Inlägg

Inlägg som Dumbullen har skrivit i forumet
Av Dumbullen
Skrivet av Petterk:

@Dumbullen: Du får visa annonser utan att spåra användare och visa personligt riktade annonser också. Vet inte var du är ute och seglar 😃

Ja?
Jag var tydlig med att påpeka att det är ju "spårad" som är nyckelord, eftersom det är vad det handlar om.

Förstår inte riktigt vad du öht försöker påpeka, så förtydliga gärna.

Mitt inlägg hade att göra med hur man skulle kunna försöka tackla det här problemet med att både Apple och FB uppenbarligen dragit till med ockerpriser redan från början därför att det finns för mycket otydligheter i lagstiftning gällande båda fallen.

Det gäller ju också att vara realistisk i det hela även om vi i en utopi gärna hade kunnat säga "ingen spårning, någonsin. Inget riktat, någonsin!" så tror jag inte att det kommer ske, men att då kräva att prissättningen måste kunna styrkas på ett eller annat sätt ger iallafall ett tak att jobba ifrån.
Flera som påpekat att man ska hålla reklam borta från det här ämnet men hela poängen med spårningen är ju just reklam på ett eller annat vis så det går liksom inte att bortse.

Av Dumbullen
Skrivet av zOlid:

Precis som Apple gjorde, så gick Meta ut hårt, och satte ett pris som dom förmodligen var helt medvetna om skulle "överklagas" (fel ord jag vet)
Apple har gjort samma sak med sina alternativa appstore regler/priser.
I båda fallen så gör dom på det här sättet för att dom vet att oavsett vad dom gör, så kommer folk klaga på lösningen, (så länge dom inte släpper allt fritt) och dom vill verkligen inte backa hela vägen, för det handlar om mycket pengar.
Målet dom är ute efter ligger nog långt nedanför vad dom börjat med, men hade dom börjat vid deras slutgiltiga mål så hade ändå folk klagat och dom hade fått backat.
Nu är inte Apple och Metas situationer riktigt samma, men taktiken känns väldigt lika.
Dom provar helt enkelt vad dom kan komma undan med, även om dom inte räknat med att komma undan med sitt första "bud".

Självklart vill konsument att man bara ska kunna välja bort spårning helt i Metas fall, och att kunna sideloada utan avgifter i apples fall.
Men båda företagen kommer streta emot så mycket dom kan, och försöka behålla så mycket av kakan dom kan.

Jag ser två alternativ:

Alternativ ett är att lagstadga att dom endast får prissätta månadskostnaden motsvarande vad en användare faktiskt kostar dem per månad. Kan dom inte erbjuda en produkt (spårning) som är tillräckligt önskad av användaren är det deras förlust men att kräva att dom skulle erbjuda en tjänst och förlora pengar på det är inte realistiskt. Dock måste dom då kunna styrka att en individuell användare faktiskt kostar, i det här fallet, ~60kr per månad alternativt sänka priset ytterligare.

Alternativ två, om man vill vara snällare mot företaget och mindre beskyddande av konsumenten, är att dom maximalt får ta ut en avgift motsvarande vad en spårad användare är värd per månad. Antingen individuell prissättning eller mer realistiskt genomsnittligt per region / nation. Även här måste dom isåfall kunna styrka summan med dokumentation.

Något liknande borde ju gå att kravställa och lagstadga mot Apple och övriga bolag också utan att det ska finnas så oerhört mycket utrymme för orimlig tolkning?

Av Dumbullen
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Förutom piratkopiering, vad har emulatorer för användningsområde?

privatkopiering.

Fullt lagligt och faktiskt något vi betalar avgift för att ha rätt till, därav copyswede

Av Dumbullen
Skrivet av DaCapo_X:

Just användning av kontanter när systemet ligger nere diskuterade dom på vetenskapsradion för några år sedan (när det vankades nya sedlar och mynt) och då hävdades det (i programmet) att om butiken inte har uppkoppling med banken så får dom inte ta emot kontanter eftersom allt ska ”bokföras” direkt. 🤔
Hörde något liknade i våras på radion och att regeringen vill ändra på det..

Kan dock inte hela det juridiska bakom men det är vad som diskuterades iallafall 😄

Kan dock tänka mig att det är olika servrar så även om inte kort funkar så funkar annan kontakt med banken (så det gick med kontanter men inte med kort när Coop hade bekymmer)

Så länge det som ska finnas på ett kvitto finns där så är det fullt lagligt med handskrivna kvitton, så att såvida det inte finns någon lag som på annat vis förhindrar manuell bokföring är det fritt fram. Sen kan det även finnas begränsningar i systemen respektive bolag använder sig av men även det är bara en artificiell stoppkloss som hade gått att kringgå om man bara ville.

Med det sagt så förstår jag som sagt varför den här lösningen med handskrivna kvitton inte är gångbart hos alla företag. Det är en sak att skriva upp mjölk, ägg, smör, bröd och pålägg för en kund i butik på landet där det inte är någon kö men en helt annan utmaning att göra detsamma för någon på Ica Maxi som ska storhandla veckans behov för 1500:- med ytterligare 4st liknande kunder i kön bakom.

Av Dumbullen
Skrivet av infigo:

Eller betalsystemet fungerar.
När coop hade ransom attack så fungerade ju inte kontanter heller för de kunde inte mata in varorna i datorn.
Då fungerade bara mobil för att scanna och betala då man matade in med telefonen och den använde ett annat system

Det där är ju dock sanning med modifikation.
Anektodiskt upplever jag att på mindre butiker och ute på landsbygden känns det som att personalen i regel har mer frihet att ta beslut (och chefen mer närvaro att undsätta). De gånger det har strulat med nätverk, it eller ström i området jag bor är det inte ovanligt att man ändå kan traska in och betala kontant och få ett handskrivet kvitto.

Blir såklart mycket arbete i efterhand om man vill föra in allting i systemet vilket kan vara orsakt till varför stora super markets inte är intresserade av en sådan lösning, men det finns inget tekniskt eller juridiskt som förhindrar kontanter att fungera trots övriga system är nere.

Av Dumbullen
Skrivet av swechilli:

Bjuder 1500 + frakt för nasen!

Sorry för sent svar, men redan fått en köpare för den!

Endast NUC som är kvar nu

Av Dumbullen
Skrivet av andreas_dock:

Är MSI datorn såld ?

Yes. Dator, GPU och HDD är sålda. Kvar finns NUC och NAS. Ska uppdatera annonsen!

Av Dumbullen
Skrivet av TheGoodSir:

Finns NUC och NAS kvar?

Yes, dom finns kvar!

Av Dumbullen
Skrivet av Filwal857:

2gig i datorn också?

Är på jobbet så kan inte kolla men utgå från det, ja. Dom kommer båda från 2 liknande pre-builds. Hade inget minne av att det funnits olika varianter därav att jag inte en reagerar eller specat det i annonsen, ursäkta!

Av Dumbullen
Skrivet av klutzy:

MSI dator + GTX960 + WD Green 3TB
1600kr + frakt

Noterat, avslutar kl 12 imorgon tisdag, 5min antisnipe!

Av Dumbullen
Skrivet av Filwal857:

Är det ett gtx 960 4gb kan du slänga in det också så betalar jag 1450kr för i5-6400 datorn, grafikkortet och 3tb hprddisken. Någon tid du avslutar så jag inte missar det?

2gb är jag rädd!
Om intresset fortfarande finns kvar för paketet så kör vi avslutning kl 12 imorgon tisdag, 5min antisnipe.

Av Dumbullen
Skrivet av Filwal857:

Budar 1100kr+frakt för Msi datorn med i5-6400 samt 3tb disken. När avslutar du eller finns det något köp nu pris?

Det är förövrigt en 2TB 2.5" HDD, inte 1TB som jag skrivit i annonsen. Mindes fel när jag skrev beskrivningen. Totalt alltså 4TB + 128gb

Av Dumbullen
Skrivet av Filwal857:

Budar 1100kr+frakt för Msi datorn med i5-6400 samt 3tb disken. När avslutar du eller finns det något köp nu pris?

Tänker att den kan få ligga över måndagen så avslutas det mån kväll!

Av Dumbullen

Garderobsrensning: NAS, NUC, GPU, PC, HDD

Dags att rensa ut efter att ha gjort om lite här hemma:

Synology NAS, DS415+ med 4st 3TB HDDs. Diskarna är tämligen gamla, har rullat i en tidigare NAS men enligt extended smart test fortfarande gångbara. Rekommenderas väl ändå att man försöker planera för att byta ut dom allteftersom. NASen har enligt tidigare ägare fått resistor-fixen. Jag har bara haft den i min ägo i ett par veckor men inte sett några tecken på att den lider av Atom-buggen. Fick den på köpet när jag köpte 2st 10TB diskar.

Prisidé för startbud, 2000:-
____________________________________________________________________________

Intel NUC med i5-4250U och 8gb RAM. Fungerat alldeles utmärkt som bland annat PLEX-server under många år!

Prisidé för startbud, 750:-

____________________________________________________________________________

MSI dator med I5 6400, GTX960, 128gb m2 SATA disk, 2st 1TB 3.5" HDDs samt en 1TB 2.5" HDD. Inget kraftpaket men duger för barnet som ska ha sin första speldator att lira fortnite på och tillräckligt med lagring för att dom ska kunna ha alla spel utan att behöva avinstallera saker konstant.

Prisidé för startbud, 1000:-

____________________________________________________________________________

MSI GTX960.
Prisidé för startbud, 250:-

____________________________________________________________________________

Ytterligare en WD Green 3TB disk, suttit i samma array som de som sitter i NASen i annonsen (hade en 5-bay som dog, gick på annan lösning den här gången). Tänker att den kan följa med någon av de andra grejerna men vill man buda på enbart den så kör hårt.
Startbud, 100:-?

Allting finns i Hölö, strax söder om Järna. Kan mötas upp i Södertälje, med planering även Stockholm även om jag föredrar att inte behöva åka så långt. Kan även skickas men då tar jag inget ansvar för hur grejerna är när de kommer fram och förskottsbetalning som gäller.

Läs hela annonsen här

Av Dumbullen
Skrivet av mrqaffe:

Man ska spara originalkablarna, de finns kanske som reservdel om du frågar Evga.
En förgrening funkar kanske om nätdelen tål lasten via bara en av sina anslutningar, 5 hdder kan innebära en rätt stor startström så det är nog nått du får prova

Vill minnas att jag sparade kablarna när det begav sig, men det var 2017 och en (2?) flyttar sedan så den påsen är sedan länge försvunnen någonstans. Har inte heller förväntat mig hamna i en sits där jag behöver plugga in 5x hdder i datorn samtidigt så inget som prioriterats direkt, men det var en läxa lärd!

Finns det någon risk med att testa den förgreningen, eller är risken bara att dom inte snurrar igång?

Av Dumbullen

Behöver fler SATA strömkablar för att temporärt koppla in HDDs, hjälp uppskattas

Som rubriken lyder, jag är i en sits där jag temporärt behöver lösa att plugga in 5x HDDs i min dator för att extrahera data, då min NAS gick och sa upp sig för ett tag sedan.
Har en EVGA Supernova G3 550W PSU, men endast en SATA 6pin, så behöver lösa fler kontakter. Såvitt jag har förstått så är det inte så enkelt som att bara köpa en ny kabel då detta tydligen inte är standardiserat och riskerar istället ha sönder det som pluggas in.

Så, var hittar man en kompatibel sådan kabel att köpa alternativt, kan man köpa en sån här och köra på den? Länk till amazon

Tacksam för hjälp!

Av Dumbullen
Skrivet av Alastor Moody:

Core i5-14500 5,0 GHz 249,95

Core i5-14400 4,7 GHz 249,95

Varför skulle någon köpa 14400?

Standard Vs kampanjprodukt. Den ena planeras säljas till vardags och den andra kommer kampanjss, för att skydda prissättningen (och därmed marginalen), är min gissning

Av Dumbullen
Skrivet av DavidtheDoom:

Problemet är ju att en ren inspelning egentligen är mer missvisande än rätt. Förstärkning och frekvenssvar i mikrofoner är inte linjärt och då kan en mer högljudfläkt låta mindre i en inspelning om det är andra frekvenser. Varför jag säger att det är lätt att spela in och svårt att göra det bra. Det lär Jonas också ha koll på.

Sedan har man bekymret att personen som ska lyssna på grejerna inte heller har några linjärt återgivande grejer så även där kan ljudet förvrängas ytterligare.

Och återigen så är inte det vad som efterfrågades. Jag vet att det finns saker som påverkar men i det här fallet är jag - som sagt - bara ute efter ett par klipp med kommentaren om att "här är exempel på hur alla fläktar låter, inspelade vid samma tillfälle och med samma utrustning. Gör vad ni vill med det", eftersom det vid upprepade gånger påpekades.

Du kan för all del slänga in en graf så alla som är intresserade av det har den också, men de två uppfyller två helt olika ändamål

Av Dumbullen
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag tror det hade varit bättre med en spektrografkurva över ljudet istället och jämföra fläktarna vid två givna varvtal. Då får Jonas med sina kalibrerade öron bedöma vilken som låter bäst först och sedan tittar man på grafen och försöker isolera vad det är som sticker ut på modellen som testas. T ex extra mycket ljud vid säg 6 kHz eller något vs referensfläkt.

Att spela in ljudklipp är lätt, men svårt att göra bra.

Fast om jag ska vara ärlig så är jag inte ute efter sånt material från SweC. Vill jag ha rena grafer och standardiserade tester med mega-charts går jag till GN.

Den här artikeln var alldeles lagom med undantag för att jag bara efterfrågar några enkla klipp med exempel på hur fläktarna låter. Inget mer, inget mindre.

Av Dumbullen

@JonasT utmärkt skrivet test! Förstår att ni inte kan ha samma utrustning om GN håller på och investerar i men ni gjorde likväl ett standardiserat test som testade flera olika scenarion och aspekter och gav produkten en ärlig chans - även om resultatet är en stor besvikelse.

Det enda jag skulle vilja önska mig av tomten såhär inpå jul, och jag förstår om han kanske inte hinner det med så kort varsel - är ett par ljudklipp från fläktarna. När ni ändå tar upp upprepade gånger i texten att det är ett mer behagligt ljud så vore det intressant om det gick att lyssna på själv. Kanske klipp på 2k rpm för samtliga samt 3k rpm för de som klarar den hastigheten?