Inlägg

Inlägg som Nattvakt har skrivit i forumet
Av Nattvakt

@Igelkott: Aha, då ska jag försöka prova det. HyperX-minnet är angivet som SS i Support list. Tyvärr har jag inte datorn hos mig just nu så jag kan testa med en gång.

@Zorerk: Det är Windows 10 installerat på datorn.

Är mycket av detta som jag inte visste innan, så jag kanske var lite väl optimistisk när jag valde att bygga Men samtidigt är datorn otroligt trevlig stabil och rapp med "låne stickorna" och även med HyperX- minnet fram till själva kraschen.

Av Nattvakt

@CyberNerd: Har inte provat andra platser än den första på nya minnet och de två första på de lånade minnena eftersom första platsen verkar vara felfri med det lånade minnet. Men kan ju kanske vara värt att prova ändå.

@AMD-FX: Det är CL 13. B-die har jag inte kunnat hitta någon info om tyvärr. En konstig sak jag upptäckte nu är att minnet är listat som 2400 MHz på Gigabytes supportsida och 2666 MHz på butiken? Modellnumret är exakt samma?

@hypermode: Kylningen var en av de första sakerna jag tänkte på också men har haft bra koll på temperaturerna och med "låneminnena" spelar grabben timmar i sträck utan problem.

@Bad Habit: Körde Memtest utan fel men gjorde inga egna inställningar och endast ca 30 minuter. Kanske måste köra längre?

@Igelkott: Ser nu att jag var lite otydlig. Även interna grafiken funkar fint till själva kraschen. Men när den kommer blir det fryst bild med separat gpu och svart skärm med inbyggd grafik. Har uppdaterat till senaste BIOS. Som jag även skrev till AMD-FX upptäckte jag nyss att minnet är listat som 2400 MHz på Gigabytes supportsida och 2666 MHz på butiken? Modellnumret är exakt samma?

Av Nattvakt

Minnet krånglar i nybyggd Ryzendator

Har byggt en dator åt min son. Efter ca 10-15 minuters spelande låser den sig så inte ens ctrl+alt+del fungerar. Används den interna Vega grafiken blir skärmen svart. Används ett Nvidia GTX 980 kort, fryser skärmen istället sista bildrutan men i övrigt är datorn lika död och svarar inte på något annat än långtryck på powerknappen. Ofta kommer det när själva spelet/matchen är slut och man återgår till lobbyn/menyn och inte när spelöandet är som mest intensivt.

Körde MemTest86 på ramminnet som inte visade några fel. Däremot låste sig datorn när programmet avslutades och var svår att starta igen. Fick låna två äldre 4 GB stickor och sedan dess har datorn rullat i två dagar utan problem. Testade för skoj skull sätta tillbaka minnet jag köpte till datorn och det tog ganska precis 10 min innan låsningen kom. Förstår att problemet måste vara minnet men skulle vilja ha lite mer information innan jag kontaktar butiken jag köpte ifrån.

Det konstiga för mig är att minnet klarar memtest och finns med i grafikkortets lista över kompatibla minnen, vi har dubbelkollat varenda siffra både före och efter köpet. Kan det ha att göra med att 8 GB minnet jag köpte är en sticka men minnena jag lånade är 8 GB uppdelade på två 4 GB stickor? Ska jag försöka få butiken att skicka mig ett annat märke/modell i utbyte?

Bygget är en Ryzen 2200G processor på ett Gigabyte B450M DS3H moderkort. HyperX 8GB DDR4 2666Mhz CL13 Predator minne. Samsung 860 EVO 500GB M.2 SSD och ett Fractal Design EFFEKT 600W nätaggregat. Är väldigt tacksam för alla tips och råd jag kan få innan jag kontaktar butiken.

Av Nattvakt

Ett GTX 750 Ti kanske skulle kunna duga till att driva en 1440p skärm till photoshop, surf och youtube om jag inte spelar?

Har mätt upp att mitt nuvarande system drar ca 80w från väggen. Läste att 750:n drar upp till 75w, då borde det finnas en liten säkerhetsmarginal även om jag bara har ett klent 430w nätagg.

Av Nattvakt

Tack för era kloka råd och tips! Hade hoppats kunna behålla nätagget ett tag till men smakar det så kostar det. Ska räkna på det lite till innan jag bestämmer mig

Av Nattvakt

Så jag gör inget stort misstag om jag väljer ett Nvidia kort till en freesync-skärm? Är nämligen riktigt sugen på ett Asus GeForce GTX 960 Strix. Freesync är väl främst för spelande? och det kommer det bli väldigt lite av på min skärm.

Av Nattvakt

Tack för svar!

Har ingen speciell budget. Känner bara att jag inte vill lägga allt för mycket pengar på topp-prestanda i spel men för låg ljudnivå och att det är någorlunda framtidssäkrat kan jag tänka mig att betala för, även låg stömförbrukning är ett +

Chassit är Fractal Design Define Mini. mATX, mITX står det i spec. Maxlängd grafikkort 260 mm.

Av Nattvakt

Grafikkort till Asus MG279Q AHVA 27"

Funderar på att uppgradera min datorskärm till en Asus MG279Q AHVA 27"

Jag antar att jag kommer behöva köpa grafikkort till den också eftersom jag kör på intern grafik nu med en i5 2500k och Gigabyte GA-Z68MA-D2H-B3 moderkort. Övriga komponenter är 16 GB ram en Samsung 830 SSD och två 2GB Caviar Green diskar. Nätagget är ett Corsair CX V2 430W.

Eftersom jag inte är någon datorspelare kan jag inget om grafikkort. Vad behöver jag för att driva skärmen här ovan och jobba i photoshop, titta på youtube i högre upplösningar. Om datorn klarar spela moderna spel är det ju också ett plus eftersom min son börjar komma upp i åldern för det men det är inte högsta prioritet. Hoppas slippa byta nätaggregatet på 430W. Skärmen har freesync, passar ett kort från AMD bättre än Nvidia då?

Hoppas ni kan hjälpa mig med tips och råd.

Av Nattvakt

Bloatware stort problem på Samsung?

Behöver en smidig och lätt dator för bildbehandling när jag reser. Har fastnat för Samsung Ativ Book 9 plus efter testet i senaste Datormagazin (7-2014) Gillar den högupplösta skärmen och det smidiga formatet. Det som oroar mig är alla förinstallerade program. Ni som har Samsung laptops, är bloatware ett stort problem? Min drömdator innehåller endast operativsystem och drivrutiner vid leverans.

Har en Toshiba laptop med 6 år på nacken idag och den hänger med ganska bra. Delvis för att jag installerat en ren version av Windows 7 på den. Antar att det blir svårare att göra så på Samsungen pga viktiga drivrutiner och sånt.

Har sneglat på Macbook Air som verkar förskonad från detta otyg, men jag gillar Windows i övrigt så jag är ändå lite tveksam att ta detta steg. Dessutom har den skärmen lägre upplösning.

Är tacksam för alla tips råd och nya synvinklar