Att bygga en ny dator föranleds ofta av en hel del nedgrottande i recensioner för att välja rätt komponenter efter en behov och plånbok. För många kan detta kännas övermäktigt, och då är det tur att Köprådsdelen i SweClockers forum finns. Där kan man nämligen få hjälp av forumets outtröttliga medlemmar med att få rekommendationer och inköpslistor på det som kan komma att bli ens kommande datorbygge.

forum.png

Köprådsforumet är en suverän resurs för den som ska bygga en ny dator.

I den här artikeln tänkte jag kartlägga några av trenderna som finns att skåda i just köprådsdelen av forumet och helt enkelt presentera vilka produkter i respektive komponentkategori som rekommenderas allra mest just nu. För att göra detta har jag helt enkelt gått igenom alla trådarna på de två första sidorna och räknat de enskilda komponenterna ur medlemmarnas inlägg och köplistor.

Då vissa medlemmar lägger upp flertalet köplistor i varje tråd, med endast mindre justeringar mellan varje konfiguration, räknas endast komponenterna som är dubbletter (eller tripletter för den delen) en gång till statistiken. Så med detta sagt, här är de mest rekommenderade komponenterna av SweClockers medlemmar just nu!

Processor: Ryzen 7 7800X3D

AMD-Ryzen-7-7800X3D-3.jpg

Det kommer inte som någon direkt överraskning för undertecknad att den i särklass mest rekommenderade processorn i forumet är AMD:s Ryzen 7 7800X3D. Denna åttakärniga modell fick utmärkelsen Toppklass när den passerade SweClockers testlabb förra våren, då den erbjuder klassledande spelprestanda tack vare sitt ytterligare tillskott av staplat cacheminne. Ovanpå detta är den relativt strömsnål samtidigt som allmänprestandan ligger på en hög nivå.

Andraplatsen: Den näst mest rekommenderade modellen kommer även den från AMD i form av sexkärniga Ryzen 5 7600, vilken ofta lyfts fram för den som vill bygga mer prispressat och kanske inte nödvändigtvis har tänkt att köpa ett grafikkort i den översta prestandasegmentet.

Moderkort: Asus ROG Strix B650E-F Gaming WIFI

asus_b650e.jpg

Med tanke på att de mest rekommenderade processorerna är för AMD:s AM5-plattform så förefaller det ganska naturligt att moderkorten som lyfts fram av forumet är för den plattformen. Den modell som lyfts absolut mest är Asus ROG Strix B650E-F Gaming Wifi, vilken var ett prospekt för SweClockers vinterdator 2023 som i slutändan valdes bort till följd av en för saftig prislapp som låg en bit norr om 3 000 kronor.

Sedan dess har Asus gått in med en mer aggressiv prissättning, där modellen nu istället ligger på 2 690 kronor och därmed erbjuder ganska trevliga finesser för pengarna. Bland annat syns stöd för PCI Express 5.0 för både grafikkortsplatsen och en av M.2-platserna samtidigt som det finns kylplattor för samtliga lagringsplatser. Utöver det bjuder modellen på vettig strömförsörjning till processorn och goda anslutningsmöjligheter med massa USB-portar, 2,5 Gbit Ethernet samt Wifi 6E.

Andraplatsen: På plats nummer två hittar vi ett mer prispressat alternativ i form av Asrock B650M-HDV/M.2, vilket då ofta paras ihop med Ryzen 5 7600 i köplistorna. För strax över 1 500 kronor är detta mycket moderkort för pengarna, där man skalat bort en del finesser men samtidigt inte tummat för mycket på strömförsörjningdelen. Ett vettigt alternativ för budget AM5-bygget helt enkelt.

Grafikkort: AMD Radeon RX 7800 XT

Då prisläget förändras på dagsbasis när det kommer till de olika partnertillverkarnas modeller är det betydligt mer spretigt gällandes specifika rekommendationer av grafikkort från köprådsforumet. Med anledning av detta har vi valt att gruppera rekommendationerna för samtliga partnerkort, räkna ihop resultaten från dessa och istället lyfta fram grundmodellen de baseras på från grafikkortstillverkarna.

Radeon7800-7700-7.jpg

Det är extremt jämnt mellan två olika grafikkort, men den modell som med minsta möjliga marginal rekommenderades mest var AMD:s Radeon RX 7800 XT – ett kort som även råkade vara redaktionens val till den senaste vinterdatorn. Med lite flyt kan man hitta partnermodeller av detta grafikkort för strax över 6 000 kronor, vilket ger väldigt mycket rastreringsprestanda för pengarna för spelande vid exempelvis upplösningen 1440p.

Andraplatsen: Väldigt tätt efter Radeon RX 7800 XT hittar vi intressant nog det betydligt dyrare Geforce RTX 4080 Super, vilket rekommenderas ganska friskt till användare som vill ha det där lilla extra gällandes både rastreringsprestanda vid högre upplösningar och större möjligheter att använda sig av moderna renderingstekniker som ray tracing.

Primärminne: Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30 32 GB

Med AMD:s AM5-plattform som överrepresenterad rekommendation är det DDR5-minnen som toppar medlemmarnas köplistor. Tittar man på trenden över det som främst lyfts fram i köprådsforumet på sistone så rör det sig om paket med kapaciteter om 32 GB (2 × 16 GB) med hastigheten 6 000 MT/s och relativt tajta latenser med CL30 – en sweet spot för Ryzen 7000-processorerna helt enkelt.

corsair.jpg

Det finns flertalet tillverkare som tillhandahåller den typen av minnespaket, och många av dessa ligger även i liknande prisspann. Dock är det ett specifikt paket som återkommer flest gånger bland medlemmarnas rekommendationer, och det är Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30 32 GB. Corsairs paket ligger på ungefär 1 600 kronor, är väldigt vanligt förekommande hos svenska återförsäljare och brukar även vara med på många moderkortstillverkares kompatibilitetslistor.

Andraplatsen: De näst mest rekommenderade minnena är, hör och häpna, ett 32 GB-kit som körs i 6 000 MT/s med CL-värdet 30. Denna gång är det dock inte Corsair utan istället G.Skill med sina Flare X5 DDR5-6000 CL30 32 GB, vilka ligger i samma prisklass som Vengeance-paketet.

Lagring: Kingston KC3000 2 TB

När det kommer till lagring är det inte helt oväntat nästan uteslutande SSD-enheter i M.2-format som rekommenderas, och intressant nog är det väldigt få budgetenheter med QLC-minne som hamnar på listorna. Istället ligger fokus i mångt och mycket på lite mer påkostade PCI Express 4.0-baserade M.2-enheter med TLC-minne, DRAM-cache och en kapacitet på 2 TB.

kingston.jpg

Den enhet som rekommenderas absolut mest är Kingstons KC3000 2 TB, vilket är en nära besläktad enhet till Kingston Fury Renegade 2 TB som redaktionen använde till vinterdatorn 2023. Det rör sig om en PCI Express 4.0-baserad enhet med läshastigheter upp till 7 000 MB/s och en beprövad lagringskontroller från Phison under huven. Modellen kostar runt 1 700 kronor, och är generellt någon hundralapp billigare än sitt på pappret marginellt snabbare syskon ur Fury Renegade-familjen.

Andraplatsen: Silvermedaljen är ingen högoddsare utan plockas även den hem av Kingston med den tidigare nämnda Fury Renegade 2 TB-enheten. Tittar man tillbaka några månader var denna enhet en av de absolut mest rekommenderade i forumet, men sedan ett prisuppsving efter årskiftet är numera KC3000 den nya favoriten bland medlemmarna.

Nätaggregat: Corsair RM850e 850 W

rm850e.jpg

Gällandes nätaggregat brukar aktuella kampanjer vara starkt kopplade till vilka enheter som rekommenderas särskilt mycket i stunden av SweClockers medlemmar. Just nu är det Corsairs RM850e som verkligen sticker ut bland mängden sett till antalet rekommendationer, och det är kanske inte så konstigt i och med att man får ett modernt 850 W-aggregat med både ATX 3.0 och 12VHPWR-kontakt för lite drygt en tusenlapp.

Medan det verkar vara ett ganska vettigt nätaggregat vill vi dock lägga in en brasklapp att det valdes bort av redaktionen efter att ha varit en kandidat till vinterdatorn 2023. Anledningen till detta är den stora mängd användarrecensioner som klagar på missljud från enhetens fläkt. Nu verkar inte detta vara ett problem hos samtliga enheter, men det är tillräckligt förekommande för att belysa.

Andraplatsen: Den näst mest rekommenderade enheten är även den på 850 W och designad enligt ATX 3.0-standarden. Det rör sig om MSI MPG A850G, vilken ligger runt 1 600 kronor i dagsläget.

Chassi: Zalman I3 Neo

zalman.jpg

Ett vanligt fenomen i köprådsforumet är att man "minmaxar"-komponenterna för att få in exempelvis ett snabbare grafikkort inom ett satt budget. En beståndsdel som då får absolut minst kärlek är chassit, där budgetmodeller ofta figurerar i köplistorna. Detta gäller även det just nu mest rekommenderade chassit, vilket är Zalmans I3 Neo – en budgetlåda med fyra medföljande RGB-fläktar för endast 649 kronor.

För en person likt mig själv som tycker om chassin väldigt mycket gör detta givetvis lite ont i hjärtat, men samtidigt har jag förståelse för att man tummar på datorlådan när budgeten än snäv – den har trots allt minst betydelse för den generella prestandan hos bygget. Man ska dock vara medveten om att byggkvalitén här inte kommer att vara fantastisk samt att de medföljande fläktarna har en konstant regnbågsbelysning som inte går att stänga av.

Andraplatsen: På andra plats hittar vi Lian Li Lancool 215, vilket ligger runt tusenlappen med tre medföljande fläktar. I min mening är det värt de extra hundralapparna för att få den högre byggkvaliten hos denna modell ihop med möjlighet att faktiskt kunna styra ARGB-belysningen.

Processorkylare: Thermalright Phantom Spirit 120 SE

thermalright.jpg

Den sista delen, processorkylaren, är inte alltid förekommande i medlemmarnas köplistor av den enkla anledningen att en sådan medföljer vissa processormodeller – likt Ryzen 5 7600. För många andra processor behöver man dock komplettera med en sådan, och här är det en specifik tillverkare av luftkylare som verkligen är överrepresenterad bland rekommendationerna – Thermalright.

Den mest rekommenderade kylaren, med ganska god marginal, är Thermalright Phantom Spirit 120 SE. Denna tornbaserade processorkylare är uppföljaren till den omåttligt populära Peerless Assassin 120 SE, vilken fick utmärkelsen "Utmärkt" när den passade SweClockers testlabb förra året. Det som har hänt är att kylaren har fått ytterligare ett värmeledningsrör för bättre värmeöverföring, och rent krasst är det extremt mycket processorkylare man får för strax under 500 kronor.

Andraplatsen: Även silvermedaljen går till Thermalright, och ni kan aldrig gissa vilken kylare det rör sig om? Jo, Peerless Assassin 120 SE givetvis, vilket även den är ett kanonval i prisklassen under 500 kronor och även kylaren vi använde till vinterdatorn 2023.

Två datorpaket baserade på forumets rekommendationer

För att knyta ihop säcken hade jag ursprungligen tänkt lista de främsta rekommendationerna i varje komponentkategori i en tabell för att på så vis få till "den ultimata SweClockers-datorn enligt forumet". Jag insåg dock ganska snabbt att kombinationen av beståndsdelarna lätt kunde bli lite snedvridna, då de kom från listor som siktade på olika budget- och prestandanivåer.

Efter att ha granskat både första- och andraplatsen i varje komponentkategori blev det dock tydligt att det gick att sy ihop två olika paket – ett lite mer prispressat för den med snävare budget och ett premiumpaket för den som vill ha det där lilla extra. Jag använde samma metod som forumets duktiga köprådsgurus och slängde ihop de två paketen i listor på Komponentkoll.se nedan.

Prispressat paket för 1440p-spelande

Typ

Produkt

Lägsta pris

Processor

AMD Ryzen 5 7600

2 121 kronor

Moderkort

Asrock B650M-HDV/M.2

1 531 kronor

Grafikkort

Sapphire Radeon RX 7800 XT Pulse

6 038 kronor

Minne

Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30 32 GB

1 557 kronor

SSD

Kingston KC3000 2 TB

1 679 kronor

Nätaggregat

Corsair RM850e

1 049 kronor

Chassi

Zalman I3 Neo

649 kronor

Totalt (ca):

14 624 kronor

För det första paketet växlade jag in andraplatserna för processor och moderkort, vilket innebar att vi inte längre behövde ha med processorkylaren då den ingår i processorlådan. Resultatet blir ett bygge som landar under 15 000 kronor, där detta är en väldigt kompetent maskin för spelande vid 1440p. Jag är fortfarande inte helt såld på chassivalet, men här kan man lyckligtvis anpassa själv och kanske kasta dit några hundralappar extra på en mer påkostad modell.

Premiumpaketet

Typ

Produkt

Lägsta pris

Processor

AMD Ryzen 7 7800X3D

3 947 kronor

Moderkort

Asus ROG Strix B650E-F Gaming Wifi

2 690 kronor

Grafikkort

Asus Geforce RTX 4080 Super TUF Gaming

12 999 kronor

Minne

Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30 32 GB

1 557 kronor

SSD

Kingston KC3000 2 TB

1 679 kronor

Nätaggregat

Corsair RM850e

1 049 kronor

Chassi

Lian Li Lancool 215

929 kronor

Processorkylare

Thermalright Phantom Spirit 120 SE

489 kronor

Totalt (ca):

25 339 kronor

Premiumpaketet kostar ungefär 10 000 kronor extra och baseras till största del på de mest rekommenderade komponenterna ur köprådsforumet. Det som har växlats in är Geforce RTX 4080 Super, vilket hade andraplatsen i grafikkortskategorin samt Lian Li Lancool 215 som chassivalet. I slutändan är det en extremt kompetent speldator, som visserligen kostar en slant men dock inte orimligt mycket om man tittar på färdigbyggda system med liknande specifikationer.

Sammanfattningsvis har det varit väldigt roligt att läsa igenom och hitta trender i köprådsforumet – det är verkligen en jättebra resurs för den som vill ha hjälp med komponentvalen till sin nya dator. Jag tänker att vi siktar på ett återbesök efter nästa generations processorer och grafikkort har släppts för att se hur läget har ändrats då.