Inlägg

Inlägg som CptCarrot har skrivit i forumet
Av CptCarrot
Skrivet av Dr Pew:

Jag tänkte skaffa en nextcloud-server och letar lämpliga offer att ge mig på. Raspberry Pi 4 verkar vara en rimligt vanlig lösning, men jag tänker att den skulle kunna bli rätt vek med tiden och att det blir till att köpa usb-diskar (eller ström från annat håll) och jag vill helst ha 2 diskar i raid 1. Krav på lagringsutrymme är inte så skandalöst.

Lite önskemål:

* Jag inte särskilt priskänslig men det är ju dumt att gå på en threadripper...
* Raid 1: 2.5" eller 3.5"-diskar
* Gärna tyst, strömsnål och relativt liten

Ett alternativ är Node 304 med ITX-moderkort, 16+GB ram och en Ryzen 3200+ eller dylikt. Eller är grafikkort helt meningslöst?

Alternativet är ju en raspberry pi som sagt.

Har ni några tips? Gör jag det för krångligt? (ja, sannolikt=)

Skulle säga att nästan vilken Ryzen som helst är overkill för enbart nextcloud. RPi + 3.0 USB stickor sedan offsite backup kostar bara några hundra idag med väldigt bra pris/prestanda. Annars för framtiden och ha något att pilla med så en fullstor dator med TrueNAS och ZFS istället för raid kan vara ett alternativ. TrueNAS har nextcloud inbyggt om man vill. Beror lite på din ambitionsnivå

Av CptCarrot

20000kr + hämtar i fall det inte går till någon av ovanstående.

Detta blir i så fall ersättare till ett 5700XT Red Devil som jag gärna byter + pengar vid intresse.

Av CptCarrot

Inga konstigheter, men det finns några alternativ:

  • Låta installationen vara som den är och helt enkelt sätta i diskar och dela. Som @Icetec och @Xcorp skriver.

  • Låta installationen vara som den är och köra VMs vid sidan om bungeecord. Finns inbyggt i linux kärnan och kallas KVM.

  • Installera en hypervisor och göra VMs av allt.

Beror helt på ambitionsnivån. Finns säkert fler alternativ.

Av CptCarrot

PM

Av CptCarrot
Skrivet av ludde127:

Jag lägger ett bud på 2500kr, kan hämta.

Då säger vi så! PMar

Av CptCarrot

Samsung C27HG70, QLED 27" 1440p 144Hz

Tjena!

Har haft denna plus en annan som dualscreen setup, men går i tankarna att införskaffa en ensam 34 tummare istället så se detta som en intressekoll. Köpt i somras på Inet och har inga döda pixlar.

Läs hela annonsen här

Av CptCarrot

AA via bluetooth finns redan via någon dongel man sätter i usb-uttaget så hur kommer det sig att man ska behöva wifi nu? Kapaciteten via bluetooth är uppenbarligen tillräcklig

Av CptCarrot

Bygga en magisk spegel till badrum

Hej på er!

Jag har tänkt att bygga en sån där magisk spegel nu när jag ändå ska byta handfat och spegel i badrummet och skulle behöva lite hjälp. Storleksmässigt har jag ungefär 1470x1150mm att röra mig på så själva spegeln blir något mindre.
På baksidan tänker jag mig en TV såklart någonstans (tänker inte ha något megastor som täcker hela baksidan), samt någon form av LED belysning på sidorna liknande denna badrumsspegeln.

Frågor:

  • Vad är bäst att använda för typ av spegel? Har själv tänkt plexiglas med spegelfilm på så tyngden inte skenar iväg i med storleken, men ser man igenom lika bra ändå?

  • Hur är det med värme och fukt? Ska man täta runt hela ramen silikon eller räcker det med att sätta ihop paketet med spik och trälim? Hur blir det med värme från tv:n och belysningen?

  • Jag tänker mig en kontakt utåt på hela spegeln som sedan i spegeln splittras till 5V för raspberryn, vad nu TV ska ha och vad belysningen ska ha. Skulle dock behöva hjälp med kopplingsschema då jag är oerfaren elektriker.

Avslutningsvis skulle jag vilja ha lite tankar och idéer kring bygget.
Mina egna är:

  • Belysningen kopplas till raspberry som i sin tur har en ljussensor. Badrummet har inga fönster, men en taklampa så när man tänder den, tänds även LED:en och raspberryn visar något på skärmen. Lite som att hela spegeln kommer ur viloläge när man tänder taklampan.

  • Köpa en luftfuktighetssensor som skulle kunna känna av om man duschar eller ej, så kan man spela upp musik från TV:n eller liknande.

Jag är raspberrynybörjare så hela projektet blir till stor del att lära sig programmeringen, men tänker plocka upp en idag så jag kan börja någonstans. Är inte någon erfaren hemmatekniker heller för den delen så kom gärna med andra tankar/vanliga missar.

Av CptCarrot

Får man fråga vad han arbetar med?