Inlägg

Inlägg som EA202 har skrivit i forumet
Av EA202

Vilken mus och tangentbord (en monitor 2 datorer)?

Hej,

Har nyligen köpt en Dell S2722QC monitor till min jobbdator.

Har dock även en Mac Mini M2 som jag hade velat använda med samma skärm.

Men jag saknar mus och tangentbord…

Finns det någon vettig lösning som exempelvis hade kunnat anslutas till skärmen, användas till båda datorerna och fungera bra i både Windows och OSX?

Har sett att Logitech ha någon MX-serie som tycks fungera. Men det är lite mer än vad jag hade tänkt. Är det vad man bör köra på eller finns det annat som kan fungera bra också?

Av EA202

Vilken router ska jag köpa?

Hej,

Jag har Telias bredbrand 100/100 och upplever att den erbjudna routern är seg och instabil.

Vad skulle ni rekommendera?

Jag letar efter något stabilt. Bor litet så behöver inte att signalen ska spridas i massa rum.

Vill att min tv ska kunna streama 4k bra, min roon core och roon endpoint ska fungera 100% (allt är i samma rum och kommer kopplas in med ethernet direkt till routern).

Hört mycket gott om TP-AX10. Men det är en djungel därute och har egentligen inget som är kompatibelt med Wi-Fi 6.

Har en EdgeRouter X och en Ubiquiti AP AC Lite i en annan lägenhet och det fungerar bra. Stör mig dock på att access-pointen låter så mycket.

Av EA202

Imponerade snabbt svarat på morgonkvisten.

Citat:

Kom på att du inte nämner grafik, vilket saknas på den CPU i paketet. Behövs grafikkort så kolla på Ryzen 2400G
Skickades från m.sweclockers.com

Tack för förslaget. Yes, behöver grafik också. Missade det. Tänkte försöka hitta ett begagnat grafikkort längre fram.

Tack för det. Det är nog den processorn jag ska leta efter då. Men är bara lite rädd för att jag eventuellt måste uppdatera bios med en gammal CPU (som jag inte har) för att få det att fungera?

Av EA202

Söker tips på komponenter till en dator (inför Black Friday). Budget runt 5000.

Hej,

Skulle vilja bygga en relativt tyst, stabil, enklare dator för: jobb, lite fotoredigering och enklare spel.

Går det att få ihop chassi, nätaggregat, moderkort, minnen och någon ryzen processor för runt 5000 (har en SSD liggandes redan)? Vad skulle ni i så fall leta efter på rean?

Vill gärna ha något som fungerar ett tag och på sikt även går att uppgradera.

Tack på förhand.

Av EA202

@zarkov:

Tack så mycket för informationen!

Redan börjat kolla in Crosstalk Solutions lite, verkar inte helt omöjligt att få ihop.

Jag syftade på Netlfix, Youtube och så vidare med TV.

Jag har en Mediaomvandlare från bostadsbolaget där TV och internet ligger på två olika uttag. För IPTV har jag tidigare behövt använda uttaget för TV. Men du menar att jag kanske kan få internet och IPTV genom samma uttag, eller att sonika skippa mediaomvandlaren?

Det låter i alla fall som att ERX ligger precis rätt pris/prestandamässigt. Men finns det någon annan lösning som jag bör ha i åtanke innan jag slår till?

Av EA202

Ska jag köpa en Edgerouter X med en Ubiquiti Unifi AP-AC Lite?

Hej,

Kommer byta bredbandsoperatör (100/10 fiber) och tänkte ta tillfället i akt att uppgradera routern.

Har läst mycket gott om ovanstående kombination och gillar att komponenterna är små, diskreta och fått godkänt av sambon…

Frågan är om de passar mina behov och hur svårt det faktiskt är att sätta ihop (ganska novis när det gäller nätverk). Vill ha ett stabilt nätverk som bara fungerar med att strömma musik och TV i hög upplösning, Bor i en 2:a på cirka 50 kvadrat och den mesta utrustningen kommer stå i vardagsrummet och jag kommer undvika WiFi så mycket som möjligt.

Vill dölja Edgeroutern i min mediabänk.

Där skulle den kopplas ihop med:
Samsung Smart TV
Raspberry Pi (Digione Player)
Musikserver
Ubiquiti Unifi AP-AC (för mobiler, plattor m.m.)

Som jag förstått det klarar jag mig med Edgerouter X då utan att behöva köpa någon extra switch, eller bör jag kanske ändå köpa en switch?

Vill helst inte lägga så mycket pengar. Men har även läst lite delade meningar om Edgeroutern vs USG. Är det värt de extra pengarna för en USG idag?

Tack på förhand!

Av EA202

@boogey: Hehe, 27-tums är kanske det man ska satsa på från början då. Men då måste jag nog skaffa nytt skrivbord också. Hoppas att det dyker upp några bra erbjudanden i mellandagarna. Ser annars att Samsung 27" S27F350H säljs för 1699 hos Inet just nu.

Av EA202
Skrivet av boogey:

Skärmrekommendationer är alltid svårt eftersom man inte vet vad du är van med sen innan.

Men har du som jag inga jättekrav så kan jag rekommendera Samsungs PLS-skärmar, finns ett gäng för strax över en tusenlapp. Jag har en som är lite skranglig i konstruktionen, men själva panelen är bra. I min mening bra färgåtergivning och kontrast, och betraktningsvinklarna är utmärkta. PLS är vad jag förstått väldigt likt IPS.

Ta en titt på den här t.ex: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=3642550

Har märkt att vissa billigare skärmar saknar DP och kör HDMI istället, och då får man passa sig när man kopplar in. Mitt nVidia-kort ställer automatiskt in limited dynamic output range när jag kopplar in över HDMI, vilket ger dassig kontrast för en monitor. Måste ändras varje gång man uppdaterar drivrutiner, men det är snabbt gjort.

Edit: AOC har jag läst mycket gott om också när jag jagade skärm i budgetsegmentet. Har inte ägt någon själv, men får bra omdömen överallt. De har IPS-skärmar för runt 1500:-.

Tack för ditt svar. Ska kolla in dem.

Ja, det är väl lite vad som grejen är. Vet inte riktigt vad som är tillräckligt bra för att man inte ska ångra sig att man la lite mer pengar. Använder mest den bärbara eller en gammal Philips Brillance 190B9CS/00 som skärm idag (LCD panel,1280 x 1024 pixlar) Den har ett bra stativ och det är väldigt användbart har jag märkt, men bilden är sådär rolig. Tycker dock att 19 tum är förhållandevis stort så mer 24 tum lär jag inte behöva. Men gärna något som är ett klart steg upp ifrån den skärmen.

Av EA202

Tips på IPS budgetmonitor, ny eller begagnad?

Hej!

Försöker komma på vad man bör satsa på.

Är ute efter en monitor för vardagligt bruk (surf, ordbehandling, film, youtube osv.), lite Photoshop eventuellt. Inget spelande i huvudsak.

Dell Ultrasharp kommer ofta på tal. Men priserna verkar ha gått upp en del om man köper nytt. Det verkar gå att hitta en del begagnat. Men många skärmar har varit länge på marknaden, ändå ett bra val?

Denna killen rekommenderar en LG monitor som ser fin ut och inte är så dyr, verkar dock inte säljas i Sverige.

https://www.youtube.com/watch?v=MILkocK6-KY

Vad säger ni?

Tack på förhand.

Av EA202

@Paddglutt: Det har du rätt i, speciellt om jag vill spela. Men det får bli ett senare bekymmer, trivs rätt bra med Linux. Windows 10 fick mig att gå över till Linux. Synd att man inte kan flytta över sin OEM-version av Windows till en annan dator. Har ju i princip redan betalat för det.

Av EA202

@SUMITOMO: Allright tack, någon hundring mer bör gå också. Men i övrigt ser det ok ut? Det är ju inget gamingmonster, men med ett skapligt grafikkort bör det väl gå också?

Vill inte ha någon uppenbar flaskhals om jag skulle vilja spela eller göra mer krävande saker med datorn senare. Med en i3 processor så hade jag ju kommit ner en del i pris men läste att skillnaden vid bland annat spelande gentemot i5:an var stor.

Vad jag fått fram verkar det inte heller vara mycket att tjäna på att gå på processor och moderkort med 1150 socket.

Av EA202
Skrivet av riger:

@EA202
Du måste även ha en CPU kylare

Tack. Ojdå, trodde det följde med. Men tydligen inte på k-modellen.

Skrivet av SUMITOMO:

Är det ingen särskild funktion på moderkortet som du är ute efter så är detta ett alternativ.

Men det blir nog svårt att få ner priset 800-1000kr på komponenterna.
6600k kan hamna på 1990kr, men chassi är nog mindre chans.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/9992960/https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/9992960/

Är inte ute efter något speciell funktion på moderkortet, vad jag vet.:) Det du föreslog såg bra ut. Med priset har du naturligtvis rätt. Jag använde inte Inet men missade ju processorkylare. Det blir kanske svårt att få ner det till 5000 då. Nu blev det svårt. Det känns som om man bör köra på den processorn och det moderkortet om man ändå ska köpa nytt.

Av EA202

Hjälp med val av delar för allround-PC för max 5000.

Hej!

Har släppt tanken på en Intel Nuc...

Tänker försöka köpa delar till en dator under mellandagsrean.

Vill ha en tyst dator som inte tar alltför mycket plats och ser stilren ut. Kommer användas dagligen till surf, lite Photoshop och lagring och uppspelning av musik och film. Har inte spelat sedan Half-Life och Age Of Empiers, men lite Fifa och GTA hade kanske varit kul. Sedan har jag även valt delar som ska fungera ifall jag vill testa OSX längre fram.

Är detta vettigt att leta efter?

Har preliminärt (verkar hamna på runt 5800SEK):
Chassi: Fractal Design C Mini
Nätagregat: Fractal Design Integra M 450W PSU
Moderkort: Gigabyte GA-Z170M-D3H, Socket-1151
Minne: Crucial Ballistix Sport DDR4 8GB (2x4GB 2400MHz (PC4-19200) DDR4 CL16 UDIMM, 288pin)
Processor: Intel Core i5-6600K Skylake
Grafikkort: Inget externt till en början...

Har hårddiskar sedan tidigare och tänkte börja med någon enklare begagnad monitor.

Något som jag missat? Kanske är fullständigt overkill för det jag vill göra. Vill lägga ut så lite som möjligt men ändå ha en bra grunddator som håller i några år.

Tack på förhand!

Av EA202

Försöker få en bild av processorerna. Men vet inte om jag gjort något fel. Den lågbudget cpu:n som sitter i den bärbara som var utdaterad redan när den kom verkar stå sig bra prestandamässigt.

http://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp%5B%5D=1975&cmp%5B...

Av EA202

Hej backfeed

Jo tack, har tittat en del där. Men det var en smart sökning. Intel NUC NUC5PPYH verkar ligga hyfsat rätt prismässigt. Fyra kärnor också, men sen sägs det att steget upp till i3 ska vara stort i prestandamässigt...

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3208162

Av EA202

Hjälp med köp av en prisvärd barebone mini-PC

God morgon!

Jag har haft ett missöde med min bärbara. Förhoppningsvis går det åtminstone att återanvända lite delar till en barebone mini PC?!

Har:
1 SSD 120GB SATA 2,5 tum
2x Kingston 4GB PC3-12800 DDR3-1600MHz 204-Pin SODIMM Laptop Memory HP16D3LS1KFG/4G (DDR3L?)
1 Ralink Radio Model RT3290 (802.11bgn Wi-Fi Adapter) (kommer troligen inte användas)

Jag vill väl helst komma så billigt undan som möjligt, men samtidigt inte vara dumsnål.

Datorn kommer användas som stationär dator men även kopplas till TV:n när det ska tittas på Kodi.

Det stationära användandet består inte av spelande utan snarare av ordbehandling, Spotify och just filmtittande under ett Linux OS.

Har tittat en del på Intel Nuc men har svårt att få en bild av dem. Sjätte generationens NUC verkar alla ha DDR4 i alla fall. Så de går ju bort om jag ska återanvända mina minnen...

Vad säger ni?

Tack på förhand!

Av EA202

Tack för ditt svar!

Ja, du har säkert rätt. Men fördelen med datorn gentemot en billigare pc är ju att den är gjord för OS X. Sett på youtube att en del sätter i nya processorer, SSD, och massa minne och framförallt moderna grafikkort i princip samma burk och kör senaste OS X.

Men oavsett, så vet jag inte om moderkortet fungerar som det ska. Vill ju ogärna stoppa över grejer i den med risken för att ha sönder något. Men det hade kanske varit ett roligt och lärorikt projekt att få liv i den.

Av EA202

Kommit över en gammal ej komplett Mac Pro (Modell A1186 EMC no:2113) kasta eller göra nåt med?

Hej!

Ingen aning om den är helt defekt. Vad jag kan se saknas en del, det mesta för att vara korrekt.. Utan minne, HDD och framförallt grafikkort vad jag kan se.

Går det på något sätt att kolla om moderkortet osv. fungerar utan att stoppa i massa grejer?

Sedan undrar jag om det det går att få tag på och framförallt är värt att skaffa alla delar som saknas.

Själva lådan är i ganska fint skick och tung som bly i varje fall.

Av EA202

Tack för alla svaren och @Paddanx: för det långa informativa inlägget.

I princip bestämt mig för en ny Samsung Evo 850 250GB nu.

Av EA202
Skrivet av Anders9110:

Det ska inte vara några problem att installera en 2.5 Tum SSD i en vanlig stationär dator du måste dock installera om Windows eller använda ett kloning program när du flyttar din SSD från din bärbara dator till din stationära.

De bästa budget alternativ på marknaden är förmodligen Crucial BX100 och Samsung EVO 850 båda kostar runt 850 kr och har inga kända problem med prestanda det finns billigare alternativ men prestanda är mycket sämre de är inte heller tillräckligt billiga.

Det är upp till dig ifall du vill köpa begagnat.

Tack för ditt svar! En 2.5 Tum SSD bör även passa i den bärbara? Tänker bara så HP har någon konstig standard eller så.

Jo pris/prestanda är viktigt, inte bara ett lågt pris. Ska kolla upp de modellerna.