Inlägg

Inlägg som anon44709 har skrivit i forumet
Av anon44709

Skanners neg/dia

Jag har testat olika varianter, dock inte regelrätta skanners typ flatbädd. Det tar en bra stund att skanna med dessa så därför jarg provat andra varianter. Jag har ca 15.000 (!) bilder i garderoben så det får inte vara för omständigt!

Fotografera av neg/dia med min Nikon D7000: jag har satt upp neg/dia i en ram mot en mattskiva och bakom mattskivan har jag ett vanligt vitt A4-ark. Mot denna sätter jag blixten som triggas av kamerans inbyggda blixt. Resultatet blir väldigt bra när man hållit på att ställa in allting rätt men det är mycket pill för varje bild. Kameran har jag uppkopplad till datorn via USB-kabel så jag kan omedelbart se bilden i utforskaren och redigera den direkt (rotera den lite för den blir alltid sned, klippa den för det blir alltid svart runt om och justera färg och kontrast.
Denna metod använder jag också när jag ska fotografera av pappersbilder, de lägger jag på bordet och fotograferar rakt uppifrån. Blixt från sidan så det inte blänker. I båda dessa fall har jag ett 60 mm makro-objektiv.

Ohnar-lins: Ett objektiv man sätter på kameran istället för det ordinarie. Mattskiva sitter fast längst ut och man tar en bild mot ett vitt A4-ark. Enkelt och snabbt, men bilderna blir sååå suddiga. Synd att man inte har bättre linser i objektivet för idén är bra.

Plexgear skanner: Köps på Kjell&Co. Lägger in dia eller neg i en ram som stoppas in och på en liten skärm ser man bilden. Man trycker på en symbol och bilden skannas (egentligen är det en enkel kamera som sitter i) och bilden lagras på ett SD-kort. Snabbt och elegant, blir väldigt bra kvalité. Nackdelen är att man måste flytta SD-kortet till en minneskortsläsare, eller, om man har den ansluten till datorn, antingen kan skanna eller flytta bilder till datorn. Man väljer detta när man startar apparaten, ska jag ansluta till datorn eller skanna? För att göra justeringar av färg och ljus trycker man på skärmen. Den är liten och man måste trycka ganska hårt för att den ska fatta. Kontentan av det hela är att den är prisvärd och ger bra bilder snabbt. Med lite arbetsflöde går det ganska snabbt att få in sina bilder i datorn.

Av anon44709

Jag har haft en D80 och bytt upp mig till D7000. För mig har det blivit ett rejält lyft (och då tänker jag inte på vikten fr a med bättre brus. Filmfunktionen använder jag i stort sett inte, har provat lite men tycker inte det är nån höjdare ur handhavandesynpunkt, man måste skaffa extern mik då den inbyggda störs av AF och zoom. Den är tyngre och med mitt 18-200 och blixt SB900 på så blir det tungt men för övrigt är jag jättenöjd

Av anon44709

Många av Nikons produkter är tillverkade i Thailand. Objektiv görs tydligen numera i Kina. Var dom görs spelar ingen som helst roll, står det Nikon på dom uppfyller dom Nikons krav och är precis lika bra produkt oavsett om det är gjort i Japan, Kina eller Thailand.

Av anon44709

Ett alternativ är att sätta i en GPS-tracker. Skickar ett sms till din mobil när den är på rymmen och sen ser du direkt på skärmen var den är.

Av anon44709

Jag har köpt ett 35 mm 1,8 och är mycket nöjd med det. Dessutom har det ett väldigt bra pris, omkring 1900:-. Jag har också ett 60mm makro men på en DX-kamera är det väldigt begränsande, 35mm är ett betydligt mera användbart val. Rekommenderas starkt!

Av anon44709

Vad har du för filter längst fram på objektivet? Jag hade ett Kenko UV för att skydda objektivet men jag fick många suddiga bilder. Tog ett bra tag innan jag begrep att filtret ställde till det ibland för AF. Hade kameran inne på koll och allting. Nu har jag inget filter och jag får nu alltid jätteskarpa bilder.

Av anon44709

Jag röstar på Nikon 60mm/2,8 G ED, ett alldeles utmärkt ljusstarkt porträttobjektiv med mycket god skärpa, fina färger, snabb AF och närgräns på 18,5 cm vilket är ca 4-5 cm från objektivglaset
Mera data här: Nikonstore
(kanske för att jag har ett sådant själv

Av anon44709

Nikon har en modul som heter GP-1. Den ansluter man med en sladd till kameran och när man tar en bild överförs gps-data till EXIF och kan ses när man bläddrar i sina bilder i datorn. Sparar lat, long, höjd över havet samt tidpunkt. Kompatibel med bl a D90.

GP-1 GPS Unit from Nikon

Fast den är visst inte helt perfekt....
PhotoTrackr Plus brings geotagging to Nikon DSLRs, leaves your hotshoe open -- Engadget

Av anon44709

Skulle inte rekommendera att köpa SB-600 till en D40 när du redan har en SB-400. Det är visserligen stor skillnad på blixtarna och en del finesser med SB-600 men de kan du inte utnyttja med D40. Lägg pengarna på objektiv i stället och kanske ett stativ.

Vad gäller objektiv instämmer jag i att köpa ett 18-105, man kan köpa begagnat på blocket. Det är väldigt bra objektiv båda två som ökar omfånget betydligt. Att ha ett 55-200 innnebär faktiskt inte så stor skillnad i största zoom, men man måste ha två objektiv som man ska släpa med sig och hålla på att byta mellan.
Hittade ett 18-200 i en fotoaffär via blocket
Nikon 18-200 VR | Kalmar | Blocket
Prisvärt! Sedan behöver du inte mycket mer!

D40 är fortfarande en mycket bra kamera som du kan slita på några år till om du byter upp dej till större objektiv.

Av anon44709

Kollade upp hur det såg ut i mitt objektiv och Nikons alla objektiv har ju helt lika funktion sedan årtionden tillbaka. Det finns en liten tapp på kamerasidan, om man rör den fram och tillbaka så öppnar och stänger sig bländaren. Öppningen ska vara rund (eller i det närmaste rund).
Verkar som ett av bladen har lossnat och ställt sig i max bländarläge. Skicka in det till Lasses kameraservice så fixar dom säkert till det.
Lasses Kameraservice

Av anon44709

Spraya inte med fönsterpustmedlet direkt på linsen, risk finns att det blir för mycket som rinner och tar med sig smuts in i objektivet. Blöt en tops eller mjuk putsduk och torka med den.

Av anon44709

Finns en kamera som kanske kan vara något

GoPro Official Store: Wearable Digital Cameras for Sports

Den kostar inte så mycket och verkar ha mycket bra kvalité

Av anon44709

Men det är en väldig skillnad mellan SB-600 och SB-400. I den senare har du ingen zoom, kan inte rotera blixten (bara rikta den uppåt) och ingen möjlighet till CLS, något du kommer att älska bara du fått fjutt på den. Fungerar perfekt i alla väder (nåja, inte i solsken över 15 m
SB-400 är bara en större blixt på kameran, SB-600 är skillnaden upp till bra bilder.
Nu såg jag att priser sjunkit på SB-900 till omkring 4000:- medan SB-600 kostar ca 2700:- (priser från ScandFoto)

Av anon44709
Skrivet av getskägg:

Tackar & bockar. Bokmärkt.
Åker till Nässjö imorgon & köper mig blixt om det inte regnar (MC).

Mvh

Regnade det eller har du fått din blixt?

Av anon44709

Getskägg: Här hittar du bruksanvisningen till hur du använder Creative Lighning System (CLS) med din SB-900
How to Use the New Nikon Strobes as Wireless Slaves
Det står inte i några manualer från Nikon på nåt bra sätt hur man ställer in allting.

Av anon44709

Eftersom du har ett 18-200 obj rekommenderar jag SB-900 som kan zooma ut till den brännvidden. Annars går det utmärkt även med SB-600 att ta bilder upp till 10 m även med kraftig zoom.
SB-900 är enklare att hantera med bättre menyer och en snabbomkopplare när du ska använda den som fjärrblixt, (Creative Lighting System). Man tar av bixten, ställer om omkopplaren till fjärr, ber en kompis hålla blixten högt eller ställer den på en bokhylla och tar en bild styrd av den inbyggda blixten. Sen är det enkelt att sätta på den på kameran igen och ställa tillbaka omkopplaren. Med SB-600 är det en massa pill på menyerna för att ställa om blixten mellan de två lägena.
Du har inte problemet att motljusskyddet skymmer, varken med SB-600 eller SB-900 .

Av anon44709

Som framgår av min undertext har jag ett Nikon 60mm F2,8 och det är väldigt bra både på porträtt och närbilder. Det är ljusstarkt och skarptecknande på nästan alla bländarsteg, drar man ner ett eller två bländarsteg är det helt superbt över hela bilden. Mycket fin färgåtergivning. Kostar ca 5.200:- på SkandFoto. Rekommenderas starkt

http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=7442684

Av anon44709

Jag har ingen erfarenhet av Digipod men hade ett Hama stativ innan jag köpte Manfrotto. Benen på Hama var gjorda av mycket tunnare aluminium och snäpplåset i plast sprack. Mitt nya stativ har kraftigare ben och är mycket stabilare och en bättre snabbplatta. Sätter man kulleden i visst läge och spänner fast så är den i det läget och sjunker inte ner. Man får vad man betalar för men det är användningen som bestämmer nivån. Bäst är att kolla i en butik om du har chansen till det och känna på dom.

Av anon44709

Problemet är väl att det inte finns något vettigt stativ för det priset. Köper man ett billigt stativ så blir man besviken längre fram i livet. Det jag har är ett Manfrotto 055XPROB, ett mycket stabilt stativ men då får man också betala lite mer och sedan tillkommer kulled med snabbplatta.
Det du ska tänka på finns här
http://www.fotoguiden.se/artiklar/konsten_att_valja_ratt_stat...
Sen kan du jämföra olika stativ här
http://www.konsumentguiden.se/kamera/kamera_stativ-c-452.html

Av anon44709

En begagnad Nikon D80 med ett hyfsat zoom-objektiv, t ex 18-105 kan du hitta på blocket för 4000:-. Tar lika perfekta bilder som en nyköpt kamera. Väljer du en begagnad D40 blir det ännu billigare och det blir samma kvalité men något färre finesser på kameran.