Inlägg

Inlägg som Magnus303 har skrivit i forumet
Av Magnus303
Skrivet av DasIch:

Det är omöjligt att göra alla nöjda och ännu svårare att göra datorintressetade Windows-användare nöjda. Vad gäller de senare är det ett sjukt gnäll så fort MS gör något över huvud taget.

Fast man KAN ju göra även datointresserade Windowsanvändare nöjda genom att ge flera bra inställningsalternativ för olika varianter av hur startmenyn ska se ut och fungera.

Av Magnus303
Skrivet av Novdid:

Jag hade tagit med Tyskland bland favoriterna. Nagelsmann verkar ha fått viss ordning på laget. Som du skriver, grupp D är tight. Jag tror Österrike kan gå bra i detta mästerskap och bli turneringens överraskning. Kul att det är igång!

Möjligt!
Men i ärlighetens namn så var Skottland ingen värdemätare. Dom hade inte ens ett skott på mål, enda målet var ett tyskt självmål.
Men den här starten ger naturligtvis Tyskarna ett grymt självförtroende framöver så dom kan nog bli farliga men jag tror fortfarande att dom är ett nummer för litet mot lag som tex Frankrike.
Blir spännande att se. Många lag kan överraska i det här EM:et tror jag...

Av Magnus303
Skrivet av Sweckid:

England vinner inte ett skit, någonsin.
Mediokert lag och stor käft, de är allt som erbjuds.

Tycker definitivt inte England är ett mediokert lag.
Dessutom väl favoriter hos många bettingfirmor nu precis innan EM.

Av Magnus303

Tror Italien ligger risigt till i "dödens grupp". Kommer dom trea så kan dom ändå iofs ta sig vidare då det är mycket generösa regler för att komma till åttondelsfinaler, 16 av 24 lag går vidare. De 4 bästa treorna av sex grupper går vidare.
Spanien och Kroatien tycker jag känns som givna.
Tycker grupp D med Frankrike, HOlland, Österrike och Polen mer känns som dödens grupp. Där har man ingen slagpåse som Albanien.
Frankrike borde vara givna men sen är det mer jämnt skägg då Holland inte alls är lika starkt som i forna dagar plus att dom fått de Jong, kanse deras viktigaste spelare på mittfältet, skadad.

Vem vinner EM? Tror Frankrike, England och Portugal är största vinnarkandidaterna. Tror Frankrike drar längsta strået till sist.

Av Magnus303
Skrivet av GuuFi:

Reser i hela landet, utgångspunkt Stockholm, eller norr om Stockholm så får lägga till lokala kollektivtrafiken också, både tidsmässigt och ekonomiskt.

Just sträckan Stockholm-Göteborg är väldigt billig jämfört med de flesta andra och har fler avgångar.

Samtidigt är ägandet av bil ingen kostnad om den täcks av det andra jag kör, den ersättning jag får när jag använder bilen i tjänsten täcker både service och värdeminskning pga mil/ålder.

Kommer alltid ha bil, nu jämför jag bara om jag tar bilen eller tåget, vad kostar det mig nu om jag måste åka iväg direkt.

Göteborg till Malmö är också relativt biligt. Tror inte att man prissätter samma distans olika, såvida det inte är en massa tågbyten.

Av Magnus303
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

1500-2000 kronor och sju timmar är vad det kostar och tar att ta sig från min närmaste tågstation till Stockholms Central via Göteborg (vilket är snabbaste vägen med tåg). Med bil är det ungefär 500 km och - jag hade fel: inte fem, utan dryga fem och en halv timme om man inte har bråttom. Men därifrån ska man också ta sig dit man behöver komma, vilket inte alltid heller är helt i centrum av destinationsorten, så parkeringskostnader eller lokaltrafik är ju också helt enkelt olika kostnader/obekvämligheter baserat på reseslag.

Du sa ju att du cyklade på 30 minuter. Med X2000 så tar det sen 3 h 20 minuter. Det är under fyra timmar.
Sen blir det inte så värst mycket dyrare om du bor så pass nära Göteborg. Max 2 zoner och då 70 kronor någonting för buss eller pendeltåg in till Göteborg om du inte har ett periodkort.

Av Magnus303
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Detta.
Jag vill kunna åka tåg, men a) de går för sällan där jag bor och b) äger hushållet redan en bil finns det ingen ekonomisk fördel i att åka tåg. Plus naturligtvis: jag kan ha otur, men jag kommer aldrig i tid när jag väl tar tåget trots att det är dyrare och mindre flexibelt än bil.

Räknar du fulla kostnader för bil och inte enbart bensin per mil så är tåg extremt mycket billigare. En resa ikväll vid 19-tiden från Göteborg till Stockholm kostar 515 kr. 10 kr milen...

Av Magnus303
Skrivet av GuuFi:

Åker någon tåg fortfarande?

Snabb koll och det är billigare för mig att åka ensam i en bil på samma sträcka ( testade flera olika ).

Helt absurt enligt mig, för en resa på <6 timmar så sparar jag inte ens tid när jag åker tåg då det är byten och väntetid med kommunalt och annat.

Vad reser du för sträcka?
En resa från Göteborg till Stockholm, ca 50 mil som går ikväll kl 19:19, framme 22:27, ca 3 timmars resa kostar 515 kr, ca 10 kr milen.
Mångdubbelt billigare om man räknar in alla kostnader per mil för bilen och inte enbart bensinen (vilken också blir dyrare enbart för sig).

Skulle du boka en månad i förväg så kan du få en resa för 300 kr.

Av Magnus303

72% högre prestanda? Genomsnittet var ju 7%. En clickbait på över 10 ggr sanningen alltså!

Av Magnus303

Vad är det här för j-vla påfund.
Tal i ett surroundsystem för tex bio kommer ju från fronthögtalaren i mono. Att lägga röst för telefonsamtal i en fake-3d med någon form av fasning gör ju bara att det blir otydligare.
Avskyr dessutom all form av "fake simulerad 3d". Tycker alltid det blir sämre med det. Otydligare och vid musik mindre tryck.
Som att lägga på mycket reverb på allt. Är lite som Ulf Lundell sa "Mer Reverb! När arbetaren kommer hem från jobbet så vill han ha reverb!". Blir ludd och någon form av artificiellt sötningsmedel över det hela!
Samma folk som slår på "hall" eller sånt (reverbeffekter på olika ljudsystem) är garanterat också dom som utnyttjar sånt här. Och samma personer soḿ slår på all effektbehandling på TV:n för bild...
Ska det vara mångkanalsljud så ska det komma från ett gäng separata högtalare och grundkällan ska vara inspelad i samma format som det outputtas i. Inte stereo till fake-3d.

Av Magnus303
Skrivet av Starric:

Frågan är ju hur mycket av de här siffrorna som faktiskt gäller försäljning till vanliga konsumenter. Nvidias orderböcker vet vi är fyllda till bredden som följd av AI-efterfrågan. AMD kanske säljer precis "som vanligt" under den här delen av produktcykeln men att Nvidia bara haft extra skjuts med det nya lukrativa marknadssegmentet?

Tråkig utveckling oavsett, jämnare marknadsfördelning och mer konkurrens är ju vad vi konsumenter vill ha, inte monopol...

Lär nog stämma rätt så bra då statistiken i Steam visar att det är en fullständigt förkrossande dominans av Nvidia-kort:
https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/

Alltså 15 första korten är enbart Nvidia, sen ett instick av AMD sen mestadels Nvidia igen

Av Magnus303

Och sen när det rent krasst gäller både hårdvara och operativ så kan man ju även nu helt gå tillbaka och köra tex Windows 95 på en burk från 90-talet.
Och, javisst, en del kanske gör det av nostalgiska skäl men för de allra flesta så är det helt uppenbart hur extremt mycket sämre allt var då.
Windows 95 (innan OSR:er) var det i särklass buggigaste Windowset någonsin.
Och på den tiden så kostade RAM-minne extremt mycket så den man hade råd att köra med var så lite att swapning mot den långsamma mekaniska hårddisken behövde göras hela tiden. Liksom defraggning av hårddisken som fylldes upp hela tiden.
Sett ur den krassa synvinkeln så var det ju sämre.
En annan sak förstås för dom som nostalgiskt minns allt pillande man tvingades till, men det är en annan sak och även det kan man ju göra idag om man så önskar. Varken operativ eller gammal hårdvara har ju försvunnit helt.
Sen kan man göra en hel del också idag i tex Virtual Box.

En annan sak, mer i en smal nisch för mig, är att det blivit extremt mycket bättre för oss som pysslar med att skapa ljud och musik.
Mjuskvarusyntar i form av VST-instruments och kompletta mjukvarustudios med pluggar o allt i from av Cubase, Ableton Live mm har fullständigt revolutionerat hemmamarkanden där!
För att inte tala om explosionen av extremt prisvärda hårdvarusyntar där tex Behringer släppt välidgt många kloner av klassiska svindyra analoga syntar. Men även Korg och Roland och tex Arturia har steppat upp en del där. Eurorack för dom som gillar modulärt (inte jag) mm.
Inget snack om att det är en extremt förbättring på ett sätt att ingen kan säga att det var bättre förr när det gäller just den biten.
Förmodligen exakt samma sak med allt som har med content creation att göra (dvs även bildredigering, videoredigering, desktop puslishing etc).

Av Magnus303
Skrivet av Arazand:

Det är till viss del attityden man hade då som jag tittar på men även lite på gatekeeping eller exklusiviteten.
Men jag tittar också på sidor som lagts ner helt eller förändrats så mycket att de inte går att jämföra med hur det har varit.

Men 2010 är inte så länge sedan även man tittar på det lite noggrannare.

2010 fanns bankid (det lanserades 2003), Klarna lanserades 2005, samtliga nätbutiker vi använder idag om fanns då också.
Jag hade stadsfiber med 50 mbit/s ifrån bahnhof.
Youtube tillät i princip vad som helst laddades upp i HD(HD lanserades 2008).
Tumblr var en sida folk faktiskt använde, twitter var inte en cesspool ännu, reddit lika så.
Wikipedia var redan den största och mest väl sköta encyklopedin i världen.
Netflix startade streaming 2007 dock inte i sverige ännu, det fanns ett hundratal grå-streaming sidor redan. Sen fanns det ju andra sätt också. Plex har funnits sedan 2008 t.ex. Men Canal Digital har funnit som On-demand tjänst sedan 2004 som sedan blev streaming. För musik fanns Spotify, Pandora, Last.fm m.m.
Paypal donations fanns så man kunde stötta skapare utan att Visa/Mastercard säger att materialet inte är tillåtet p.g.a någon executive i ett konferensrum säger det är stop till det. Ett beteende som sprider sig till Patreon, Ko-hi m.f senare.

Året 2010 är inte länge sedan men det är innan adpocalypse, shadowbans blev standardiserat och stora aktörer som sprider sin reklam som livsstilsmedia på alla socialaplatformar de kan komma över.

Allt vi har nu hade vi 2010 bara nu är det snyggare, stabilare och med en 200 sidor lång regelbok på vad man får och inte får lov att göra.
Mycket har hänt med internet absolut, mycket utveckling och framgång. Men mycket har också blivit uppoffrat för att komma dit, och det är just den friheten som saknas som jag kanske är mest bitter över.

Visst fanns (de flesta av) sakerna 2010 också, men samtliga du räknar upp har blivit så oändligt mycket bättre.
Visst bank-id fanns, men väldigt få sidor implementerade den och på den tiden så användes inte QR-koder. Så oändligt mycket smidigare att logga in med en QR-kod idag.
Youtube hade visserligen stöd med HD 2010 men de flesta videor ver oftast i 480p och i vissa fall 720p. 1080 slog igenom på stort en del år senare. 4k fanns inte alls då. Idag är jag besviken om det inte är 4k.
Streaming på playimplementeringar för TV-kanaler eller tidningar var kraftigt sämre då med mkt lägre bandbredd.
SVT Play var inte i närheten lika omfattande och bra. Tror inte dom streamde konstant sina kanaler på den tiden heller.
Paylpal-donationer har väl gått över till Swish nu. Paypal var och har alltid varit skit tycker jag. Avslutade mitt konto för en del år sen.
Jag personligen känner mig inte mindre "fri" idag. Väjer precis allt jag vill tycker jag. Har VPN. Kör helt egenbyggd dator. Blockerar allt jag inte vill se eller störas av med UBlock Origin. Har inga sociala medier alls på mobilen och stängt av så mycket tracking som det går.
Dom siter jag gick in på 2010 går jag fortfarande in på idag med en större behållning.
Tycker också tex att Sweclockers blivit bättre. Känns som dom uppdaterar med nyheter och olika "krönikor" eller spörsmål (som just denna tråd) oftare än då.
Okej vissa "klassiska siter" tycker jag kan ha tappat. Tycker tex att Anandtech är en skugga av sitt forna jag. Tomshardware är fortfarande ok men inte super.
Men på det stora hela, väsentligt förbättrat på i stort sett allt med vissa undantag.

Av Magnus303
Skrivet av Arazand:

Internet var bättre förr iallafall, en av få saker som var bättre förr.

Man var mer öppen men ändå i mindre bubblor, det var mer av en gemensamhet, det var mer fritt, mer ansvarslöst(menar detta som ett barn som inte bär ansvar) och mer oskyldigt.

Socialla media plattformar trappade upp det men slogs ner sedan av företagspolitik, payment processors som ställer krav osv.

Jag tror många saknar internet ca 2010.

Fattar inte dom som tycker internet var bättre förr.
Samma gamla forum som fanns förr finns ju fortfarande kvar. Vanliga hemsidor likaså mm. Sweclockers fanns ju "förr".
Har ju bara tillkommit saker utöver detta men man kan välja precis vad man vill utanför alla "walled gardens".
Saker som wikipedia och Youtube är ju extremt mycket bättre nu.
Jag menar dom har utvecklats hela tiden.
Youtube tex har fantastiskt utbud med allt från musikvideor, hjälpvideor för olika slag, diverse specialintressen mm mm.
Alla streamingtjänster i övrigt som inte heller fanns förr.
Fler saker som man kan göra vid beställningar, bankid mm.
Och hastigheterna är väldigt mycket bättre. Var oftare strul förr ocskå tycker jag.
Nej just Internet är den sak som jag tycker förbättrats mest av allt.
Du är möjligen ute efter att det förr var lite "exklusivare"med diverse smalare sidor innan stora massan dök upp på nätet med sociala medier o näthat mm?

Av Magnus303

Som sagt, att sätta ihop en (Staionär) dator från grunden har blivit mycket enklare.
Inget byglande på moderkortet, inga jobbiga PATA-diskar o feta kablar. Inget byglande av hårddiskar där man skulle välja vad som är master och slave. Inget fippel med IRQ-konflikter mm.
Och visst fan är Windows så oändligt mycket bättre nu än på Win 9X-tiden med alla förbaskade bluescreens.
RAM-minne är billigt nu också. I slutet av 90-talet var det dyrt och det gjorde att Win 98 använde swappade mot hårddisken hela tiden vilket ledde till ett extremt slött Windows.
Ja föresten, förr hade vi mekaniska diskar som också gjorde att allt var mycket slöare plus att ett otaligt antal diskar kraschade. Har inte haft en enda krasch på en SSD-disk sen 2011. Den första SSD:n fungerar också fortfarande. Har väl en 7-8 stycken o inga problem.
Nej, i stort sett allt är bättre nu.
Enda som är sämre är dom dyra grafikkorten för mellan/lägre hög-prestandakort.
-70-kort från Nvidia kostade liksom inte 10000kr+ förr. Även justerat till inflation!
Och M2-anslutningen kan vara ett helvete att ansluta Nvme-diskar till. Trångt o fippligt. Kort måste bortmonteras pga dom är i vägn och tappar skruven hela tiden!
Möjligen saknas också laggfriheten vid rörelser med gamla CRT-skärmar plus att man inte tappade bildkvalitet om man inte körde i "native-upplösning" på skärmen.

Av Magnus303
Skrivet av Chmat76:

Varför vill man ha ett PSU på 1600W? Finns väl nästan ingen som behöver mer än 750W, ens med en värsting till dator? Det finns verkligen ingen anledning till detta.

Inb4 tjöt om ljudnivå, som att det inte går att lösa på ett PSU med lägre effekt.

Åjo. Intels 14700k kan väl dra upp i 400 watt (vid bursts) . Kombinera det med ett 4090 och överklocka den också plus en drös diskar, kanske ett ljudkort mm så ska du se att det behövs mer.
Sen kan ju två stycken 4090 köras med det här, tex för AI.
Då behövs långt över 1000 watt givet den första förutsättningen!

Av Magnus303
Skrivet av evil penguin:

Alltså... jag vet inte om jag förstår rubriken. Uppdateringen är ju släppt enligt sedan många år etablerat schema, så att den släppts är inte överraskande.

Är det som överraskar att det finns problem i den? Eller något specifikt angående nyheterna i den?

Jo det är överraskande.
Uppdateringar sker ju alltid andra tisdagen i en månad, det här var något som inte faller in i det "etablerade schemat". Ska det in något nytt så sker det nästan alltid på dessa tisdagar. Speciellt en massa features. Något pankifix med säkerhetspatch kan komma utanför detta schema, men inte sånt här...
Jag hade inte hört talas om den förrän här.

Av Magnus303
Skrivet av ELF:

Precis som med matbutikerna. De höjer priserna lite mer än vad de behöver då de märker att folk fortfarande är villiga att bettala.

Mat måste vi ha. Och om alla höjer priset i kartelliknande lägen så har man inget val.
Sågs vid jämförelser med grannländer tex.
Då är det INTE fråga om vad vi är beredda att betala.
Sen är det i väldigt många fall en begränsad tillgång till vad man kan välja. I vissa fall enbart en leverantör.
Dvs svälj och betala eller inte ha internet alls.

Av Magnus303

Bor i hyresrätt.
Har telia fiber, 500/500. 449 kr/mån.
Tycker det är dyrt förstås, men hör o häpna så är det rabatterat från hutlösa 649 kr/mån i ett år.
Finns något billigare alternativ (öppen fiber) men kruxet är att jag har en gratis valfri förmån från telia där jag valt mobilt bredband 30 GB/månad.
Man får det gratis om man har två andra abonnemang och jag har då även billigaste mobiltelefonabonnemanget för 219 kr/mån (3 Gb/mån) som hängt kvar sen många år.
Totalen av den kombon blir liksom inte billigare med någon annan.
Har via hyresvärden också ett telia-tvutbud med alla kanaler jag behöver, alla svenska kanaler från 1-12, några Tv-kanaler extra (sport o sånt) o lite till.
Sett till att få allt sånt (500/500-fiber, TV, 30 GB mobilt bredband, mobiltelefoni) för 668 kr/månad så är det väl i alla fall helt ok. Tror inte jag betalat mindre för allt senaste typ 15-20 åren i alla fall. Och då har det varit lägre hastigheter, sämre TV o mindre mobilt bredband (inget alls till o börja med) o avgifter för SMS/MMS (innan sånt blev obegränsat)

Av Magnus303
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag minns när jag var yngre, någon gång efter år 2005. Jag frågade då en yngre bekant vad hans kamrater hade för konsol och han var den enda i klassen som hade en ps2a. Resten körde ps1/ninterndo 64, snes och äldre.

Min poäng är att för yngre personer så 6000kr för en konsol och många hundralappar för en konsol mycket, de kör med den gamla.
Och detta även fast det är stor skillnad.
Sklillnad mellan PS1 och PS2 var betydligt större än PS4 till och PS5 enligt mitt tycke.

Ja, kanske det.
Fast alla PS4-spelare är ju inte "yngre personer" som inte har råd.
Finns ju en jättemarknad där många har spelat väldigt många år.
Tror att det är en skillnad i "vad man nöjer sig med".
Ger lite perspektiv på ens egna val där den absolut längsta tiden för ett grafikort innan byte var 3.5 år. 1080ti till 4070ti. Men det var under en period av upptrissade priser av krypto-miners, olika andra kriser mm.
Annars mer vanligt med vartannat år i snitt... Max vart tredje.