Inlägg

Inlägg som Jespiir har skrivit i forumet
Av Jespiir

Mina tankar och ideér efter att ha byggt ett flertal system med Innovateks passiva radiatorer:

1. Ett helt passivt system är inget för den som vill kunna skryta med låga temperaturer, eller överklocka extremt mycket. Eftersom radiatorn bygger på konvektion så krävs det en hyffsad diff. mellan radiatorns temperatur och rumstemperaturen innan den når den effekt som krävs. Mina system brukar ligga runt 40-50C vid belastning, vid idle så blir det runt 30-35 efter ett antal timmar.

2. Jag har använt Innovateks vattenblock och andra komponenter i kombinationen med den passiva radiatorn och med deras antikorrosionsmedel. Inga problem har uppstått efter ca 2,5 års kontinuerligt bruk. Vattnet är fortfarande klart utan avlagringar. Så att använda kopparblock verkar inte orsaka några problem.

3. Tänk på att ha ett ordentligt luftflöde igenom lådan, trots vattenkylningen. Det behöver inte låta speciellt mycket eftersom det inte är så mycket effekt som skall bort. Men struntar man i fläkt helt så kommer systemet att gå sönder / bli instabilt. (Om man inte har en låda som är helt perforerad.) Men som någon nämnde så räcker ett nätagg med 120mm fläkt, eller en riktigt tystgående chassifläkt bra.

4. Hårddiskar. Här är den stora utmaningen med att få en tyst dator! När du eliminerat alla fläktar och pumpar så kommer hårddiskarna att låta. Rätt mycket faktiskt, beroende på model, antal och upphängning.

Vid en första fundering så kan det verka som en bra idé att kyla hårddiskarna med vatten, och montera dom i en isolerande/dämpande låda. Det löser problemet med oljudet ganska effektivt, men det negativa är att man troligen får högre HD temperatur än vad man skulle få med normal fläktkylning.

Eftersom ett passivt system jobbar vid en lite högretemperatur än ett aktivt system så kommer vattenkylningen nästan att värma hårddiskarna. En dåligt monterad hårddisk utan ordentligt luftflöde brukar ju kunna bli runt 55-60 grader. En med bra luftflöde ligger enligt min erfarenhet runt 30-35. I ett passivt vattenkylningssystem så kan man hamna runt 40-45 grader, förutsatt att man lägger hårddiskarna först i slingan, dvs. direkt efter radiator och pump.

Det blir med andra ord tystare, men på "bekostnad" av högre temp. Om man tycker att det är värt det får man ju avgöra själv.

5. Ett bra alternativ som jag provat i flera system är att kombinera en passiv radiator monterad utanpå lådan med en lite mindre forcerad radiator som man sätter där chassifläkten brukar sitta.

Om man styr den aktiva radiatorns fläkt med hjälp av speedfan eller något annat så får man en helt tyst dator vid lågbelastning, som surfning och allmänt slö sittande, samtidigt som man kan hålla temperaturerna låga när man spelar eller gör andra resurskrävande saker.

Av Jespiir

Pumpen fungerar bra.

Den är som de flesta andra pumpar, dvs. helt tyst om du håller den i handen men den vibrerar ganska kraftigt. Beroende på hur bra du lyckas isolera dom vibrationerna från att fortplanta sig så blir ljudresultatet.
Dom medföljande gummifötterna löser det sådär... du får nog en helt del "brum" om man bara klämmer fast den i botten på lådan.

Fördelen med Xtreme varianten mot Standard är att man kan sänka pumpens varvtal via mjukvaran. Vet inte hur mycket det hjälper men...

Sen beror det på hur påfrestande slinga den skall pumpa vatten igenom, de flesta pumpar har en tendens att låta mer vid högre belastning (mer saker att pumpa vattnet igenom). Tryckhöjden är väl sådär men räcker bra till normala system.

(Ett varningensord dock: Var försiktig med att dra ur och sätta i spänningsmatningen till pumpen när datorn är på. Det finns inget transientskydd och Microcontrollern kan dö av spikarna som bildas. Det gjorde min pump Fick ett nytt kort från Asetek men det tog ju onödig tid.)

Av Jespiir

Ingen kan vara på topp hela tiden. Nu är det Intels tur att ligga först ett tag.

Som konsument så är det ju bara att hålla sig informerad och välja det som passar bäst in på ens egna preferenser.

Hård konkurrens brukar ju leda till lägre priser och det är ju bra.

Av Jespiir

Riktigt snyggt jobbat! Du visar verkligen att man kan ta nästan vad som helst och använda för att modda sin dator, det är bara fantasin som sätter gränserna

Respekt

Av Jespiir
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Doomguard
Varför skulle det sälja bra`?
agp är "relativt" sett död.

Pci express är för tillfället - ett bättre alternativ'
ja visst finns det folk med agp stöd kvar
men får de då inte även bytta nätdel + att de eventuellt måste byta cpu - för att få ut prestanda ur kortet. eller tänker jag fel.?

Kan inte hålla med. Själv så sitter jag på en hyfsad platform baserad runt en P4 (478) 3.0Ghz.

Utvecklingen på grafikkort har ju gått mycket snabbare än övriga komponenter så genom att uppgradera från ATI Radeon 9800 Pro 128 (som var det snabbaste när datorn var ny) så hoppas jag att kunna använda burken ett eller kanske två år till.

Jag tror att det finns många som sitter i samma situation, dvs. relativt bra dator men ett lite utgånget grafikkort. Skall man då byta ut allt? Självklart vore det det bästa och roligaste, men om man inte har obegränsat med budget så känns det vettigare att bara byta den del som sinkar.

Av Jespiir

Med tanke på priset för 6800 GS så lär ju 7800 GS hamna runt 3500:-

Så det borde bli lite billigare än ett 850XT och kanske finnas i lite större volymer.
Tycker det är rätt tunt med 850 XT kort till vettiga priser just nu.