Inlägg

Inlägg som Brasse har skrivit i forumet
Av Brasse
Skrivet av kai:

När du säger att kommunikationen fungerar från OpenVPN-client -> LAN, men inte omvänt, vad menar du då? Vad har du testat?

Hur är routing på ditt LAN konfigurerat?

Du kanske behöver sniffa lite paket för att se vad som händer.

Jag kör både IPsec (telefon) och OpenVPN (laptop) mot min pfSense-server. Kan inte minnas att jag direkt testat kommunikation från LAN till klient, men gjorde ett snabbt ping-test från LAN och får svar från min telefon (IPsec). Kan inte testa OpenVPN just nu.

Jag har just nu generiska regler, så det hjälper nog inte så mycket:

Firewall / Rules / IPsec: en regel som tillåter trafik från IPsec till allt
Firewall / Rules / OpenVPN: en regel som tillåter trafik från OpenVPN till allt
Firewall / Rules / LAN: en regel som tillåter trafik från LAN till allt

Jag har provat allt möjligt, t.ex. enkel ping, webservrar, osv. (ja brandväggen på OpenVPN-klientens operativsystem är avstängt). Jag kan helt enkelt inte kommunicera från LAN -> tjänster på OpenVPN-klienterna.
Däremot så kommer OpenVPN-klienterna åt alla tjänster inom LANet.

Jag har inte konfigurerat någon routing alls i mitt LAN. Så, default pfSense antar jag.

Jag har samma regler som du listar där (förutom ipsec, det använder jag inte)

Av Brasse
Skrivet av Kr^PacMan:

Är långt ifrån en expert, men utåtgående bör inte vara något problem så länge routingen är rätt, jag skulle nog lägga brandväggsreglerna på ingående på OVPN-interfacet för att "släppa igenom" trafiken.

Någon som kan detta bättre får gärna rätta mig om jag har helfel

Det kan mycket väl vara så att routingen inte är rätt jag vet nämligen inte riktigt hur den ska sättas upp heller.

Av Brasse
Skrivet av Kr^PacMan:

Antar att du har en brandväggsregel som tillåter trafik från LAN > OVPN-nätet?

Jag har gjort några tappra försök med det, men jag vet inte om jag har satt reglerna rätt.
Ska regeln ligga under LAN eller OpenVPN? (Firewall / Rules)

Av Brasse

Jag har problem med att prestandan sänks när jag ansluter mer än ett kort till en rigg.
Exempel:
Jag har flashat om ett Sapphire 570 så att det presterar 30+Mh/s när det körs ensamt.
Kopplar jag in ett till kort så sjunker pretsandan till 26.5Mh/s.

Är det någon som vet vad detta kan bero på?

Av Brasse

OpenVPN, kommunicera från LAN -> OpenVPN-klienter (pFsense)

Halloj.

Jag kör pFsense som router och OpenVPN-server, installerat via OpenVPN-guiden som finns i pFsense. Allt funkar fint förutom LAN -> OpenVPN-klienter.

"Inter-client communication" är aktiverat
Klienterna använder inte "remote gateway"/redirect gateway
Mitt LAN-nät heter: 192.168.111.0/24
Mitt OpenVPN-nät heter: 192.168.112.0/24

Kommunikationen funkar dessa vägar:
OpenVPN-klient <-> OpenVPN-klient
OpenVPN-klient -> LAN
OpenVPN-klient <-> WAN på Remote Gateway (om jag aktiverar det)

Kommunikationen funkar INTE den här vägen
OpenVPN-klient <- LAN

Är det någon som vet hur jag kan lösa detta?

Av Brasse
Skrivet av Ozzed:

Angående RMA-biten så torde det vara bevisat för länge sedan att onormalt slitage på vilken produkt som helst förkortar dess livslängd.

Kanske, men vad är "onormalt slitage".
Det torde också vara bevisat att temperaturcykler med stora diffar mellan högsta och lägsta värdet inte heller är bra för elektronik. Kan man ligga på en konstantbelastning och vettig temperatur så bör ju det rimligtvis vara positivt för livslängden.
De flesta miners undervoltar sina kort och ser till att de har en jämn och kraftig kylning. Båda åtgärderna borgar ju för ett lågt slitage på korten.

Med andra ord. Det är svårt att säga varken bu eller bä utan riktiga statistiska underlag. Speciellt om man bara väljer att se en sida av myntet.

Av Brasse

Hej, bjuder 1200+frakt.

Av Brasse
Skrivet av kraank:

Någon som kör denna och har några tips?

Har beställt min och den kommer köras på ett Asus rog strix x99 gaming (har en m.2 slot med pci-e 3.0 4x länk) moderkort och en i7 6800k.
Plug n play för att bota windows eller räkna med lite bios tweakande?

Tjo, jag satte ihop min nya dator, med Asus ROG Strix x99, i7 6800K och en samsung 950 256GB för 2 dagar sedan.
Jag kan bekräfta att det funkar direkt utan några inställningar.

Stoppade i disken, installerade win10 från USB3-sticka, utan några som helst inställningar i BIOS

Av Brasse

Såhär blev det. Inte jättesnyggt, men funktionellt.

http://dump.brasse.se/IMG_20160622_210927.jpg

http://dump.brasse.se/IMG_20160622_210933.jpg

http://dump.brasse.se/IMG_20160622_211722.jpg

Etiketten tog jag bort och mellan kylflänsen och SSD'n ligger en "thermal pad", vilket borde ge en adekvat värmeöverföring utan att kladda ner SSDn vilket en kylpasta skulle göra. Samtidigt så skyddar "thermal pad":en små och känsliga komponenter mot eventuell kontakt/kortslutning mot kylflänsen.

Nu vore det vore trevligt om jag kunde svarteloxera kylflänsen

Av Brasse

@SolidReactor: Ok, då kommer jag försöka med det också. Blir nog bara med kylfläns och det "naturliga" luftflödet i chassit. Som du säger, lagom kylning är bäst det är ju bättre att sakerna håller en jämn temperatur än att det går väldigt mycket upp och ned, även om komponenterna själv tål det så kommer exempelvis lödningar bli sämre snabbare om det är stora och många temperaturcykler.
Tack för snabbt svar.

Kommer nog att komplettera tråden här med lite bilder och snabb information om hur jag gjorde, förutsatt att det inte blir katastrof
Det är säkert intressant för någon annan i framtiden.

Av Brasse

Hej, kapar en gammal tråd lite då jag nyss köpt mig en Samsung 950 Pro och tänkte fixa lite bättre kylning till den. ( http://www.ebay.com/itm/381564770161 )

@SolidReactor: Plockade du bort etiketten innan du monterade kylflänsarna eller smackade du bara på flänsarna ovanpå?
Hur upplever du temperaturskillnaderna före och efter du monterade egen kylning?

Av Brasse

Spännande. Det här var ju mycket passande nu när jag funderar på att sätta ihop en dator med 2011-3 och samtidigt har sneglat på Micro-ATX

Då ska man bara lyckas hitta ett passande chassi.

Av Brasse

Varför kan inte någon tillverkare släppa en sån här enhet som har en optisk ljudutgång?!?!

Av Brasse

Synd att det var Windows bundlat, hade gärna sett en utan det så man får välja själv om man vill lägga pengar på OS eller inte

Av Brasse

Fortfarande inget digitalt ljud ut... synd, dealbreaker för mig.

Av Brasse

Som tekniker på en elektronikfabrik kan jag ju flika in med att vi använder alltid varmluft när vi avlägsnar och reparerar stora kretsar, så det är inga som helst problem. Visserligen så är det varmluftsutrustning som är tänkt att använda till elektronik, men det går precis lika bra att använda en bra "vanlig" varmluftspistol, dock inte med samma precision.
Jag har aldrig under mina 10 år i branschen stött på öppna lågor.

Och i industrin så används bara blyfritt lod förutom på de produkter där det finns dispens, oftast gäller det militära produkter.

Den lodpasta vi använder mest har en legering som ser ut såhär: Sn96.5-Ag3.0-Cu0.5
Nä vi löder ytmonterade komponenter så används en temperatur på runt 240 grader, men eftersom hela produkten går in i ugnen så blir allt uppvärmt till samma temperatur, när man däremot ska laga något i efterhand så behöver man betydligt högre temperaturer på varmluften eftersom mycket värme läcker ut bland annat i kretskort och kringliggande komponenter. 500 grader är nog inte ovanligt.

Av Brasse

Lite synd på priset. En av anledningarna till att föregångaren var så poppis var ju just det låga priset tillsammans med möjligheten att köra öppen mjukvara. Tror inte att den här kommer att få lika stor genomslagskraft som sin föregångare.

Väldigt intressant dock, och så är det alltid roligt med stora tillverkare som jobbar mot öppenhet och lättillgänglighet!

Av Brasse
Skrivet av Zotamedu:

Klart alla företag låter kunderna betala för sina egna misstag i längden. Om det visar sig att det är dyrare än väntat att utföra ett visst jobb så höjs priset på det jobbet, det oavsett anledning. Alternativet är ju att de minskar sin egen vinst och i förlängningen kanske går i konkurs vilket låter som en väldigt dålig affärsidé. Jag menade inte att den specifika kunden betalar direkt men alla kunder betalar indirekt för ökade kostnader. Måste företaget köpa in fler reservdelar att hålla på lager så får alla kunderna betala för de ökade kostnaderna i längden. Vem tror du betalar i längden om någon tappar en pall ketchup på lagret på ICA? Tar butikschefen det ur egen ficka? Nej det sätts upp som svinn och landar i förlängningen på prislappen på alla andra varor i butiken.

Ok då förstår jag hur du menar, och så är det ju givetvis. Men det är ju samtidigt något man(förhoppningsvis) kalkylerar på i ett företag. Hur mycket pengar är det värt att lägga på produktionsmiljön kontra hur mycket eventuella problem kostar att lösa. I slutändan så handlar det ju om att hålla ett konkurrensmässigt lågt pris. Men då glider vi iväg på lite andra frågor tycker jag

Av Brasse
Skrivet av Zotamedu:

Fast eventuella brister drabbar ju visst kunden om teknikerna måste lägga extra tid på att reparera sina egna fel. Det gör att arbetet blir dyrare vilket i längden innebär högre kostnader för kunden. Vilket var min poäng.

Om företaget låter kunden betala för misstag de gör själva så har de väl en lite konstig affärsmodell, inte helt professionellt kanske. Om de gör så eller inte kan inte jag svara på, men det skulle vara väldigt förvånande.

Av Brasse
Skrivet av Zotamedu:

Det där låter inte helt logiskt. Man vill ju inte ha sönder något mer bara för att det redan är trasigt. Vidare är det dyrt att byta ut kretskort så det vill man ju inte göra slentrianmässigt. De hanterar ju också mycket mer än bara hårddiskar. Vidare är ju riskerna större här. Vad hade hänt om en tekniker råkat grilla minnescellerna i telefonen när denne skulle plocka ut den inför Knutbymålet? Det har ju lite större konsekvenser än att någon får byta en RAM-sticka när datorn inte klarade stabilitetstestet.

Tittar man sen på vad Ibas själva skriver i tråden så jobbar de mycket med ESD-säkring så där föll nog din hypotes.

Självklart vill man inte ha sönder något med vilje, och det kan jag inte minnas att jag har påstått heller.
Och att påstå att de gör det slentrianmässigt stämmer inte heller överens varken med vad jag har sagt eller vad inlägget visar.
Helt klart, de hanterar mycket mer än bara hårddiskar, men det är det inlägget visar, hur de hanterar övrig elektronik är ju bara ren chansning från både din och min sida, därför valde jag att hålla mig till just hårddiskar som inlägget visar. Och när de gäller hårddiskar så kommer ju brister i deras ESD-hantering inte att drabba kunden, och det var det som var min poäng. Hurvida deras ESD-miljö är syns inte jättetydligt i filmen heller, så det finns inte så mycket att haka upp sig på heller.

Dessutom var mitt svar bara min personliga anledning att jag inte hakade upp mig på ESD'n i detta inlägg på samma sätt som inlägget om Komplett, vilket var det du ifrågasatte. Det finns säkert lika många anledningar till detta som det finns personer som har deltagit i diskussionen.
Ska jag vara helt ärlig så drog jag inte ens parallellen till digitala minnen

Annars håller jag med dig, att när det gäller digitala minnen så är det extremt viktigt med en bra ESD-mljö, där kan skador uppstå lätt.