Inlägg

Inlägg som Mattejaaz har skrivit i forumet
Av Mattejaaz
Skrivet av Trackmaster:

CPU: 12700k
Kylare: Noctua NH-U12A Chromax Black
Moderkort: ASUS TUF GAMING Z690-PLUS WIFI D4
Chassi: NZXT H510 Elite

Nöjd som bara den. Otrolig tyst även i belastning vid spelande.

Har du vänt den 90 grader? Vilket grafikkort har du till?
Har du några temps? Hade tänkt köpa denna först men visste inte om det blev bra när det stod man skulle vända den 90grader

Av Mattejaaz
Skrivet av mahava:

Nä man kopplar allt till den commander Box som ingår , den kopplas i sin tur till usb2 header på moderkortet och sen en sata ström, varje fläkt har två sladd , en för rgb o en vanlig fläkt kontakt men allt går in i commander dosan , sen har man en rpm giv från pumpen man sätter i cpu fan header , och sen är det en propitär kontakt från pump / huvud som går in i commander , manualen som följer med är ganska bra

Ja precis när du är klar o installerat os lägger du in icue så kan du styra allt, så man gör allt från os och inte volts via MB , den är relativt självförklarande , det som kan vara ett aber är om man har för få interna usb2 kontakter , mitt förra system hade bara en så då fick jag köpa en hub, men vad jag förstår är 2-3 ST usb2 vanligt nu igen , de har kommit tebax lite med all rgb o så som använder den header / gränssnitt

Allt är installerat och det fungerar. Jag vände dock mina fläktar så luften strömmar in genom generatorn och in till datorn. Tänker man tar då kall luft utifrån, men kom på att det kanske gör att det blir varmare inuti? Gärna svar på vad som är bäst där haha.

Av Mattejaaz
Skrivet av IceKey:

Nej, du kan byta ut toppen till ett mesh istället, precis som jag har det med mitt Compact 7.

https://www.fractal-design.com/wp-content/uploads/2020/02/7-PPT-Frame-4-NEW.jpg

Ah det har jag gjort :).

Har problem med ljudet nu istället haha! jag hörde andra via discord men de hörde mig extremt lågt, roliga är att jag igår köpte nytt headset. Har du några tips på fel?

Av Mattejaaz
Skrivet av IceKey:

Mesh i taket..

Aa du tänkte på dammfiltret? Det vart top iaf.

Av Mattejaaz

Det vart en Corsair 150i Elite. Funkar bra än så länge. ska börja spela strax så får man se

Av Mattejaaz
Skrivet av IceKey:

Då kan du sätta den i fronten isåfall, och ha bara fläktarna i taket som drar ut värmen genom mesh, så har jag på mitt Compact 7. Där är inte många centimeter över mellan fläktarna och grafikkortet haha, men den skickar luften över och under det, så det är svalt med. Nackdelen med att ha radiatorn i toppen är att det blir rätt varmt med grafikkort som inte trycker ut värmen som med tex 2000 serien. Så då kommer du att ha varm luft redan som kommer tryckas ut genom fläktarna till radiatorn. Det kan göra ett par grader hit och dit.

Jag har inte mesh min är en ATX. Jag har denna:
https://www.inet.se/produkt/6903922/fractal-design-define-7-g...

Av Mattejaaz
Skrivet av IceKey:

12600K och Corsair H100i V2.

Sitter i fronten på Define Compact 7. Fläktarna drar in kall luft genom radiatorn som är Scythe 120mm Gentle Typhoon, 1850rpm i 5v. Knäpptyst burk ihop med 3090 TUF.
P-kärnorna körs i 5 Ghz och E-kärnorna i 4 Ghz.

Idle ~ 23-26 grader.
Workload ~ 28-30 grader
Gaming ~ 55-60 grader.

Okej! Jag sitter på en Fractal Design Define 7 Grå TG, Dock tänkte jag sätta min radiator och fläktar i topp. Jag har Asus 3070 TUF gaming.

Roliga är att jag haft datorn snart 2 veckor men inte kunnat använda den, sitter brevid den nu haha! vill bara börja spela...

Av Mattejaaz
Skrivet av mahava:

12900k och har just en Corsair H150i Elite Capellix, Asus z690 hero, stockpastan från Corsair, jag brukar ligga på runt 30c idle, 40-50c i spel, worst temp är 83c i Cinebench, de temparna har jag aldrig varit nära annat än i syntetiska loads dock, pumpen går i extreme medan fläktarna går i en customizerad kurva,

En sak att ta med dig på den kylaren är att Corsair är sjukt sega på sända de 4 skruv som behövs, och nej man kan inte använda inkuderade för de är annan höjd Edit såg på din länk den verkar komma med satts för 1700 , annars tycker jag den är bra, blir gärna lite lätt ormbo men i mitt chassi (Phantecs 600s) var de inga problem få undan allt,

Ah det skall komma färdigt med kittet på alla de står LGA 1700 på inet enligt dem. Du gör mig både glad och lugn inför morgondagen då min H150i skall levereras redan imorgon enligt dem.

Ah okej du har inte kopplat pumpen i AIO PUMP då i moderkortet? åtminstone min Z690-F har en sådan där full last kommer direkt specifikt för pumpen.

Berätta gärna hur du gjorde, satt du pumpens 12v enligt manualen och sedan laddade hem programmet för att då justera pumpen till max (extreme)?.

Ursäkta om frågorna är dumma, men har aldrig byggt en dator men har läst otroligt mycket och är lite nojig efter tidigare kylaren jag fick som var defekt.
mvh
Mathias

Av Mattejaaz

Vilken kylare använder du till din 12600k/12700k/12900k?

Berätta följande info:

Vilken CPU du använder? (12600k/12700k/12900k)
Vilket moderkort du använder
Vilka temps du har fått
Eventuellt vilken kylpasta du använder

(Jag letar själv efter en efter att jag beställt EK AIO 360 basic men tvungen att skicka tillbaka pga dålig/defekt pump)
Jag har en 12700k, Z690-F och vill helst beställa en idag/imorgon, egentligen utan RGB men det inte verkar finnas någon..

Har du erfarenhet av denna med 12th är jag glad om du ger info då nog kmr beställa den:
https://www.inet.se/produkt/v101046/corsair-icue-h150i-elite-...

UPPDATERING:
Köpte mig ett Corsair iCUE Elite Capellix och har precis installerat det.
Ligger på 30grader i windows, uppdaterar när jag provat i spel.

mvh
Mathias aka Mattejaaz

Av Mattejaaz

Ett tips, jag köpte mig ett uppgraderingspaket på Inet med z690-F, 12700k samt 2st 32gb 5200mhz (innan jul). kanske har de nu också om ni ska bygga nytt?

Jag har mer problem med kylare då pumpen inte fungera på EK aio 360 basic ja köpte.

Av Mattejaaz
Skrivet av Aeig:

Kan du inte köpa en från Arctic och ett kitt för socket 1700? Kostar 67 kr på amazon, du bör ha det inom 2-3 dagar, om du ej är medlem i Prime så kan du bli det gratis och då kostar frakten 0 kr och du får det ännu snabbare.

https://www.inet.se/produkt/5322984/arctic-cooling-liquid-fre...

https://www.amazon.se/-/en/dp/B09K43P81L/ref=sr_1_1?crid=3BDB...

Mvh

Har tittat på den, jag ställer mig dock frågan varför bracket inte finns hos inet som man kan få med när man köper den?, sedan lär man behöva köp förlängningssladd till fläktarna antar jag och man vill ju inte lägga pumpen på samma som fläktarna som någon skrivit där 😂

Av Mattejaaz

så en Arctic Cooling Liquid Freezer II 360 är alltså erat tips till mig?

Jag håller med om att priset är väldigt fördelaktigt, frågan är om den passar? den är dock inte så snygg haha, följer det med bracket från inet eller har ni tips på annan bra hemsida där den finns som man får bracket med på köpet?

Jag bor förövrigt i Sundsvall, hade varit fantastiskt om det fanns en bra kylare i en butik här..

Av Mattejaaz
Skrivet av SuperDuperKillen:

Liquid freezer har bara en kabel som styr både fläktar och pump via PWM original.

Otroligt smart konstruktion för det blir minimalt med kablar.

ja okej!

Av Mattejaaz
Skrivet av Sapporun:

Kan rekommendera Arctic Cooling Liquid Freezer II 360 (Finns RGB version också)

Kyler min 12700k med den och ligger mellan 22-30c idle, brukar ligga runt 60-70c vid tungt spelande och har någon gång maxat på 77c. Väldigt rimliga temperaturer och jag är nöjd iaf

LGA1700 mounting kit behövs dock, tog en vecka att få hem...

Värt o nämna är väl att jag har splittat fläktarna från pumpen för att kunna styra pump och fläktkurvor individuellt, har väl spenderat 5-10 min på en kurva som verkar fungera hyfsat och kör den inbyggda överklockningen för CPU och RAM, inte ändrat något manuellt.

Hur menar du förresten splittat fläktarna från pumpen? Så kurvorna i Asus BIOS dög inte? berätta gärna mer.

Av Mattejaaz
Skrivet av Lerners:

Har liknande set up med asus tuf z690, 12600k ek aoi 280. Har bara haft fina temps. Kopplade ihop fläktarna och sen till cpu_fan. Pumpen kopplade jag till cpu_opt. Gurgglade lite från början men funkar bara fint. Beställde direkt från ek då man kunde få med lga1700 kittet

Nu vet jag inte vilken version och skillnaden på dem, men varför kopplade du på pumpen på OPT och inte AIO_PUMP ? eller kanske inte finns på alla versionerna? (AIO_PUMP ger fulleffekt direkt, vilken man vill ha på en pump tydligen)

Av Mattejaaz
Skrivet av Sapporun:

Kan rekommendera Arctic Cooling Liquid Freezer II 360 (Finns RGB version också)

Kyler min 12700k med den och ligger mellan 22-30c idle, brukar ligga runt 60-70c vid tungt spelande och har någon gång maxat på 77c. Väldigt rimliga temperaturer och jag är nöjd iaf

LGA1700 mounting kit behövs dock, tog en vecka att få hem...

Värt o nämna är väl att jag har splittat fläktarna från pumpen för att kunna styra pump och fläktkurvor individuellt, har väl spenderat 5-10 min på en kurva som verkar fungera hyfsat och kör den inbyggda överklockningen för CPU och RAM, inte ändrat något manuellt.

fick hem mitt samtidigt med den jag beställde, dock MÅSTE inet ha tillbaka den nu när den ska retureras, istället för ba låta mig ha kvar den och skippa att skicka med nästa beställning..

Gillar dock inte att de var så korta kablar (5cm? på Freezer 2? är de kända för kvalité :)?

Av Mattejaaz
Skrivet av depalma:

Jag kör med EK-AIO 240 till min 12700K på ett ASUS ROG Strix Z690-A Gaming Wifi moderkort.
Pumpen är ansluten till AIO_Pump kontakten på moderkortet och körs på 100%. Fläktarna är anslutna till CPU_Fan kontakten. Funkar perfekt att köra så. Kyler min processor väldigt bra.

Måste säga att pumpen går otroligt tyst. Helt klart den tystaste AIO pump jag provat. Så det är inte lätt att höra om den är igång eller ej. Fläktarna låter betydligt mer.

Tycker mer det låter som att du inte har kontakt mellan kylare och CPU. Är allt monterat korrekt verkligen?

Denna kylare skulle jag inte köpa då den inte passar på hans moderkort.

Har du tips på några kylare? och vart hittade du vilka kylare som passade eftersom den han länkade var LGA 1700 stöd

Av Mattejaaz
Skrivet av Swedishchef_90:

Jo men inget för mig, har inget RGB förutom i grafikkortet och moderkortet, resten går i grå/svart i borstat stål typ

Av Mattejaaz

Det ironiska nog finns inte EK-AIO Basic 360 kvar i sortimentet hos inet? hittar den inte!
Kan detta tyda på produktfel på nyaste 360??

Nu är frågan vad man ska välja istället.. räcker 240?

Av Mattejaaz
Skrivet av depalma:

Jag kör med EK-AIO 240 till min 12700K på ett ASUS ROG Strix Z690-A Gaming Wifi moderkort.
Pumpen är ansluten till AIO_Pump kontakten på moderkortet och körs på 100%. Fläktarna är anslutna till CPU_Fan kontakten. Funkar perfekt att köra så. Kyler min processor väldigt bra.

Måste säga att pumpen går otroligt tyst. Helt klart den tystaste AIO pump jag provat. Så det är inte lätt att höra om den är igång eller ej. Fläktarna låter betydligt mer.

Tycker mer det låter som att du inte har kontakt mellan kylare och CPU. Är allt monterat korrekt verkligen?

Denna kylare skulle jag inte köpa då den inte passar på hans moderkort.

Tack för ett utmärkt svar!

Jag kopplade pumpen till AIO PUMP (nedanför vänster om proccessorn på högra jacket, det andra car CHA FAN). fläktarna körde jag på CPU FAN.

Efter nedmontering av AIO kylaren så fick jag bekräftat att den haft väldigt bra kontakt, kylarpastan var smetad på hela CPUn så det styrke min tes.

Vi provade även att koppla bort alla fläktar osv för att prova och se om vi hörde något, och pumpen lät en liten gång typ knackit "hack hack hack" ungefär som en fläkt som snurrar men fastnat i något. sedan tyst bra tag osv.

Alltså jag har provat att koppla på alla sätt manualerna sagt men inget går.

Funderar om ja verkligen ska beställa samma, men antagligen hade jag bara extrem otur med ett "söndags exemplar".

En fråga, eftersom du endast har 240 (2 fläktar) parkopplade du dem fortfarande på CPU fan? tänkte såg att man också kunde koppla in på CPU OPT den andra. Jag hade dock 3 fläktar som var direkt kopplad till CPU fan via en sån förgrening.

MVH
Mattejaaz