekanta sig med någon form av Linux på hemmafronten om möjligheten dyker upp — att vara bekväm med en terminal visar sitt rätt ofta vara en styrka inom ingenjörsämnen, och det är likaså i min erfarenhet större chans att hitta intressanta små programmeringsprojekt om man sitter i en miljö som uppmuntrar användaren till detta. Känner man att det inte verkar roligt på något sätt så är det fritt att skippa denna bit, men man gör sin en otjänst om man inte ens testar på, skulle jag säga. Sannolikt kommer du bekanta dig med Linux i skolan också, så det är ett bra tillfälle att kunna leka lite hemma.

(Det ovanstående är en liten del i mina försök att öka poolen med ingenjörer som har tillräcklig datorvana för att kunna se skillnad på grep, sed, Git och trollformler )

Många råd var goda kring studieteknik och förberedelser för föreläsningar, kan inte säga att jag har följt de till punkt och pricka. Två råd tog jag dock med mig, dels det ovan nämnda men också att inte halka efter för mycket med omtentor, lyckades ta mig igenom stuiderna på tre omtentor. Dock var ovan råd nog det som gick fram bäst. Jag bytte till Linux under mitt andra år av studierna och har inte återvänt sedan dess. Det har hjälpt en hel del att kunna Linux och bash/python scripting i många av kurserna på master programmet, framförallt då de flesta av EDA verktygen utvecklas för Linux.

Av SaltyLiquorice

Prova någon annan form av nedladdning, torrents är högst opålitligt sätt att mäta på. Prova t.ex http://speedtest.tele2.net/ finns filer av olika storlek att ladda ned. Brukar inte ha några problem att maxa min 500 Mbit/s lina där

Av SaltyLiquorice

Såg att Elgiganten körde promo på ett par Sony True Wireless (wf-1000-xm3). Har ett par själv och har egentligen inte så mycket att klaga på, brusreduceringen hjälper rätt ordentligt så länge det inte blåser. Har använt de rätt mycket när jag har cyklat till jobb/skola och de har inte haft några problem med regnstänk än så länge. Det som är sämst med de är förmodligen hur de ser ut, ser ut som man har två stora skalbaggar i öronen men inget som stör mig.

https://www.elgiganten.se/product/ljud-hifi/horlurar/42700/so...

Av SaltyLiquorice
Skrivet av ToyBoB:

Hej!

Ska nu vecka 35 påbörja mina studier och hade behövt inhandla en ny laptop.

Jag har pratat med kompisar och andra elever som gått klart utbildningen och de rekommenderar ändå att köra på en Windows-laptop vilket gör mig väldigt besviken då jag var helt inställd på att köpa en MacBook Air m1

Vill gärna hålla priset under 15k kr men desto billigare desto bättre så gärna runt 10. Kikat lite på huawei matebook 14/pro, ser nästan identisk ut men litar väl inte helt på märket. Ska jag slå till på en huawei matebook eller har ni andra förslag? Det jag är ute efter är alltså en lätt, stilren laptop, gärna med metallkonstruktion istället för plast och bra batteritid som duger till mina studier.

Listar mina kurser nedan, om någon kunnig anser att en total nybörjare kommer klara det galant med en Mac så blir det nog en MBA m1. Vad jag kan utläsa så är det bara C# och python som kommer användas?

Tack på förhand!

År 1 (60 högskolepoäng)
Höstterminen
System- och Organisationsteori (7,5hp)
Programutveckling - från information till tillämpning med Python (7,5hp)
Informationssystem och data (7,5hp) Systemanalys och Design (7,5hp)
Vårterminen
Grundläggande programmering med C# (7,5hp) Trender i en digital värld (7,5hp) Verksamhetsprocesser och affärssystem (7,5hp) UX- och interaktionsdesign (7,5hp)
År 2 (60 högskolepoäng)
Höstterminen
Databasteknik (7,5hp)
Samhällets digitalisering (7,5hp) Objektorienterad systemutveckling (7,5hp) Test av IT-system (7,5hp)
Vårterminen
Objektorienterad systemutveckling 2 (7,5hp)

Webbdesign (7,5hp)
Förändringsarbete och design av informationssystem (7,5hp)
Digital innovation (7,5hp)
Alternativt:
Utlandstermin omfattande 30hp, varav minst 15hp ska utgöras av kurser inom informatik.
År 3 (60 högskolepoäng)
Höstterminen
Systemutvecklingsprojekt (7,5hp)
IT Service Management och informationssäkerhet (7,5hp) Två av följande kurser väljs av studenterna: Systemarkitekturer (7,5hp),
Datahantering för beslutsfattande (7,5hp),
Webb- och mobilutveckling (7,5hp)
Vårterminen
Projektledning (7,5hp)
Forskningsmetoder inom informationsteknologi (7,5hp) Självständigt arbete för kandidatexamen inom informatik (15hp)

Dold text

Jag är av uppfattningen att plattform inte är av särskilt stor betydelse när det kommer till plugget. Har använt Mac OS, Windows och framförallt Linux under min studietid och har inte haft nämnvärda problem med någon av plattformarna. Det är trivialt att virtualisera Windows på Mac OS eller Linux ifall det skulle vara uteslutet att få ett program att rulla native på en plattform. Chalmers där jag pluggar tillhandahåller även remote desktop till både Linux och Windows burkar, kanske skolan där du ska börja gör det också?

När jag började trodde jag CPU prestanda skulle vara avgörande, men den största rekommendationen jag kan ge är att skaffa en burk med mycket arbetsminne för det kan man aldrig få för mycket av. 8 GB är i mitt fall alldeles för lite och det är isf något som skulle tala emot från att skaffa en MB air. Tror du att du klarar dig med 8 GB så tror jag MB air kommer passa alldeles utmärkt för din utbildning.

Av SaltyLiquorice
Skrivet av talonmas:

Är det ingen som bygger transistorer på höjd? Är alla chip helt 2D? För annars kan ju antalet per mm2 vara mycket högre, samtidigt som transistorstorleken kan vara mycket större.

Nä, strunta i alla namn och se dem som produktnamn och inget annat. Sen läser man recensioner och tester av faktisk prestanda. Allt annat är ju meningslöst.

Numera byggs transistorer i mer än en dimension precis som du är inne på. I äldre noder byggde man så kallade "planar transistors" vilka hade transistorns gate placerade uppe på kanalen som går mellan source och drain. Gaten är det som styr strömflödet i transistorn, desto mer spänning (n-kanal) som läggs på gaten desto mer ström kan flöda genom kanalen. Eftersom det endast är en enkel rektangulär area som är i kontakt med substratet i kanalen ger detta begränsningar i styrningen av kanalen. Tidigare refererade marknadsföringssiffran i nm till längden på gaten, dvs avståndet mellan source och drain. Ett av flera problem med att fortsätta krympa kanallängden var att läckströmmen fortsatte att öka i proportion till den aktiva strömmen, i bilden nedan kan du se hur detta utvecklades fram till 70nm processen.

https://images.anandtech.com/reviews/cpu/singlecorecpu/Leakage_g...

Som du kan se i nästa bild finns det även alternativa geometrier där FinFET är en av dem. Eftersom gaten i en FinFET transistor även byggs på höjden går det inte längre att med endast en siffra beskriva hur geometrin ser ut. En av fördelarna med FinFET är att det går att kontrollera strömmen genom kanalen med högre precision, eftersom mera area nu täcker kanalen, vilket bla. har fördelen att bättre hålla läckströmmarna i schack.

I de marknadsledande noderna håller nu nästa geometri på att introduceras nämligen "Gate all around" (GAA), denna geometri innebär ännu bättre kontroll över kanalen men innebär såklart en helt annan tillverkningsteknik än de tidigare teknikerna, vilket är en av många anledningar till att det går allt långsammare att öka densiteten av transistorer. Enligt ovan artikel verkar det som att Samsung kommer vara först ut med att introducera GAA kommersiellt.

https://i1.wp.com/semiengineering.com/wp-content/uploads/Transis...

Av SaltyLiquorice
Skrivet av NoobBiscotti:

Aha ja det där med ordningen var nytt för mig hehe
Vad rekommendera? en array.sort eller?

Jag rekommenderar papper och penna när det kommer till att komma på algoritmer.

Försök strukturera upp din uppgift. Vad vet du från början? Vilket är slutresultatet du letar efter? Vilka datatyper skulle kunna hjälpa dig? Börja t.ex med att som jag exemplifierade i förra inlägget skapa två arrayer på papper en med slumptal och en med tal som du väljer (samma sak i detta fall). Fundera sen kring vilka krav som ställs för att en match har inträffat? Du har redan tänkt på ett av dem, värdena måste vara de samma. Finns det några fler krav?

Eftersom det är liten array kan du testa om din algoritm funkar i huvudet. Vad händer när du itererar index, prova rita pilar, använd färger, ringa in saker, gör listor, räkna antalet matchningar. En algoritm är sällan något du skriver perfekt direkt, prova olika lösningar, t.ex som du föreslog att sortera din array, vad hade hänt om du sorterade mitt exempel?

Av SaltyLiquorice
Skrivet av NoobBiscotti:

Tja ja jag har nog inte förklarat så bra. jag försöker få random arrayen slå ut slumpmässiga tal som ska försöka hitta matchande värden i i den andra arrayen som användaren bestämmer innehållet på, slutligen ska dom matchande värdena skrivas ut (typ som keno antar jag) . försöker bygga ett skelett på koden jag kan bygga vidare på. men har fastnat helt.
Uppskattar svaren.

Spelar ordningen roll när du matchar winNum med UserNum? Som det är nu så får du bara en match om siffrorna är på samma array index och om de har samma värde. T.ex om WinNum är [0, 3, 5, 7, 13, 19] så får du inga matchar om userNum är [19, 5, 7, 3, 0 ,13]. Eftersom du inte räknar hur många gånger du får en match utan bara om en match inträffar så skulle du kunna ta bort sista if else.

for (int i = 0; i < 6; i++) { if (UserNum[i] == WinNum[i]) // detta matchar endast om även index är det rätta { AnWin = true; //behövs denna? Om första if satsen är uppfylld skulle du kunna skriva ut resultatet redan här. } Console.Write(UserNum[j] + " " ); } if (AnWin = true) { Console.Write("Match" + WinNum); } else { Console.Write("Ingen Match"); } Console.ReadKey(); }

Av SaltyLiquorice

Tyvärr är det ingen större vinst med att använda ett så stort USB minne i kombination med FAT32. Maximal partitions storlek för FAT32 är 32GB och maximal filstorlek 4GB. Om din tv mot förmodan har stöd för flera partitioner kan du dock använda större lagringsmedia. Att windows inte låter dig formatera minnet som du önskar beror helt enkelt på begränsningar i filsystemet.

Av SaltyLiquorice

Samma här! På 65 tum tycker jag både kvalitén på bild och ljud är alldeles för tråkig för att ens överväga att se på vanliga tv-kanaler. Händer då och då att jag tittar på BBC World News på morgonen men det är väl isf det enda undantaget.

Tycker du borde lägga till en omröstning, typiskt enkel och bra fråga att rösta på.

Av SaltyLiquorice
Skrivet av Snill3t:

Civilingenjör datateknik - specialisering: inbyggda system, reglerteknik, mjukvaruutveckling
Nuvarande sysselsättning: Mjukvarurobotik (Robotics Process Automation, RPA)
Lön: 85800 :-
Erfarenhet: 5 år
Ålder: 29 år
Förmåner: Jobbtelefon, distansarbete (möjlighet att jobba hemifrån)

Wow! Inte illa.

Jag har elektro som bakgrund och har precis hoppat på min master inom inbyggda system. Med ett tag kvar på mastern vore det intressant att höra vad du ser som områdena med mest potential att utvecklas/ta fart de kommande åren?

Av SaltyLiquorice
Skrivet av Pettson88:

"programmerbara FPGA-kretsar" - finns det FPGA-kretsar som inte är programmerbara?

Finns ju däremot FPGAer som är antifuse baserade och som därmed inte går att programmera flera gånger men alla FPGAer är defintivt programmerbara åtminstone en gång. Rätt intressant ämne hur tillverkare kan använda t.ex antifuse teknologi för att göra det svårare att klona en design. SRAM baserade FPGAer måste programmeras vid varje uppstart vilket gör dem mer sårbara för attacker, detta eftersom bitströmmen exponeras vid varje programmering.

Denna artikeln går igenom detta i mer detalj ifall någon är intresserad https://www.design-reuse.com/articles/6529/design-security-in...

Av SaltyLiquorice
Skrivet av Buffer:

Tack för inspirationen @SaltyLiquorice. Nu har min Qlima PH534 också dubbla slangar. Den presterar mycket bättre efter den här modden.

Istället för en låda så bockade jag akrylplast och tätade med O-formad tätningslist. Den vita slangadaptern är 3D-printad. Samtliga skruvar har skallarna på insidan. Modden kan tas bort utan synlig åverkan på maskinen!

https://www.forumbilder.com/images/2020/07/16/IMG_20200714_183608.jpg
https://www.forumbilder.com/images/2020/07/16/IMG_20200714_183621.jpg

+1

Riktigt snyggt gjort!

Farligt att posta i trådar, nu blev jag ju sugen på att ta efter
Byggde du en mall för böjningen eller lyckades du göra det på frihand? Skulle vara kul att se en övergripande bild med hur hela lösningen ser ut!

Av SaltyLiquorice
Skrivet av d-man2003:

Precis införskaffat mig en EXP35, men bara hunnit testa snabbt än så länge. Var inne i tankarna på att ge mig på att modda för två slangar. Men tyckte att den sög in luft framförallt i det övre gallret, inget du känner igen?

Vad jag har lyckats lura ut är det där den kalla radiatorn sitter. Alltså den som är till för att kyla luften i rummet, helt väntat att det passerar mycket luft igenom den. Luften som passerar igenom den radiatorn cirkulerar endast i rummet och bidrar därför inte med undertryck.

Om jag täcker över det undre gallret en kort stund så reduceras flödet av varmluft i utblåsslangen. Det skulle kunna vara så att det läcker luft internt från det övre gallret till det undre om det blir för svagt flöde av ny luft från utsidan. Skulle kunna vara detta jag märker, då jag fortfarande har ett visst undertryck i lägenheten dock ej lika påtagligt som tidigare. Förmodligen brhöver jag en ännu grövre slang eller mindre motstånd i vädringsluckan för att jag ska bli av med undertrycket fullständigt.

Av SaltyLiquorice
Skrivet av Yorgo_:

Så som du har det nu suger maskinen in varm luft igen.
Sätt utblåsslangen upptill och insuget nedtill.
Varm luft stiger.

Funderade på detta när jag byggde, resonerade som så att på ventilationsgallret så var alla "ventiler" riktade nedåt. Mitt resonemang var då att den varma luften som blåses rätt kraftigt direkt skulle blåsas tillbaka och sugas in på den "kalla" sidan. Det blev en avvägning mellan hur snabbt fläkten flyttar luften kontra hur fort den varma luften stiger av sig självt. Har inte gjort några mätningar eller beräkningar men med min helt subjektiva killgissning så borde fläkten flytta luften fortare än vad temperaturgradienten lyckas åstadkomma.

Ser gärna att någon slår hål på denna logiken om den verkar helt uppåt väggarna

Av SaltyLiquorice
Skrivet av Deki90:

@SaltyLiquorice: hur har du fäst slangarna på skivan?

Har uppdaterat mitt orignalinlägg med komponenterna jag använde

Av SaltyLiquorice

10/10 första quiet jag lyckas med full pott. Lönar sig att sträcktitta på computerphile 🙂

Av SaltyLiquorice

Blir det för varmt?

Ägnat de senaste dagarna åt att konvertera min electrolux exp34u338cw till en med dubbla slangar. För att göra detta använde jag mig av ventilationsrör och diverse kopplingar samt en vanlig förvaringslåda. Efter mycket om och men installerade jag slangarna på mdf-skiva i min vädringslucka. Märkbart direkt är att undertrycket är mycket lägre nu och att acn kyler bättre.

Frågan jag ställer mig är om jag har gett för lite utrymme till frånluften. I skrivande stund blir metallen på utsidan av vädringsluckan 65.7 C. Är det någon som har en kommentar på om detta är på tok för varmt för intilliggande träpanel och om de inte åtgärdas kan riskera brandfara? Läste att trä antänds vid 300 C och isf bör det inte vara någon fara. Någon som har några kommentarer? Det som går att åtgärda är att flytta på isoleringen jag lagt mellan kall och varm sidan inuti luckan. Skulle kunna ge varmsidan några ytterligare cm.

Edit: Har fått lite frågor vilka delar jag har använt, lägger till de viktigaste komponenterna nedan.
Slang
Inloppsrör En monterad på förvaringslådan och en på mdf-skivan. Borrade 4 hål och la tätning mellan metallen och mdf-skivan.
Dimensionsövergång användes för att gå mellan den inkluderade ac-slangen och mdf-skivan.

Bifogar lite bilder på hur jag gick tillväga.

https://www.forumbilder.com/images/2020/07/02/20200702_202638.jp...

https://www.forumbilder.com/images/2020/07/02/20200702_202648.jp...

https://www.forumbilder.com/images/2020/07/02/20200702_202840.jp...

Av SaltyLiquorice
Skrivet av Cornel:

Tack för svaret!
Är nu helt 100 på att det kommer bli en mac, kollat på en hel del reviews och precis som du säger, batteritiden är extremt lockande och macs är kända för att hålla länge!
Har också kört PC hela mitt liv men känner att jag vill prova på Mac OS den här gången.

Antar att det är 8GB modellen du kikar på för det priset? Med tanke på att 8GB redan idag är snålt tror jag du borde fråga dig om du tror du kommer klara dig på 8GB i 5 år. Pluggar också till civilare och har insett att 8GB sällan räcker för de saker jag gör, rapport skrivande med många flikar för research är riktigt tunggrott. I Linux brukar jag allokera runt 13GB (ink swap) vid lite mer krävande multitasking så 16GB vore definitivt att föredra. Stora dataset I matlab kan också vara beroende av en stor mängd primärminne. Beroende på vad du ska plugga så tror jag mängden primärminne kan vara mer avgörande en ren cpu prestanda i många fall.

Av SaltyLiquorice
Skrivet av d6:

Jag har svårt att bestämma mig. Jag gillar att hålla på med lödning och arduino och sånt, men jag gillar också att hålla på med mjukvara. Helst så skulle jag vilja blanda båda programmen men det verkar inte vara möjligt tyvärr. Är det så att elektroteknik är bredare och att de också kan jobba som systemutvecklare och liknande? Det känns också som att elektroteknik har ett större urval av masterutbildningar, stämmer detta?

Jag kan inte ta CSN för fem års studier så jag tänkte ta en högskoleingenjör, jobba ett år eller två och sen ge mig på en master. Så att kunna få jobb direkt efter examen är ganska viktigt.

Vad tycker ni?

Jag pluggar mitt tredje år på civ. elektro (Chalmers) och tycker hittills att det är en bra utbildning på många sätt. Precis som du tycker även jag att det är kul med de praktiska delarna kring hårdvara. Den stora skillnaden mellan elektro och data på chalmers (notera att datateknik på KTH verkar vara det som kallas IT på chalmers) är utan tvekan mängden fysik. På elektro lär vi oss från grunden elektromagnetisk fältteori, signalbehandling, design av halvledarkomponenter, reglerteknik, mm och sisst men inte minst en hel del matte. Vi läser även programmering och grundläggande kurser i datorteknik men jag skulle inte kalla mig redo för att bli programmerare utifrån ordinarie kurser. I det fallet piskar de på datasektionen oss elektroteknologer på fingrarna fort Med det sagt så finns det enormt mycket tillämpning för programmering inom elektro, tror inte det finns många jobb efter skolan där en elektroingenjör inte behöver programmera lite granna iaf.

Jag tror du skulle tjäna på att läsa på om de olika programmens kursplaner, läs igenom vad kurser handlar om och försök tar reda på om det är ett område du tror skulle intressera dig.

Om man som högskoleingenjör vill läsa en master krävs det i vissa fall att man läser några extra kurser för att kunna tillgodose sig minimikraven.