Inlägg

Inlägg som Jespiir har skrivit i forumet
Av Jespiir

Du behöver ingen förstärkare, möjligen om du vill ha en extra ingångsväljare och/eller volymkontroll.

Aktivahögtalare har slutstegen (förstärkaren) inbyggda, du kan alltså mata dom med linjeutgång direkt från datorn.

Av Jespiir

Om jag skulle få bästa möjliga ljud för runt 6000:- skulle jag lätt satsa på ett par aktiva studiomonitorer, dvs. kompakta (jämfört med golvare) högtalare med inbyggda slutsteg.

Man blir lätt lurad och tror att så små högtalare kan väl inte spela så högt som jag vill? Eller att det inte finns bas?

Fel fel fel, dom spelar skiten ut många större "vanliga" högtalare.

Några exempel som jag skulle kunna tänka mig:
BEHRINGER TRUTH B3031A
Dynaudio BM5A MkII
ESI nEar08 Experience
Profel Pro Studio PS40 (pdf)

När det gäller Behringer så har dom flera billigare modeller som spelar extremt bra och högt för priset. Kolla på Musikbörsen!

De övriga märkena hittar du på Jam.

Om basen inte räcker, köp till en sub...

Av Jespiir

Det finns ingen digital ljudutgång, förutom HDMI.

Jag vet inte om det finns någon adapter?

Annars är det nog receiver med HDMI ljudingång som gäller.

Av Jespiir

Det är nog en bra idé att ta reda på exakt hur stor lådans volym är innan du väljer baselement. Är lådan sluten eller portad (eller någon annan variant)?
Har du redan gjort hålet för elementet, i så fall vilken storlek?

Självklart kan du använda baslådan hemma. Men att använda ett bilslutsteg hemma är en ganska krystad lösning. Antingen så måste du ha ett bilbatteri med laddare, eller ett väldigt kraftigt 12V nätagg.

Av Jespiir

Volymen på lådan påverkar hur långt ner basen kommer att spela (större låda = lägre frekvens, inom vissa gränser).

Längden på basreflexröret påverkas av volymen på lådan. Arean beror på hur stort element man har. Mindre area = större risk för "blås-ljud", men mindre area ger också kortare rör.

Så välj något av de tre förslagen i databladet, beroende på vad du känner att du har plats för i ditt rum.

Det är bra att tänka igenom hur man skall utforma lådan innan man sätter igång och sågar, så att det går ihop i slutet.

Tänk t.ex. på att:
- när du räknar ut volymen på lådan så är det den volymen inuti lådan som gäller. Så materialtjockleken måste "läggas till" för att få måtten man skall såga ut, annars blir lådan för liten. Tänk också på att elementet, förstärkaren etc. tar upp volym som inte räknas in i den volym som elementet kan arbeta med. Lådan måste alltså vara lite större än den tänka volymen.

- Att element och förstärkare skall få plats på lådans sidor, utan att de skruvar du använder kommer att gå in i dem.

Lycka till!

Av Jespiir

Jag hittade inget riktigt kul när jag sökte efter blåtands fjärrkontroller.
Det är inte omöjligt att du kan köpa en som är tänkt till ett annat märke, t.ex. HP eller Dell och få den att fungera med en VAIO.

Annars finns det ju Logitech Dinovo, eller deras Harmony fjärrkontroller. Men det blir ju inte billigt

Däremot så kom jag på den billigaste lösningen för mig som har en mobil med Bluetooth -> använd telefonen som fjärrkontroll.

Jag har kopplat HDMI direkt till tvn som sedan skickar ljudet via vanlig line till min förstärkare.

Av Jespiir

Hej Pathol,

Det följer inte med någon fjärrkontroll. Jag kör med BlueTooth mus och tangentbord (Logitech MX5500 Revolution). Annars så finns det ju separata fjärrkontroller att köpa. Jag har inte stenkoll på vilka produkter som är hetast, men kan återkomma om jag hittar något.

Ljudet via HDMI fungerar utmärkt så långt som jag har testat. Jag behövde inte ändra något för att få det att låta, det bara funkade.

Om den är kraftfull nog för att spela upp HD material: Ja, men man måste se till att använda en mediaspelare som tar hjälp av grafikkortets hårdvaru accelerering för avkodningen.

Jag kör med Media Player Classig - Home Cinema just nu och det fungerar bra. Annars finns det väl PowerDVD och WinDVD.

Alla anslutningar sitter på sidorna, det finns inga portar på baksidan.
Det som man kan uppleva att man saknar är kanske:
Docknings-port
Com-portar
Printer-port
S-Video
Surround ljud utgångar
DVI utgång (går nog att köra via HDMI kontakten men iaf...)

Det var jag kan komma på nu. Jag upplever iaf. att man får rätt mycket dator för pengarna med en FW11E, men ge inte mer än 9500 för den leta i så fall efter en annan butik.

Av Jespiir

Om man bygger bra så blir ljuder bra med både MDF och spånskiva.
Spånskiva har lägre egenresonans (ca 14Hz) emedan MDF ligger runt 400Hz.

Men om man ser till att staga lådan internt för att minska ner ytorna som kan börja svänga så är det inget problem ljudmässigt att bygga med MDF.

MDF är ett bättre material rent bearbetningsmässigt då det inte flisar sig som spånskiva. Om man skall fräsa eller på annat sätt bearbeta lådan mycket så kan MDF vara att föredra då det sliter mindre på verktygen (frässtålen dör fort, spånskiva innehåller många hårda partiklar).

Elementet du skall använda har ganska stort vas värde, vilket i sin tur gör att lådan blir ganska stor. Om du inte vill ha hög, hård bas som inte går så djupt dvs.

Jag skulle nog ha kört på något av förslagen i dokumentet du länkade till. Dvs. en portad låda på mellan 80 och 134 liter.

Av Jespiir

Jag har haft ett par aktiva Behringer Truth i mer än 5år nu. Det finns självklart Hi-end saker som låter "bättre" men för pengarna är det helt sjukt hur bra det låter.

Det man bör tänka på när det gäller monitorer vs. hifi högtalare är att monitorerna kan kännas lite "platta" dvs det är inga högtalare som bara pumpar eller förstärker någon del i musiken. Dom låter väldigt "korrekt" och "tajt".

I början kan man därför tycka att dom inte låter så bra, men efter ett liten stund så inser man att man hör mer detaljer i musiken, plus att man inte blir trött i öronen eftersom ingenting sticker ut.

Beroende på hur högt du vill kunna spela, och hur mycket bas du måste ha så finns det ju från fina små 5" upp till monster med över 8" (mer svårmöblerat alltså).

Det är under årens gång ett flertal personer som blivit förvånade och påpekat att dom inte hört så bra ljud ur ett par förhållandevis små högtalare (mindre än dom stora disco-skåpen som man kan köpa i närmsta ljudbutik).

Av Jespiir

Hej aggeb,

1. Vad skall du använda för element? För att räkna ut lämplig lådvolym så behöver du veta högtalarelements parametrar (fs, vas & qts). Om du inte bestämt element ännu så får du kolla runt vad det finns för lämpliga kandidater med tanke på priset du tänkt dig.

1 eller flera element? Skall du ha en inbyggd förstärkare eller driva den externt? Alla dom parametrarna påverkar ju hur lådan bör utformas.

Basreflex är ju en hyfsat enkel låda att få bra. Sluten är ännu enklare, men ger inte lika mycket "disco" för pengarna.

2. Det finns säkert billig sprutfärg som tar på spånskiva/mdf, men du kommer inte att uppnå "glänsig yta" om du med det menar samma kvalitét som Piano-lack. För att få en så bra lack som möjligt så finns det inga genvägar. Det är ett gediget förarbete i form av slipning och spackling som gäller innan man ger sig på själva lacken.

3. Senast jag kollade på den lokala bygghandeln (Beier) så kostade en 25mm MDF ca 600 SEK. En 22mm spånskiva (ej golvspån) kostade 280 SEK.

I vilken miljö skall du använda baslådan? (hemma i ett litet eller stort rum, eller i bilen?) Olika storlekar på lyssningsplatsen påverkar också lämplig volym.

Jag kan tipsa om MDS ProBox 2004 som finns att ladda ner på MDS hemsida. Där kan man enkelt leka med olika element och andra parametrar som styr lådans utformning. Det går även att skriva ut färdiga ritningar.
Om du skulle köpa ett element från MDS så finns det en massa färdiga ritningar att ladda ner på deras hemsida också, olika typer för olika bilar/rum.

Programmet hittar du här!

Av Jespiir

Alltså... det krävs lite mer än en halvsunkig video av två helt ospecade bärbara som kör en liten videosnutt för att kunna avgöra vilken av dem som är effektivast (prestanda vs. energi).

Det kan mycket väl vara så att VIA Nano är snabbare, men det får lite mer seriösa och dokumenterade tester avgöra.

Det är lite sandlåde varning, nästa vecka kanske Intel släpper en liknande där dom kan smutskasta VIA...

*suck*

Av Jespiir

Nu har jag haft datorn i ett par dagar och börjar få en uppfattning om vad som är bra och saker som är mindre bra.

Vi börjar med att gå igenom utsidan:
+ Designen är snygg och det hela känns stabilt. Allting passar bra inget som flexar eller glappar.
+ Den lyckas med att hålla sig mitt emellan en 15" are och en 17" när det gäller storlek och vikt. Den är faktiskt lättare än flera 15" modeller på marknaden. Den är dock större än en 15" are, det märks - men är inte störande.
- Det är bara locket på skärmen som verkar vara av magnesium, när man öppnar den så är ytan från touchpadden, under tangentbordet och mot högtalarna av silverlackad plast... det är inte dåligt men jag hade gillat det bättre om det varit mer magnesium än plast.
- Det satt alldeles för många klisterlappar på datorn när man fick den. Om jag ville leka reklampelare så fixar jag det själv... VARNING! Ta det lugnt med att pilla bort t.ex. Intel, Microsoft eller 1080p klistermärkena om du inte är beredd på att lägga ner 1h eller så på att få bort ALLT limmet...

Tangentbordet är riktigt skönt, lätt av dom bästa på en bärbar dator jag någonsin testat. Det kan kännas lite konstigt att tangenterna sitter lite längre ifrån varandra än "normalt" på en bärbar, men man vänjer sig fort och det är skönt som tusan att skriva på.

Touchpaden är också riktigt bra, skön yta och exakt respons. Det enda som kan upplevas som en nackdel är att knapparna är väldigt släta, man kan ibland ha svårt att pricka dom utan att kolla ner på handen.

Ljudet är ingen höjdare, om vi börjar med det som är bra - det skramlar inte, och är klart och tydligt även på högsta volym (vilket inte är speciellt högt, i vanlig SONY anda...). Diskanten är okej, mellanregistret sådär och basen... ja var är basen? Det finns ingen! För att få dom små högtalarna att inte låta illa så tror jag att SONY satt ett högpass filter innan dom små rackarna, bra tänkt, då låter det inte illa iaf, men det är ingenting man lyssnar på musik eller kollar på film på. Att lyssna på Dagens Eko nyheter klarar dom galant men om man vill ha mer så får man koppla in externa högtalare eller hörlurar.

Då är det ju bra att ljudet via hörlursuttaget är helt okej. Där låter det riktigt bra

Skärmen är jag lite kluven inför... den är bättre än på min gamla bärbara men långt mycket sämre än min stationära monitor eller min plasma tv. Det är egentligen två saker som är dåliga, vad jag kan avgöra (är ingen expert på bildskärmar) dels så läcker det inte ljus från backlighten både uppe och nere och dels så är betraktningsvinklarna riktigt dåliga.
Så länge som man håller sig rakt framför och jobbar med normalt ljusa fönster (normalt windows arbete) så ser det riktigt bra ut. Men vid spel eller mörka sekvenser i filmer så känns den lite blaskig pga. av ljusläckaget.

Jag glömde säga att den extra ytan gör skärmen rejält mycket trevligare än en vanlig 15,4"s med 1280x800 när man surfar eller läser på den.

Batteritiden tycker jag är helt okej. Den klarar nästan 3h trots större skärm. Nackdelen här är att den är GRYMT seg på att ladda batteriet... jag har inte tagit tid, men det tar en ordentlig stund att ladda från 10% till 100%.

Prestandan är svår att ha någon uppfattning om... den är rätt nerlusad med förinstallerad mjukvara och hårddisken får jobba flitigt redan från början. Processorn verkar pigg och rask, men en snabbare hårddisk och strippad installation av OS och applikationer behövs helt klart. Har inte testat något spel så hur grafikkortet levererar kan jag inte kommentera.

Ljudnivån och kylningen är mycket effektiv. Jag har inte stört mig på kylningen när den varvar upp och den drar nästan direkt ner varvtalet igen.
Temperaturen under datorn är låg, inga problem att ha den i knäet eller på benen, likaså på ovansidan är den bara ljummen. Ingen risk att man bränner sig (som det faktiskt är på en del bärbara...).
Dels så är väl hårdvaran mer energisnål, men den värme som ändock alstras hanteras på ett tyst och effektivt sätt.

En liten summering då till sist.
Positivt:
+ Design och vikt
+ Tangentbord och touchpad
+ Storlek på skärmen
+ Hårdvara (cpu och gpu)
+ Drifttid på batteri
+ Kylning och ljudnivå på denna

Negativt:
- Medelmåttig skärm
- Laddningstid på batteriet
- Total avsaknad av bas i de inbyggda högtalarna

Om det är någon som har någon specifik fråga så är det bara att skriva.

Av Jespiir

Uj uj uj vad grymt!

Jag förstår att det är svårt för en del av läsarna på Sweclockers att förstå vad som är så märkvärdigt med detta - så där såg det ju ut på 80-talet?

Det som är imponerande är ju vilken hårdvara som används, hur lite minnesutrymme som finns till förfogande etc.

Så för oss som kanske är mer elektronik än datornördar så blir det svårt att inte gilla detta!

Som någon tidigare nämnde så vore det skoj med mer riktiga elektronik/hårdvaru nyheter

Av Jespiir

Anzy,

Tack för att du påpekade det om skärmarna. På Sonystyle så står det dock ingenting om att S modellen har en bättre skärm, det står X-black på alla tre.
På sony.se så står det dock "X-black LCD-skärm med dubbellampsteknik" på S modellen.

Jag vet inte om ZU modellen är så intressant, den borde ha avsevärt kortare batteritid med tanke på T9400 istället för P8400 och vassare grafik. Kan vara aktuellt för hardcore gamers, men då finns det nog bättre maskiner...

Av Jespiir

Sony VAIO FW Serien

Allmän tråd för Sony VAIO FW Serien
Sonys nya VAIO modell FW börjar nu finnas i lager hos svenska återförsäljare.
FW serien finns i tre olika varianter alla med 16,4" skärm på 1600 x 900, Intel P8400 processor och ATI Mobility 3470 gpu.
Det som skiljer är BluRay faciliteterna, minnesmängden, storleken på hårddisken och vilken typ av skärm som sitter i datorn:

  • FW11E - Ingen BluRay funktionalitet alls, 3GB minne, 250GB hårddisk och X-Black LCD (ca 10 000:-)

  • FW11M - BluRay spelare, 4GB minne, 250GB hårddisk och X-Black LCD(ca 13 000:-)

  • FW11S - BluRay brännare, 4GB minne, 300GB hårddisk och X-black LCD-skärm med dubbellampsteknik (ca 15 000:-)

Det skall även finnas en prestandamodell, FW11ZU, med T9400 processor och ATI Mobility 3650 grafik, men dessa verkar ej säljas i Sverige (ännu?).

http://sp.sony-europe.com/media/54/26868

Information om Sony VAIO FW Serien från Sony.se

Citat:

För underhållning

Allsidig bärbara dator med innovativ widescreen-bildskärm och dvd/cd-enhet

  • Stor 16,4” X-black LCD-bildskärm med riktigt bred upplösning på 1600 x 900

  • Utforska den spännande HD-världen med HDMI-utgången

  • Kompakt och elegant magnesiumdesign med tangentbord med särskild beläggning för utökad skrivupplevelse

  • Effektiv Intel® Core™ 2 Duo P8400-processor och ATI® Mobility Radeon™-grafik

  • Skapa multimedia med Adobe® Photoshop® Elements, VAIO® Movie Story, VAIO® Media Plus och VAIO® Music Box

Mer information om VAIO FW på Sonys hemsidor:
Sony.se VAIO FW Serien
SonyStyle.se VAIO FW Serien

Tester/recensioner:
Sony VAIO FW testad på NotebookReview.com

Sony VAIO FW på SweClockers.se:
Sonys nya Vaio – nu med "Boot Failure"

Jag har beställt min FW11E från DustinHome, återkommer med mer information och omdöme när jag fått den!

Av Jespiir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ertan

förstår inte varför man kör vatten på chipsets som klarar sig passivt, eller jag vet inte hur det är med p45, men alla nuvarande chips klarar sig fint passivt(vissa blir varma, men de klarar sig)

Om man kyler allting annat med vatten så vill man helst minimera behovet av chassifläktar också. Med en stängd låda (för att inte få oljud) och med litet luftflöde genom lådan (återigen pga. av ljudnivån) så blir det rätt varmt bara av moderkortet och de komponenter som inte kyls med vatten.

En passiv kylare förutsätter bra luftflöde, en stängd låda dödar passivt kylda komponenter... därför kyler jag mitt chipset med vatten!!

Av Jespiir

0 döda eller felaktiga pixlar - Samsung 245B

Av Jespiir

Aj aj aj, igår var jag på MediaMarkt och såg att dom hade L245WP-BN för 4990:-

Jag hade inga pengar att köpa den då, plus att jag var fundersam på vad som var fel... den kostar ju runt 6000 på alla andra ställen.

Idag åkte jag dit igen för att slå till, om det skulle vara rätt revision.

Då var den borta! Tydligen hade dom bara haft 2st som stått i ca 3mån.
Och jag bommade med 1dag :S

Aja, jag får hoppas att det var den gamla rev1 eller att det var nått annat fel på dom.

Dom skulle inte få in några fler utan försökte sälja på mig en L246WH-BN istället...

Har skummat igenom alla trådar efter info om L246WH-BN, alla säger att den är dålig för att det är en TN, men ingen verkar ha några fakta?

Det intressanta vore väl att få veta hur den står sig mot t.ex. Samsung 245B och HP 2408... som också är TN paneler

Har sökt på nätet och inte hittat speciellt mycket matnyttigt...

Fan... L245WP för 4990 hade varit ett kap... bara att beställa från Dustin istället...

Är det bara jag som får känslan av att 245WP är påväg ut? Den förvinner ur lager på alla ställen tycker jag. Tidigare idag så fanns den på Komplett (den var beställd iaf.) men nu finns den inte ens med i listan.

Vilken huvudvärk det var att skaffa 24" då!

Av Jespiir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av A.N'doja
Alltså detta är så jävla uselt tycker jag. Jag förstår inte iden med en vattenkylningslösning när fläkten låter mer än ett helt tyst system på luft. Gah, ne nu blev morgonhumöret mindre bra! Få svala komponenter är mindre intressant om du vill ha ett tyst system. Vatten = Tyst och en fläkt = ljud. Pumpen låter säkert endel också.

Jag tror inte att målgruppen med den här produkten är de som vill ha en så tyst dator som möjligt.

Du får bättre prestanda än med en vanlig luftkylare, och en ljudnivå som är acceptabel - inte mer, inte mindre...

Av Jespiir

Snyggt jobbat, blir kul att se resultatet