Inlägg

Inlägg som bjorn_m_eriksson har skrivit i forumet
Av bjorn_m_eriksson

Hmm, just det ja.. kanske ska beakta att batteritiden är lite "sådär". Det är inget problem om man som jag använder de till promenad, gymmet osv. Lägger man lurarna i fodralet är det nyladdade på nolltid. Men ska man sitta med dem en hel kontorsdag så är det nog tveksamt..

PS, tack mod!

Av bjorn_m_eriksson

Det här är inget konkret tips på lurar, men en tanke kring funktionen. Jag köpte ett par Airpods Pro som jag gillar. (På tal om det, måste hitta min gamla tråd om det och återkoppla). Dessa lurar har ju brusreducering, men också ett läge för ökad medhörning. Det är guld värt när man pratar i telefon eller liknande, och gärna hör sin egen röst något sånär. Det är såklart inte likabra som att vara utan lurar, men det blir stor skillnad jämfört med att ha något helt i vägen.

Det jag tänker är att en hörlur med motsvarande funktion kan vara något att leta efter? Alltså in ear, men med brusreducering med "medhörningsläge".

Av bjorn_m_eriksson

Hahaha, jag hann klicka in på användaren.. ”hmmm, har ändå varit registrerad sex år, något borde hen ju ha snappat upp” 🤣

Av bjorn_m_eriksson

Han syftar nog på ett systems möjlighet att inte bara återge en någorlunda platt frekvensgång, utan också återskapa den rumsinformation som finns på en inspelning.

En livespelning, gärna upptagen med två mikrofoner, återgiven med ett vettigt system, tar tillvara på den tidsinformation som finns i musiken. Det är alltså möjligt att höra ungefär vem som stått var på en scen osv.
Samma sak går att uppnå genom panorering vid en studioinspelning. Man ger musiken en dimension till.

Men, idag pratar man ju ofta mono-högtalare, och musiken förflyttas till bakgrunden medan en annan huvudsyssla, typ matlagning, tar plats. Inget fel med det i sig.

Men om man då tänker sig ett datorsystem som man får anta ska placeras så det ger goda förutsättningar, är det synd att man faller på målsnöret. Systemet lider av samma problem som är så vanligt, dvs att överlappet mellan sub och satelliter fungerar dåligt. Inte bara får man en svacka i frekvens, utan tidsfel kan också uppstå. Detta bryter illusionen och förstör ljudbilden.

Förstår att man kan välja bort det. Absolut. Men, om man nu vill ha ett system som är BRA på musik så kanske man ska ta med det i beräkningarna åtminstone. Musik är mer än "fet bas" om man säger så, även om det är sjukt kul att dunka på ibland också.

Jag vill inte klanka ner på systemet i fråga alltför mycket, kan absolut se fördelen med smidighet osv.

Men jag tycker inte heller att man omvänt ska förneka att det har stora nackdelar som kommer vara kvar oavsett prislapp.

Av bjorn_m_eriksson

Bor du i Falun? Kolla här: https://www.blocket.se/annons/dalarna/audio_pro_och_yamaha_7_...

Vettiga högtalare. Förstärkaren är äldre. Ingen 4k. Ingen arc heller tror jag.

Av bjorn_m_eriksson
Skrivet av Ber:

OK! men om jag har högtalarna bak ska jag skaffa 2 biffiga som vänster och höger och något till center, sen behålla basen?
Har basen + de högtalare jag har, bra utgångar att kopplas till en ny receiver?
Något bra förslag för höger och vänster fram samt eve center?- högtalare.

Tänkte om det är bra att hålla koll på något till mellandagsrea, eller om det var nått på blackfriday som kanske var passande , så kanske de rear ut det igen.

Håller med om att beggnat är rätt väg att gå med din budget.

Alternativet kan dock vara att bara köpa receiver nu och fortsätta med dina högtalare du har. Då kan du dra nytta av möjligheten att mer exakt ställa in delningsfrekvens, du får bra lipsync, möjlighet till arc osv. Du kan bygga vidare med center och surround sedan.

En sak till att tänka på, du skriver biffiga högtalare fram. Din subwoofer kan bli en begränsning då. Den blir ju inte sämre i sig för att du har större frontar. Men, du når ju en gräns ganska snabbt för när systemet blir obalanserat.

Av bjorn_m_eriksson

När du skriver 2.1 tänker man snabbt på en aktiv högtalare. Samtidigt har du redan en receiver skriver du, så det kanske är ett par bokhyllehögtalare och en aktiv subbas?

Skriv gärna ut beteckningen på de enheter du har så underlättar det lite.

Vidare, klart du får bättre upplevelse med 5.1 (eller hela vägen upp till Dolby Atmos), men om det blir bättre ljud.. Mja, det är inte säkert. Om du ska dela upp din tänkta budget på så många enheter är risken stor att du blir missnöjd i längden.

Men vi kan väl börja med att lista upp vad du har idag, inklusive den receivern som ska bytas ut.
Tvn är egentligen det minst intressanta här, så länge den har arc.

Av bjorn_m_eriksson

En tanke är ju att istället använda en lavaliermikrofon, alltså en ”mygga”.

Kanske inte hela lösningen, men desto närmre du har mikrofonen, desto mindre problem får du med rumsljud, eftersom du helt enkelt behöver mindre gain desto närmre du är - givet att du själv pratar lika högt.

Med andra ord får du större del direkt ljud, och lägre del indirekt.

Får du bort allt? Tveksamt, men det kan bli en förbättring.

Av bjorn_m_eriksson

@Fjortlax, kan du precisera frågeställningarna lite mer. Väldigt öppet just nu.

Kitet du länkar funkar säkert bra. Ingen koll på kvaliteten dock. Möjligen kan du få bättre resultat med en dynamisk mikrofon som inte tar upp lika mycket ljud runt om - beror lite på vad ni har för lokal, och vad som kan störa er.

Som sagt, ställ mer specifika frågor tror jag är rätt väg att gå.

Av bjorn_m_eriksson

Kort fråga bara, när du säger att den ska gå att röststyra, hur tänker du där?

Jag ska ta ett exempel så det framgår vad jag är ute efter.
Jag har några Google Home Mini (och nån Nest Mini). Dessa funkar kanonbra till att tända/släcka lampor, pausa eller stänga uppspelning, ändra volym osv.. Men däremot fungerar det inte särskilt bra att välja musik. Det går absolut att slå på en spellista eller liknande med ett kort namn. Men, vill jag välja ett album mer specifikt eller en spellista med ett längre namn så missar den väldigt ofta. Tänker mig att samma gäller oavsett om det är Google Home eller någon annan tjänst.

Med andra ord, fundera lite över om röststyrningen är det primära eller om det är viktigare att ha ett rimligt gränssnitt.

Jag har svårare att rekommendera Sonos nu sen jag hade min rant om dem i våras, men faktum är det är svårslaget tycker jag. Möjligen att man tittar på någon annan komplett multiroom-lösning från annan tillverkare. Men, i och med samarbetet med Ikea kan man komma riktigt billigt undan för ett system som baseras på Sonos, och det tycker jag är vettigt. Deras billigaste kostar 1000kr/st.

Andra märken som har systemtänket är Audio Pro, Yamaha, Bluesound, HK, B&W m.fl. Audio Pro är väl de som kommer ner rimligt i pris, men jag är osäker på hur funktionen i deras app är.

Av bjorn_m_eriksson

Hjälp mig planera en lagringslösning (NAS?)

TL;DR längst ned..

Ok, har beställt en Macbook Air som ska ersätta min stationära dator. (Kan ev. bli ny stationär längre fram också men det dröjer)

Det jag gör som tar mycket plats är framförallt fotoredigering i Lightroom, men också en del videoredigering på hobbynivå. Aldrig några stora projekt, utan det är typ max tio minuter semesterfilmer. Dock, materialet man samlar på sig brukar kunna bli 100-200gb per projekt.

Av denna anledning valde jag 512 gb ssd så jag har nog med plats på burken för det som reedigeras "just nu".
Visionen är väl att filma lite mer istället för att fota nu när jag kommer ha en dator som är lite smidigare för att redigera 4k material - nuvarande har varit tjurig med det även om jag använt proxy osv.

Ok, nog med bakgrund...

Det jag vill ha är en NAS tror jag. Utöver nya Macbooken har jag tre andra laptops, plus att grabben har sin stationära dator. Sen har man ju telefonerna, iPaden osv. Skulle gärna vilja ha möjlighet att streama videos direkt till TV'n, och kanske även visa bilder direkt. Med andra ord, en direktansluten USB-disk känns som fel lösning för mig, även om det vore enklast och antagligen billigast.

Jag har idag OneDrive som extern backuplösning. Allt viktigt åker dit. Vidare har jag en äldre DLink-NAS lokalt som också sparar foton och dokument. Den är dock väldigt långsam, och får inte heller några uppdateringar om jag förstår saken rätt, så den känns inte särskilt trygg att bygga upp en ny lösning runt.
Jag har dock gillat att den kan stå och snurra helt obemärkt och exempelvis streama filer till Sonos'en - det sköter den galant.

TL;DR:
Alltså, kan någon rekommendera en NAS eller motsvarande lösning som kan:
* Ge mig någorlunda stort lagringsutrymme till rimliga pengar. Bör väl vara runt 8TB iaf.
* Synka vidare mot OneDrive (i värsta fall kan jag köpa utrymme hos Dropbox eller Google om det behövs, men har 1 tb onedrive idag)
* Klara att hantera fotoorginal från Lightroom utan att avlida.
* OBS! Videofiler kan jag kopiera över till datorns ssd inför redigering. Den behöver inte kunna köra 4k-filer direkt för redigering, däremot får den gärna orka streama till TVn.
* Raid... vet inte om jag behöver det faktiskt. Möjligen för hastigheten då. Tanken är att färdiga videofiler åker upp på ex youtube (privat), och fotoorginal får ligga på OneDrive som "extra" backup.

Motivera gärna svaren så kan jag få lite djupare inblick själv Tycker det är otroligt svårt att veta vad en NAS behöver i processor och minnesväg faktiskt. Vidare är det svårt att ha en överblick i vilka filsystem som är vettiga och vilka som stödjer vidare synkronisering mot externa enheter/tjänster.

Stort tack på förhand!

Av bjorn_m_eriksson

Hmm, nu är jag lite osäker på minnet här.. Men, jag lyssnade lite på olika JBL-modeller nån gång förra året. Tror dock att det var dessa iterationer som var aktuella även då.

Som jag minns det är Extreme 2 en avskiljare där det börjar låta ganska bra. Modeller under den i pris och storlek har ett ljud som låter artificiellt. Extreme låter mer naturligt och är ett helt klart bättre köp enligt min bedöming. Dock blev det ingen av modellerna till slut.

Som sagt, lite osäker på minnet, kan vara så att det blev ok ljud redan från "charge", och att modeller under den var sämre. Lyssna innan köp säger jag, för det skiljde ganska mycket.

Av bjorn_m_eriksson

https://www.thomann.de/se/millenium_ds200_black.htm

Tvivlar starkt på att du hittar någon billigare som inte har syndliga fjädrar, om det inte dyker upp nåt nu under black friday då..

Av bjorn_m_eriksson

Går det att justera volymen från tvn? Om så är fallet, testa att sänk volymen ut från tvn, och höj på förstärkaren istället.

Av bjorn_m_eriksson

En fälla man kan hamna i när det gäller vanliga tvåkanalare, ifall man ska ha dem till en tv t.ex., är att man kan få problem med att ljud och bild inte är synkade. Här kan möjligheten att ha en hdmi-anslutning vara bra. Med det sagt, jag kör just nu en A-9050, och är mycket nöjd med ljudet hos mig, så jag skulle inte banga på Onkyos tvåkanalare alls.
Dock har det tagit lite tid att få till bra synkronisering för mig.
Ljudmässigt upplever jag en uppgradering från tidigare receiver som jag hade.

Vad gäller kablage så bör du se till att få tillräcklig kvalitet, snarare än att titta på priser. Rimligt grov högtalarkabel och välskärmade analoga kablar så är du hemma.

Av bjorn_m_eriksson

Bra tanke där @anon315148, 4k kan ha fler fördelar utöver absolut kvalitet. Lämnar utrymme för att beskära lite i efterhand osv, men framförallt slipper man ifrån mycket av den taggighet som exempelvis tegeltak osv gärna ger om upplösningen är för låg.

Tycker annars 1080p är helt ok som slutresultat, men trots allt brukar jag filma mina högst oviktiga projekt i 4k.

Av bjorn_m_eriksson
Skrivet av The Nameless One:

Jag köpte en 512 GB M1 mini med 8 Gb ram i veckan. Gick från en 2018 i5 mini med 32 Gb i ram. Redigerar inte video men använder Photoshop och Lightroom en hel del (som amatör) samt ett stort antal tunga webbsidor (i jobbet).

Som extern lagring och backup använder jag en 24 Tb Synology NAS som hängt med ett tag. Funkar bra för allmän lagring och Time Machine. Har även en Samsung T5 1 Tb som permanent sitter i som extra lagring när NASen är för långsam.

Lagrar du filerna från Lightroom på NAS'en, eller hur gör du där?
Idag har jag katalogen på min ssd, och bildfilerna på "gammeldisken". Men det är ju i nuvarande stationära setup.. hur blir det ifall man kör lagring på USB eller via NAS? Har fått för mig att Lightroom inte kan hämta filerna över nätverk, men det kanske är en gammal kunskap?

Ge gärna en hint om du ids =D

Av bjorn_m_eriksson

Kan tyvärr inte rekommendera någon bra sändare åt dig, men tänk på att ta hänsyn till den latens som kan uppstå, risken är det kommer fungera mindre bra om du ska spela ett instrument med lurarna via bluetooth.

Av bjorn_m_eriksson
Skrivet av Damm:

Hej allesamans.

Vet att det gått ca 3 år sedan jag skrev denna tråd. Hade tråkigt och valde att gå igenom mina skapade trådar. Uppskattat alla svar jag fått.

Bestämde mig för ett par klipsch rp-160 och en onkyo a9010. Och herrejävlar vad jag är nöjd. Detta köp grundade sig att jag skulle ha fest för ett stort antal personer i ett stort rum. Var lite orolig att dessa inte skulle hålla måttet under förutsättningarna men herrejävlar vad både jag och mina vännder blev förvånade. Det har blivit våra go-to högtalare när någon anhörig bjuder på fest(ej-corna tider

Sedan måste jag även säga att musik intresset för mig har ökat drastiskt sedan inköpet. Använder dessa på daglig basis och är extremt jävla nöjd. Bästa köpet av teknik jag gjort, helt klart. Är helt klart ingen audiophile- men för mig är ljudet helt otroligt.

Återigen, tack för alla tips och guidad hjälp!

Mvh

Kudos! Det är alltid roligt att läsa återrapporter, och dessutom underlättar det för den som ställer sig samma fråga, eller kanske letar efter dessa högtalare på begagnatmarknaden någon dag.

Ha en fin helg!

Av bjorn_m_eriksson
Skrivet av JimmyLee:

För lagring använder jag mig utav en usb ansluten ssd som arbetsdisk och när filmerna är klara så lagrar jag dom på hemmaservern.
Hemma servern är en äldre pro desk med proxmox och omv inkl plex.

Att arbeta med filerna direkt från servern funkar inte för mig.

Borde citerat bägge i samma, men men..

Också en solklar lösning egentligen. Känner själv inte att jag har plats för en extra burk som står. Har en äldre NAS, men överföringshastigheterna till den är rätt begränsade, så i mitt fall skulle jag behöva en ny NAS isf. Mitt problem är väl egentligen att jag ligger rätt efter teknikmässigt här hemma, minst sagt.

Fortsatt tack för alla tips i tråden