Inlägg

Inlägg som gusbsv har skrivit i forumet
Av gusbsv
Skrivet av Cerb:

* Du borde nog direkt satsa på en Conbee sticka istället för Hue-bryggan så är du inte lika begränsad när det kommer till att välja lampor och sensorer.

* strunta i rpi. Köra på NASn kan fungera vettigt om det är en tillräckligt kraftfull en, annars satsa på en snabbare mini-dator typ NUC eller liknande. Klenare hårdvara fungerar fint i början men när databasen och antal automationer etc växer så kommer du uppleva ett segt system.
Körde själv till en början på en rpi3b+ men gick över till en nuc8i7 och det var som natt och dag både i stabilitet och respons.

Gött snack! Kul med många svar. Jag sonderar fortsatt djungeln, har inte köpt några grejer än. Har bestämt mig för att skippa hue/trådfri annat än ev till fönster/golvlampor som inte har strömbrytare på väggen.
Kommer sätta zwave-brytare bakom mina ordinarie strömbrytare.
Två frågor kopplat till det:

- Måste strömbrytarna vara återfjädrande eller kommer Zwave-brytaren kunna skicka ström till lampan oavsett vilket läge strömbrytaren står i?

- Kan jag behålla en befintlig dimmer och även ha en dimbar zwave-brytare bakom dimmern?

Flertalet inlägg här samt mina kollegors input menar på att en rpi med HA inte kommer vara den stabilaste lösningen - sönderskrivna sdkort, sviktande prestanda allt eftersom databasen växer osv. En lösning verkar kunna vara en nuc eller motsv. Där snackar vi dock ett inköpspris på ett antal tusenlappar.
Funderar isåfall på att istället skaffa en Homey om jag ändå ska lägga ut pengar. Kommer en Homey vara tillräckligt för att jag ska kunna knåpa ihop de scener/triggers m m som jag beskrivit ovan?

Skickades från m.sweclockers.com

Av gusbsv
Skrivet av unigas:

Personligen kan jag tycka att det är lite begränsande att ha smarta lampor framför styrda uttag till lamporna men med styrda uttag blir de inte dimbara på samma sätt.. Med styrda uttag blir det enkelt att styra dem både med automatik och med knapp om man så vill.. (se t.ex. på Shelly osv men då tillkommer ju elektriker för att installera också)

Jag har klurat rätt mycket på hur jag ska lösa det här med Hue-lampor och samtidigt behålla funktionen med traditionell strömbrytare.

Enklast, men rätt dyrt, är väl att byta ut de befintliga strömbrytarna mot Hue-kompatibla varianter som pratar Zigbee direkt med Hue Bridge.

En annan, något billigare, lösning som jag funderat på är att sätta Zwave-switchar bakom de ordinarie strömbrytarna. Zwave-switchen pratar med Home Assistant, Home Assistant pratar med Hue Bridge, Hue Bridge styr lampan. Tänker jag fel eller skulle detta fungera?

Skickades från m.sweclockers.com

Av gusbsv

"Total" smart hem-lösning, hjälp mig att hitta eventuella missar!

Hej! (Varning för lång tråd)

Tänkte redovisa min planerade smart hem-lösning och vill väldigt gärna ha feedback innan jag börjar handla.
Var har jag tänkt fel? Finns det alternativa bättre lösningar än de jag tänkt?
Har surfat, läst på och diskuterat med kollegor ett bra tag. Tidigare har jag utan någon högre ambition grejat lite med en Tellstick (433 mhz) och några blandade 433-mottagare.

Tanken är att implementera hela lösningen i ett par delsteg. När funktionerna i delsteg 1 rullar som de ska och lönekontot är påfyllt inhandlas steg 2, osv osv. Kommer sannolikt aldrig känna mig riktigt "färdig" men tanken är iallafall att efter ett par delsteg har jag en, för mina och familjens ändamål, komplett smart hem-lösning.

Jag bor i en tvåvåningsvilla på 170 kvm, byggd 2012. Fru och två småbarn. Skall bygga ut huset med hobbyrum/garage inom det närmsta året.

STEG 1:
- "Hjärtat" kommer vara Home assistant som körs antingen på en RPI 3 eller i Docker på min Synology NAS.
- RPI/NAS:en kommer utrustas med en Zwave-sticka. Om behov uppstår kommer jag även komplettera med en Zigbee-sticka.
- En Philips Hue bridge kommer styra huvuddelen av belysningen inom- och utomhus. Antingen Hue- eller Trådfri-lampor.
- Några Zwave-brandvarnare, typ Fibaros som vid händelse av larm skall trigga belysning och, i ett senare skede, ett Yale Doorman-lås.

En dealbreaker för min bättre hälft är att hon måste kunna tända lamporna på traditionellt vis via strömbrytare. För att lösa detta har jag tänkt att byta ut de befintliga strömbrytarna (Schneider) mot Hue-kompatibla sådana, typ Friends of Hue.
Jag har även kollat på m.nu's täcklock och adaptrar. Någon som har erfarenhet av dessa?

STEG 2:
- Ett eller två Yale Doorman som skall prata med andra sensorer via Home assistant. Här behöver jag hjälp: räcker det med Yales låsmodul för att nå Home Assistant eller behöver jag även en Yale-hub?
- Några Zwave-rörelsedetektorer som skall kunna göra mer än bara styra belysning. Kan Hues rörelsesensor lösa uppgiften? Tanken är att de ska vara en del i ett hemlarm - trigga siren (brandlarmets?) och skicka push-notis eller liknande.
- Några Zwave-magnetkontakter typ Sensative strips som även de ska vara del i hemlarmet och trigga sensorer m.m via Home assistant.

STEG 3:
- Övervakningskameror, utvändigt har jag tänkt Netatmo Presence och invändigt något enklare som pratar med Home Assistant.
- En smart högtalare, kanske Sonos One med stöd för antingen Google Assistent eller Amazon Alexa för att kunna röststyra belysning, musik m.m.

Säkerligen kommer jag upptäcka mer intressanta prylar under resans gång men det är såhär jag har tänkt mig i stort.
Om jag inte har gjort någon ordentlig tankevurpa så känns det som att den största utmaningen/kostnaden just nu är att få till en kompletterande "traditionell" styrning med hjälp av strömbrytare på Hue/trådfri/etc-lampor.

Är som sagt väldigt tacksam för synpunkter och vägledning, jag har inte köpt några prylar än så det finns alla möjligheter att ändra min lösning till något bättre.

Mvh

Gustav

Av gusbsv

Ok, trodde den skulle tinga lite mer. Det är inte min dator, så jag har ingen aning om vad saker och ting har kostat en gång i tiden. Noterade att Speccy hade specat skärmen fel, rätt modell är denna:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2839433

Av gusbsv

Hjälp med värdering av gaming-dator

Hej,

Jag skulle vilja ha hjälp med en ungefärlig värdering av nedanstående dator inklusive bildskärm. Notera att det är två st grafikkort.
Tack på förhand!

CPU
Intel Core i7 3770K @ 3.50GHz
Ivy Bridge 22nm Technology
RAM
32.0GB Dual-Channel DDR3 @ 933MHz (10-11-10-27)
Motherboard
ASUSTeK COMPUTER INC. P8Z77-V DELUXE (LGA1155)
Graphics
(Bildskärm) Philips BDM4065 (3840x2160@60Hz)
4095MB NVIDIA GeForce GTX 970 (EVGA)
4095MB NVIDIA GeForce GTX 970 (EVGA)
SLI Enabled
Storage
1 TB Samsung SSD 850 EVO 1TB (SSD)
8 TB Seagate ST8000AS0002-1NA17Z (SATA)
4 TB Western Digital WDC WD4001FAEX-00MJRA0 (SATA)
2 TB Seagate ST32000542AS (SATA)
4 TB Western Digital WDC WD40 03FZEX-00Z4SA0 SCSI Disk Device (SATA)
6 TB Western Digital WDC WD60 EZRX-00MVLB1 SCSI Disk Device (SATA)
Optical Drive
TSSTcorp CDDVDW SH-224BB
Audio
Sound Blaster Z
Chassi
Coolermaster Cosmos 2

Av gusbsv

Tack för svaren! Ska byta till ett annat nätaggregat och lägre minnen.
Vad innebär 1155 vs 1150? Är de inte kompatibla?
Angående frakten så är det fraktfritt från samtliga företag, Dustin har ju fraktfritt vid köp över 2500kr tex.

Av gusbsv

Ge mig feedback på konfiguration innan jag beställer!

Hej,

Jag har plockat ihop delar från diverse återförsäljare för att komma ner så billigt som möjligt. Jag skall bygga ihop en stationär dator som är tänkt för surf och lite casual-gaming. Behöver alla delar förutom SSD då jag har en Samsung 840 sedan tidigare.

Länk till konfigurationen:
http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2697307&view=l

Kritik med förslag på förändringar mottages tacksamt!

Mvh Gustav

Av gusbsv

Tack för synpunkterna kring kylningen!
Angående hårddisk så nöjer jag mig med en ssd så länge, kör lagringen på en nas.

Av gusbsv

Snabb koll innan beställning, feedback önskas

Hej,

Tänkte beställa enligt länken nedan. Gaming (BF4) är huvudsyftet för maskinen.
Något jag bör ändra på?

Mvh Gustav

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6532841/2014-02-27

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-6532841-00.png