Inlägg

Inlägg som johan_l har skrivit i forumet
Av johan_l
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Behöver alla dessa vara på fysisk plats?

Håller med om att distansarbete borde kunna förbättra möjligheter att bo och jobba på andra ställen än storstäder.

I fallet varför arbetsplatser ligger i norrland eller taiwan så tror jag det förutom löner beror på fysiska förutsättningar på platsen. Tillgång till råmaterial, energi, geofysiska egenskaper.

Designen bör kunna göras varsomhelst, men fabben/fountryt lär väl behöva vissa egenskaper som gör att de inte kan ligga precis överallt? Jag kan inte detta, men jag har för mig jag hört att det bör finnas tillgång på vatten, vara en stabil mark utan vibrationer. Märkligt då att silicon valley och nägra andra länder som ligger i förkastningsområden har fabbar, de har väl dessutom dåligt om vatten.

Är wafertillverkning personalintensiv?

Av johan_l

Jag byggde en dator till sonen för ett par månader sen.
Valde AMD AM5 5 7600 och 32Gig DDR5 minne. AM5 processorn är inte mkt dyrare än AM4. Minne och moderkort är något dyrare.
Grafik: XFX SPEEDSTER SWFT 319 RAD RX6800 16GB

Givetvis är det bättre med det föreslagna RX 7800 XT för en tusenlapp till. Min budget var betydligt lägre än din.

Jag skulle också kollat en gång extra på nätagget. Seasonic har jag fått som tips här och det verkar bra.

Jag har köpt Phanteks lådor och varit nöjd, sista hade 3st RGB fläktar med 4-pinnars fläktar med full styrning som går tyst och fint, behövs nog en eller två extrafläktar.

Dottern fick en dator med Intel processor, 32Gb och ett något enklare AMD GPU RX6600 8Gb för nåt år sen. Helt OK också.

Båda barnens datorer funkar bra att spela på, jag tror att det framförallt är grafikkort som man vunnit på att uppdatera. Jag har ett ännu äldre grafikkort i min dator RTX2060, det är ju för gammalt för att säljas och under din budget.

Stora frågan är väl om det är AMD grafik eller NVIDIA han vill ha. AMD verkar vilja uppdatera drivrutiner lite oftare. Lite mer uddaval tror jag, men mer för pengarna...

Av johan_l
Av johan_l

Mitt i tittandet av säsong 11 så försvann igår The Walking Dead... Och bara säsong 11. Utan att det framgick nånstans (iallafall inte som jag kunde se). Känns sådär. Abonerar på SkySHO, HBO M, Netflix, Prime. För film och serier (framförallt för resten av familjens skull). Trist när saker bara försvinner hux flux...

Av johan_l

Jag hade problem med USB-C till C, de kablar jag fick tag på var så grova/styva så det var lätt att knäcka porten (i bilen eller på mobilen, det var C uttag i den bil jag hade då). Detta var 4 år sen. Nu verkar det finnas fler C-C som är mjukare (och därmed troligen inte specade för att snabbladda en dator, men det behövs ju heller inte i de flesta fall).

Jag brukar inte lovorda apples alla grejor (snarare undvika dem), lightning är väl betydligt långsammare och mer begränsad än USB-C men trots allt tycker jag den kabeln verkar bättre som "mobilladdare".

Av johan_l

Jag betalar 239 för 100/100, fiber via kommunala Sollentuna energi (SEOM). Har haft Bahnhof mesta tiden sen vi flyttade hit för 10 år sen. Det skulle inte vara fel med 250 men jag tycker det ser ut som det blir rejält dyrare. För mig har de inte smyghöjt avgiften, det känns snarare tvärtom att jag har ett ovanligt lågt pris... Nån annan som har SEOM som vet vad priserna är om man går upp. Det är tyvärr inte transparent att se... Söker man på nytt verkar man inte få dessa priser...

Enl Bahnhofs sida skulle 250 kosta 409:- och 500 619:-, tycker det är lite för mkt upp. Men när jag sett erbjudanden har priserna varit lägre. Medan 100/100 som jag har verkar ofta vara dyrare än jag betalar...

Nu uppdaterade SEOM just fibermodemet, då alla som inte klarar 1000 ska bytas, så jag misstänker de gör en uppdatering från fiberleverantörens sida.

(jag är för övrigt jättenöjd med SEOM, då det känns som de levererar en ok tjänst med ok support och troligen vettiga priser, jag tycker synd om de som har Open Infra och liknande bolag...)

Av johan_l
Skrivet av Swedishchef_90:

Nej signal Rgb är gratis eller betala. Jag har den själv .
Kan din KB vara defekt?

Jag köpte ett åt sonen åxå då det var så bra pris, jag kan kolla om hans funkar... Han har annat med RGB åxå i datorn, min är ju mer en "jobbdator" och "rutan" står så jag inte ser om det lyser nåt därinne inklämt bredvid skrivbordet :D. Jag har inte försökt styra hans RGB, då varken han eller jag haft tillräckligt intresse för detta, men KB är det ju faktiskt en praktisk funktion att kunna styra och även att highlighta de knappar man tex styr med i spel... Belysta tangentbord är jättebra, även om jag normalt inte behöver kolla medans jag skriver text så sitter inte specialtecken osv och när man sätter ned händerna och börjar skriva behöver jag vägledning... visst kan man hitta knottrorna på J och F, men bättre använda synen tycker jag...

Av johan_l
Skrivet av Pitr-:

Ja det är inga som helst problem att göra. Om du vill ha push-notiser ut till PRTG-appen i telefon så behöver du dock exponera ut PRTG med korrekt SSL-certifikat, antingen om du gör detta via reverse proxy eller direkt. Det går förvisso även att konfigurera upp SMTP för att skicka ut mejl enligt av dig angivet regelverk.

Men som sagt, personligen så kör jag CheckMK, och så har jag en Gotify-server installerad som jag publicerar ut via reverse proxy och så har jag lagt till ett webhook-skript i CheckMK som skickar ut push-notiser den vägen, och jag har många andra tjänster som också använder Gotify för push-notiser så jag får in alla notiser i en och samma app.

Är den gratis raw versionen helt fri från reklam och uppmaningar att uppgradera? Så less på sådana program... Men annars är det ju en smart tanke att kunna se.

Kan man även se tex mitt doorman lås (via verisure), larmet osv som är "dumma" smarta enheter utan os, men som jag antar går att pinga och se om de lever men inte om de mår bra och är inloggade och felfria...

Av johan_l

PS plus

Har haft PS3 och PS4 ett bra tag och därmed ett antal PS plus spel. Nu har jag billigaste essential, men det kostar ändå minst en 50-lapp i månaden om man prickar att förlänga i nåt erbjudande men sannolikt mer.

Vi spelar rätt sällan numera på PS4, istället på PC. Det mesta vi fortfarande spelar är köpta spel tex BeatSaber (PSVR), Rayman (som är kul att köra tillsammans) och några andra liknade spel. Men PS4an är igång ett par gånger i månaden max, ofta när barnen har kompisar hemma. Funderar på att ditcha PS Plus. Savegames kanske är bra, men känns inte superviktigt. Jag tror att OM man vill hoppa på igen har man kvar de gratisspel man lagt till (men när man inte är med så slutar de funka) - de vi spelar är de flesta köpta och inte PS Plus (säkert finns det några plus jag kommer sakna).

Då och då startas en gammal WII med MarioKart eller JustDance. Bra spel håller i decenier. Har en XBOX 360 som inte vart igång på 2 år... Lika med PS3an, finns nog nåt på den som inte finns på PS4 (framförallt står en PS3 vid en annan extratv så visst har den använts nån enstaka gång pga det).

Har jag missat nåt, eller ska jag bara skita i att förlänga nästa gång (tror det är nån automatisk förlängning så gäller att hålla koll). Hur tänker andra om dessa abonemang?

Av johan_l
Skrivet av Swedishchef_90:

Testa signal Rgb annars, tror den fungerar också för tangentbord

Den verkade kosta pengar.
https://openrgb.org/
Verkar ha stöd för cherry, men samma som med cherrys egen app... Kb detekteras och man kan välja massa saker men inget händer på tangentbordet.

Av johan_l
Skrivet av FredBomb:

Hej!
Försöker hjälpa grabben att lägga till sina vänner i Fortnite. I Epic Games Parental Controls har jag stängt av "Require pin to add Epic friends".

När man försöker lägga till vänner i Fortnite nekas man och det krävs en sexsiffrig pinkod. Jag har därför gått tillbaka till Epic Games Parental Controls och lagt till en sexsiffrig kod, startat om Fortnite och provat lägga till en ny vän men nekas då den sexsiffriga koden är fel (trots att jag precis lagt till en ny).

För att göra en lång historia kort så har jag sen gått fram och tillbaka mellan konsoll (han spelar på Switch) och Parental Center och provat olika inställningar, koder och inloggningar men inget funkar.

Vad gör jag för fel? Hjälp en förtvivlad småbarnsfarsa innan jag får en för tidig stroke!

Jag lade till mig själv i EPIC games via PS4 när vi spelade nåt spel för flera år sen. Jag fick att "you dont meet age requirements" när jag lekte med epics utvecklingsmiljö på datorn långt senare. Jag valde att gå in i kontot och ladda ned rådatat om mig själv, som om jag minns rätt kom som nån XLM liknande fil där jag hittade att jag var född ett helt annat datum än jag verkligen är. Det gick inte att ändra och går inte att föra över nåt av det man tidigare köpt eller skapat i epic. Jag startade ett nytt konto för mig själv. Barnens konton verkar däremot funka, ska de börja leka i utvecklingsmiljön kanske det ballar ur. Trist att det inte går att ändra sånt här...

Jag har fått samma huvudvärk i diverse andra spel, bla EA när dottern fick nå presentkort för att köpa grejor till SIMS och det tog mig många timmar att lyckas via olika förädlrakonton och liknande att tilsist lösa det...

Microsofts store har jag nog köpt Minecraft i olika versioner 10 ggr (till mig och barnen totalt med olika versioner iofs), men det har "försvunnit" så jag fått köpa det pånytt minst en gång. Sist köpte jag nån bundle med både bedrock och java. Justja, tar jag med android och ios så blir det nog fler. Men det är ett billigt och bra spel så totalt har det ändå nog varit billigt per timme...

Av johan_l
Skrivet av Pirum:

Då och då klagar Teamviewer helt ur det blå på att jag kör kommersiellt. Inte ofta, vartannat år kanske. Och jag kör nästan endast mellan rummen i lägenheten, någon gång i veckan kanske, undantagsvis till släktingar i digital nöd. Kanske kör jag VPN ibland.

Fyller då i https://www.teamviewer.com/en/reset-management/ och så löser det sig på en dag eller två.

Jag hittade nedan text

Citat:

What’s considered commercial use?
Using TeamViewer for your business or profession – including accessing your home computer from work – or for any purpose for which you directly or indirectly receive compensation constitutes commercial use and requires a subscription license in accordance with the End User License Agreement.

Eftersom jag gör detta så diskvalificeras jag från TeamViewer. Jag kan ju iofs välja att sluta med det och bara använda det från datorn hemma, men då måste jag ändå börja med ett nytt program som jag troligen kan köra överallt istället...

Av johan_l
Skrivet av Swedishchef_90:

Du kan testa detta annars
"Press the FN key and the F3 key ( ) repeatedly. until a single-color light effect appears.
Press the FN key and the spacebar. The keys light up in different colors.
Press the key with the desired color."

Tack! Det var iofs FN+F12 (enl manualen) på mitt keyboard, men FN+SPC funkade för att byta färg, den visste jag inte. De flesta "effekter" är mest irriterande. Men förra gången jag testade dessa knappkombinationer fick jag till att bakgrundsbelysningen försvann helt och eftersom det är rätt svarta tangenter när de inte är belysta så sen man nästan inget... Speciellt eftersom jag ofta sitter i ganska dunkel belysning...

Av johan_l
Skrivet av Allexz:

Började använda parsec för gaming, har sedan dess helt gått över till det i alla de scenarion jag kan.

Det går att sätta så att parsec startar med datorn och om du är inloggad med samma konto på båda datorerna så tar det 0.5 sec att ansluta och sedan fungerar det perfekt. Och med tanke på att latency och framerate är gjord för gaming så kan du inte bara administrera på avstånd, man kan se film, spela etc... kanske inget man gör från morsans dator men i andra scenarion så

Undrar om det funkar från jobbet, de blockar ganska mkt. Men kan börja med att testa det för hemmet. Kör ibland remote mellan datorerna hemma.

Fint med många tips!

Nån enstaka gång har jag kört team viewer på mobilapp. Svårt att göra nåt, men har kollat nån enstaka grej på datorn hemma eller kollat typ felmeddelande på morsans dator... Kanske finns det på några av tipsen? Och om det går att remota till en linux är det ett plus, typ ubuntu?

Av johan_l

Vet inte om detta är rätt tråd att ställa denna fråga. Köpte Cherry MX 1.0 TKL brown till mig och sonen. Helt OK känsla, lite högt ljud. Har haft IBM Model M förut, men det är för högljutt att ha när man jobbar, så det har varit vanliga skräptangentbord. Detta kändes helt ok för ett väldigt bra pris...

Men, nu till min fråga. Det följde med en mjukvara för att ställa in ljus mm, men den får jag inte funka alls. Tangentbordet detekteras (i en äldre "legacy" version jag lyckades hitta) men inget går att ställa in. Går att göra några få settings mha knappkombinationer men det var rätt obegripligt och buggigt. Någon som vet något om cherrys SW, om det finns bättre fungerande alternativ?

Av johan_l

Tack för tips om andra lösningar. Just nu var det support till min mor som befinner sig 6 mil bort, så får testa nåt alternativ och installera nästa gång. Det bra med team viewer har varit att man kan installera så den alltid startas och jag bara loggar in på min klient och kan direkt hoppa in i tex hennes dator. Känns som säkerheten är hyfsat hög också. Får se vilken av alternativen som funkar bäst. Jag minns att på tiden jag körde windows remote desktop så var det ofta strul med brandväggar och liknande, ska man supporta någon i nöd så måste allt sånt bara funka, man kan inte börja med att få ingen kontakt pga brandvägg...

Av johan_l
Skrivet av Pitr-:

Ja men så få system kanske ni till och med klarar er med de gratis 100 sensorerna. Annars kan ni köra Tysk-utvecklade CheckMK, jag använder gratis/raw-versionen utav detta för hemmalabbet och är nöjd med det. Har till med fått till push-notiser vid larm genom att sätta upp en instans av Gotify som är open source/gratis. Hojta till om du är intresserad av det så kan jag guida med integrationen mellan CheckMK och Gotify. 😊

Intressant, kan man tex sätta upp nåt enkelt som pingar några devices jag har hemma, RPi, ett par NAS, shelly mm? Ännu bättre om den kan övervaka larm och sånt som är proprietära men ändå har en IP adress hemma... Vore fint att kunna checka allt som lever, ibland har ju nåt "dött" pga olika sorters strul och är man på distans kan det vara svårt förstå vad som hänt...

Av johan_l

Problem med TeamViewer timeout, förslag på alternativ

Blir galen. Har haft problem med instabilt internet. Försöker köra team viewviewer som plötsligt "timeoutar" och "blockar" mig om vartannat och plötsligt säger "detected commercial use". Jag kör iofs från min jobbdator (ibland) för att logga in på datorn hemma eller min mammas dator, men klickar i free / noncommercial.

Teamviwer växlar mellan säga connection problems / blocked / commercial use - jag hatar dubbla felmeddelanden. Är det en dålig connection och ett par omstarter som gör den tycker jag är kommersiell, eller att jag kör från jobbdatorn. Eller är det dålig connection (det funkar ju att surfa men jag har lite kass wifi där jag sitter).

Jag har älskat team viewer och använt det i säkert 10 år problemfritt sen jag bytte från windows remote desktop som funkade rätt kass... Men om detta är nåt nytt de börjat med blir jag galen. Om en privat licens kostade 2-300 spänn skulle jag köpa en rakt av, men det är helt andra priser och månadsvis betalning.

Nån som vet om detta är nåt man kan bli av med eller om de ändrat nåt så man kommer drabbas av detta hela tiden. Eller om jag bara har detta problem pga dålig uppkoppling (som den då istället borde ha som felmeddelande)?

Av johan_l

Jag lägger till, datorn bootar altså inte, ingen bild överhuvudtaget och visar felkod på en display på moderkortet. Med annat kort bootar den och fungerar.

Tänkt tanken att prova kortet i annan dator, men tänker det stökar till drivrutiner, barnen har AMD GPU och jag har en RTX2060.

Av johan_l

GTX 1060 slutat funka...

Sonens gamla dator har funkat som extradator, men när jag skulle koppla in en andra skärm för ett tag sen så dog grafikkortet.
Datorn bootar inte upp och "drdebug" har jag för mig visade felkod 62 som jag tolkade som att GPU inte hittar bios och inte kan boota. Stoppade i det gamla grafikkortet (som tidigare hängt sig vid "hårt spelande" så jag misstänker kylning eller nåt annat är fel) och då funkar allt igen. Provat att "reseata" kortet osv.

Finns några tips vad kolla på ett sådant kort för att se om det går igång igen. Det vore kul att ha den som extradator när han har kompisar hemma, vill inte låta dem spela på min dator och några gånger har hans storasyrra varit snäll och lånat ut sin dator, men det är heller inte så populärt. Känner inte att jag kan motivera köpa ett nytt kort, får väl isf bli ett beg kort.