Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Laglorden har skrivit i forumet
Av Laglorden
Skrivet av Aeig:

Tittar man på ex Hardware Unboxed så är det cirka 1-3% snabbare än RTX 4070 och kommer antagligen kosta cirka 9-11000 kr för de enklaste modellerna i svenska butiker då 4070 Super ligger på 7499-10499 kr.

Ser onekligen initialt ut som en SUPER fail från Nvidia, onödigt kort som inte borde lanserats.

Mvh

Ja, fast de testade ju just ett MSI Ventus 3x

Av Laglorden

Alltså, är detta HBM-minne, som de redan gör i Xeon Saphire Rapids? Så slipper man köpa RAM, allt kommer integrerat i kretsen liksom.

Intel Zeon Max har ju 64 GB HBM-minne på procesorn. Det skulle väl jag kalla "L4" cache. 64 GB skulle ju räcka så man inte behöver köpa RAM-kretsar till de flesta speldatorer eller laptops iaf. Och med 64 EUs räcker det till spela enkla spel iaf.

Så Ramkretsar, fimpa, GPu, glöm den, mer och mer integreras i själva cpun över tid.

Av Laglorden

"Windows aint done until Lotus wont run" fanns ju en välkänd slogan från Microsoft en gång i tiden när de hade ett kalkylprogram (Excel) som konkurrerade mot Lotus 123. Kan vara nåt liknande nu "Windows aint done until Firefox wont run" (iaf så snabbt som den kan)

De anser väl att de tagit "tillräckligt" med marknadsandelar nu så de kan fixa featuren "buggen"

Av Laglorden
Skrivet av RVX:

Prislapp: En halv miljon? Med tanke på Intels priser

Prislapp egentligen skit samma om du behöver såna saker, men fråga istället;

Undra vad det kostar köra en SQL-server i vmware på ett kluster bestående av två såna monster. MS vill ju hittills ha betalt (billigaste sättet göra det om man har många SQLer) per fysiska cores med datacenter edition.

Säkert dubbelt mer än maskinerna i sig eller kanske 100 ggr mer om man räknar med 5 års avskrivningstid. Säg två servrar med "Lite" minne kostar... 800.000:- = 13k/månad.

En datacenter licenns för 288 cores kostar... 92.000/16 core = 1.6 MIlle (bara en socket i varje server = lite waste of money, du får troligen inte in tillräckligt minne )´så realistiskt 3,2 Mille i licenskostnad (bara för SQL) plussa på vmware, plussa på windowslic.

Alternativt köpa beggade 6 cores maskiner med samma minnesmängd (2 sockets i varje server 8 servrar) = 96 cores = 3 ggr billigare per sql-server och troligen samma eller bättre prestanda troligen en sjättedel av kostnaden.

Men visst, kör man nåt som inte behöver licenser (linux) och/eller är massivt multitrådat... frågan är dock hur många ägg man vill lägga i samma korg....

+ ström + datahallskostnad + administration

(För att inte snacka om Oracle eller liknande.... licens... alla pengar)

Så kostnaden för själva chippet försvinner nästan och då är det ändå billigare än köra nåt som kräver så mycket kräm "i molnet"

Av Laglorden
Skrivet av Fenrisulvfan:

Tempus operandi, jag tvivlar dock på att tidsplanen kommer att hållas, men kanske kan man halvera förseningen mot Alchemist.

Jag tvivlar på att det kommer före 2025, men ett släpp under Q3/Q4 borde ju rendera i bättre försäljning iaf på det norra halvklotet.

För att Australien/Sydamerika firar jul i Juni och midsommar i December?

Av Laglorden

Min pappa berättade att när han pratade med de som ville ha kärnkraft på 60 och 70-talen var de helt extatiska. Det skulle finnas hur mycket el som helst, Alla älvar skulle flyta fritt och inte bara det, vi skulle pumpa upp vatten från Östersjön, inte för att använda som nåt slags lager inte utan för att kunna anlägga estetiskt tilltalande vattenfall, typ Niagarafallen osv. Försökte hitta nåt om detta på Google, men det vore ju skoj ha som bakgrund. Inte riktigt som "SMR" förespråkarna, men kanske som de som anser man ska ha en thoriumreaktor i bilen för att slippa tanka den

Men, vad jag skulle vilja fråga kärnkraftförespråkarna, säg att det tar 25 år tills en reaktor är byggd, vad vill ni göra under tiden då?
a) Inget, vänta bara
b) Bygga vindkraft/sol
c) Bygga ledningar
d) Bygga batterier/vätgas/andra saker lagra el

Jag ser som sagt diskussionen om kärnkraft eller ej som en distraktion som är i vägen för de riktiga lösningarna. Jag tror de riktiga lösningarna finns i b,c,d alltså det som kanske de flesta förutom de riktigt rabiata kärnkraftförespråkarna kanske anser "ändå behövs" tills vi uppnått kärnkraftens nirvana.

Av Laglorden
Skrivet av Dreas89:

Det blåser inte alltid någonstans. Speciellt inte när det är riktigt kallt. Vi saknar idag överföringskapacitet norr till söder för vi har inte nog med frekvenstabilisering(Kärnkraft....).

Man bör försöka. Kärnkraft som grund i ett välfungerande elsystem är en god tanke och utifrån det vi vet idag, det bästa alternativet. På sikt kan man göra sig fri från det men där är vi inte idag. Och att gå och vänta blir inte bättre.

Se OU3 - Världens dyraste bygge med en planerad ROI på vad, 6 år?

Jo, det blåser alltid nånstans. Wanna bet? Om det är "riktigt kallt" på vintern nånstans är det för det är ett högtryck där. Då finns det ett lågtryck nånannanstans. Guess what, vinden kommer blåsa runt kanterna på det Så, OK, det kanske inte blåser i Stockholm idag, en det är rätt OK vind i Rom, eller Aleppo eller Dublin (kanske bättre placera vindkraftverk på Irlands västkust dock...)

Gissar din "ROI" på 6 år beror på dagens priser? Har jag rätt? Har du räknat med dagens räntor då också eller med att man har allt i "cash" så att säga. Alltså om man räknar med en ränta på 0% och med elpriset över senaste året kan jag tro på det. Men ROI går vääääldigt snabbt upp om man tar in saker som att en ränta på några % och ett halverat elpris skulle jag misstänka. Om man sen börjar räkna saker som försäkringar (om kärnkraft verkligen ska betala det) osv osv går nog ROI väldigt snabbt mot "oändligheten". (Matte är roligt speciellt ränta på ränta. Om man räknar med dagens befolkningstillväxt så kommer alla atomer i det synliga universum finnas i människor om 6-7000 år. Kolla själv i Excel)

Kärnkraft som grund i välfungerande elsystem verkar inte funka med dagens reaktorer iaf där nån kokar den torr och så får man pausa för reparationer i ett halvår under vintern eller nån hotar bomba den eller det blir en olycka nånstans i landet och man får pausa alla kärnkraftverk i ett år eller två (Fukushima) osv osv.

Kanske med fantasireaktorerna (SMR) som är mindre blir det bättre iaf första fallet då de inte är så stora så om nån råkar trycka på fel knapp nånstans blir det mindre bortfall, men säg man har 30 st i Sverige, 300st i Europa, alla av samma modell och man råkar hitta ett fel som påverkar alla. Ooopsie! Nån hacker lyckats hitta en generellt hål osv osv. Välfungerande/driftsäkert nja, kanske i fantasin där inget kan gå fel.

Jag har varit med om några "vändor" nu.

Fas 1) Kärnkraft är jättebra. Bygg mera
Fas 2) Olycka a) Harrisburg b) Chernobyl c) Fukushima
Fas 3) PANIK! Stoppa all utbyggnad/drift, kärnkraft är jättedåligt
Fas 4) Tiden går, folk glömmer repetera från fas 1)

Tror som sagt inte det kommer byggas några nya kärnkraftverk i Sverige men annars kan det bli
d) Bahnhof

ovan

Tror på nåt annat innan, nån "SMR" experimentreaktor (världens modernaste osänkbara osmältbara skepp reaktor går "poff" och alla byggen får pausas i 6 år eller så.

Av Laglorden

Det är idioti snacka om ny kärnkraft i dagens läge. Det tar 28 år planera och bygga en vindkraftverk i Sverige. Försök minska den tiden. För att inte snacka om bygga om Slussen med massa överklaganden kors och tvärs eller för den delen en bit väg bara tar väl 30 år minst

Så min poäng är, även om man skulle vilja, är alla här kommer vara döda innan det byggs nåt kärnkraftverk nånstans i Sverige eller ännu hellre i innerstaden

Vind/Sol är mycket billigare och vinden blåser alltid nånstans, (solen skiner alltid nånstans men bygga ledningar åt öster-väster kanske är jobbigare) det finns batterier/vätgas osv osv. Allt det fortsätter bli billigare, så det är idioti snacka om ny fissionskraft i Sverige och känns för mig mer som man babblar om det som en distraktion från riktiga lösningar.

Av Laglorden

Är det så att de icke "cacheberikade" kärnorna går snabbare också? eller är de med cache alltid bättre? isf kan man alltid prioritera dem. Annars blir det ju lite svårt för cpun eller OSet iaf hålla reda på vad de ska köra var.

"Aha! detta är en process som inte kommer använda så mycket minne, då lägger vi den här", "nej, denna behöver nog mera ram, men å andra sidan vill den ha snabb cpu också", hmm, nja jag lägger den här, men just det, nu har jag ju lagt många trådar där, men mycket cachebehov, så då får man inte samma prestandafördelar längre, så då måste de spridas där, om denna process inte bara är temporör och försvinner från cachen snabbt, men ah, undra om användaren kommer starta en flik till i sin browser snart,.... osv osv, verkar svårt förutsäga sånt så det blir "perfekt"

Av Laglorden

Ingen av AIna på bilden lurar iaf mig i ett "Turing-test"

Av Laglorden

En cool sak med Sapphire Rapids är ju att de (vissa av dem?) har integrerat HBM-minne som man kan använda som
1) Typ L4 cache innan riktiga
2) Extra minne
3) Som enda minne (så man kör helt utan "RAM")

Undra om de kommer ha det på dessa cpuer också. Bygga en dator utan RAM-minne typ.

Av Laglorden

Men priset kommer bli 12.000:- ungefär, kanske strax under, säg 11.499:- för riktiga 4070ti kort med allt inkluderat.

Sen vad som är "rimligt" eller ej kan vi skita i

Av Laglorden

Slutade titta/lyssna nu eftersom de inte kan låta blir säga "leveraged" och andra skitnödiga ord.

Av Laglorden
Skrivet av Saagaa:

Ja man tappar lite prestanda med en luftkylare vs vattenkylare men är knappast ett dåligt val ändå. En 100-150mhz mindre vid max all core load med en 7950x gör väldigt lite skillnad. Själv skulle jag köra den i 105W Eco läge för mindre värmeutveckling i rummet.

Att den boostar till 95c har jag inget emot i sig självt. Kör alltid mina cpuer/gpuer varmt vilket som för att hålla nere ljudnivån.

Jag kör vattenkylare sen många år tillbaka och kommer gå tillbaka till luftkylare denna generation. Trodde det skulle vara tystare, men nej, inte numera iaf.

Asså, för gaming om du kör alla cores i 100% så att du behöver de där sista 5%en cpu så gör du nåt fel Testa dra upp upplösningen förbi 640x320 pixels eller så... så jag vet inte, en 13600k kommer inte bli så varm vid normalbelastningen så jag behöver vatten och om jag behövde vatten skulle det inte vara på cpun. Då slipper jag saker som "skorrar" och låter efter några år, eller om de gör det kanske jag ids byta ut det iaf utan känna "nej, bättre låta skiten dö".

Av Laglorden
Skrivet av noobs:

Varför så många slöcores?

För att de är snabbare/area än snabbcores när det gäller saker där du behöver/vill ha massa cores. Som raytracing eller allt där du kan maximera antalet threads.

Av Laglorden

Årets julklapp brukade vara nåt vettigt som trendade. Men det var typ 10-15 år sen. Nu har de fått helt hål i huvet Typ som ge fredspriset till George Bush eller liknande.

Jag kan inte gå på varken evenemang eller bio än iaf. Inte för jag egentligen är rädd men för att jag vet jag inte kommer njuta av filmen/teatern utan sitta var skitsur hela tiden på nåt jävla spånhuvud som sitter hostar/nyser och kommer ägna hela tiden åt att tänka -"Jag borde gå dit och säga till personen att FHM rekommenderar man stannar hemma när man är sjuk." Troligen kommer jag inte säga till men jag kommer vara såååå jävla sur efter bion/pjäsen osv så det är värt 1000 spänn inte gå dit. Så, ge mig en "evenemangsbiljett" är värre en en påse bajs Vet inte om jag är ensam om just det, men "årets julklapp"? ge mig ett psykbryt

Av Laglorden

Rejäla rabatter på Ryzen incoming in 3....2...1...

Hoppas ingen köpt nån sån senaste månaderna iaf

Av Laglorden
Skrivet av hölmiz:

Jag funderar på hur stödet för big-little konceptet ser ut i linuxkärnan, för oss som ej använder windows

Med tanke på att allt annat (typ Android och massa annat på ARM) förutom Windows i princip är Linux numera kan det inte vara så dåligt/svårt få in iaf.

Av Laglorden

Det finns ju redan 56 cores processorer i cascade lake.

Intel® Xeon® Platinum 9282 Processor exempelvis. Går nog köpa redan, iaf säger vår leverantör av servrar det.

Av Laglorden

Stämmer det att X570 moderkort har aktiv kylning med en liten fläkt på sig? Isånafall, hard pass på allt det. Hade det skitet i början av 2000-talet med högljudda små jävla fläktar som typ piiiiiiper när de skär.