Inlägg

Inlägg som Nephitis har skrivit i forumet
Av Nephitis

@cRitZa: Ursäkta för sent svar. Mitt råd är att du kollar monteringen av ditt monoblock. När du har flera täckytor som monoblocket ska sättas över så är det lätt att det blir snett. I synnerlighet när man ska dit med "thermal pads" och liknande. Är de för tjocka på t.ex. VRM så får du inte dit monoblocket riktigt.

Det viktiga att ha i åtanke här är att det ibland kan vara bättre att köra med något tunnare thermal pads, förutsatt att du fortfarande får kontakt med den med det ditt monoblock. Samt att om thermal padsen är för tjocka så är det lätt att moderkortet faktiskt börjar bukta lite om du drar åt monoblocket. Och då kan den få dålig kontakt med processorn.

I skrivande stund ligger min idle temperatur på 30C medan temperaturerna för Prime95 som är absolut värst kan ligga på uppåt 85C. Program som OCCT ligger dock under. Så du borde kunna få liknande resultat även fast du har färre radiatorer.

Så ja, mitt råd är att du provar med att montera om monoblocket och ser över thermal padsen.

Av Nephitis

@w0lf: Jag har beställt vissa saker direkt från EK i Slovenien och det har anlänt i sverige lika fort som saker som skickas inom sverige.

Av Nephitis

@cRitZa: Ursäkta för mitt sena svar. Jag kör för nuvarande med uteslutande EK komponenter. Mina radiatorer består av två stycken 60mm tjocka radiatorer, en på 480mm och den andra på 360mm i längd. Utöver det har jag vanliga 240mm långa radiatorer på 27mm tjocklek.

På det har jag två pumpar, en DDC 3.2 pump och en D5 pump. Samt en vanlig 100mm lång eller stor reservoir och den räcker för att fylla hela systemet. Det tar inte många påfyllningar för att fylla hela loopen på runt 2.5 till 3 liter.

På moderkortet har jag ett EK monoblock som täcker både CPUn och VRM. Och grafikkortet är ett MSI 1080 Seahawk EK X med förmonterat vattenblock.

Allting är sammankopplat i en enda stor loop.

Av Nephitis

@Kewmify: Det som händer är att du får turbulens i reservoiren och att det kan bli som en "rand" på insidan där vattnet ligger och kontinueligt skvalpar mot väggen. Men rent funktionellt så ska det inte påverka någonting. Det viktigaste är att du kan få in eller ut vatten från någonstans i den riktning du vill att det ska cirkulera.

Av Nephitis

@omdull: Funderat på att uppgradera kylningen?

Av Nephitis

@loppanjo: Om du får plats med den så kan du ju alltid ta P3:an. Jag personligen föredrar lite större chassin när jag kör på vattenkylning. Men här får du gå till dig själv och dina behov.

Av Nephitis

@cavemanMicke: Kör på en HB (High Bandwidth) SLI brygga.

Av Nephitis

@doomas: Alla de erfarenheter hon har kan hon ta med sig i sina personliga brev. Och även i CV:et, förutsatt att det är relevant för hennes sökta jobb. Men betoning här är faktiskt "egenskaper". Mitt råd när det kommer till just CV:et är att ni lyfter fram hennes erfarenheter (tidigare jobb och studier) som lyfter fram de egenskaper som utlyses i tjänsten.

Det kan man göra även om själva jobben är helt olika. Vi kan ta mitt exempel från den länkade tråden. Där tog jag upp ett exempel som FN soldat och gruppchef. Låt oss säga att samma person söker t.ex. ett projektledar eller arbetsledar jobb inom systemutveckling (IT). Då kan han eller hon fortfarande nämna utlandstjänsten i sitt CV då det belyser personens egenskap som "ledare." Och detsamma gäller även när man skriver personliga brevet.

CV:et är huvudsakligen en meritlista men det misstag många gör, förutom att skriva det som ett hybrid personligt brev, är faktiskt att man listar precis allting man gjort. Och har man gjort väldigt mycket så kan listan bli väldigt lång. Då kan många saker i listan bli något orrelevant för den tjänst man söker. Därför ska man skapa en "template" som innehåller precis allting, men sedan skapa en ny version för varje jobb man söker där man tar bort de mest oväsentliga delarna i CV:et.

Detsamma gäller också delen som brukar kallas "Personliga intressen". Här kan man också finjustera sina intressen mot det jobb man söker. Låt oss säga att man gillar följande saker, "drönare och luftfotografering, motorsport, crossfit, kampsport, skriva berättelser". Söker man ett tekniskt jobb (elektronik, IT t.ex.) så kan det vara bra att nämna drönare men söker man mer fysiskt jobb som lagerarbetare så är det mer aktuellt med crossfit och kampsport. Söker man ett redaktörjobb så är det mer aktuellt med skrivande av berättelser. Och söker du jobb som mekaniker eller maskintekniker så är det mer aktuellt med motorsport.

Hur som helst, när det kommer till språket så tror jag inte det kommer vara något större problem. Men som sagt, det beror alldeles på vilket jobb hon söker. Ska hon söka fler jobb inom handel och butik där man har kontakt med kund så kanske det är bra att man kan det svenska språket. Men här har hon ju redan en fördel då hon har tidigare erfarenheter inom samma branch. Dock är det kanske inte högst aktuellt för henne att söka liknande jobb.

Vad gäller andra jobb så tror jag inte det kommer vara några större problem. Dels är hon gift med en svensktalande man så hon kommer i kontakt med svenska språket väldigt mycket. Dessutom har hon varit i sverige i kanske mer än 6 år så det är också till hennes fördel. Notera dock att det finns regler och lagar kring diskriminering vad gäller urval (och bortval) vid anställning när det kommer till nyanlända människor (d.v.s. invandrare av alla slag).

Mitt råd är att ni bara fortsätter att söker jobb så mycket ni kan.

Av Nephitis

@loppanjo: Jag tog en titt på chassit och kan redan nu säga precis som du sa, det är väldigt luftigt. Detta är till en stor fördel om du ska vattenkyla både CPU och GPUn med enbart en 240mm radiator. Det många glömmer av är att det är lika lätt att värma upp radiatorn med varmluft som det är att kyla det med kalluft. Och med tanke på att chassit är öppet så kommer radiatorn troligtvis få in mer kalluft än varmluft.

Detta i synnerlighet då du även ska vattenkyla grafikkortet. Då kommer den inte dumpa sin varmluft rakt över radiatorn vilket kommer vara till din stora fördel. Dessutom har du en kortare variant av ett 1080 Ti vilket också betyder att värmen från PCB:n inte kommer alstras alldeles ovanför radiatorn. Så i ditt fall så kanske du valde helt rätt grafikkort för just denna typ av bygge.

Personligen brukar jag köra på en till radiator om vi pratar om 240mm och kylning av både CPU och GPU. Men i ditt fall så kan det troligtvis gå. Högt troligtvis med tanke på hur hela konfigurationen kommer se ut.

Av Nephitis

@doomas: Jag säger precis som några andra har nämnt. För det första måste din fru först komma i över fund med vad hon vill göra i framtiden. Och min rekommendation är att hon kanske till och med tänker i steg här. Det vill säga en trappstege för hur hon vill klättra i en eventuell hierarki. Ibland måste man faktiskt börja i en ände för att nå den andra om vi ska prata inom loppet av en 5 års period och kanske eventuella fastanställningar och LAS (Lagen om anställningsskydd). Det är betydligt lättare att söka sig vidare inom ett företag då du har fast anställning, och det kanske bör vara hennes första mål.

Men som jag tidigare sa, hon behöver ta sig en funderare kring vad hon vill göra och det kanske i steg. Och sen kanske hon bör justera sina förväntningar och krav, och även ställa frågan om hon vill hålla på med något som ens hennes utbildningar täcker.

Ibland kan det faktiskt vara värt att prova på något annat än det område som ens utbildning täcker. Det kanske låter som ett slöseri med studietid men ibland är det faktiskt skönt att bara ha ett annat jobb... om det är just det man söker i livet. Hon kan fortfarande använda sina tidigare utbildningar och erfarenheter som bra exempel i sina personliga brev. Det även om de har absolut ingenting med det jobb hon söker.

Jag rekryterar folk själv och går generellt på personligheten och egenskaper, därefter kompetens och erfarenhet. Här är en tråd som jag gav exempel på hur man kan skriva sina personliga brev, samt diskuterar hur jag som rekryterare kan tänka vid urvalsprocessen.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1502048-4-ar-inom-syst...

Men mitt slutliga råd är att ni bara fortsätter att söka jobb. Det kan underlätta om man sänker sina krav och förväntningar något och bara söker något. Ibland kan man faktiskt få napp.

Av Nephitis

@spicata: Mitt råd till dig är att du leker runt med överklockning och tar det där ifrån. Ibland skalar det bra och ibland inte. Och hur pass besvärligt det är att överklocka beror egentligen på hur pass mycket du vill överklocka. Det blir mer tidskrävande ju mer du egentligen vill pressa ur processorn. I synnerlighet om du ska pusha för dem sista topp 100 MHz.

Men i det stora generella så går det egentligen mindre än 1 minut att överklocka om man är väldigt van vid att överklocka. Jag har överklockat alla mina datorer genom åren och är det något jag lärt mig så är det faktiskt att processorer beter sig generellt väldigt lika vad gäller klockhastighet och den volt de kräver.

Och för att göra det enkelt för dig så brukar jag generellt övervolta med 0.025 volts intervaller. Till en början iallafall. Det brukar de flesta processorer ta. Det som tar tid är när du börjar gå ner till 0.015 och 0.010V för att verkligen finjustera volten.

Men om du vill överklocka fort med t.ex. en Intel processor är att du jobbar med 200 och 400 MHz och som sagt, 0.025V ökningar på basvolten. Låt oss säga att din processor ligger på 3.5 GHz och 1.2V i standard läge. Då kan du generellt smälla på 200 eller 400 MHz för en 3.7 och 3.9 GHz överklockning med antingen 1.225 eller 1.25V.

Här får man helt enkelt prova sig fram men det är såhär jag överklockar snabbt och preliminärt innan jag börjar med finjusterandet. Och visar det sig att processorn är instabil vid en ökning på 200 och 400 MHz och en 0.025 och 0.050V ökning så kan man lägga på lite till. Sedan avgör du själv hur mycket tid du vill lägga ner på det hela.

Men som sagt, detta är iallafall mitt råd för att du ska kunna komma igång. Sedan finns det en massa andra inställningar som t.ex. LoadLine Calibration (LLC / VDROOP) som man kan också utnyttja för att stabilisera droppar i volten under belastning. Här föreslår jag dock att du läser på lite mer om just denna funktion.

Av Nephitis

@Brummond: Det vore bra om du nämnde vilket chassi det handlar om.

Av Nephitis

@Andyah: Du kanske har fått en dold cryptominer, folder eller något liknande som ligger och tuggar i bakgrunden.

Av Nephitis

@Various Gaming: Då rekommenderar jag att du kollar in Youtube till en början.

Av Nephitis

@spicata: Som de flesta skulle säga, det är "gratis prestanda" du kan få ut. Och det är precis vad det är beroende på komponenter. Ibland kan överklockning skala något ofantligt och då får du en rejäl prestandaboost värt eventuellt tusenlappar. Men som sagt, det beror på volka komponenter du har.

Men om du uppnår en 1 GHz överklockning på t.ex. en Intel processor så kanske vi pratar en upp till 30% prestanda boost beroende på applikation. På min 18-kärniga processor så är bashastigheten 2.6 GHz men den är överklockad näst intill 2 GHz, till 4.4 GHz. Det blir en ganska rejäl boost för mig med 50% och ibland lite mer därtill. Och ska vi mäta det i bara pengar så kostar denna processor runt 20 000 kr. Och med den prestandaboost jag fått av att bara överklocka så kan vi prata införtjänade pengar på 10 000 kr i bara råprestanda. Jag vet att min processor är dyr men jag tog den som ett exempel då en högre summa är lättare att se jämförelsen i.

Och om vi pratar spel så kan det bli en skillnad på 30-40 FPS vid 3840 x 1600 upplösning. Exempelvis 110 FPS vid 4.4 GHz istället för 70 FPS vid 2.6 GHz.

Så ja, har man tillräcklig kylning så ser jag inga anledningar till att inte överklocka.

Av Nephitis

@Cameltotem: Jag personligen skulle säga att du har mycket svängrum med ditt personliga brev. Anledningen till att det heter personligt brev är för att det är just... personligt. Därför nämner jag om och om igen om goda exempel (eller exemplifiering) om dina tidigare erfarenheter. De delvis definierar dig som person men de är också personliga. Och på grund av det så kan jag som rekryterare inte sätta någon större värdering på dessa personliga saker, om du förstår hur jag menar.

Du kan absolut göra som tidigare nämnt, lyfta fram det du vill, kan och ska göra med den tjänst som du ansöker. Det kan ge mig en bild av hur pass driven och motiverad du är. Men därför nämnde jag också att arbetsgivaren kan ha en vision och bild vad som innebär med den rollen och vad som ska utföras för den tjänst som utlyses. Här kan jag som rekryterare sätta en värdering på det du säger. Men dina personliga erfarenheter är dina egna. Jag som rekryterare kan inte omyndighetsförklara dina erfarenheter, men jag kan däremot välja att avböja mig från dina ambitioner och visioner för mitt företag. Ibland kan sådana ambitioner upplevas som mer skryt och någon självbild som övermänsklig. Men som sagt, det handlar mycket om hur du formulerar dig.

Du ska absolut inte vara rädd för att lyfta fram goda egenskaper och erfarenheter. En person som är villig att lyfta fram dessa saker kan värdera sig själv och sitt värde i relation till de andra ansökarna. Och som jag sa, jag kan inte omyndighetsförklara eller nervärdera dina erfarenheter. Men jag kan sätta värde på "Jag är bäst och mest lämpad för det här jobbet" samt att du "vet att du kan bidra/tillföra". Det är misstaget en del begår. Det är inte fel att skriva så men det kan vara mer misslyckat då det är arbetsgivaren som har mer koll på tjänsten i fråga. Det var därför jag också skrev i mitt exempel, "Med dessa egenskaper och erfarenheter tror jag att skulle kunna tillföra hos er / bidra med till er". Det visar en viss ödmjukhet från din sida och du fråntar inte mig makten från att dömma det du skriver.

Av Nephitis

@Cameltotem: Dessa saker jag nämnt är egentligen bara råd som jag kan ge dig på vad jag själv tittar på när jag rekryterar folk. Självklart måste du hitta din egen niché i hur du skriver dina personliga brev.

En annan anledning till att jag tycker bra exemplifiering är bra är för att då får jag som rekryterare möjligheten att läsa mellan rader. Goda exempel kan ge något klara bilder på hur du eventuellt hanterar och hanterat olika situationer. Exemplet med FN soldat och gruppchef ger ju mig bilden att ansökaren har haft ett stort ansvar som ledare över soldater, samt att han eller hon har hanterat grupprelationer men även relationer till människor av annan etnicitet och kultur... och det i en mer ansvarsfull men utsatt samhällsroll. Detta kanske är en egenskap och ledarksapsförmåga som jag som rekryterare skulle värdera över andra ansökare.

Jag personligen läser mycket mellan raderna i folks personliga brev. Sedan kan jag också nämna att arbetsgivare kan även ha en förbestämd vision, krav och vad man vill ha ut av den anställning man utlyser. Och ibland så tycker jag själv att en ansökare inte alltid kan veta vad han vill, ska eller kan göra i den tjänst som han eller hon söker. Det kommer de ofta märka och utveckla med tiden om de väl får tjänsten. Däremot är tidigare erfarenheter något som ansökaren kan ta på och lyfta fram. Jag anställer ju inte folk för att de ska "förändra världen", det vill säga hela organisationen, verksamheten och företaget. Det är en bra ambition att ha men ganska oödjmukt.

Och även om jag anställer folk utefter deras kompetens så är det ju slutligen alltid "personen" och hans eller hennes personlighetsdrag som man faktiskt anställer. Kompetens är formbar. Efarenhet är är däremot tidsbundet, så har ansökaren det sedan tidigare så är mycket vunnet. Personlighetsdrag däremot är svårare att forma så man vill ha så bra och rätt personer så ofta och så tidigt som möjligt.

Men som sagt, du kommer se vad som fungerar och inte efter ett antal inskickade ansökningar. Det gäller bara att sticka ut i mängden utav alla de personliga brav (eller ansökningar) som ska läsas av rekryteraren. Ibland kanske det handlar om 1-50. I värsta fall pratar vi om 100-2000+ beroende på jobb. Och då gäller det verkligen att sticka ut i mängden.

Jag kanske gav dig mer svar än vad du önskade men jag hoppas att det hjälper.

Av Nephitis

@Cameltotem: Det viktiga när du skriver ditt personliga brev är att du lyfter fram de egenskaper som de bland annat listar i annonsen. Jag skrev bara ett exempel på hur man kan skriva ett personligt brev. Och i det fallet kanske de söker någon som kan jobba självständigt, i team och under stress med tydliga deadlines.

Men som jag skrev, det är viktigt att du exemplifierar för det gör det mycket mer intressant. Det tycker iallafall jag när jag rekryterar folk för då blir det också en association till en viss situation också. Jag stöter på ofta där folk kanske skriver, "Jag är en social 27 år gammal person som söker nya utmaningar. Jag är också mycket driven och trivs att jobba i grupp men även självständigt."

Visst säger detta något om personen men samtidigt brukar jag också utläsa om det finns någon ärlighet i det personen säger. För det är oftast det jag kan eventuellt gå på när jag rekryterar. Hur pass ärliga och jordnära folk är på intervjun i relation till sitt egna personliga brev. Det är lätt att bara slänga in ord men mycket svårare att göra exempel om man inte har varit med om vissa saker.

Exempel gör också de personliga breven mer personliga och sätter karaktär på ansökan. Då får jag en association att herr Pelle Andersson är han som gjort utlandstjänsten och jobbat på IKEA. Han är en av de ansökande som jag vill ta med på intervjun. Det många glömmer är att de flesta faktiskt skriver sina personliga brev rätt lika. Och de ansökningar som jag kommer ihåg är faktiskt de som stycker ut i mängden.

Av Nephitis

@Cameltotem: Mitt råd till dig är att du håller ditt CV strukturerat men enkelt. Det är generellt sett enbart en meritlista och personligen har den inte varit lika viktigt för mig när jag läst CV:n och gjort urvalsprocessen. Visst spelar den roll när man väljer folk men jag brukar generellt bara skumma igenom den. Ibland har jag varit med om folk som skriver CV:n nästan som personliga brev och ibland så skickar de in någon kombination av båda två. Ett CV ska vara lätt att läsa.

Det som jag personligen tycker är viktigast är det personliga brevet. Det är den initiala introduktionen som du gör och det är den som ska väcka ett intresse hos läsaren så att han eller hon erbjuder dig att komma in på en intervju.

Jag rekommenderar dig att fokusera mest på det personliga brevet. Här kan jag ge dig rådet att undvika typiska cliché meningar som "motiverad, driven, social, noggrann, teamplayer" osv. Det som jag tycker är viktigast med ett personligt brev är att man exemplifierar när man använder sig av de lyftande orden som ska belysa ens egenskaper. Man kan även nämna varför man söker, hur man hittade annonsen, och att man gör det inom kanske 4 paragrafer men max ett A4. Exempelvis:

Hej, jag såg på er hemsida att ni på DICE nu söker en utvecklare inom Java och Android till er kommande speltitlel. Jag är en nyexaminerad systemutvecklare från MIT, Massachusetts Institute of Technology med huvudsaklig inriktning på Java och Microsofts #NET. Jag söker till er då jag någon gång i min karriär vill prova på spelutveckling samt att jag vill ta del av och bli en av DICE och dess kultur. Med mina tidigare erfarenheter som bland annat FN soldat och lagerarbetare hos IKEA så tror jag det finns mycket som jag kan bidra med till Er.

2010 ingick jag i den Svenska insatsen i Afghanistan under FN som gruppchef. Under min tid där nere lärde jag mig bland annat starkt och inspirerande ledarskap och vikten av ett inbjudande bemötande bland lokalbefolkningen och hur man bryggar och för samman olika kulturer och samhällsroller. Jag lärde mig även att leda en grupp människor och hur man på bästa möjliga sätt kan uppnå målen tillsammans trots ibland tunga och hjärtskärande motgångar. Med dessa erfarenheter tror jag att det finns mycket jag skulle kunna tillföra hos Er.

Jag har även jobbat som lagerarbetare på ett av IKEA:s distributionscenter där jag bland annat körde tunga truckar under mycket stressiga förhållanden. Mina år där lärde mig vad det innebär att vara stresstålig men samtidigt att jobba noggrant och köra säkert trots mycket höga arbetstoppar. Då lagerarbete ofta innebär ett mycket individuellt arbete så lärde jag mig även att jobba självständigt och ta egna initiativ för att uppnå målen. Dessa egenskaper är något jag skulle ta med mig till er om jag skulle få möjligheten att bli en del av er på DICE.

Jag hoppas jag har väckt ett intresse och ser fram mot att höra av från Er.
Med vänlig hälsning, Alita.

I ovanstående exempel så lyfter jag fram "ledarkskap, teamwork, självständighet, stresstålighet, initiativtagande och noggranhet".

Av Nephitis

@Elias26: Nu kommer jag låta elak men jag vet inte varför folk ställer sådana här frågor där det står mellan två produkter som är så nära inpå varandra. Ibland känns det lite som om hela beslutsmakten ligger hos oss som svarar på tråden. Näst intill att man söker någon bekräftelse på om att det ena valet eller det andra skulle vara "onödigt".

Hur som helst, det jag försöker säga är... vad är du villig att betala och vad är dina "personliga" behov? Allt hänger på dessa två saker. Och även hur länge du tänkt ha datorn i nuvarande utförande. Jag menar inget illa men jag har märkt att många sådana här trådar handlar generellt om att jaga några "hundralappar" och ibland någon tusenlapp hit eller dit.

Mitt svar kommer vara som alltid att du går till dig själv och funderar kring vad du personligen skulle bli nöjd med. Samt hur länge du tänkt använda datorn och vad du är villig att lägga ut i pengar. Ska du datorn i 2-3 år till med kanske samma grafikkort så ser jag ingen anledning till att jaga 1500 kr. Om vi pratar om 6 månader så kanske du bör ta dig en extra funderare, men även där är 1500 kr inte så mycket i det långa loppet.

Personligen så hade jag valt ett GTX 1080. Men som sagt, det beror alldeles på hur länge datorn ska användas i detta utförande samt om du måste ha ett grafikkort precis i skrivande stund. Då kanske dessa 1500 kr spelar roll. Om inget annat gäller så tycker jag att du ska köra på ett 1080. Men ett 1070 fungerar också om du är villig att gå ner lite i prestanda.