Inlägg

Inlägg som Rec0d har skrivit i forumet
Av Rec0d
Skrivet av pv2b:

Nej, det är inte så en CPU fungerar.

Vill du lära dig hur en CPU fungerar kan jag tipsa om Ben Eaters helt fantastiska videoserie på Youtube som visar hur man bygger upp en CPU med hjälp av små lättförståeliga byggblock: https://www.youtube.com/playlist?list=PLowKtXNTBypGqImE405J25...

Kan också rekommendera "dataspelet" MHRD som finns på Steam, där man får designa en CPU från grunden upp i något som liknar hur man programmerar FPGA:er: https://store.steampowered.com/app/576030/MHRD/

Det finns inga "arbetsorder" i en CPU på det sättet som loggas. Det hade tagit alldeles för mycket resurser i anspråk och gjort CPU:n kanske en tiondel så snabb som den annars kunde vara.

Om du dessutom läser din egen länk så får du se att den rättats efter ett missförstånd...

Nu går det så klart inte att utesluta att NSA har bakdörrar i din CPU. En "riktig" CPU är mycket mer komplex än hur en enkel "akademisk" CPU funkar, även fast principerna i stort är de samma. Men hur man tömmer sådana loggar är det sannolikt ingen här på Sweclockers forum som vet hur man gör. Då hade det vart stora nyheter. Men även om en sådan bakdörr finns så är det omöjligt att den loggar "allt du gör". Det hade tagit för mycket resurser helt enkelt.

Tack för alla bra svar. Ska kolla egenom alla dina länkar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Rec0d
Skrivet av pv2b:

CPU:n loggar inte vad man gör, i alla fall inte explicit. Det som finns är ett cacheminne som under kort tid håller en lokal version av det som finns i minnet. Om man kunde stänga av detta (vilket inte går) så skulle datorn bli oanvändbart långsam.

Även om du på något sätt skulle kunna bli av med detta så har du fortfarande spår i RAM-minne, och på hårddisken.

Om du vill göra saker på nätet och inte vill att något ska loggas på din dator så kan du t.ex. använda en Linuxdistribution som TAILS: https://tails.boum.org/ - TAILS bootar från en DVD-skiva eller USB-minne och sparar inget på hårddisken eller USB-minnet om man inte explicit själv gör det. Detta hindrar dock inte webbplatserna du besöker, eller din ISP eller någon annan med åtkomst till din nättrafik att logga det du gör.

Nu känner jag inte för att göra en jätteutläggning om detta eftersom det känns rätt offtopic, men nej, din CPU "loggar" inte vilka sidor du besöker, utom möjligen som en sidoeffekt av hur CPUn:s cache funkar. Cacheminnet är väldigt litet och du kan räkna med att eventuella spår i CPU-cache skrivs över inom sekunder efter att du gör något annat.

Tack så man är helt säker om man har tails?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Rec0d
Skrivet av breakman:

Känns inte sant för fem öre... Har du någon källa för detta påstående?

Skickades från m.sweclockers.com

https://www.google.se/amp/s/www.eteknix.com/nsa-may-backdoors...

En cpu loggar allt man gör på en dator. Allting är en arbetsorder som sparas. Nsa ville veta vad folk gör på datorn och där med ville betala intel för att bygga en backdoor. Jag vill komma på ett sätt att radera cpu minnet för att undvika detta.

Av Rec0d

Radera processer i cpu

Hej,

Cpu loggar allt användaren gör. Klickar man på webbläsaren sparas det i processorn. Jag undrar om det finns något linux command för att rensa cpu minne och processor som man gjort. Så det inte går att se vilka arbeten man har bett cpu göra.

Tack för all hjälp.