Inlägg

Inlägg som OL har skrivit i forumet
Av OL

Jag kör Safe in Cloud, funkat bra för mig även om det verkar vara en avsevärt mindre aktör. Prisvärd och varit stabilt iaf. Kör 1Password på jobb som också är bra så klart.

https://safe-in-cloud.com/en/

Av OL

Uppdatering: Det fick bli en ny disk istället så nu kör det på bra. Var lika bäst uppgradera till m.2 ändå och hade inte tid stöka runt med bootgrejerna mer.

Av OL
Skrivet av mrqaffe:

Hade du nån annan lagringsenhet i den gamla datorn då kan bootloadermn ligga på den.
Men det är bättre att installera om och försöka inte flytta installtioner.

En annan disk och en dvd-läsare. Hur vet jag om bootloadern låg på ngn av dessa?

Provade ha båda dessa inkopplade först också men kopplade bort. Kan det funka bättre med CMS om de är inkopplade kanske?

Hm jo det så klart, men ville mest få igång detta som det var, visste ej det kunde strula med boot.

Tack!

Av OL

Hittar ej boot-disk i nytt Gigabyte B660M

Hej,

Jag har köpt ett Gigabyte B660M DDR4 Gaming för att uppgradera befintlig dator. Jag har min Windows-installation på en OCZ Triton 100 som fungerat felfritt i gamla setupen (gammalt 970A-UD3 moderkort också Gigabyte).

Vid uppstart nu hittar inte bios boot-disken som
boot utan bara inkopplad som SATA i allmänhet.

Hittade ngn internettråd där någon löst liknande problem att slå på enbart UEFI under CMS support. Har försökt göra detsamma, men vid reboot återställer bios inställningen till Disabled. Därmed verkar den inte ens vilja slå över på CMS support och därmed UEFI.

Några förslag?

Försökt fota i speglande skärm de olika ställena jag kollat runt.
I första bilden står bara ”Windows Boot Manager” utan några listade diskar.
Det står ”Storage Boot Option Control” med valet ”Legacy” valt i sista bilden.

Tack!

Av OL
Skrivet av Mordekai:

Jag har Netatmo, fördelen är att det inbyggda batteriet håller lika länge som sensorn, dvs 10 år. Då måste man ändå byta tidigare för man har glömt hur man ställer in SSID/pwd...
Har IFTTT (om någon fortfarande använder det) och Apples smartahemintegrering. Inga avläsbara sensorer (batteri). Får ett meddelande lite då och då att WiFitest genomförts.

Den verkar också bra! Visar den inomhustemperatur månntro? Det har jag inte lyckats läsa mig fram till eller se några exempel på.

Av OL
Skrivet av Pliind:

Nej hade väl velat att den kunde prata/larmas på vis lin gateway samt även kunna blinka vid behov.

Såvitt jag ser har den ej Temperatur, den berättar väder i en meny men inte innetemp.
Har bara en så inte helt säker på serielopplingen men känns inte omöjligt.
Köpte min 4 år sedan tror jag..bytte batteri nu i maj.

Ah fattar, ja med lite mer uppbyggt smart hem blir ju sånt så klart mer önskvärt.

Mm, det jag hittat verkar vara som du säger att den inte visar inomhustemperatur. Well, får väl fixa någon separat termometer för det ändamålet annars.

Grym batteritid ändå!

Tack!

Av OL
Skrivet av Pliind:

Har en Nest Protect hemma, gör sitt jobb den med, tråkiga för oss som vill integrera den med annat är att den är i princip en återvändsgränd för integration med andra produkter. Men Nest Protect är en stabil brandvarnare och väldigt bra på att bara vara det (självtest, röstvarningar osv) men extremt avskalad om vi pratar uppkopplad brandvarnare, utöver att vara brandvarnare är dens enda finess att kunna agera nattlampa i taket ifall man skulle gå på toa mitt i natten

Haha, okej! Vad hade du velat se att den mer kan rent smart produkt-mässigt? Jag har nog inte fantasi nog att föreställa mig vad den mer skulle kunna, haha
Som jag förstår det kan jag se inomhustemperaturen i appen också?
Och om jag skaffar två st verkar jag kunna seriekoppla dem, larmar den ena larmar även den andra?
Hur länge varar batteritiden på ett ungefär (ett par månader, ett år, flera år), om du har den batteridrivna?

Av OL
Skrivet av Pliind:

Denna modellen kanske kan vara något.

https://www.minut.com/

Väldigt vanlig hos airbnb-uthyrare så de vet temp, ljudnivå (ifall det är fest) och den kan berätta för dig om den hör en brandvarnare.

Den är förvisso också från den eran, men har gått IMO från en konsumentprodukt till en produkt som bättre passar uthyrare pga abonemmangsformen de bytte till.

Ah! Ja, Minut har jag kollat lite på sedan de kom ut som typ kickstart eller nåt sånt. Ska ändå klura lite mer på den, inte haft den på radarn i den här frågan än. Tack!

Börjat fundera mer på Google Nest Protect också. Lite dyrare i inköp men folk med den verkar nöjda.

Av OL

Letar lite efter samma som trådstartaren; 2-3 brandvarnare (2 optiska, ev. 1 värme till kök, beroende på vad förslagen kan) och helst utan någon hub men kan övervägas (brandlarm är fokus då det ska vara i en stuga som hyrs ut, inga planer för andra iot-prylar).
Vore också najs om man kan se inomhustemperaturen i app per brandvarnare, för att veta att komforten är bra för de som hyr.

Hänt något sedan 2019? Några nya kandidater?

Av OL

Har hittills inte råkat ut för någon större lagringsförlust, om än att det var nära total förlust och katastrof i samband med att jag hade påhälsning av inbrottstjuvar i lägenheten.
Alla mina foton hade jag backup av, om än på hårddiskar som alla satt i den stationära datorn. Tjuvarna försökte givetvis ta med datorn, de drog ut alla kablar men verkade inte känna de hade tid att skruva av DVI-kabeln, vilket räddade kvar datorn denna gång (tjuvarna snodde dock med sig USB-laddkablarna som satt i fronten..).

Jag har sedan dess gått i NAS-tankar för att sprida risken även rent fysiskt, och dessa två diskar vore ultimat startskott för ändamålet

Av OL

Delarna är nu sålda. Tack för ert intresse!

Av OL
Skrivet av bjan_84:

600+frakt för allt

Du ligger bäst till hittills @bjan_84. Gällande frakt har jag försökt kika lite vad som kan funka. Schenker erbjuder emballage 35kr ("Stort paket") och frakt 150kr, som jag hoppas jag ska få plats med grejerna i. Hur låter det?

Av OL

i7 930 + X58A UD3R + PSU 650W + Fläktar 120mm + Freezer 7

Äldre komponenter avyttras enligt lista nedan.

Finns i centrala Malmö för avhämtning i första hand. Frakt kan ev. diskuteras.

Delarna funkade när de avinstallerades.

  • Intel i7 930

  • Gigabyte X58A UD3R inkl. div. tillbehör.

  • Fractal Design PSU 650W

  • 2 st Fractal Design 120 mm FD-FAN-120, inkl. fläktcontroller.

  • Arctic Cooling Freezer 7 Pro rev 2 inkl. div. tillbehör.

Lämna bud, på hela paketet eller enskilda delar.

Läs hela annonsen här

Av OL

Framtidssäkrad standarddator AMD vs Intel

Jag har en tio år gammal burk idag med i7 930 som hållit bra, men som nu börjar kännas som att den kan rasa när som helst pga åldern. Jag spelar inget nämnvärt och har ett GTX 1050ti samt gammalt Fractal Design Define R3-chassi som jag tänker får leva kvar tills vidare.

Det jag gör med datorn är allmän surf, filmstreaming, viss bildredigering. Jag vill ha en pålitlig och långsiktigt hållbar maskin som kommer kännas duglig även de närmsta åren. USB-C är önskvärt för att ha åtminstone en port om denna standard tar över framöver.

Det jag kikar på är nedan två varianter, AMD vs Intel med främsta skillnaden att AMD har PCIe 4.0. Men är det värt de extra pengarna för AMD? Jag tänker det är ju gött med en riktigt snabb systemdisk i alla fall. Är det några påtagliga skillnader på CPU'erna?

Jag har valt mATX då jag tänker att jag kanske går över till mindre chassi i framtiden och kör NAS istället för att ha flera diskar i burken.

Då jag inte köpt datorkomponenter på tio år, tänkte jag därför höra lite kring era resonemang i val som dessa?

AMD:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/14306902

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/14306902

Intel:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/14306840

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/14306840

Av OL
Skrivet av infigo:

Det är CPUn som leverarar viss hastighet på pcie bussen. Moderkorten behöver "bara" kunna leverera signalen, men det kanske inte alla moderkort kan, just därför t.ex. AMD sa nej till pcie 4.0 på B450.
Även fast det fanns kort som klarade det så fanns det också kort som inte var byggda bra nog för att kunna levererar 4.0. Då låste de 4.0 för att det inte skulle bli galet konstig information när vissa kort klarar 4.0 medans vissa andra är för störiga för att kunna leverera det, eller leverera det utan strul även om det bara skulle ske ibland. Intermediate issues ville de absolut inte ha.

Finns modekort som har pcie 4.0 plx chip och linkande och då blir det lite anorlunda diskussion men det är enheten i varje ände som måste supporta. CPU <-> m.2 NVME och moderkortet behöver kunna leverera det också, annars så går man ner till lowest common denomenator

Cool, tack för klargörande!

Av OL

Hakar på med ytterligare en rookiefråga på ämnet PCIe (4.0).

Jag är med på att att t.ex. ett grafikkort eller M.2 SSD som har PCIe 4.0 också kräver ett dito moderkort för för att få ut maximal busshastighet, då de använder det faktiska PCIe-gränssnittet.

Men vad är CPU'ns roll i det hela?
Kan M.2 SSD + moderkort med stöd för PCIe 4.0 leverera fullt, även om inte CPU'n har 4.0-stöd?
Eller är det ett krav att både moderkort + CPU har 4.0 för att övriga komponenter ska nå sin fulla hastighet?

Vad är CPU'ns vinst i övrigt att ha 4.0-stöd, om endast moderkort + CPU är 4.0, vs om det vore 3.0?

Av OL

Bjuder 600, hämtar i Malmö.

Av OL
Skrivet av Icecrystal:

@OL:

Den ser rätt bra ut, men du kan få ut lite mer för pengarna.

  1. Behöver du gå hela vägen till mITX? Kolla volymen på chassin, det är inte alltid det skiljer så mycket på mITX och mATX.

  2. Du gör rätt i att skippa grafikkortet. Intel är rätt hyfsade här också i.o.m. att deras inbyggda grafik också klarar av uppgiften, men deras billigare processorer är lite svårare att få tag på.

  3. En CPU-fläkt kan vara en bra idé och du ligger i rätt prisklass, men de finns de som presterar bättre. Den som jag valde ger gott med kylning och ligger bland de absolut billigaste.

  4. Plats för 1-2 interna diskar är oftast inte ett problem, förutom i de absolut minsta chassina.

Förslag:
Lista från Komponentkoll

CPU: AMD Ryzen 5 2400G (1 449 kr hos Webhallen)
Chassi: Fractal Design Meshify Mini C (699 kr hos Inet)
Moderkort: Gigabyte B450 Aorus M (1 046 kr hos Power)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) (849 kr hos Inet)
SSD: Kingston A2000 500GB NVMe M.2 SSD (726 kr hos Komplett)
PSU: Cooler Master MasterWatt 450W (679 kr hos Dustin)
CPU-kylare: Cooler Master Hyper TX3 EVO CPU Kylare (249 kr hos Komplett)
Summa: 5 697 kr

Kan budgeten sträcka sig 500:- högre så är detta en vettig uppgradering (nyaste Ryzen och ett av de bästa B450-moderkorten):
Lista från Komponentkoll

CPU: AMD Ryzen 5 3400G (1 729 kr hos NetOnNet)
Chassi: Fractal Design Meshify Mini C (699 kr hos Inet)
Moderkort: MSI B450M MORTAR TITANIUM (1 290 kr hos Inet)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) (849 kr hos Inet)
SSD: Kingston A2000 500GB NVMe M.2 SSD (726 kr hos Komplett)
PSU: Cooler Master MasterWatt 450W (679 kr hos Dustin)
CPU-kylare: Cooler Master Hyper TX3 EVO CPU Kylare (249 kr hos Komplett)
Summa: 6 221 kr

Topp, ska kika på det, tack!

Av OL

Köpråd/review föräldradatorbygge

Föräldrarnas nuvarande dator kan ha allvarlig åkomma och jag förbereder därför för worst case scenario: nyköp. Har inte köpt stationärt bygge på tio år, så det har ju hänt en del, önskar därför lite review av det jag pysslat ihop hittills och eventuella tips på förbättringar (eller om där är några totala fel).

Att bygget ser ut som det gör nu är pga att:
1. Försöker minimera storlek på chassi då stora full towers inte får plats och det ändå inte kommer finnas så många komponenter i bygget.
2. Jag har alltid byggt med grafikkort av skäl att förr fanns inte många alternativ. Nu verkar integrerad grafik dugligt nog och därför är inget dedikerat grafikkort med (föräldrarna kommer inte spela något, det är Windows-miljö med internet som främsta användningsområde, på sin höjd videostreaming).
3. Valt AMD för prisvärd processorkraft, nätagget för det verkade stabilt, och moderkort för det har wifi. Är dessa komponenter pålitliga och driftsäkra? Jag bor ett par timmar bort från föräldrarna så driftsäkerhet och långsiktighet är viktigt.
4. Behövs en extra CPU-fläkt eller är den medföljande ok? Får den jag annars valt plats? Tyst bygge är önskvärt.
5. 1-2 st interna hårddiskar ska få plats/kunna drivas.
6. Budget: runt bifogat bygge.

Tack!

https://www.inet.se/datorbygge/b1108799/mof-06

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1108799/mof-06

Av OL
Skrivet av visby mannen:

Tja jag tänkte också bygga en redigerings dator till min syster efter som hon har börjat jobba med media. jag undra bara grafikkort är det nödvändigt eller tror du det integrerade funkar bra nog?

Vilket integrerade? Grafikkort är dock inte min starka sida. Det enda jag har kollat på är vad Adobe rekommenderar till Premiere Pro CS5 och det är GeForce GTX285, men det är rätt dyrt.