Inlägg

Inlägg som marks34 har skrivit i forumet
Av marks34

Jag själv har haft både AMD och Intel, ska själv uppgradera till AMD nu. AMD's 5xxx presterar bättre än Intels nuvarande processorer, dock är de aningen dyrare. Varför jag valde 10400F är för att den just nu kostar 1400kr på Komplett.se. En Ryzen 5600x är dock bättre än både 10400f och 10600k.

Med produktion menar jag både stream, videor musik och spelskapande. Där är intel i9 bäst samt ryzen 9 59xx. Du kan använda samma windows till en ny SSD om du lägger till detta senare då windows är moderkorts-bundet. Du kommer även behöva en ny PSU utifrån bilden jag kan se.

Loxus har ett bra AMD bygge och AmaerildeRimfrost har ett bra Intel-bygge. Hade dock valt 10400F då det endast är 8% skillnad i prestanda, men 1200kr i kostnad.

Av marks34

Du kan ta nionde eller tionde generationen av både i5/i7/i9. i5 är mest bang for the buck om du bara ska spela, annars kan du gå får i7. i9 har många kärnor och är mest värt om du håller på med produktion. intel i5 10400f är just nu på rea och extremt prisvärt! Du kan alltid lägga till en SSD senare, men du ska helst ha windows på denna, vilket gör att det blir enklare om du köper den i samma veva. Du kommer även behöva RAM (16GB bör duga) (DDR4 2666mhz-3200mhz är bäst för intel), samt ett moderkort (av socket 1200 för intels 10:e generation). Vet du hur många watt din nuvarande PSU (nätaggregat) är på?

Av marks34

5600x eller 5800x

Hade tänkt uppgradera från i7 4790k till Ryzen 5 5600x eller Ryzen 7 5800x. Har ett GTX 1080 som ska uppgraderas till 3070/3080 när det är bättre tillgång på dessa. Spelar mest spel såsom Ark: Survival Evolved, League of Legends, WoW, CIV5 och Dead by Daylight. Håller även på med musikproduktion, dock på enklare nivå. Är det värt att att betala 1700 extra för 5800x?

Av marks34

Har nu testat med nytt moderkort och det fungerar fint! Hoppas någon annan får hjälp av detta också

Skickades från m.sweclockers.com

Av marks34
Skrivet av Azureye:

@marks34: Du kanske kan testa din CPU i någon annans dator? Jag hade nog bara köpt ett nytt moderkort nytt eller begagnat och förmodligen hade det löst problemet. Jag har haft strul med 3 moderkort senaste månaden. Dels nya grejer som var DOA och en med trasig PCI-e port. Sen en kompis moderkort som började få bluescreens efter ett års användning. Så min erfarenhet utav moderkort den senaste tiden är att byta ut skiten och testa med ett annat. Annars kan man inbilla sig att problemet ligger någon annanstans. Som i fallet med den trasiga PCI-e porten. Då trodde jag ju att det var grafikkortet det var fel på, eftersom datorn fungerade bättre utan grafikkort i. Men icke!

Sen har ju folk olika prioriteringar, ekonomisk situation och tid till att felsöka. Personligen köper jag hellre ett moderkort och testar det så slipper jag ödsla tid på att felsöka allt i kring. Höll på i över en månad med olika datorproblem (kompis och egen dator) och i alla fallen var det moderkortet som spökade. Never again....

Misstänkte att så var fallet! Får lov att köpa ett nytt moderkort då, men tack för hjälpen iallafall uppdaterar här om det hjälpte

Skickades från m.sweclockers.com

Av marks34
Skrivet av Azureye:

Då har du bara CPU och moderkort kvar som kan vara defekt. Jag tippar på moderkortet. Har du möjlighet att utesluta CPU så vore det bra. har du någon garanti kvar på moderkortet?

Jag har tyvärr ingen reserv CPU och känner ingen som har en med samma socket. Har inte heller någon garanti kvar tyvärr :/

Skickades från m.sweclockers.com

Av marks34
Skrivet av Azureye:

@marks34: Nja, tror inte att det beror på det då din kylare inte är speciellt tung. En tung kylare däremot kan böja moderkortet om datorn flyttas eller ställs ner med en duns.

Nästa steg är att kolla så att alla kablar sitter i ordentligt. Speciellt strömförsörjningen till moderkortet.

Redan gjort det ett antal gånger när jag testat den andra PSU:n (har troligen plockat isär datorn sisådär 10 gånger). Dessutom testat att endast köra den med CPU grafiken med samma resultat (med RAM och PSU). Kan tillägga att jag inte heller får några beeps utan RAM.

Skickades från m.sweclockers.com

Av marks34
Skrivet av Azureye:

Har du någon tornkylare som kan ha förstört moderkortet med sin tyngd vid flytt? Första jag kom att tänka på..

Yes, en cooler master Evo 212! Tänkte bara fråga hur den skulle förstört moderkortet? (Inte så insatt i hur det fungerar)

Skickades från m.sweclockers.com

Av marks34

Svart skärm, inget tangentbord/datormus/musmatta/hörlurar

Tjena! Jag har nu i en veckas tid försökt få datorn att fungera som den gjorde innan. Det som hänt var att jag förflyttade datorn från en lägenhet till en annan. När den sedan sattes igång fungerade datorn i ca 2 timmar. Stängde av den ett tag och försökte sedan starta upp den. Då får jag "no signal" på skärmen samt inget ljus till tangentbordet, datormusen, musmattan eller hörlurarna. Dock går fläktarna och led-lamporna igång i datorn. Dessutom fungerar det att ladda mobilen i samtliga USB-uttag. Jag har testat att byta ut PSU, RAM och GPU samt testat dessa i annan dator. Jag har dessutom testat en annan hårddisk i datorn med fortfarande samma resultat När de testats i en annan dator har de fungerat, men när jag testat nytt ram, PSU och GPU har inget förändrats i min dator. Jag är tacksam för all hjälp som kan ges!

Specs:
CPU: i7 4790k
Moderkort: Asus gryphon z97 armor edition
GPU: MSI GTX 1080 Gaming x 8GB
RAM: Corsair vengeance 2x8GB 1866mhz
PSU: Corsair CX750W
SSD: Samsung EVO pro 256GB
HDD: Seagate Barracuda 1TB

Av marks34

Intresserad av moderkortet om det finns kvar!

Av marks34
Skrivet av Jasko:

Sitter på mobilen just nu, men kollar såfort jag har tid!:)

Skickades från m.sweclockers.com

Av marks34

Bjuder 250kr + frakt för firefly

Skickades från m.sweclockers.com

Av marks34

När slutar budgivningen på Firefly? så man kan hålla koll

Av marks34

Razer firefly: 200 kr + frakt

Av marks34

kvar?