Inlägg

Inlägg som agdfh3400t4309ht340h34th3w40thit har skrivit i forumet
Skrivet av ChickenzliZe:

Den ser väl rätt vettig ut för det den ska göra och det priset.
Om du ska ge den vidare ,se till att blåsa ut Bloatwaren med skript innan personen får ta över datorn.

Kan rekommendera detta : https://github.com/Raphire/Win11Debloat
I och med att det är Lenovo , se till att åtminstone Lenovo Vantage är kvar och att den är satt på att uppdatera automatiskt , samt stänga av en del aspekter i programmet bara så som WiFi-säkerhet och popups för olika tjänster.

Bra tips. Debloater kan vara bra att köra. Jag gör nog en återställningspunkt innan, en spegling av hela hårddisken, det kan vara bra att ha ifall något går snett. Lenovo vantage hade jag inte koll på. Ska låta det var kvar om jag går vidare med den här datorn.

Allt-i-ett PC med OK prestanda och med högupplöst 27"

Hej. Jag är på jakt efter en dator till en pensionär som använder dator mycket. Inga spel ska köras. Mest surf, netflix, spotify, word mm men jag vill att datorn ska vara snabb och hålla i några år. Det lutar åt att köpa en All-in-one-PC då datorn bara ska stå på ett ställe och det är inte så mycket olika saker som ska kopplas in. En skrivare och någon USB-pryl. Det vore snyggt att inte ha tusen sladdar som ska gå mellan skärm och dator och olika eluttag. Jag vill att skärmen ska vara bra. 27" och mer än "Full HD". Full HD känns väldigt förlegat. Vet inte varför de flesta lite billigare all-in-one-datorer har full HD upplösning...?

Jag har kollat ut en som jag tycker ser bra ut för priset
Lenovo IdeaCentre AIO 5 i5

Pris
11990.- (Ord. pris 14990.-)

Den har

  • 13th Generation Intel® Core™ i5-13500H Processor (E-cores up to 3.50 GHz P-cores up to 4.70 GHz)

  • 16 GB DDR5-5200MHz (SODIMM) - (2 x 8 GB)

  • 1 TB SSD M.2 2280 PCIe Gen4 TLC

  • 27" Skärm med upplösning på 2560 x 1440px. Det känns som en bra avvägning för priset

  • Wi-Fi 6 2 × 2 AX & Bluetooth® 5.1 eller senare

  • Inbyggda högtalare. Detta är ett plus då man slipper krångla med blåtandshögtalare eller annat.

  • Windows 11 Home 64

  • Intel Iris Xe Graphics (Det här vet jag inte riktigt vad det är för GPU men det känns inte som det spelar någon större roll. Eller har jag fel?

Vad tror ni? Alla synpunkter välkomnas. Jag vet inte om det är några bra komponenter det där eller om de satt ihop komponenter som ska se bra ut på pappret. Jag har inget större förtroende för Elgiganten. Den lär väl vara full av bloatware också men så är det väl överallt nuförtiden.

Lenovo yoga slim 7 från Dustin?

Tycker ni att den här datorn är ett bra val i prisklassen? Den ska användas till surf, Youtube, netflix men inte så mycket mer. Vill ha en stabil dator som ska fungera i längden. Behöver inte ha stor skärm. Men gärna lätt att bära.

Hur är det med Dustin, stoppar de i tredjeparts bloatware eller är det en "ren" installation av windows?

https://www.dustinhome.se/product/5011206898/yoga-slim-7

Tacksam för alla svar.

Skrivet av KAN1N:

För de 300 kr som skiljer idag så är det absolut värt att köra AX82U, just nu kampanj på flera sidor t.ex. Inet.
https://www.inet.se/produkt/5411550/asus-rt-ax82u-aimesh

Hade det varit någon större prisskillnad hade man kunnat välja utifrån vad för scenario, enheter och hastighet man har.
AX82U har WPA3 (enligt ASUS sida) och är nyare. Den har också 4 streams på 5 Ghz bandet istället för 2. Den presterar i stort sett lika bra som en router för 4000 kr förutsatt att man inte har supermånga enheter igång hemma samtidigt.

Personligen skulle jag ta AX82U idag och lösa en hylla. Jag tycker inte det är värt att ha en separat AP om man inte ska täcka t.ex. ett större hus som behöver flera stycken. Jag har installerat de Unifi systemen också, det funkar bra men kostar mer och blir mer administration och tar väldigt mycket mer tid.

Den verkade extremt prisvärd så jag var tvungen att slå till. Får försöka bygga en hylla om det får plats bakom gardinen. Eller så får den stå framme ändå. Kan jag använda telias router med inbyggt modem och koppa på den nya routern för att köra wifi på den? Jag tror det borde gå men någon kanske vet.

Skrivet av KAN1N:

Verkar som Unifi AP 6 LR finns i lager nu. Den ser diskret ut och har väggfäste och takfäste.
https://eu.store.ui.com/collections/unifi-network-access-points/products/unifi-6-long-range-access-point-1
Dock måste du ha en router till den så ifall du fått en router av din leverantör kan du använda den och stänga av wifi på den bara.

Annars skulle jag bara skapa någon typ av hylla för Asus RT-AX82U.

Vill nog inte ha dubbla. Känns mer clean att bara ha en grunka som jag kan sätta på väggen bakom en gardin och slippa se. Är RT-AX82U överlägset bättre än t ex RT-AX58U?

Uppskattar att ni tar er tid att läsa och skriva. Det är ju alltid bra att höra olika synpunkter och hur man kan lösa det!

Skrivet av Petterk:

Finns flera 11ax-modeller även från Asus som går att hänga på väggen. RT-AX55, RT-AX56U, RT-AX58U och RT-AX92U har alla hål för att hänga på väggen. De flesta tillverkare har modeller som går att hänga på väggen.

Vilken hade du valt då? Den jag länkade till hade tri-band-stöd och är väl i teorin den som är snabbast över 5ghz men frågan är hur många enheter som har stöd eller kommer få stöd för det. Finns kanske viktigare saker att titta på när jag väljer router?

Antar att man inte behöver kolla så mycket på överföringshastigheten via kabel. Verkar mest stå Gigabit ethernet på dom

Skrivet av KAN1N:

Den var tyvärr inte Wifi 6, det stod fel på prisjakt. Den är endast Wifi 5 så jag skulle nog ta en annan. Deras nya Wifi 6 Orbi Pro verkar bara sälja i pack av 2...

Orbi pro med wifi 6 var galet dyr.

Vad tror ni om den här?

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=5156482

Skrivet av KAN1N:

Det här verkar vara den enda Wifi 6 routern som går att hänga på väggen och inte ser ut som en gaming-leksak.
Orbi Pro - AC3000 Tri-band WiFi Router
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5139777

Tack för ditt svar! Verkligen bra hjälp eftersom jag inte hittat en enda väggmonterbar router själv.

Dom flesta routrarna är förjävla fula. Ser ut som rymdskepp från nån obskyr 80-tals-film. Den kommer i alla fall döljas bakom en gardin och inte synas så det spelar ingen större roll. Viktigare att den är stabil och hyfsat snabb. Inte allt för svår att använda och som sagt att den går att sätta på väggen. Jag vill ha upp den ovanför alla möbler och skit som stör signaler. Antar att man bara kopplar in den med den nätverkskabeln som följer med. Hoppas på att den är category 6 bara. Det blir ju lite av en flaskhals.

Jag kanske överanalyserar det här med köp av Router lite, men jag vill ha en bra annars kan jag lika gärna använda den man eventuellt får med från bredbandsleverantören.

Hej i och med att de drar in fiberoptik här så tänkte jag köpa en router. Jag har sökt runt men inte hittat det jag vill ha. Det jag är ute efter är en router som ska gå att montera på väggen så den kommer lite högre upp och samtidigt kan gömmas bakom en gardin. Sen vill jag såklart att den ska va stabil och rätt snabb. Kommer köra både wifi och kabelbundet. Men det är omöjligt att hitta en router som kan monteras på väggen....