Inlägg

Inlägg som wilsontaylor har skrivit i forumet
Av wilsontaylor
Skrivet av Mindfighter:

Försök nummer två med oonin, men får ingen riktig leoparding av botten, vad borde jag ändra på? Värmde stenen på full effekt i 30 minuter, för lite?
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Skulle gissa på för låg temp på stenen. Min sten mätte ca 420 grader och då blev det en riktigt fin botten.

Av wilsontaylor

Efter mycket om och men har jag nu gjort min första pizza i en Ooni (Koda 12). Orkar inte vara långrandig just nu, men det är en otrolig skillnad mot ugn även om man har stål upplever jag. Skitkul. På bild en vit pizza med burrata, mortadella och pistage.

Av wilsontaylor
Skrivet av Petersv:

Förstår inte fanatismen hos en del när det gäller Iphone, bara måste ha Iphone, det är ju inget särskilt med mobilen.

Jag gillar gränssnittet och skulle inte ta i en Androidlur även om jag fick den gratis. På samma sätt som jag inte skulle ta en Mac framför en PC även om jag fick den gratis.

Jag har aldrig fattat varför man måste välja läger.

I övrigt är der väl på tiden att försäljningen minskar, det har varit absurda priser väldigt länge. Ja, jag köper bara äldre generationer som är begagnade/refurbade.

Av wilsontaylor
Skrivet av Oliver91:

Övergången till Linux närmar sig med stormsteg.

Installerade Win11 häromdagen för att jag tänkte "nu eller i vinter, vad spelar det för roll" - idag googlar jag på Linux och hur man migrerar smidigt.

Av wilsontaylor
Skrivet av macmann1:

Jag köpte den här

https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/grill/pizza/pizzatillb...

Men nej, kör på och testa först. Inget måste alls, det gjorde bara livet lite enklare.

För pizzadegar kör jag sånna här för första jäsningen:

https://www.clasohlson.com/se/p/34-1552-14

Sen ikeas 365+ 750ml runda burkar efter uppdelning (har 21st )

https://www.ikea.com/se/sv/p/ikea-365-matlada-rund-plast-0035...

Men även där går det ju bra med plåtar och bunkar om man inte vill skaffa nåt.

På tal om vändspade. Man är mer och mer sugen nu. Jag funderar på om jag ska skippa en aluminiumspade (särskilt från Ooni pga pris) och istället köp en vändspade, typ:
https://amzn.eu/d/4WYZNBY

För att förlita mig på den och min befintliga träspade, som är i… ja, sorgligt skick för att jag vid något tillfälle sköljde den med vatten…

Vad tror ni?

Träspade, perforerad pizzaspade i aluminium och vändspade blir för mycket såhär direkt 😅

Av wilsontaylor
Skrivet av Dem8n:

Fat cat-syndromet som i princip hela västvärlden lider av.

Det är tråkigt att Ericsson varslar, men antar AI ersätter jobb även där.
1200 är småsiffror mot vad vi har framför oss.

Ditt antagande är baserat på?

Av wilsontaylor
Skrivet av macmann1:

Jag tyckte att en liten vändspade var skönt att ha i 12an med sin lilla storlek, har inte riktigt känt samma behov i 16.

Vad är en liten vändspade i sammanhanget?

Är inte särskilt sugen på att punga ut ytterligare 400kr+ på en vändspade just nu innan jag ens testat göra en första pizza

Av wilsontaylor
Skrivet av Olläh:

Allt du kan tänkas behöva finns här: https://shop.lillanapoli.se/ (Använd kod LILLAWEBSHOP för 20% rabatt på ditt första köp, gäller nog bara matvaror)

Om målet är napolitanska pizzor kan jag varmt rekommendera deras bok.

Saker som är bra att ha:
- Regnmätare för att mäta volymökning på degen.
- En så kallad knarkvåg för att mäta upp små mängder jäst.
- En vändspade så att du kan vända pizzan utan att ta ut den ur ugnen, kan krävas lite träning innan man får till det.
- Plastburkar som du nämnde kan jag rekommendera.

Om det är första gången du kommer baka i en pizzaugn så skulle jag rekommendera att du gör ett par pizzor med bara någon billig tomat på för att träna och lära känna ugnen. Det tog i alla fall mig ett par bak och ganska många brända och håliga pizzor innan jag fick till det.

Lycka till och ge inte upp om du inte lyckas första gången!

Tja, och tack för ditt svar (samt ursäkta mitt sena)! Jag skulle tro att jag strävar efter napolitanska (älskar krispiga, luftiga kanter) pizzor.

Yes, knarkvåg och plastbyttor för pizzadegar (0,6l tänker jag är lagom för degar som ska bli 10-12”?). Utöver det blir det Caputomjöl och semolina.

Regnmätare och vändspade känns overkill IDAG, som nybörjare. Tror jag kan ta ut pizzan med aluminiumspaden och vända utanför ugnen. Jag hoppas hitta en lättarbetad deg på youtube och testa mig fram!

Av wilsontaylor

Hallå pizzagöbbar!

Efter flera år av amatörmässiga pizzor i ugn har jag bestämt mig för att köpa en Koda (12) från Ooni. Funderade länge på 12 vs 16, men till slut vägde pris, portabilitet och förvaringsmöjlighet över till 12:ans fördel.

Hur som - vilka tillbehör är essentiella? Jag har tänkt köpa:

perforerad aluminiumspade från Ooni
IR termometer (typ Kizen el. dylikt för ca €20 på Amazon)

Jag har en pizzaspade i trä. I övrigt har jag också funderat på små containers för pizzadegar att jäsa i.

Alla tips mottages gladeligen!

Av wilsontaylor
Skrivet av Fimps:

Din betalning är att du får använda sidan gratis.

Exakt. Alltid ska konsumenten ha, ha, ha. Helst utan att betala eller göra något.

Av wilsontaylor

Tja! Lycka till nu med slutklämmen på utbildningen - jag hoppas studera samma utbildning (kandidat-varianten på 3 år) till hösten.

Vad får dig att tro att marknaden är tuff för webbutvexklare? Min uppfattning är tvärtom, att det finns mängder med jobb. Å andra sidan har jag kikat på svenska OCH spanska arbetsmarknaden.

Av wilsontaylor
Skrivet av Gorian:

Kan rekommendera var och en att läsa på om "The hedonic treadmill" (också kallat "hedonisk anpassning"), vilket är tendensen hos människor att snabbt återgå till en relativt stabil nivå av lycka trots stora positiva eller negativa händelser eller livsförändringar (saxat från Wikipedia/Google).

Kort och gott: Vår "basnivå" för lycka tenderar att vara mer eller mindre densamma, med små peakar och dippar här och där. Vi är svinglada över den där Porschen vi köpte, men bara i någon vecka eller två. Sen återgår vi till att vara typ lika glada som vi var innan. Så då letar vi efter nästa fix: 120" TV, jajemän, fan va fett! Två veckor, inte lika fett längre.

Rinse and repeat...

Utan att bli allt för högtravande, men Buddhismen identifierade tidigt denna tendens hos människan och förespråkar istället avhållsamhet och att öva på faktiskt uppmärksamma nuet, just för att bryta evighetscykeln och leva ett mer harmoniskt liv. Det är något som resonerar hos mig i alla fall. 🤷‍♂️

Utmärkt formulerat. Tänkte beskriva just det här fenomenet. Men man måste vara beredd att acceptera en mer "modest" livsstil jämfört med västvärldens krav på materiella ting. Enligt mig, i alla fall.

Av wilsontaylor
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Du skulle ha sett dennas kollega som hade en iPad i byxfickan så den kunde utföra samma syssla.

Vart köper hen sina byxor? Jag är också intresserad av massiva fickor 😁

Av wilsontaylor
Skrivet av SuperNova:

Jag tror tyvärr att konceptet aldrig kommer leva upp till vad som förväntas av många kunder. Speciellt de som läser på själva. Det betyder då att det blir ett system där man blåser okunniga.

Det beror ju så klart på vilken produkt man tänker på.

Följande uppgifter skal utföras:

*Enheten skall gås igenom och man skall göra en uppskattning gällande pris. Hur noga den gås igenom är ju en sak som kan bli problematiskt vid egna reparationer osv. Tror knappast att de skickar enheten till någon som skruvar isär enheten och kontrollerar om det är originaldelar, div klassningar osv.

*Enheten skall marknadsföras, prissättas, ställas ut, fixa prislapp samt beskrivning osv.

*Pengar skall skickas till kunden som sålde telefonen till butiken.

Nu blir det knepigt... Alla steg ovan kostar pengar, framförallt arbetstid. Skall enheten skickas iväg till certifierade verkstäder för kontroll så blir det ju ännu dyrare. Varan skall fraktas osv.

Resultat: (Inköpspris + Arbetstid + Div omkostnader) < Försäljningspris. Gärna med så god marginal som möjligt.

Ni ser ju att arbetstid + omkostnad snabbt kommer springa iväg, speciellt om det skall utföras av speciella verkstäder.
Detta betyder ju att det kommer bli en dålig affär för alla inblandade om man nu inte pratar om vissa specifika och väldigt dyra produkter.

Hur blir det sen med garantier?
Vad anser man är rimligt prisavdrag (jämfört mot ny vara) om man tänker på inga/sämre garantier?

Sen så kommer man konkurrera med den riktiga begagnatmarknaden. På begagnatmarknaden räknar säljaren att gå med förlust (så lite så möjligt så klart) och köparen räknar med ett lägre pris. Ställt mot butiksmodellen där butiken skall göra en vinst som mellanhand.

Så det blir ju helt enkelt en kompromiss där säljare/köpare går via en butik för att "förenkla" affären mot en avgift. Fungerar ju OK i ex bilbranschen men där pratar vi om väldigt mycket större värden på varan. Avdrag på 3h arbetstid för genomgång av en bil värd 200.000:- blir ju procentuellt väldigt liten. Avdrag på 1.5h (ex om en mer ingående kontroll görs) arbetstid för en telefon värd 2000:-

Som sagt inga exakta siffror på något sätt men principen kvarstår.

Däremot hade det ju varit TOPPEN om alla jäkla testade/returnerade varor hamnade i en begagnad kategori.

Jag förstår absolut varför vi har distansköplagar osv men det har ju gått alldeles för långt! Att en dammig använd borrhammare säljs som ny är ju förkastligt! Absolut att man skall få lämna tillbaka en vara om den inte uppfyller vad som lovats i ex specifikationerna men annars så får fan kunden läsa på och stå sitt kast.

Står det att en borrhammare modell dyr skall klara att borra ett 30mm hål i betong men börjat ryka när man borrar ett 20mm hål så ska ju maskinen tillbaka.

Men att någon går och köper en billig slagborr som är speccad till 12mm hål i betong och lämnar tillbaka den för att den minsann inte klarade ett 25mm hål är ju på kunden så att säga.

Kortfattat: Regelrätta fel mot vad som utlovats skall absolut få returneras. Att folks lathet att läsa på innan ett köp skall INTE leda till att en kund som faktiskt läst på får en använd vara för nypris. Många produkter är ju ytterst känsliga för även små felaktiga förfaranden. ESD är ju ett tydligt sådant exempel.

Nu kommer någon med coilwhine-exemplet så klart!
-Men mitt kort låter för mycket, det stod det inget om!

Nej det gjorde det kanske inte, MEN om butiken godtar det som ursäkt för att du skal få lämna tillbaka varan så är det ett konstaterat fel. Dvs inget kunden skall behöva räkna med.

VARFÖR i hela H-vette skall då kund nr.2 acceptera att detta säljs till denna som en NY produkt och till nypris samtidigt som den även riskerar att få ett ESD-skadat kort?!

Litet sidospår nu men men.

Nu har jag inte läst hela ditt inlägg eftersom jag tycker du är fel ute redan från början, men...

Det finns flera aktörer som tjänar pengar på konceptet refurbade produkter (låt säga mobiler i detta fallet). Det finns även aktörer som har hyfsade interna rutiner, jobbar i eller via certifierade verkstäder och således med originalreservdelar som dessutom kan erbjuda kunden en bra deal. Med bra deal menar jag att kunden får en begagnad mobil som är rekonditionerad och fungerar som en ny i allra högsta grad, med garanti på minst 12 mån inbakat. Till ett betydligt lägre pris än en ny lur.

Konkurrenten här är begagnat via privatpersoner på blocket eller dylikt, men också skitaktörer som ibland inte jobbar med certifierade verkstäder/originalreservdelar. Det hör inte till saken dock.

Faktum är att både kunden, miljön och säljaren tjänar på det här. Det finns mycket smartare människor än dig och mig som sitter med kalkyler för att begagnad-affären ska funka.

Som någon annan nämnde; Inrego har sysslat med detta sen 90-talet. Det är inget nytt fenomen.

Av wilsontaylor

Baserat på responsen i tråden kommer jag nog köra igenom det igen, ihop med DLC. Synd att ett AAA-spel är bäst först efter om två år efter release numera...

Av wilsontaylor

Elgiganten har tittat på Telecomdrakarna och luktat sig till marginalerna misstänker jag - det skulle hända förr eller senare. Det finns en enorm vinst för företag som väljer att förädla det logistiska flödet för återtag, refurb och vidaresälj.

Deras tidigare begagnad-policy med tillhörande rutiner var usel (mestadels för bolaget, ibland även för kunden) så jag är inte förvånad att de tänker om.

Av wilsontaylor
Skrivet av headphoneninja:

Svaret till detta är VPN och Argentina. 12 kr/mån för riktig premium.

Det moderna seglandet på dom sju haven 😉

Tyvärr ett hett alternativ när företag bedriver sån här anti consumer-politik.

Av wilsontaylor
Skrivet av medbor:

Just Gates är nog ganska långt från inblandad här, eller har jag missat något?

Jag var tvungen att googla Gates och Microsoft efter ditt inlägg och inser att jag totalt missat att han (i princip?) helt lämnat allt rörande Microsoft. Oklart hur detta ungått mig även om jag inte var särskilt påläst från början.

Av wilsontaylor
Skrivet av medbor:

Det här är kanske första gången på länge som jag känner att vi (äntligen) lever i framtiden. Sånt här trodde man ju skulle vara vardagsmat efter man såg google realtidsöversätta skyltar och liknande för ganska många år sedan

Hoppas det sker lokalt och offline bara, vill inte skicka alla skärmdumpar till MS

Tror du det? Genuin fråga, då jag tänker att det ligger i Microsofts intresse att samla data via användares skärmdumpar... Men jag vill ju tro att hederlige Bill Gates inte gör en fuling här

Av wilsontaylor
Skrivet av Midvintersorg:

DR Pepper. Livets dryck.

Dr Pepper (trots allt dryck efter en doktors rekommendation) och Orangina.