Inlägg

Inlägg som ElanSpeedy har skrivit i forumet
Av ElanSpeedy

Uppgradera sonens dator till jul. Vad bör jag prioritera?

Hej,
Mina barn har blivit dator/spelintresserade. I julklapp kommer min dotter att få en dator som jag köper delar till just nu. I vissa aspekter verkar min dotters dator bli lite bättre än min sons. Sonen har ett större intresse och spelar i dagsläget Fortnite och Roblox. (Dottern endast Roblox). Därför tänker jag att en bra julklapp skulle kunna vara datorkomponenter till min son. Kommer sedan lämna in datorn hos lokala datorbutiken så de kan byta de delar han i så fall får i julklapp.

Sonen fick nyligen sin första speldator i födelsedagspresent. Datorn köpte jag nybyggd av privatperson på Blocket. Min sons dator:
• MPG B550 Gaming Plus
• Ryzen 5600X + originalkylare
• Corsair Vengeance RGB PRO 16 GB (2*8)
• Western Digital NvMe SSD 250 GB
• Nivida GTX 970 GB
• Asus Tuf Gaming 750W
• Chassi Zalman R2

Skärmen är en 27 tum MSI 144 Hertz, IPS, 1ms.

Köpte en USB wifi 6 dongel som visade sig inte fungera så bra. När vi bytte till ethernet kabel försvann allt lagg och sonen blev nöjd. Han har sagt att bilden är bättre när han spelar Fornite på datorn än på Nintendo Switch.

Han sitter vid datorn ca 1,5 timme om dagen. Med utgångspunkt att han spelar Fortnite, Roblox och sannolikt på sikt kommer att spela något tyngre spel. Vad bör jag nu eller på sikt se över och uppdatera i hans dator? Grafikkort? Mer ssd, är det bäst att ha tex 1 tb ssd NvMe eller behålla den som sitter i och addera tex 1 tb ssd? Eller bör jag addera hdd? Eller köpa till ett 2-pack med likadana ram-minnen? Eller något annat?

Jag har även en gammal speldator som jag köpte som en familjedator (FX-8350) som kommer att bli över som jag kommer att sälja vidare. I den sitter det ett Asus 1060 6GB grafikkort. Jag har funderat kring att byta plats på grafikkorten men känner mig osäker på om det blir någon märkbar effekt. Skulle jag bara byta plats på grafikkorten gör jag det hos databutiken i samband med att de bygger ihop min dotters dator. Bör kunna få bättre pris på bytet då.

Tar gärna emot era kloka tips!

Av ElanSpeedy

1000kr plus frakt för moderkortet

Av ElanSpeedy

Utifrån kommentarerna var jag 99 % säker på att det var avslutad, men letat efter just ett b560 i mindre format med Wi-Fi så ville bara dubbelkolla. 😊 Ska hålla utkik här på swelockers marknad.

Allt gott!

Av ElanSpeedy

Hej,
Annonsen ligger fortfarande som aktiv. Är budgivningen avslutad?

Av ElanSpeedy

Toppen, tack för bra information edson! Då blir det att behålla z390 och istället hittat ett fint chassi och ett bra NvMe SSD. Tack för tipset att även gen 4 fungerar, dock blir det nog ett EV0 970 plus nu när det var så bra pris. 😊

Såg att jag glömde skriva vilket grafikkort jag har (Asus GTX 1060 6 GB) men misstänker att det inte påverkar svaret på min frågeställning.

Av ElanSpeedy

i7 9700k - H310 eller Z390?

Hej alla kunniga på detta forum,
Håller på och köper lite datordelar. Planen är att ha alla delar klara innan jul och då köpa chassi och lämna in alla delar till databutiken så att de kan bygga den. Datorn ska min dotter få som spelar Roblox. Hon är 12 år och tänker att den ska klara skolarbeten, film, youtube och eventuellt mer spel om hon blir intresserad på sikt.

Delar jag köpt:
I7 9700k
H310 Asrock OCH z390 Aorus PRO
16GB DDR4 SDRAM CL16 Kingston HyperX
Cosair CX 750 M 750W
Cooler Master X Dream i117 Processorkylare

Det jag inte har är nätverkskort för Wi-Fi, SSD och ska man ha en HDD också?

Ni som kan något om datorer ser ovan komponenter okej ut tillsammans för mina syften eller bör jag ändra något? Och framförallt, ska jag bygga den på H310 eller Z390? Vill egentligen bygga den på ett nätt vitt chassi men började tvivla om det var bättre att köra på ATX-varianten? Vad ser ni för för och nackdelar med de olika moderkorten? Låter tex ATX mer än M-atx?

Gällande SSD tolkar jag det som att H310 inte stöder EVO 970 men att z390 gör det. Vet ni något om det?

Tacksam för era kloka svar och kommentarer.