Inlägg

Inlägg som n0kturnal har skrivit i forumet
Av n0kturnal
Skrivet av friArsenik:

Inte så imponerade med tanken på att det är black friday...

Det var lite det jag syftade på

Av n0kturnal
Skrivet av friArsenik:

Det känns som att rabatter som webhallen erbjuder på topGpuer är ett skämt. Med tanken på att man kunde köpa förut 7900xtx och 4090 till "samma-rabaterade-priser"*

*Kanske av en annan tillverkare, men ändå...

Nästa lika bra deals som komplett hade på geek week

Av n0kturnal
Skrivet av cracko:

Förra året stötte jag på saker som höjdes en månad innan BF sen var BF-rabatten sådan att produkten ändå blev lite dyrare än innan. Tror det var ngn ssd jag kollade på.

Riktigt fult för de räknar med att folk ska gå loss på BF och bara automatiskt tro att alla rabatter på BF är extra bra rabatter.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bluffreor-vanliga-trots-la...

Verkar vara praxis. Läste nåntans att de e så vanligt att det drivit på inflationen under oktober

Av n0kturnal

För de som gillar bullet heaven genren (vampire survirors etc) så är Halls of Torment ett bra alternativ.
Skön diablo känsla och bra meta progression

Av n0kturnal
Skrivet av Dimestam:

Vi har lagstiftning om upphovsrätt, varumärkesskydd och patent etc. som reglerar detta. Det är redan tillåtet för en människa att skapa konstverk i en stil som efterliknar exempelvis Andy Warhol eller Banksy. Den stora skillnaden med AI ligger i att tröskeln för att skapa sådana verk sänks, och att det är en dator som utför själva hantverket.

Skillnanden som jag ser det är att det är ett företag som lärt sin AI att kopiera en stil genom att träna den på bilder från massa konstnärer, och sedan säljer detat som en produkt, utan att ge någon form av kompensation till de som skapat orginalen.

Tycker inte det är riktigt samma sak som att Calle Svensson som gillar Moebuis målar bilder inspirerade av honom.

Skrivet av Dimestam:

..Jag tror snarare att det blir tvärtom, att efterfrågan på originalitet går upp eftersom det blir så simpelt att skapa någonting som liknar det som redan finns.

Jag hoppas på längre sikt att detta blir resultatet.

Av n0kturnal
Skrivet av Dimestam:

Jag köper inte riktigt det argumentet.

Konst uppstår ju inte ur tomma intet, utan konstnärer och artister har inspirerats och influerats av varandras arbete i alla tider. Det pågår ju hela tiden ett utbyte mellan olika kreatörer, där nya idéer och stilar föds ur tidigare verk. Skillnaden är bara att vi kallar det för "inspiration" när det gäller mänskliga artister.

Hör de argumentet ofta. Att vara konstnär och att vara inspirerad av en annan artist betyder ju inte automatiskt att du kan skapa konst i samma stil? Eller om du skulle kunna göra det, faktiskt kopierar stilen rakt av. Precis som du säger så är det ett utbyte av idéer och stilar mellan olika artister.

Var finns utbytet i att företagen dammsuger upp alla tillgängliga verk på nätet och sen använder för egen vinning?

Det är ju dessutom så att man kan ta en viss konstnärs bilder, träna AIn på den, varav den kan producera bilder i exakt samma stil som konstnären.

Om jag på nåt magiskt sätt med en maskin kunnat få fram rätt proportioner av alla ingredienser i Coca cola, tror du jag utan problem kunnat lansera en Cåca cola produkt då? Den e ju bara "inspirerad" av Coca cola

Av n0kturnal
Skrivet av Punnisher:

Jag fick höra av en konstnär att man bör göra minst 100 tavlor för att hitta sin stil (jag gillar konstnärens uppriktighet till mig) men idag tar det 2 minuter med en dator, men har du egentligen skapat något då?
Hur lång tid tar det för en person att skapa något nytt jämfört med en AI som tar andras eller skapar konstverk på några sekunder? Människor blir inte smartare av det här, men det kanske är avsikten

Som konstnär är ju din stil ditt varumärke, som vissa investerar hela sitt liv i.
10k timmar för att bli riktigt bra på något, e de inte det man brukar säga.
Ingen som verkar bry hur många timmars hårt slit som ligger bakom de bilder som AI:na är tränade på.

10k+ timmars arbete av tusentals konstnärer som de snott utan att betala nån som helst ersättning.
Som de nu tjänar pengar på och på samma gång försätter samma artister i arbetslöshet.

Jag är för användadet av AI i alla samhällsegment, men de måste ju ske på rätt villkor.

Skrivet av Joppis:

Ser inte problemet. En del verkar haka upp sig på ämnet så det nästan ser ohälsosamt ut. Detta är en del av den tekniska utvecklingen (både hårdvara och mjukvara) som sker under vår livstid.

Ser inte skogen för alla träd eller? Lätt att vara nonchalant när man själv inte påverkas.

Av n0kturnal
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Och jobb försvinner inte för det, för resultatet blir att fler produkter skapas.

Fast de e ju just de som sker. Stackoverflow avskedar 28% av sin personal. Dropbox 16%.
Stora spelföretag över hela världen har redan börjat avskeda folk för att ersätta med generativa AI's.
Många andra branscher som redan och snart kommer drabbas hårt, som t.ex illustratörer.

Ingen tvivlar på kraften i att använda AI som verktyg. Återigen det handlar om hastigheten med vilken utveckligen skett. Så att jämföra det med när Fortran kom är bara inte en korrekt jämförelse, den här omställningen slår enormt mycket bredare och sker under väldigt kort tid.
Och detta kommer garanterat att fortsätta i ännu större utsträckning de närmsta åren.
Anställda i drabbade branscher har inte haft tid att ställa om helt enkelt.

Av n0kturnal
Skrivet av Kalium:

Heroes of Might and Magic 3 med HD Mod och HotA, oslagbart och kan köras på vilken dator som helst.

Läste först bara Might and Magic 3, den serien är oslagbar enligt mig! Även ifall de tidiga Heroes också är bra

Av n0kturnal
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Angående Ai tar jobb. Så jag känner samma samma sak som när högnivåspråken som Fortran på 1950talet kom. Innan dessa språk krävde det lite skils att utveckla något, efter dessa språk så kan företag ta vilken schimpans som helst från Kolmården och den kan skapa den applikationen de vill ha. Den konstnärliga känslan i programvaruutveckling har försvunnit efter att högnivåspråk som Fotran och C tillkom. De flesta som kodar högnivåspråk som C vet inte ett skit om vad deras kod egenligen gör.

Skillnaden är med vilken hastighet utvecklingen gått. Det var inte så att C kom 1951, Java 1952 och Javascript 1953..

Och varför skulle den konstnärliga känslan försvunnit med högnivå språk?
Snarare tvärt om skulle jag vilja påstå, med mer lättanvända verktyg så blir det lättare att skapa det du vill.
Man behöver inte veta de tekniska detaljerna om hur en pensel är tillverkad för att måla med den?

Sen att många utvecklarjobb är run-of-the-mill har ju mer och göra med att många företag utvecklar snarlika produkter.

Av n0kturnal
Skrivet av pine-orange:

Det här skrev jag. Om det inte går att förutse behöver de inte skylla sig själva förstås, men de kan ändå inte fortsätta som de gjorde och får anpassa sig och dra nytta av den nya tekniken alternativt välja ett nytt yrke. Det är inte alltid lätt men vilka alternativ finns det?

Jag såg det här idag, det pågår mycket utveckling inom det här området och folk ska behöva anpassa sina arbetsflöden efter det. Det kommer bli oundvikligt tror jag.

Tror inte någonsin att en utveckling gått såhär fort tidigare och som slått mot många yrkesgrupper på en gång.
Nu har vi snackat illustratörer, men ChatGPT etc kommer snabbt minska behovet av antalet människor som arbetar inom t.ex översättning eller redovisning och liknande branscher.
Det som tidigare behövdes 10 personer till kanske kommer behöva 1 person om ett par år.

Självklart ska vi inte stoppa teknologin då den kan göra extremt mycket nytta. Och ja människor kommer behöva anpassa sig, men det här har gått så fort att ingen kunnat förutse det.

Därav menar jag att det kommer behövas nåt stöd för folk i berörda branscher för att underlätta omställning. Som du säger det är inte alltid lätt. Nya jobb växer ju inte på träd just nu heller. Många andra branscher är i nerförsbacke just nu p.ga läget i världen.

Vad det gäller just bild-AI's, så anser jag fortfarande att de har varit stöld i gigantisk skala från de stora bolagen, och konstnärerna vars verk de tränats på har inte fått en spänn.

Ang. det du länkade, så poppar de upp nya såna verktyg varje månad, så det är bara en tidsfråga innan du kan generera bilder mer specifikt, fixa komposition ljussättning, ändra delar av bilden m.m.

Så för illustratörer och concept artists så ser läget tyvärr inget vidare ut.

Av n0kturnal
Skrivet av KingCobra:

Detta pågår ju hela tiden. Hästbajsupplockaren (ja det var ett yrke) fick söka annat jobb i Stockholm när bilen slog igenom, telefontjejen som kopplade samtal manuellt med kablar fick söka annat när hon ersattes av elektroniska telefonväxlar.. osv osv.
Jag tycker den här tekniken är otroligt intressant och användbar. Älskar att leka med Bing AI bildcreator, ibland blir det otroligt snyggt, precis som man tänkt det. Det är fortfarande en "konst" att formulera sig så AIn förstår vad den skall göra.

Sen är det ju så att ett riktigt konstnär aldrig kan ersättas med AI, men sånt här som Webhallen gör..absolut.

Använder själv också den här teknologin ofta och tycker det är sjukt häftigt vad man kan göra. Det är dock inte helt oproblematiskt både ur legal och etisk synvinkel. Såna bilder som webhallen använt, hade AI'n aldrig kunnat skapa om det inte varit så att ritkiga konstnärer över hela världen slitigt i åratal för att bli så bra.

Snabbt och lätt har AI-bolagen dammsugit nätet på deras bilder och sen tränat sin AI's på. Så att jämställa det här med t.ex när kameran kom är inte en korrekt jämförelse.

AI's hade idag aldrig ens i närheten utvecklats i den fart de gjort - eller kunnat generera så bra bilder, utan att ha snott artisters livsverk runt hela världen, utan deras tillåtelse.

Av n0kturnal
Skrivet av cyklonen:

Det är nog ganska många år kvar innan "AI"-bilder ser hyfsade ut, när komplexa bilder med levande objekt eller text ska vara i bild. För "döda" ting funkar det rätt ok redan nu. Om 5-7 år är vi kanske där. Just nu ser det bara löjligt ut.

Killgissar du bara eller vad baserar du den tidslinjen på?

Lämnar de här bara:

https://civitai.com/models/122822/crystal-clear-xl

https://openai.com/dall-e-3

Text e väl en av de få grejer de inte fixar än ..men säkerligen inom nåt år

Av n0kturnal

Skickat PM

Av n0kturnal
Skrivet av Findecanor:

Precis. Och att "grok"'a ett ämne är något som en LLM aldrig kommer att göra.

"Full Self Driving" igen ...

Och jag grok:ar inte hur Stranger in a Strange Land blivit en sån sci fi klassiker.
Är 3/4 igenom den nu och de enda boken bestått utav hittills är helt menlösa konversationer. Handlingen kunde verkligen fått plats på en sida.
Gillar Heinlein annars, men funderar starkt på att bara skita i å läsa klart denna.

Av n0kturnal
Skrivet av trudelutt:

2560x1440 passar möjligtvis för spel eftersom grafikkorten är lite för klena för 4ggr så många pixlar. För allt annat vill man ha högre upplösning för att slippa se pixlar eller suddiga saker pga ful anti-aliasing.

De här e ju bara ren trollning/försök till att vilja ge intrycket av att vara upplösningsöverklass.
För 27" skulle jag vilja säga att de e en utmärkt upplösning. Om de e så att du testade att köra 1440p på din icke-1440p skärm så förstår jag att du klagar på att de e suddigt, annars vet jag inte vad du snackar om.

Av n0kturnal
Skrivet av Sarato:

Misstänker att ansvarig kanske är sjuk?

Eller bara sjukt osugen på att dela ut nåt pris?

Av n0kturnal
Skrivet av frickadeli:

@Komplett Har någon vinnare utsetts? Skulle väl vara färdigt senast igår, men står inget om vinnarna på hemsidan. Kommer man få veta svaren på frågorna?

Förstapriset: Att få ta del av de grymma gpu deals de hade på söndagen!

Av n0kturnal

Tack för infon, ska kolla med dom!

Av n0kturnal

Köpa kabel till Seasonic FOCUS Plus 550W Gold?

Har ett sådant här nätagg https://www.inet.se/produkt/6902416/seasonic-focus-plus-550w-...

Behöver en extra gpu kabel, nån som vet om den här skulle funka?

https://www.inet.se/produkt/6905623/seasonic-12vhpwr-svart

Och om inte, vart man skulle kunna hitta en som gör. (Skall vara till ett 4080)

Skulle också kunna funka med en 6+2 eller 8 stifts sladd, då jag har 2st lediga.