Inlägg

Inlägg som johan_l har skrivit i forumet
Av johan_l
Skrivet av Fenrisulvfan:

Vad har han för processor?
Det här grafikkortet är ganska prisvärt för 4k:
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/grafikkort/amd/s...
Edit: Nvidia alternativ:
https://www.proshop.se/Grafikkort/GIGABYTE-GeForce-RTX-3060-W...

Jag är inte hemma nu, jag har för mig det är en gammal men trots allt hyggligt ok i7 med 16Gb minne. Tror den presterar som min ryzen 5 5600, men genererar mer värme. Men BIOS osv är ju gammalt så det är dags att byta... Tänkte nästan ta de överblivna delarna och sätta ihop en extradator som han kan låta kompisar spela på, nu vill de låna min eller hans syrras dator när de är på besök, eller köra fortnite på vår PS4.

Dottern har ett Radeon 6600 har jag för mig. Ungefär lika snabbt som mitt 2060 tror jag. Men det verkar ofta komma meddelanden om att uppdatera drivrutiner osv.

ett 3060 för 3500 är väl rätt OK, men kanske lite klent prestandamässigt då?

Av johan_l
Skrivet av ZaInT:

En polare till mig är i ungefär samma sits som du, han siktar på ett 3070 (eller Ti) och verkar vara beredd att lägga uppemot 5K men helst ner mot 4.
Jag skulle sikta på ett begagnat sådant, eller åtminstonde ett 4060 Ti. Vanliga 4060 är inte mycket att hänga i granen, och du verkar sitta på PCI-E 3.0 också vilket ytterligare dämpar den redan tveksamma prestandan.
De olika Sync-standarderna har varit inofficiellt (och numera nästan alltid även officiellt) kompatibla med varandra i många år nu, så det är ett huvudbry mindre

Tack.

Jag tänker att jag ska byta moderkortet under kommande året, kanske redan till januari. Att han får CPU i julklapp och GPU födelsedag eller tvärtom... Så funkar det men är lite slött på PCIE3 så löser det sig, men som jag förstått är det oftast ingen jätteskillnad... Utom på vissa specifika spel. Jag antar de som skyfflar massa data till kortet?

Jag har ett 2060 i min egen dator, han kunde ju få det och jag tar det han har, men nu ska det vara en julklapp och att prestandaskillnaden syns. Nuvarande kort måste man ställa ned settings / upplösning för att få bra nog FPS i fortnite. Så är det nog även med ett 2060.

Och, både begagnat och att gå uppåt 5.000 kan vara aktuellt. Men dyrare kort, så kanske det blir bara GPU i kombinerad jul och födelsedag (eller lite mindre i födelsedag).

Av johan_l

Prisvärda grafikkort black friday, kring 3.500-4.000kr RTX 4060?

Sonen har en PC med ganska många år på nacken (köpte en beg dator), GPU pajade för nån månad sen så jag köpte ett beg GTX 1060 3Gb som var ungefär lika snabbt som det han hade tidigare (men inte blir lika varmt) - fanns inte tid att leta utan jag tog första bästa beg GPU, plus jag tycker att han ska lönska sig en upgrade i present eller spara själv, inte bara få nåt för nästan 5.000 utan anledning.

Nu funderar jag på om han ska få ett något bättre grafikkort till julklapp

På sikt kanske han skulle få en helt ny dator, eller iallafall nytt moderkort/minne och CPU.

Ett RTX 4060 8Gb verkar ligga inom det jag tänker är rimligt i pris (helst under 4.000). Samtidigt vill man ju inte vara dumsnål heller.

Frågan är nu, jag tycker inte det verkar vara speciellt mycket sänkta priser nu på black friday på GPUer. Han fyller år i januari, så kanske bättre hoppas på mellandagsrean? Eller kanske satsa på nytt moderkort/CPU nu om det finns till bättre pris?

Och... Han är 9, fyller 10. Spelar mycket fortnite. Vi har en 32" QHD Gaming Monitor Odyssey G5 Curved monitor med Freesync, jag tror jag läst att senare RTX kort brukar även klara freesync? Dottern har ett Radeon GPU och det verkar vara lite mer mickel med drivrutiner och sådant, så jag kör hellre ett GeForce....

Tankar eller tips?

Av johan_l

såld

Av johan_l
Skrivet av Bozzeta:

Har hjälpt äldre människor som haft datorvana i många år men det som är avgörande är personlighetstypen.
Vissa blir för stressade eller har svårt att komma ihåg detaljer.
En Google gmail-adress för att logga in på Microsoft Office tjänster.... hur ska jag veta om det är Google eller Microsoftlösenordet, osv?
Har de skrivit upp ett lösenord på ett papper kommer de inte ihåg att ändra det ifall det återställs med recovery.
Att byta till Linux eller Mac kommer inte göra någon skillnad för dessa personer, speciellt inte om lösenorden ska användas i telefoner också.

Det är riktigt att just detta nog inte går att rå på med att byta OS. Och detta är det ena problemet...

Det andra är detta med att "tacka ja" till alla erbjudanden om att rensa / snabba upp datorn... Dvs aviseringar om "din dator har virus". Det jag inte fattar är hur hon lyckas hamna på sådana sidor.

Av johan_l

Jag behöver nog forska lite i vad morsan egentligen använder datorn till...

Ja, att trycka password recovery är det dummaste man kan göra. Morsan har valt snarlika (men olika) lösenord till olika konton, ett tag hörde hon att "man ska" byta lösenord då och då. Jag har försökt att tejpa lösenordet på datorn och att hon ska ha samma på alla de "säkra" som hon använder (tex outlook/windows/gmail/telefon-PIN/dator-PIN) då hon har lättare komma ihåg. Istället för att ha en lapp i "plånboken" med de 5 viktigaste lösenorden verkar metoden vara att man trycker "glömt lösenord" när man av nån anledning får frågan och inte kommer ihåg lösenordet.... eller skrev gmail istf oulook. Jag har gång på gång försökt säga tryck ALDRIG password recovery / glömt lösenord. Vänta till du har din fusklapp tillgänglig. Men det hjälper inte.

Men även sagt att INTE ha sin windows/gmail lösenord på loginet på siter som mustafas-trädgårdsförening.nu, bingolotto.it eller billigaresor.net. Där ska man låta windows föreslå ett nytt "säkert" lösenord för varje site som man sen skiter i att försöka komma ihåg. Synkar man browsern med telefonen så löser det ju sig.

Av johan_l

Om jag var säker på att MacOs skulle "lösa" problemet och morsan skulle klara sig helt själv så tror jag att hon skulle tycka det var värt lite mer för en Mac. Men då är jag som sagt i ett ecosystem jag inte känner, jag har själv funderat på att för att lära mig köpa en gammal beg Mac och ta en iPhone på jobbet (har kört iPhone en gång tidigare för kanske 4 år sen och trivdes inte då, men jag har förstått det mognat lite...) men det har jag nog inte tid med i närtid.

Att lägga på en Linux är ju nåt jag vinner egen kompetens på, jag har kört ubuntu för några olika server-needs, både på dator och sist bara virtuellt. Så det kan jag mycket väl tänka mig att testa.

Att installera om hennes nuvarande dator är väl inte jättesvårt, det stora jobbet är att säkerställa att hon inte förlorar nån information. Jag tänker att OM det är windows man siktar på så är det bättre byta till ny dator. Men skulle man sen gå macspåret blir det ju fel.

Kunde jag (oavsett OS) "låsa" så hon aldrig någonsin kunde byta lösenord / pinkoder på windows/outlook + android samt låsa möjligheten att ändra saker så skulle mycket vara vunnet. Kunde jag dessutom göra att hon inte kan installera några program och att stänga av alla aviseringar på browsern skulle ännu mer vara vunnet.

Av johan_l

Jag råkar ha en exakt likadan laptop (köpte lika till min mamma som jag själv köpte) så jag skulle kunna laborera med att bygga en linux-partition på min egen dator, funkar det och win10 klarar dual boot så kan jag ju se hur bra det funkar och sen inte behöva göra om jobbet helt. Minns jag rätt finns det "gratis" officepaket som funkar "good enough".

Går det i någon av föreslagen linux att slå av så att det inte kommer frågor om uppdateringar och liknande för en icke admin användare? Tänker att om jag får datorn att funka och sen min mamma inte kommer åt att ändra nåt så kanske det trots allt är bästa lösningen?

Min egen har jag lite grejer på, bla OBD mjukvara för bilen, så jag vill inte byta rakt av...

Av johan_l

Ny MacBook behöver man ju vara ganska säker på att det är grejen för henne, kör man en windows PC så verkar man kunna få en OK för ca 6000. Det känns som inga problem.

Men frågan är ju om det är rätt väg att gå med windows... Problemen med "antivirus" verkar vara att det finns olika "virusprogram" som jag bedömer verkar vara skapade bara för att varna för 1000 och en virus för att sen locka in i prenumerationer och tjänster.

Om man bara använder office och browser utan adminrättigheter så bör man klara sig med det som windows erbjuder. Kanske slå på safe-läget på browsern så hon helt enkelt inte kommer in på suspekta sidor? Och hon isåfall får nå dom via chromebooken?

Av johan_l
Skrivet av rotkiv42:

Det är ju ändå en rätt gammal dator - en ny dator ger ju mycket trevligt även om man är ”tant”-användare. Ordentlig SSD, ingen TN skärm och mer minne är kommer hon märka av ändå. Med lite flyt kanske Windows 11 hjälper lite med stoppa installation av dumheter.

Fördelen är att det blir en psykologisk grej att datorn inte är gammal och det enl henne är felet. I praktiken är nog problemet hon och inte datorn. Sätt en helt ny win11 med adminrättigheter och den lär vara "paj" på 1 vecka...

Bytte hennes samsung S8 mot en ny android telefon pga detta. Den nya var "lika dålig". Eller funkar jättedåligt som hon säger.

Av johan_l
Skrivet av fragwolf:

Jag skulle nog föreslå en Mac, då får man lite av de bästa miljöerna från win/linux. Jag är dock ingen Macanvändare själv men man tar bort alla Dåliga saker från Windows (för vanlig användare) samt man får fördelarna med Linux.
Officepaketet finns för Mac så det löser väl 99% av alla hon vill göra.

Nackdelen är att vid 82 års ålder tror jag "nylärandet" är mer begränsat. Hon körde Mac fram till millenieskiftet när universitetet bytte till windows. Men det är ju ett tag sen.

Är det lätt att remota in på en Mac, även från windows?

Av johan_l

Jag tror för övrig detta är specen på nuvarande dator. Hennes "behov" har ju inte ändrats sen vi köpte datorn, det funkar fortfarande bra, men känns ju lite seg. Men kanske är det bra nog att installera en Linux på och ominstallera en slimmad Win10?

Asus VivoBook S400CA-CA006H (VivoBook S400 Series)
Processor: Intel Core i5-3317U 2 x 1.7 - 2.6 GHz, Ivy Bridge
Graphics adapter: Intel HD Graphics 4000
Memory: 4 GB , DDR3, 1600 MHz
Display14.00 inch 16:9, 1366 x 768 pixel, Multi-touch (10 finger), AUO B140XW03V0, TN LED, glossy: yes
Storage: Seagate Momentus Thin ST500LT012-9WS142 + 24 GB SanDisk U100 SSD Cache, 500 GB
, 5400 rpm, 24 GB SSD SanDisk U100

Av johan_l
Skrivet av improwise:

Det låter som du besvarare din egen fundering här och även sättet jag själv löst det hela på med mina päron. Uppdateringar via Windowa update, som väl även inkluderar office har jag för mig, kräver väl inte adminlösenord för att installeras om jag minns rätt.

Tyvärr har jag för mig att det då och då kan komma "uppdateringar" som kräver att man matar in adminlösen. Och det går ställa till med mycket även om man inte är admin. Browsern verkar man kunna göra mkt i. Men kanske Edge senste versioner går att "låsa till" mera? Det var nog ett år sen jag gjorde senaste ominstallationen och då körde vi chrome för att få synk till mobilen... Har ju kommit lite funktioner med windows synk till telefon och edge senaste tiden?

Av johan_l

Återkopplar en gammal tråd jag såg inte blev besvarad, minns inte exakt vad jag gjorde, men tog bort settingsfiler i printservern, tog bort skrivare och la till igen och då blev settings rätt så det funkade. Det var nåt i G-code filen som var gammalt. Dvs felet låg i RPins installation.

Av johan_l
Skrivet av alexejrm:

Hej
Jag hämtar gärna chassi om den är kvar. Skulle kunna hämta den imorgon
Med vänliga hälsningar
Alexej

Du är först till kvarn så välkommen! Adress och telefon i PM!

Av johan_l
Skrivet av Bjirn:

Hon är gammal forskare som skrivit rapporter och presentationer i office, hon vill fortfarande kunna skapa rätt avancerade dokument (även om jag tror det numera sker mkt sällan). Så det måste finnas ett officepaket, riktigt tangentbord och minst skärmstorlek på en normalstor laptop samt gå enkelt att skriva ut och läsa olika "publikationer". Det var en av downside med chromebook, skärmen var för liten och googles "officepaket" var för begränsat.

Bra om det går att ladda över e-böcker till en eboksläsare (Kobo). Tror det var nåt mer program som behövde funka, men kanske funkar alla bankprogram, bankid (iallafall via mobilt bankid) mm på tex linux numera?

Hon har gamla foton och filmer, men jag tror man skulle kunna migrera in dem i google photos och att jag har en backup hos mig. Alla nya foton görs med mobilen och hamnar i photos. Bytte mobil till henne nyss och funderade på om det var dumt att ta en android, men jag är själv inte appleanvändare så jag blir sämre på support då.

Av johan_l
Skrivet av Allexz:

Det bästa jag någonsin gjorde i familjesupport var att radera windows permanent och lägga in linux.
Frågade sedan vilken mjukvara som behövdes, laddade ner denna, la till adblock, cookieblockers och liknande sedan installerade jag en password manager och remote verktyg.

Sedan gav jag aldrig ett su lösenord. Från 5 sms/samtal per vecka om att datorn var trasig från en enda person till 0.
Inga admin rättigheter, inga problem, inget går sönder. Inget kan gå sönder.

Tar man bort användaren ur ekvationen så klarar datorn sig galant

Jag själv är inte så vass på linux, har nån installation jag kört. Men förstår principen. Iom hon dissade chromebook misstänker jag hon kan vara skeptisk till linux.

Kanske skulle testa att köra en dubbel boot. Om då windows ballar ur kan hon logga in i linux och göra det mesta där. Då kanske hon ser att det funkar och nöjer sig...

Har försökt approachen att alla dokument ska sparas i "molnet", men detta verkar inte gå hem. Nån gång hade hon uppgraderat google drive till 5TB för telefonminnet var slut. Hon hade några hundra meg sparade på drive.

Problemet är att hon tar egna initiativ och frågar "kunniga" väninnor. Det leder oftast till mycket större problem.

Skrivet av Hartassen:

Kanske använda windows s-läge? Då kan hon endast installera appar från microsoft store. Kör nyckelkedja via browser för lösenord så har du väl löst två problem iaf.

Det låter vettigt, har inte testat S-läget. Ska se om jag kan få igång det på den win10 hon har, och med det "lokala" officepaket som är installerat (det borde kvala in). Låter som det blir lite mer som Apples upplägg, att begränsa användaren rejält...

Av johan_l

Dator till pensionär

Morsan har en gammal windows 10 laptop som närmar sig 10 år. Hon är över 80 och använt datorer sen 80 talet till att skriva / söka osv, men är inte teknisk. Hon använder mail, whatsapp, browsers osv flitigt. Det är nog dags att byta dator, men jag funderar till vad...

Problemet är att hon kräver ganska mycket support för att hålla datorn igång, hon lyckas få fram varningar om virus och erbjudanden om att installera program för att hantera det vilket hon då gör. Telefon och surfplatta får jag regelbundet resetta för att det kommer upp massor av aviseringar att "din enhet har virus, tryck här för att söka igenom". Jag tror altså det är "falska" virus, eller program som erbjuder att söka efter virus hon installerar. Detta problem är framförallt på telefon men även datorn har hon installerat dubbla virusprogram, osv som ställer frågor hon inte kan svara på. Telefoner och surfplattor har jag börjat att bara fabriksåterställa, jag orkar inte sitta och försöka ställa saker till rätta.

Hon blandar även ihop lösenord på google / outlook / android / windows osv så det ofta blir "support" från min sida när kontona låser sig.

Hon tror själv det är datorn som är gammal och därför "dålig", men funderar ändå ofta på att gå till datorbutik hon har nära för att låta dem fixa datorn när jag inte orkar / hinner hjälpa henne. Det känns som bortkastade pengar.

Jag har nu följande fundering. Vilken dator ska hon ha. Jag har testat att hon skulle köra chromebook, men den dissade hon då det inte gick att göra "allt" på den (läs officepaketet tror jag). Den står bara och samlar damm... (farsan har en chromebook på köksbordet han surfar/mailar och kollar på nyhetsvideo på och en windows han använder nån gång om dagen med större skärm osv) - han är supernöjd med det upplägget.

Jag har testat att hon inte är admin som standard, men hon vet ändå adminlösenordet för det är nästan nödvändigt för göra uppdateringar osv. Ändra sina lösenord på nätet behöver man heller inte vara admin för.

Kör oftast TeamViewer för att försöka reda ut det då jag bor 1h bort. Brukar vara nån gång i månaden "nåt" skiter sig...

Jag är själv ingen fan av Apple. Så skaffar hon det har jag små möjligheter att supporta. Men samtidigt, där kanske office finns och möjligheterna att skruva till saker är mindre?

Jag skulle vilja ha nåt där hon kan ändra så lite det bara går, skulle vilja ha allt låst. Men att hon ändå kan få använda officeprogrammen.

Finns några andra som har föräldrar eller otekniska sambos eller liknande som de hittat lösningar för?

Köra en virtuell maskin som jag bara kan återställa varje gång det krånglar? Ha en image jag blåser tillbaka?

(ska tilläggas att mina barn, 13 och 9, kör windows och där har jag i princip ALDRIG behövt göra sådana här "räddningsinsatser" med lösenord eller "virus" - eller jag tror jag faktiskt i praktiken aldrig gjort det - Farsan som är 83 har jag heller inte behövt göra detta. Det är morsan som ställer till det gång efter gång).

Av johan_l

Gigantiskt chassie, cooler master cosmos

Chassie som jag förstår är ett blivande retro chassie som nån kan tycka det är kul förbarma sig över. Vill inte kasta det, men det är för stort för mig och jag har inte intresset av datorer från denna tidsepok (de jag sparar på är från 80-talet).

Endast avhämtning, går INTE att skicka, jag har haft den ute på annons tidigare och det går inte.

Jag tror det är detta
https://www.coolermaster.com/catalog/legacy-products/cases/co...

Finns i Sollentuna, Sthlm. Som sagt. Endast avhämtning! Sitter inget nätagg i, däremot tror jag det är komplett med diskvaggor, kablar osv plus tror jag 2st fläktar.

Jag prioriterar den som kommer och hämtar hyfsat snabbt, gärna bor nära så det inte blir massor av frågor, hämta istället. Det är gratis.

Läs hela annonsen här

Av johan_l

Ska på resa och tänkte ta med Kobo läsplattan. Finns det nåt sätt att enkelt synka böcker mha android? Det verkar enl tråden ovan som solna har libby och det synkar med overdrive. Men har inte lånekort där, däremot tror jag att jag har kvar ett kort sen jag använde detta för ett par år sen på malmö bibliotek... Samt kort på stockholms bibliotek...