Inlägg

Inlägg som blomstin har skrivit i forumet
Av blomstin
Skrivet av Aeig:

Jag kör AMD CPU och GPU, fungerar perfekt och du får SAM

Mvh

Ah najs

Bygget just nu:

https://komponentkoll.se/bild/rPBSt.png

Får köra på den radiatorn tror jag om jag inte vill sätta den på frontpanelen istället. Sätter jag den på frontpanelen så kan jag köra 360 istället, vad är bäst?

ps. Bytte ut ramminnena till G.skill då jag läste att radiatorn sitter lite tajt i chassit och corsair har för långa minnen. Kör jag radiatorn på framsidan kan jag köra corsairs ram istället.

Av blomstin

Vad tror ni om att köra AMD GPU istället https://www.inet.se/produkt/5412854/asus-radeon-rx-6750-xt-12... ? Benchmarkar någonstans mellan 3070 och 3070TI men till ett lägre pris samt utseendet på kortet är likadant som de Nvidia korten jag har kikat på.

Av blomstin
Skrivet av fesoj:

En custom börjar på runt 5k, känns orimligt att bränna 20% av hela budgeten på det.

Några tankar:
Köp 4000 airflow-varianten. Tro mig, du kommer inte ångra dig. 4000x är som en bastu, fläktarna är låg prestanda och du skulle bara köpa den för att få en commander. Köp hellre ett 4000 airflow, dels kommer det bli MYCKET snyggare med rgb, men framför allt så kommer prestandan vara som natt och dag. Kör sen ett 3x kit med 120QL-fläktarna i fram, och ett paket där commandern ingår. Eller ett Corsair 5000-chassi (eller vad de heter), som tillåter dig att köra 3st 120 i fram och lika många på sidan. Så sätter du din 360 radiator (Någon Corsair h150i-vattenkylning) som exhaust, och ditt fläktpack som intake. Ett Lian Li O11 hade tillåtit en liknande lösning (också mkt bra chassi, i basevarianten eller evo). Phanteks 400 eller 500 med (kanske Fractal Meshify). Jag hade inte köpt något annat chassi än dessa. Har haft alla dessa som jag nämnt, och det bästa av dem prestandamässigt är Corsair 4000 Airflow.

Det är en stor prestandaskillnad på 3070 och 3080, men de kan ibland kosta nästan lika mycket. Föredra här ett 3080 (dock inte vilket skitmärke som helst), då det i värsta fall skiljer någon tusing. Köp INTE ett 3070 för 10-11k, bara för att det har en "fet" kylning. Kylning är bra och viktigt men det kan inte vara 30% av kostnaden för en komponent/hel rigg.

Köp inte en 240mm radiator till din vattenkylning. Det är väldigt stor skillnad i prestanda mellan 240 och 280mm eller 360mm. 240 är högljudda, osymmetriska och fula.

Som många sagt, om RGB är viktigt för dig så se till att köra hela skiten i samma mjukvara. Jag har provat alla och tycker iCue är bäst (Corsair). Corsair gör också de bästa vattenkylningarna. Har provat NZXTs, Ruijun 360, alla Fractal, etc - Corsairs är bäst. Om jag var tvungen att välja en AIO som inte är Corsair skulle jag välja en Asus Ryujin 360, den är också bra men Corsair är bäst. Det bästa med Corsair är att de har låga ljudnivåer och att de har sensorer för vattentemp, vilket jag tycker är det viktigaste. Ryujin 360 har inte det (kanske den nya iofs som precis släpptes, men den kostar 4k och då kan man lika gärna köra custom). Alla dom här skälen gör att jag rekommenderar AIO från Corsair och fläktar från Corsair, om du måste ha RGB på dina fläktar.

Jag hade inte köpt något annat nätagg än Seasonic. De kostar ändå ungefär samma som alla andra agg, men är mkt, mkt bra, också najs med de semi-passiva (fläkten går bara igång om över 50% av kapaciteten används, och nästan alltid så är det alltså helt tyst).

Lägg en tusing till för att få en större SSD. 1Tb låter mkt, men det är inflation inte bara i cash utan i storlek på spel och annat. Detta blir sannolikt din win-drive, där du installerar allt på, och man orkar inte göra det hur mycket som helst. 2Tb SSD kostar inte så mkt mer, men kommer spara dig mkt tid.

Var vaksam över om ditt moderkort har port för chassits USB-C port. Det är inte så vanligt som man lätt utgår från att det är. MSI har rätt billiga moderkort för det. Asus är nog snyggast, men här måste man vara vaksam för många av deras kort för runt 1.5-2k har inte stöd för chassits usb-c port. Vissa av deras kort har dessutom bara två interna usb-portar. Kör du en AIO, så ryker en där, och kör du sen en till grej (commander? chassits USB-A port?) så är det slut. Vissa chassin kräver två interna usb-a portar för att du ska kunna använda chassits usb-a portar, t.ex. Fractals define 7, och då kan du inte ansluta din AIO. Skitsegt, ja. Asus är skämsdåliga på det här, så undersök innan.

Blabla finns mkt att säga. Använd inte dåliga fläktar och köp bra kylpasta, t.ex. Arctic Silver (kostar typ 139 spänn). Tar några dar innan den sätter sig, men sänker 5 grader. Mycket handlar idag om att välja rätt chassi. Lycka till!

Många bra tips här! Det uppskattas

Jag kommer köra på ett corsair 4000d och bygga i det. Jag kommer följa dina råd angående AIO och ta en extra kik på moderkortet så att det finns tillräckligt med USB. Vad ska jag leta efter i specifikationerna?

Angående grafikkortet så tänkte jag att jag kanske ska gå ner till ett 3060TI, mest för att jag tror att det är för mycket pärlor till svinen att jag ska köra ett 3070ti/3080.. men jag är bra lockad mest bara för att

Av blomstin
Skrivet av Stan Carley:

Vill man ha ett lyxigt utseende men spara på det som gör en dator att en dator ser snygg och lyxig ut så går man över ån efter vatten.

Det blir ingen loop för mig, tror det är för mycket jobb för mig och onödigt

Av blomstin
Skrivet av Stan Carley:

I den prisklassen så borde en Custom Loop vara ett självklart val framför vilken standardlösning som helst

Novisch fråga.. Vad är en standard loop :D?

Av blomstin
Skrivet av Aeig:

Du behöver köpa ett Corsair chassi som kommer med en enhet för att styra iCUE, eller köpa till ett sådant kit separat för att installera 4000D Airflow som du har valt saknar det.

Mvh

Är det en sån här du menar https://www.inet.se/produkt/7000424/corsair-icue-commander-co...

Av blomstin

Bygget som ligger högst upp just nu:

https://komponentkoll.se/bild/PUHAw.png

Ska även addera: https://www.komplett.se/product/1184805/datorutrustning/dator...
För att få en liten touch av vitt tillsammans med moderkortet. Valde mycket från corsair för att kunna styra RGB med iCUE samt Corsair 4000D med meshfront då jag tyckte det va snyggare än deras 4000D RGB. Funderar även på att gå ner någon nivå på grafikkortet då det känns riktigt overkill... Några tankar?

Av blomstin
Skrivet av källarinvånare:

4x8 GB är vad som brukar rekommenderas till Ryzen då det gör datorn snabbare.

Då lärde jag mig något nytt idag

Av blomstin
Skrivet av Aeig:

Detta är perfekt, du kan styra samtlig hårdvara i ett enda program, Corsair iCUE

Du har några tusenlappar kvar till 25 000 kr, jag hade köpt en kraftfullare processor i form av 5900X om du ska spendera dem.

Tog ett 3070Ti, då dina krav var att det ska se snyggt ut så valde jag det eftersom ASUS RGB stödjs i iCUE, samt att en ny generation grafikkort kommer Q4 i år eller Q1-2 2023.

Av samma anledning så valde jag ett ASUS moderkort.

Den 1 st extra fläkten sätter du i bak som utblås, då har du 3x120mm in och 1x120mm ut.

https://komponentkoll.se/bild/oVDPS.png

Mvh

Tusen tack för tipset Ska kika närmare på det bygget. Någon anledning att du kör ett så pass maxxad nätagg?

Av blomstin
Skrivet av källarinvånare:

Det stämmer. Kom på att om du nöjer dig med de svarta originalfläktarna i ASUS-kylaren så kan du ju skippa Corsair helt och bara lägga till en extra Phanteks 140 mm bak på chassit. Borde bli riktigt snyggt det med plus att det är ett satans tryck i originalfläktarna till ASUS-kylaren, så vore nästan lite synd att byta ut dem.

Precis! Kör jag tre fläktar fram + en där bak så borde det räcka med blinkande saker..
Fråga på en annan del, finns det någon stor nackdel att köra 4x8gb ramstickor istället för 2x16gb? Jag föredrar looken av 4 stickor istället för två.

Tänker att jag även kör något i stil med https://www.inet.se/produkt/7000090/lian-li-strimer-24-pin-rg... för att få till den extra feelingen.

Av blomstin
Skrivet av källarinvånare:

Jag tänkte att du kanske ville byta ut fläktarna på CPU-kylaren, därav sju fläktar.

Det förklarar saken Kanske en konstig fråga, men när jag byter ut fläktarna i CPU kylaren till corsairs istället så antar jag att de styrs med samma RGB program som resten av fläktarna?

Av blomstin
Skrivet av källarinvånare:

Ett exempel på hur man hade kunnat göra. Bytte ut kylaren till en betydligt bättre och dessutom billigare då det är extrapris på den.
https://komponentkoll.se/bild/TVTPL.png
https://www.inet.se/produkt/6601170/arctic-flakthubb-10-porta... x2

Tack! Den kylaren är riktigt saftig och dessutom riktigt billig just nu. Jag byggde ihop en nästan full corsair build för att göra RGB funktionen så enkel som möjligt. Jag kan byta ut chassit och istället köra på den kylaren du nämnde. I din build så räknas jag det till 7 extra singel fläktar, men får inte riktigt ihop var de skulle sitta i Phanteks chassi då jag får det till 3 där fram som ska bytas ut samt en där bak.

https://komponentkoll.se/bild/sEeoU.png

Av blomstin
Skrivet av källarinvånare:

Det går att få dem att lysa i ungefär samma färg, problemet är att man blir tvungen att ha flera olika appar och att min inte kan synka fläktarna om man vill köra skiftande färger och liknande. Det är även snyggare om alla fläktar ser exakt likadan ut i min mening. Med Corsair trepacken följer det med RGB-hubbar som man kan koppla in sex fläktar i. Hubbarna kopplas in i moderkortets interna USB 2.0-kontakter, ASUS-moderkortet har två sådana, men det går att utöka dessa med t.ex en Commander Pro. Här är en video som förklarar:
https://www.youtube.com/watch?v=GdHRnIUjx1M

Moderkort, grafikkort och minne får man styra med respektive tillverkares app. Finns även en del appar som klarar av att styra grejer från flera olika tillverkare. RGB-styrning är en enda stor djungel dessvärre.

Tack för ett bra svar! Jag ska kika in mer på RGB djungeln för att förstå den lite bättre. Har du något tips på ett bra bygge där rgb blir enklare?

Av blomstin
Skrivet av Aeig:

Om du vill få allt i samma färger så är det enklaste att köpa ett Corsair chassi som inkluderar en Commander Pro, eller köpa till en. Vidare så bör du också välja en AIO och fläktar från Corsair, samt minnen och nätdel, då kan du styra allt i iCUE

Mvh

Tack för svaret! Om jag förstår dig rätt så behöver så mycket som möjligt från samma tillverkare (nätagg, ram, fläktar och AIO) för att det ska vara så sömlöst så möjligt?
Har du något tips på ett bygge där detta blir enklare?

Av blomstin

Tusen tack för alla svar Jag tog lite idéer från er allihopa och byggde ihop nedan. Jag har aldrig byggt med Slutna vatten­kylnings­system eller fläktar med RGB så vet inte riktigt hur de styrs. Vill gärna ha alla i samma färg och hade nog behövt få det berättat om det går med detta.

https://komponentkoll.se/bild/TxEqo.png

Av blomstin

Mitt drömbygge - budget 20-25k

Hej

Nu när man blivit äldre och ekonomin har blivit stabilare tänkte jag unna mig själv datorn som jag alltid har velat ha. Budgeten är runt 20-25k, men kan tänka mig att lägga några tusenlappar extra om det är det som krävs för att drömmen ska gå i uppfyllelse.

Vad jag önskar

  • Jag vill ha en dator som varje gång jag tittar på den ger mig känslan "Wow, tänk att det är min dator". Det är väldigt abstrakt, men jag tänker förklara det så bra som möjligt.

  • Datorn i sig behöver inte vara den ultimata prestanda burken, då jag spelar relativt gamla spel (wow, cs och dota), men för min budget antar jag att man får ett kraftpaket oavsett.

  • Jag lägger stor vikt vid hur datorn ser ut. därav är chassi med fönstersida ett måste. Jag vill ha komponenter med lite RGB på sig, snygg kabelhantering, snygga fläktar etc. Ska datorn kanske vara helt vit? Ska den vara vattenkyld? Kanske en display på GPUn? Ska alla komponenter vara från ett märke för att skapa den där lyxiga feelingen? Ni fattar..

Komponenter

  • Processor: Öppen för förslag, kör idag Intel men att testa AMD vore roligt.

  • Grafikkort: Har kikat lite på 3070Ti och RX 6800, men är även här öppen för förslag.

  • Ram: Minst 32Gb.

  • Chassi: Meshfront och fönstersida.

Som ni märker finns det stor svängrum här, så kom gärna med lite olika förslag. Jag kommer bygga datorn själv och windows har jag redan.

Tack

Av blomstin

Hej!

Tack alla för er hjälp med mitt datorbyggande Allting är beställt och lägger upp en liten uppföljning när allt har kommit på plats. Tack CubaCola för att du har svarat på mina dumma frågor och hjälpt mig bygga min dator! All kärlek till er!

Mvh, Blomstin

Av blomstin
Skrivet av Nätälskare:

Vad var det för komponenter och chassi på den gamla datorn? Skulle kunna använda chassi kanske?

Vad gäller Intel eller AMD så är det idag ingen skillnad i dom allra flesta spelen, dock så vet jag att WoW kan vara ett av dom spelen där du gärna har Intel då Intel fortfarande har bättre prestanda per kärna, och även om den skillnaden inte syns i dom flesta spelen så gör det det i WoW när det händer mycket eftersom spelet är gammalt och inte (någon får gärna uppdatera mig om detta inte stämmer längre) har bra stöd för många kärnor, samtidigt som det är väldigt cpu-krävande. En så högt klockad Intel skulle jag sikta på, kanske kan du överklocka själv?

Hej! Tack för ditt svar
Lägger gärna 499kr på ett nytt chassi för att få den "nya-dator-känslan". Blir exakt den korgen CucaCola länkade men med ett svart chassi istället! Har försökt jämföra olika delar i olika benchmarks och kommit fram till att intel är bäst p.g.a. den anledningen du pratar om också, att den fungerar bättre för wow.

Mvh, Blomstin

Av blomstin
Skrivet av CubaCola:

@blomstin: Man ska inte alltid lyssna på vad andra säger
Vill du ha en dator nu, köper du en dator nu.

Hej! Har nu lagt ner alla produkter i respektive kundvagn på hemsidorna när det slog mig, medföljer alla sladdar och liknande till komponenterna? Är det något annat som är bra att ha hemma? I och med att detta är mitt första bygge så är jag lite novisch. Men kanske några speciella skruvmejslar man ska ha eller liknande?

Mvh, Blomstin

Av blomstin
Skrivet av CubaCola:

@blomstin: Nu när det är så nära release för AMD så skulle jag nog invänta och se vad AMD har att erbjuda.

En cpu-kylare behövs ej egentligen, men om det blir en varm sommar är det ju aldrig en nackdel att köpa en lite större än orginal

Det va det svaret jag trodde jag skulle få men inte ville få! Det är en lång månad utan en dator.. men frågan är om jag ens kommer köra en AMD processor till de spelen jag tänker spela. Känner du att det är värt?
Då är en CPU kylare overkill alltså, om det blir en varm sommar får det bli en sån!
Tack för ditt svar

Skickades från m.sweclockers.com