Inlägg

Inlägg som frippegubben har skrivit i forumet
Av frippegubben
Skrivet av PlogarN97:

Brukar ju vara en gräns på cirka 8-10 kilo också som gör att det ändå inte går som handbagage? Värt att tänka på.

Fast jag har aldrig varit med om att de vägt ett handbagage, men det kanske förekommer.

Av frippegubben

Det var ju en intressant idé, att ta den som handbagage, det hade inte ens slagit mig, då slipper man ju specialkonstruera en väska och förhoppningsvis undviker man de värsta smällarna!
Men jag blir lite fundersam på luftkylaren, vågar man ha den på under resan eller ska den tas bort? Känns som risk att den bryter i moderkortet om det blir skakigt. Eller kanske man kan specialgöra några stag som stöttar den. Och grafikkortet lägger man nog ändå separat under resan.

Av frippegubben
Skrivet av källarinvånare:

Vad har han för processor och vilken modell av 3080 är det vi pratar om?

Se ovan, jag la till den infon.

Av frippegubben

Bygga gamingdator för resande.

Jaha, då var det dags igen, att bygga ny dator åt sonen...
Den här gången är det för att han propsar på att han vill ha med sin egna dator till DH i Dallas...
Det ska alltså vara nåt kompakt som går att stoppa i en (specialinredd) väska och som helst ska överleva flyget fram och tillbaka. Nuvarande chassi är alldeles för stort för att man rimligen ska kunna få med det, så det behöver bli en smidigare lösning.

En tanke vi haft är att "bara" köpa ett smidigare chassi och kylare (och möjligen nätagg) och sen inför resa lyfta ur moderkort (ATX-storlek) och grafikkort ur nuvarande chassi och stoppa i det mindre. Grafikkortet får naturligtvis åka i egen kartong på flyget. Det blir lite pill, men det kan vi nog hantera. Som tur är så är hans grafikkort ganska smidigt för att vara ett 3080, så det borde gå i de flesta mindre chassin.

En annan tanke är att gå på en ännu kompaktare lösning och köpa mindre moderkort och kanske t om bygga nåt mini ITX (eller mATX). Men jag har absolut ingen erfarenhet av de formaten. Jag ser att det finns motsvarande moderkort i mini ITX till det han har (https://www.inet.se/produkt/1903899/asus-rog-strix-z790-i-gam...) och sen lyfta över minne, processor och grafikkort dit.

En till fördel med helt nytt moderkort är ju att fästen för kylare kan sitta kvar och passar kylaren som får vara permanent monterad i chassit. Annars är risken att även där måste det skruvas varje gång det ska skiftas chassi.

Så, mina frågor blir då:
1. Några tips om smidiga, små chassin som passar ATX?
2. Nån med erfarenhet av gaming byggt i mini-ITX-formatet? Funkar det rent allmänt? Vad behövs i kylningsväg? Skit samma om det låter lite om fläktarna, det är ändå bullrigt inne på ett LAN, och hemma får han ju köra med sin vanliga rigg.
3. Är mATX vettigare? Eller är det inte värt det jämfört med vanliga ATX?
4. Tips på bra chassi i mATX och mini-ITX?
5. Hur packar man en dator i en väska så den överlever flygresor???

Skärm är en annan historia, vågar nästan inte tänka på det. Det känns som att där kanske vi får försöka få tag i nåt på plats helt enkelt. Jag ser inte hur man ska kunna packa en 24- eller 27-tummare vettigt och få med den...

Andra tankar och erfarenheter av resande med dator och kompakt gaming är naturligtvis välkomna!

Edit pga fråga:
Nuvarande rigg:
i913900KF,
MSI GeForce RTX 3080 VENTUS 3X PLUS,
G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-7200 BK C34 DC - 32GB,
MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI,
Arctic Intel Liquid Freezer II 420 3xP14,
Phanteks Eclipse G500A DRGB Mid Tower
(så chassi med kylare är groteskt stora och inte lämpade att resa med...)

mvh Fredrik

Av frippegubben

Visum till USA eller ESTA?

Halloj!
Sonen har blivit inbjuden till en turnering (Fortnite) i USA med allt betalt, resa, uppehälle osv. Sen är det väl "risk" att det blir prispengar om han gör bra ifrån sig.
Frågan nu är om det räcker med vanligt ESTA eller om man måste ha nån form av officiellt visum med tanke på att han ev tjänar pengar när han är där? Nån som har koll???

Av frippegubben

Ok, jag behöver inte propsa på KVM utan kan säkert tänka mig att köra Virtualbox istället. Huvudsaken att grabben får sina Mb när han spelar och inte klagar...
Så, hur har du satt upp Virtualbox? Vad behöver jag göra för att få det att lira?

Av frippegubben

Sätta upp virtuell dator (KVM) med pfsense.

Hej!

Jag har idag en dedikerad dator som kör PFSENSE som brandvägg men den krånglar lite och jag vill byta och tänkte då försöka passa på att ändra lite i konfigureringen. Den är ansluten direkt mot fiberkonvertern, och mitt hemmanätverk är i andra nätverksporten på datorn, så all trafik går genom den.
Tanken är att sätta upp en ny(are) dator med Debian på och i denna skapa en virtuell maskin (KVM) som ska köra PFSENSE. Anledningen att jag vill göra detta är för att jag tänkte utnyttja datorn till lite mer än bara PFSENSE iom att den alltid är igång. Tänkte köra en sambaserver, Home Assistant och kanske nåt mer. Men huvudsyftet är fortfarande brandväggen.

Jag kollar på instruktioner och videor men hittar inget som jag tycker känns helt som min uppsättning, antingen har de fler switchar eller andra enheter, eller annat. Om man kunde sånt här med Linux, nätverk, bryggor, virtualisering så är det säkert inte svårt att applicera detta på min uppsättning, men jag blir bara förvirrad och vet inte vad jag ska sätta upp, och inte var/hur. Jag vet inte vad jag ska ändra eller ta bort i exemplen jag för att det ska vara applicerbart på mig.
Jag har datorn med Debian på, och fått till en virtuell maskin där jag kan installera pfsense, men sen fastnar jag på hur jag kopplar ihop det med varandra internt.

Jag bifogar en bild på hur jag tänkt, och skulle verkligen uppskatta om någon kan lotsa mig rätt.

https://www.bildtagg.se/file/thumb/vhcyp4yfg3ulcyvgtvio7mnf

Av frippegubben

Jag bumpar den här tråden igen då sonen vunnit lite mer pengar i Fortnite, uppgraderat ännu mer och nu fått för sig att han vill bränna allt och lite till på en ny dator... Det får han väl iofs göra, men jag vill ju inte att han bränner tusenlappar som värsta Stureplansbrat och sen inte får de resultat han ser framför sig...
Han brände en hel del pengar i somras (plus lite presenter) så nuvarande setup är:

EVGA GeForce GTX 1080 (Hybrid med vattenkylning)
Nån Benq 27" 144 Hz-skärm
Intel Core i5 10600K 4.1 GHz 12MB
Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance

Det han nu ser framför sig är:
i9 10900K
GeForce RTX 3070
32 Gb 3600 MHz
Asus 24" ROG Strix XG248Q (240 Hz)

Är detta vettigt? Det är ju minst 10000:- om man räknar bort det han skulle kunna få ut för nuvarande setup.
Kommer han att uppleva det där lilla extra som han vill (han är övertygad om att han kommer att vinna mer pengar, bara han får uppgradera)
Eller finns det andra varianter som ger bättre resultat för mindre pengar? Tanken med inköpet i somras av nytt moderkort, minnen och processor var att det skulle gå att uppgradera, men nu vill han istället sälja allt och i princip köpa samma fast med snabbare processor...

@pzaren, har du nån input på en vettig investering?

Av frippegubben

Sista (?) svängen i detta blev igår då han tjänat ihop lite mer pengar som fotbollsdomare och investerade dessa i en ny (beg) skärm med 144Hz. Första kommentaren från honom var "wow, nu kommer jag vinna allt". Nåja, det kanske inte kommer att ske, men han sa att det var en jätteskillnad mot tidigare och att allt (det han kallat) lag försvann!
Så förhoppningsvis får vi lite lugnt i huset ett tag framöver, eller åtminstone lite mindre gnäll från hans rum. Gnället kanske tilltar från våningen under istället där hans gamla dator nu blir vår familjedator och när de andra ska spela på den istället.
Tack alla som bidragit, det har varit lärorikt!
Och för alla som undrar ser setupen ut så här numera:
i7 4790k, GTX1060 3Mb, 16Gb Crucial Ballistix Tactical, Corsair H45, 128Gb SSD + 1Tb HD, Benq XL2720, MSI B85m-e45, 100/100 trådat internet. Och nån mus/tangentbort/headset jag inte har koll på.

Av frippegubben

DDU innan installation av grafikkortet, check!
Kolla BIOSversion, check!
Reset på CMOS, check!'
Allt detta avklarat, men bra att få bekräftat att jag tänker rätt!
Ominstallation av Windows, snart check...

Av frippegubben

Och igår kväll körde jag en låååång sväng där jag flyttade över hans hårddiskar och minnen till den andra datorn. Hårddiskarna var inga problem, men minnena gav mig gråa hår. Första försöket startade datorn inte alls, sen hittade den bara det ena. Men nån timme senare när jag flyttat om dem tusen gånger (jo, jag kollade manualen hur de skulle sitta, men det hjälpte inte) så fick jag datorn att både hitta båda och köra dem i dual channel. Och när jag slog på XMP så fixade den timingen automatiskt också. Tanken var att också installera om Windows från grunden, men klockan hann passera läggdags innan jag kom så långt. Det får bli kvällens jobb.

Av frippegubben
Skrivet av trickeh2k:

En annan sak är att ta i beaktning är att det kanske är svårt för en 13-årig liten grabb att ge en förklaring till vad som är problemet i andra termer än han själv förstår sig på. Det kan ju mycket väl handla om problem med drivrutiner som ger frame stuttering eller tom korta fryslagg.

Det ligger säkert en del i det. Han är inte så kunnig (eller ens intresserad verkar det som) av själva datorn och tekniken. Det ska bara funka... Själv hade jag älskat att få bygga och modda en dator i den åldern.

Vi ska definitivt försöka undersöka om det är nåt mer som ligger bakom. Vet inte om han laddat hem och installerat en massa tillägg och annan skit som ligger och snurrar i onödan. Men i förlängningen kanske en "clean install" kan lösa en hel del. Tror inte han har så mycket annat av värde som behöver sparas, men det får vi väl göra en backup på i så fall först.

Sen lider ju jag av att jag inte varit intresserad av spelvärden ett dugg de senaste 15-20 åren. Och det har ju hänt en del. Så jag har noll koll på inställningar och finesser nuförtiden. Jag är kvar i autoexec.bat, HIMEM och gamla matroxkort och tycker fortfarande att GPL är bästa bilspelet...

Underbart med alla vänliga kommentarer och tips här bara! Med så mycket hjälpsamt folk ska det nog gå att få ordning på saker och ting!

Av frippegubben
Skrivet av _genki:

1440p prestanda för GTX1060 hittar du här:
https://www.youtube.com/watch?v=u_9tMMqkfoI

Intressant jämförelse, men lite värre setup än hans. Det är 1060 6GB och hans är bara 3GB.
Och lite nyare processor och snabbare minnen.
Men jag ska visa den för honom, absolut!

Av frippegubben

Skärmen idag klarar bara 1080, så mer än så kommer inte vara aktuellt förrän han bytt skärm. Han har nyss fått 1060 efter att ha kört på en RX470 förut, så den lär han nog också få klara sig med ett tag till.
Däremot ska vi nog flytta över hans minnen till nuvarande burk då jag tror de är snabbare (2x8 Crucial Ballistix Tactical DDR3) och försöka titta på vilka timinginställningar som de klarar. Nuvarande minnen är garanterat segare och en blandning av fabrikat.
Linan är tråd hela vägen, så där ska det inte vara problem (förutom tidigare när jag hade slagit på en massa loggning i Linuxbrandväggen som inte den datorn orkade med, men det är avslaget numera)

Av frippegubben

Det är en 100/100-lina, så där tror jag inte problemet ligger.
Jag ska hålla utkik efter en 144-skärm, och hittar jag nån får han väl prova! Sen får han nog spara ihop lite pengar själv om det ska uppgraderas mera.
Det känns inte aktuellt för mig att slanta upp mer pengar för ett nytt grafikkort just nu, så han får nog nöja sig med 1080 (upplösning alltså).
Men i förlängningen kommer vi nog att titta över hela datorn och börja fundera över en väg in i modernare grejor. Troligen inte det värsta, utan snarare kanske nåt begagnat som man ändå kan uppgradera när behov och pengar finns.

Av frippegubben
Skrivet av _genki:

Oj, han verkar vara väldigt duktig på fortnite, din son. Ifall han inte redan har det så kan jag rekommendera att han skaffar en 144+Hz 1440p skärm. Det gör VÄLDIGT stor skillnad för precisionen. jag spelar det som en lastgammal gubbe. matcher brukar resultera i 2 kills på 60Hz skärm, medan det är bra mycket vanligare att nå upp till 6-7st kills (solo) med 144Hz.

Du svarade just på min nya tråd! Just frågan om det var värt nåt att gå från 60 till 144!
Jag ska leta på jobbet imorgon och se om det kan finnas nåt avlagt som man kan lägga vantarna på. Men inte så troligt att det är nån 144-skärm förstås...

(och ja, jag tror han är duktig, det låter så på honom själv. Svårt för en (tämligen ointresserad) amatör att bedömma, men det smattrar på bra på tangentbordet där inne i spelhålan!)

Av frippegubben

60 Hz eller 144 ihop med spelinställningar

Jag spinner vidare på min förra tråd om att hjälpa grabben till lite bättre prestanda när han spelar Fortnite.
Det här med skärmar och uppdateringsfrekvenser.
Den skärm han har idag klarar 60 Hz, och i Fortnite kan man ställa frekvensen till olika fasta värden (ex 60 oc h 144) eller låta det vara fritt.
Första frågan är då om man bör ställa den fast på 60 för att matcha skärmen? Och jag tänker att det är onödigt att räkna ut en massa frames som aldrig hinner visas på skärmen, bättre att den får räkna på nåt annat istället, som detaljer i bilden. Eller tänker jag fel? Om han ställer den fritt så varierar ju fps upp mot flera hundra stundtals, känns som bortkastat på en sån skärm.

Andra frågan är om det blir stor skillnad att spela på en 144 Hz-skärm jämfört med en 60? Jag har ingen erfarenhet alls av detta...
Vi har en annan skärm över hemma som jag tror klarar 75 Hz, men den är något mindre i storlek, är det värt att testa ett byte (24 tum mot 21-22)?

Av frippegubben

Man möttes av svarta blickar när man klev innanför dörren, långa osande haranger om att datorn suger och att alla ändringar jag gör bara gör allt sämre och att det inte är nån idé att spela längre (och livet inte värt att leva, typ)...
Men pappa klarar biffen!
Han hade gått in på sin användare och börjat spela utan att de andra var utloggade från datorn, så efter att ha loggat ut alla andra så snurrade det på bättre och en stund senare kom han ner och förklarade att han fick 21 kills i första gamet (hans sätt att säga tack).

Av frippegubben

Och nu är pappa idiotförklarad (igen)...
Han ringer och är gråtfärdig, allt kändes bra först, men när det är "riktigt" spel med mycket folk går det inte alls. Suck...
Nu får jag åka hem och felsöka inställningar och annan skit. Förstår inte hur det skulle kunna bli sämre prestanda än förut. Får kanske testa tipset att installera om Windows från grunden om inte annat hjälper.

Av frippegubben

Ha ha, ja han har redan räknat ut vad han ska köpa för alla pengar han kommer att vinna!
(och inte är det grejer åt pappsen precis...)