Inlägg

Inlägg som Niklas_H har skrivit i forumet
Av Niklas_H

Avinstallera Ubuntu, installera Win 8.1 - men hur nå Bios?

Hej!

Jag har en ca 1 år gammal bärbar Acer där Windows 8 havererade för en månad sen. I stället för att ominstallera det gjorde jag en snabbfix: installerade Ubuntu + lite annat så att min son skulle kunna spela LOL. Och det har fungerat rätt bra, men sen började det lagga och till sist inte fungera alls. Så nu vill jag avinstallera Ubuntu och installera Win 8.1 som jag fått på skivor av Acer Sverige. (Det är ju ändå ingen särskilt bra idé att köra Windowsprogram i Ubuntu.)

Problemet är bara att jag inte når Bios och därmed inte kan ändra bootordning. Jag har gjort i ordning en live-USB-sticka med Win 8.1 (datorn saknar optisk enhet), men det har jag ju ingen glädje av så länge inte datorn kan boota via den.

Fråga 1: Hur tusan når jag Bios? Jag har försökt med omstarter, med att hålla nere shift/esc/F8 med flera F-tangenter. Men antingen hamnar jag bara i den vanliga Ubuntumenyn eller så hamnar jag i GRUB. Så länge Win fanns som standard kunde jag nåt den nya UEFI-menyn och ange bootordning etc där, men den kommer jag inte åt längre.

Fråga 2: Vad händer om jag försöker avinstallera Ubuntu helt? Jag misstänker att jag inte heller då kommer att nå bios/uefi utan bara står där med en obrukbar burk.

Jag har googlat mig sönder och samman, men lyckas inte begripa hur jag ska bära mig åt.

Tacksam för svar - inte minst skulle min spelande son vara tacksam!