Inlägg

Inlägg som Cybrus har skrivit i forumet
Av Cybrus
Skrivet av PsyCor:

Utvecklingen inom OLED har gjort rätt stora steg sen 2021 så för min del så hade jag idag inte köpt en så gammal modell.

LG C3 55" kostade 13990 kr fram tills nyligen och kommer med all sannolikhet hamna där igen vid nästa reaperiod, skulle säga att det är ett mycket bättre alternativ om du orkar vänta.

Då blir det att vänta ett tag. Min QLED tjänar troget än så länge så det går ju absolut ingen nöd!

Skrivet av Clasito:

Jag har också en Q6FN och min C3a inte speciellt mycket ljussvagare i SDR. I HDR är upplevelsen mycket kraftfullare och bättre hos C3 däremot.

Har OLED-panelerna blivit så pass mycket ljusare att de nu kan konkurrera med QLED:s ljusstyrka? Det var ju ett huvudargument för varför jag köpte just QLED vid min senaste köp för att slippa irriterande reflektioner i skärmen samt mer levande färger till följd av högre ljusstyrka.

Av Cybrus

Fick se att en av Sonys modeller från 2021, A90J 55" säljs för 12990:- vilket på pappret är en rejäl rabattering från lanseringspris. Men efter att ha läst guiden har jag förstått det som att det är stor skillnad på de senaste modellerna jämfört med modellerna från 2021 eller tidigare. Är det en bra deal eller är det bättre att satsa på en senare modell?

För tillfället har jag en Samsung Q6FN från 2018 och jag är ändå hyfsat nöjd med den men är ändå nyfiken på att testa OLED. TV:n kommer främst användas till gaming på PS5 och filmtittande i ett hyfsat ljust rum men det går ju alltid att införskaffa mörkläggningsgardiner.

Av Cybrus

Introvert är jag, men social fobi har jag inte. Jag har inga som helst problem med att ta kommando när det behövs och diskutera ett aktuellt problem i en grupp. Det som tar energi för mig är utdraget småprat som (oftast) inte har någon röd tråd. Så att vara introvert är ett potentiellt problem för att vara projektledare ser jag inte, utan det handlar ju mer om hur man återhämtar sig på fritiden. Liten sidnot, men jag strävar inte efter att bli projektledare utan snarare en roll där man får se helhetsbilden och inte fokuserar för mycket på ett specifikt område. Projektledare verkar intressant därför att jag får vara med i ett projekt och se resultat utan att vara den som själv t.ex. utvecklar mjukvara. Det är iallafall den bilden jag har av en projektledare, kan mycket väl vara fel.

Känns ju ändå som att fler tycker att det är värt att ta en examen även om det kanske inte känns helt rätt. Finns ju också en risk med att leta efter den ”åtråvärda” utbildningen då man kanske letar utan att hitta den, och inte får någon examen. Oavsett hur det blir framöver så tar jag med mig era insikter.

Av Cybrus

Tack för kloka råd! Som sagt, matematiken tycker jag är stundvis intressant och jag kan uppskatta just de mekaniska och tragglande bitarna i ämnet. Tyckte t.ex. att linjär algebra och envariabel var hyfsat roliga kurser just för att det innebar väldigt tydliga tillvägagångssätt för varje problem. De flesta matematikkurserna hittills har gått bra, men p.g.a längre sjukdom så känns det som att man tappat helhetsbilden av matematiken som verktyg, och då blir det mer att lappa ihop kunskapsluckor för att täcka nya kurser. En annan sak är ju att jag dels tappat studiemotivation till följd av detta då jag vill lära mig det jag läser och inte bara klara mig genom varje enskild tenta. Detta verkar tyvärr vara en ganska allmän uppfattning då allt centrerar kring tentorna och minimalt kring varför man läser det man gör.

Efter examen är svårt att föreställa sig just nu. Men som nämndes här om att kastas in i nya uppgifter gång på gång låter ju inte riktigt som min grej. Däremot tycker jag att det verkar kul med projektledning och jag anser själv att jag har en fallenhet för ledarrollen. Men det går ju tyvärr inte att leda projekt utan att ha arbetat sig upp till den nivån. För mig är det viktigt med frihetsgrader i vardagen, och jag gillar idén med att ha ett ansvarsområde som man fritt får dela upp under veckodagarna. Känns som att detta är en arbetsförmån unik för ingenjörsrollen.

Vad gäller gemenskap så känner jag att det inte finns mycket som håller mig kvar på programmet. Gled ganska snabbt ifrån umgänge med kurskamrater till följd av alldeles för olika intressen. Är även extremt introvert och att sitta i skolan långa dagar skulle resultera i man blir helt urlakad och ingen energi kvar till plugg. Därför sitter jag och pluggar själv då det känns som att jag får gjort mest då.

Av Cybrus

Valt fel program(civilingenjör) på högskola?

Skriver detta då jag är extremt osäker på om jag valt rätt utbildning, och behöver skriva av mig samt kanske få ett och annat råd. Det har varit flera besök till SYV på högskolan, men har tyvärr inte blivit så mycket klokare av det. Hade gärna diskuterat detta med familj och vänner, men det känns som att det blir svårt för dessa att relatera då jag är den enda som valt den akademiska banan.

Jag är 22 år och just nu läser jag mitt 2:a år på ett civilingenjörsprogram med inriktning maskin-, elektro-, och datateknik. Hittills har jag totalt fått avsmak för hela kursutbudet som är obligatoriskt och det känns som en pina att lära sig något nytt från grunden nästan varje gång en ny kurs påbörjas. Matematiken är väl det enda som stundvis känns någorlunda intressant, men det blir väldigt snabbt ointressant när man halkar efter. Hela 1:a året var jag lika osäker på mitt val av program, men resonemanget då var ju att högskolan förlägger alla jobbiga kurser det första året för att sålla bort studenter, och att det blir bättre när kurserna blir mer praktiska. Med det sagt; det värsta jag vet är projekt och laborationer. Det känns som att man kastas in i ett problem där man står och stampar utan att få några resultat. Ska inte projektkurserna vara den roliga biten om man passar som ingenjör? Det brukar trots allt lösa sig med dessa moment, men inte är det tack vare ett brinnande intresse av att lära sig mer utan snarare desperata lösningar bara för att hålla huvudet ovanför vattenytan. Det känns ju ändå ganska centralt för en blivande civilingenjör att kastas in i problem som denna ska lösa men den blotta tanken av att det är så mitt arbetsliv kommer se ut efter examen är ju ett skräckinjagande scenario. När detta scenario dyker upp brukar jag trösta mig med att utbildningen är bred och att det är viktigare att ha en examen och välja en annan inriktning i yrkeslivet än att bara avbryta studierna. Samtidigt får man ju panik av att ta studiemedel och bygga upp en studieskuld för att, kanske så småningom, känna att man fått nog av kurserna utan att ha fått ut något av det.

Förstår att det är svårt att säga något generellt, men det känns som att många som valt just civilingenjörsutbildningen inser ganska snabbt om de hittat rätt. Statistiken talar ju ändå för att en majoritet kommer hoppa av under 1:a året vilket rimligtvis måste vara för att folk bildat sig en uppfattning om utbildningen. Det känns så svårt att förkasta ett program innan jag fått se helheten av det. Det kan ju (naivt nog) vara så att jag hoppar av så fort de "roliga" kurserna börjar om det finns några sådana. Är det så att folk hasar sig igenom civilingenjörsprogrammet med noll intresse för kurserna, för att därefter vara yrkesverksamma ingenjörer? Problemet är att jag heller inte vet jag annars ska studera, då jag valde programmet mest för att det låg i tiden och goda arbetsmöjligheter efter examen. Om ni har orkat läsa igenom allt så är jag tacksam. Skulle behöva några råd hur jag ska tänka framöver gällande utbildning, vet inte själv vad jag vill längre...

Av Cybrus
Skrivet av Dinkefing:

Hur gick det?

Försäkringsbolaget fick medge att felet låg hos dem och jag fick behålla det priset som jag och säljaren hade kommit överens om. Jag ber så mycket om ursäkt för er som hade hoppats på återkoppling tidigare, det blev helt enkelt bortglömt.

Av Cybrus

Det här går ju att kringgå så förstår inte varför jag skulle vilja betala 49kr/mån för exakt samma utbud. Flera gånger har det där meddelandet dykt upp med frågan om jag tillhör samma hushåll och jag vore ju dum om jag svarade ärligt på det. Netflix har precis ökat frekvensen för hur ofta jag besöker familjen(huvudanvändaren) 😁 så det är väl positivt.

Undrar hur det blir med VPN och geoblock framöver. Kommer detta fasas ut också då man kopplar upp sig till annan server än det egna hushållet? 🤨

Av Cybrus
Skrivet av hockexx:

Det är ju detta som blir farligt när man ska köpa saker X är bara Y dyrare men har mer prestanda. Det är alltid många små steg till att nå det dyra, jag är duktig på det själv.

Jag tycker också att han bör köpa ett 6950XT om han har råd och sedan köra det i åren som kommer. Processorn kommer ju flaska något otroligt, men GPU:n tar han med sig när han uppgraderar.

Haha, blir lätt så att man börjar lågt och sedan successivt ser prisskillnaden mellan nästa segment som ”obetydlig i sammanhanget” och vips så har man köpt flaggskeppet! 😁 Det är därför jag undviker att ha ett maxtak när jag köper teknik, för det kan bli att man går miste om prestanda per krona. Nackdelen är ju också att man hamnar i denna situation. Eftersom min CPU lär flaska en del och jag gärna avvaktar med att uppgradera något år till, så kanske 6700 XT är det bättre valet. Möjligtvis kanske jag försöker få ut lite mer prestanda ur CPU:n men detta lär ju ha marginell skillnad som bäst.

Av Cybrus
Skrivet av gnejs21:

Tror 6800xt slår 6750xt i princip i alla spel. 6750xt är "bara" ett lite högre clockat 6700xt med något snabbare vram har jag för mig. 6800xt är ett mycket mer potent kort, sen om du behöver det till spelen du spelar lämnar jag upp till dig

Låter ju rimligt, blev lite förvånad när en jämförelse på YT visar att ett billigare kort presterar bättre än det dyrare! 😁 Nästa fundering är ju huruvida min i5-8600k @3.6GHz (lätt överklockat) och 16GB RAM kommer vara en flaskhals i mitt system.

Av Cybrus

Tack för bra information! Såg nu att det finns ytterligare en variant, RX 6750 XT, för bara några hundralappar mer. Vad jag kan se så presterar det t.o.m. bättre än RX 6800 XT i vissa spel? Har jag helt fel? Då skillnaden är så liten och om jag likaväl ska investera lite mer än tänkt, så kan jag likaväl köra på RX 6750 XT tänker jag.

Av Cybrus
Skrivet av Clasito:

AMDs 500-600$ kort dröjer nog till sommaren och 300-400$ korten kan nog dröja ännu längre än så. 6700XT och övriga AMD kort är redan väldigt rabatterade. Många glömmer av att kronan är ca 25% svagare än förr men tar man det i beaktning så är det väldigt bra rabatter nu. Därav tror jag inte de kommer sjunka speciellt mycket mer heller.

Då är ju min följdfråga om det just är 6700 XT som är bästa price-ration i sammanhanget, eller om kanske ska satsa på 6800 XT? Kan man motivera det med hänsyn till den ytterst begränsade prestanda som jag för tillfället behöver?

EDIT: Är detta https://compu-mail.se/sv/p/xfx-speedster-swft319-16gb-9992947... overkill för mina ändamål? Jag utgår ifrån att GPU ska fungera i minst 5 år framöver.

Av Cybrus

Kloka råd som alltid här på Swec! Min första tanke var att testa Arc a770 men då dessa har problem med äldre titlar som inte stödjer DX12 så strök jag den ganska snabbt. Nästa kort på listan var ett 6700 XT men kunde inte riktigt motivera några få FPS (statistiskt genomsnitt) med 1000kr extra jämfört med 6650 XT. Men nu när jag får reda på att det bättre grafikkortet har såpass mycket mer minne kanske jag ska tänka om. Har AMD nyligen lanserat kort eller kan det tänkas komma nya framöver? I det fallet kan jag nog vänta tills priserna (förhoppningsvis) sjunkit.

Av Cybrus

Från GTX 1070 Ti till RX 6650 XT?

Hej!

Nyligen gått i tankarna på att uppgradera mitt nuvarande GTX 1070 Ti och fick då se AMD:s RX 6650 XT som verkar vara en hygglig uppgradering för ett rimligt pris. Jag har en 1440p-monitor (240Hz) och kör bl.a. MSFS 2020, Halo, Rust och lite äldre mindre krävande spel då och då. GPU:n som jag har kikat på är ASUS Dual Radeon RX 6650 XT OC Edition som just nu kostar ~3400kr. Då jag aldrig haft AMD tidigare vet jag inte riktigt vad jag kan vänta mig för prestandakliv i gaming, men förhoppningsvis finns det någon märkbar skillnad. Kan också tillägga att jag har i5-8600k, 16GB RAM. Är det värt uppgraderingen eller bör jag hålla kvar i mitt 1070 Ti ett tag till?

Tack på förhand!
/Cybrus

Av Cybrus

Tror jag att detta kommer stoppa AI-utvecklingen? Nej, men det är väl förvisso bra att offentliga personer och sakkunniga gör detta uttalande trots att det mer lär vara en symbolisk handling som saknar handlingskraft. Då kan dessa personer i slutändan säga ”vad var det vi sa” när allt går åt pipsvängen. Ska också poängtera att jag annars är väldigt mycket för att införa AI på flera punkter, men detta måste ske strikt reglerat och med aktiv debatt om etiska konsekvenser.

Av Cybrus
Skrivet av Vaun:

Jag har haft samma problem, jag VILL lära mig mer om Python men har svårt att hitta på ett bra projekt som känts kul att göra.

Så istället började jag fundera vad som skulle vara bra att ha i jobbet och det slutade med att jag satt hela helgen och byggde en web scraper för eniro där jag från sökord kan få ut listor på företag, branscher osv formaterade med koordinater till platsen. Själva programerandet blev skitkul även om projektet i sig inte är supersexigt, bara problemlösningen och känslan i kroppen när det funkade gjorde det värt det.

Kul att du lyckades hitta ditt projekt! Visst är det en häftig känsla när man lyckas förverkliga en idé! Jag håller fortfarande på och spånar på idéer men det har blivit lagt på is tills efter denna tentaperioden är över. Jag hoppas att jag finner mer tid till detta framöver, känns så oerhört användbart på alla sätt och vis!

Av Cybrus

Jag tycker matematik är intressant så jag gillar förslaget med att utveckla en miniräknare. Känns inte som att det vore helt omöjligt att utföra.

Av Cybrus
Skrivet av Jonathan-dev:

Så du vill aktivera tangentbordet genom en kombination av tangenter när tangentbordet är inaktiverat och inte registrerar tangenter?

Vad är syftet? Låter som du försöker koda skadlig mjukvara.

Syftet är att jag har en katt som gärna kliver på tangentbordet och jag vill snabbt kunna stänga av det och snabbt aktivera det. Att det skulle vara avsett för skadlig mjukvara är väl ändå lite långsökt? 😁

Av Cybrus

Kul att det låter görbart! Huruvida programmet redan existerar har för mig mindre betydelse. Om programmet blir för svårt att koda lär jag snabbt tappa intresset och de idéer som är mer häftiga att förverkliga torde ju då vara högre svårighetsgrad. I grund och botten handlar detta om att utforska programmering bortom det snäva kursupplägg som jag redan tagit mig igenom, och ge det en mer ärlig chans. Det finns inget som blir kul när man måste stressa ihjäl sig med att lösa uppgifter för att kunna klara tentan och då fokuseras det mindre på vad det är man faktiskt gör. Trist att det ska vara så, men det är den bittra sanningen.

Av Cybrus

Tack för väldigt bra svar! Då var det tur att jag frågade om mitt lilla projekt först för annars kanske det kylt ned mitt intresse ännu mer 😉. Ett annat förslag är att skapa ett program som beräknar min aktiva konsumtion per månad och beräknar ett genomsnitt per år. Det tänker jag borde vara mer genomförbart? Då tänker jag även lägga till ett grafiskt gränssnitt då vi i Python-kursen jobbat lite med ett grafiskt bibliotek.

Kan även tillägga att jag just nu håller på med enkel ASM och kommer inom ett par veckor börja med C. Vet inte om man kan åstadkomma fler saker med dessa olika språk?

Av Cybrus

Programmeringsprojekt för nybörjare!

Jag läser just nu en teknisk utbildning på högskola och har läst en kurs i Python. Då fann jag inte att programmering var särskilt intressant men jag tänkte att jag skulle försöka mig på ett lättare projekt för att ge det en chans till fast mer som en fritidssyssla. Min kunskap hittills är implementering av if, while, for samt iteration mellan listor och dictionaries. Har även introducerat OOP. Eftersom man lärt sig allt under en 10-veckorsperiod så är förståelsen möjligtvis något bristfällig för hur Python opererar men skulle ändå säga att jag har någorlunda koll.

Nu till min fråga om projekt som inte ska kännas omöjligt för mig att klara av. En egen idé är att skapa ett program som inaktiverar tangentbordet samt datormus och aktiveras igen genom en kombination av tangenter. Är detta genomförbart eller låter det som en för hög komplexitet? Någon som har ett förslag på ett annat bra projekt?

Tack på förhand!