Inlägg

Inlägg som Nudeln har skrivit i forumet
Av Nudeln
Skrivet av Tea42BBS:

vad säger bredbandskollen?

Testa att byta DNS till 1.1.1.1 och se om det hjälper

Kör du statisk IP eller DHCP? Telefon eller laptop? Lika segt i bägge?

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Testa manuell DNS, tex googles 8.8.8.8 eller cloudflares 1.1.1.1 som primär.

Detta avser telefon. Ska testa med 1.1.1.1 och se om det hjälper.

Statisk IP är det inte direkt i något avseende, men behåller samma IP utåt så länge routern inte startas om och Bredband2 tilldelar mig en ny. Det lokala routernätet är DHCP, men de flesta enheter brukar återfå det IP det haft tidigare. Svarar det på frågan?

Av Nudeln

Dålig svarstid(?) på WiFi jämfört med 4G

Har köpt mig en Asus RT-AX92U i hopp om att det skulle reducera vad jag upplever som dålig "svarstid" med BRF-routern. Vet inte om "svarstid" egentligen är rätt begrepp, men dels när jag ska ansluta till WiFi, alltså gå över från 4G till WiFi och dels ibland när hemsidor ska laddas tar det sekunder (ve och fasa) innan det lixom lossar och ansluter/laddas. Jämfört med 4G upplever jag mitt WiFi som rejält slött tack vare dessa fördröjningar. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det bättre, men vill gärna få veta om detta är vanligt, om det finns en term för det och vad man kan göra åt det. Och nej, byte av router verkar inte ha avhjälpt problemet. Kan det vara hos ISP:n?

Tack på förhand!

Av Nudeln
Skrivet av anon257891:

Vill du ha (WIFI-)"räckvidd" primärt kanske du ska titta på AP:s?

Hur många är "många" enheter? Hållerdu ngn form av sportevents där du har tusentals enheter "Närvarande"?
"Framtidssäkrad" är ett tre vligt uttryck som låter bra: i praktiken kan man sällan "framtidssäkra" något, per definition är framtiden obestämd.

Korts sagt: Köp något som ligger inom din budget!

Edit: Den ena produkten du tittar på har AX6100, den andra AX5400... och det skiljer 100 spänn? (I prktiken kommer du antagligen aldrig märka ngn skillnad).

Återigen: är det täckning du är ute efter primärt: kolla upp "AP"!

Ja, AP var jag inne på för något år sedan, typ något från Ubiquiti, men kom fram till att jag inte orkade med riktigt. Då ska man också ha en router i bakgrunden? Inte läst på ordentligt som du hör...

Men antal enheter, lol nej, inte tusentals. Det är svenssonlast vi snackar om. En TV, ett par datorer, någon platta, fyra-fem mobiler etc. simultant. Kanske var otydlig där.

Följer ditt råd och min magkänsla och kör på varianten med AX6100. Tack!

Av Nudeln

Funderar på att byta ut routern hemma som tillhandhållits av BRF:en. Ser att Webhallen kör kampanj, så står och väger mellan:
https://www.webhallen.com/se/product/309052-Asus-RT-AX92U-AX6...
vs
https://www.webhallen.com/se/product/336179-Asus-TUF-AX5400-G...

Lutar åt den första, men ser att den är betydligt äldre. Har bara tänk köpa en, så har egentligen inget behov av mesh eller dylikt, utan vill framför allt ha räckvidd, stöd för många enheter/stresstålig, hastighet och framtidssäkrad (i den prioritetsordningen). Några idéer om vilken som är bäst? Eller bör man gå på en helt annan om budget är 1000-1500 kronor?

Av Nudeln

Produkt: Crucial BX500 CT120BX500SSD1GB Internal SSD, Standard Packaging, 2 TB, Black
Länk: https://www.amazon.se/-/en/gp/product/B07YD5F561/ref=ox_sc_sa...
Kategori: Lagring
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5223980
Pris: 1695 kr

Billig 2 TB SSD? Passade själv på att att byta ut min mekaniska extradisk.

Av Nudeln

Vill bara nämna att jag inte upplevt några problem de sista dagarna. Hur är det för er andra? Verkar det vara åtgärdat för er med?

Av Nudeln
Skrivet av snajk:

Spotify har verkligen börjat bugga en del på sistone. För mig började det med att den bara pausade när jag spelade upp saker i Google Home för några månader sedan, men det verkade lugna sig efter några veckor, sen började det strula även med hörlurar. Typ igår började det strula i bilen ganska rejält. Appen i telefonen reagerar inte på vad jag gör, kan inte pausa eller något, samtidigt som displayen i bilen visar helt fel låt. Stänger jag av bilen fortsätter musiken att spela i telefonens högtalare. Så jag har fått manuellt stänga av Spotify ett tiotal gånger sedan igår bara för att kunna byta låt eller stoppa musiken.

Dessutom tog de för något år sedan bort funktionalitet relaterat till A2A, Android to Auto. Tidigare kunde jag bläddra i spellistor, söka och sånt via bilens gränssnitt och BT och jag fick upp en bild på albumet och så, men allt de tog de bara bort utan förklaring.

Jag har redan Youtube Premium så egentligen är det bara att växla över, men jag har inte orkat ta tag i att migrera över playlists och sånt.

Nöjd med Youtube Premium? Finns det inget som kan hjälpa till med export?

Av Nudeln

Samma skit här. Oneplus 6 har jag. Lyssnar på podcasts och rätt vad de är så pausar den. Spotify syns inte heller i notifikationsfältet och uppspelningsvyn är fryst. Funderar på att avsluta Spotify och gå över till Youtube Music. Spotify är för buggigt.

Av Nudeln
Skrivet av dlq84:

Du kan inte programmera de dumma "smart-kontakterna" att göra något sådant. Du kan dock göra sånt med typ Zigbee eller Zwave-prylar. Men räkna med att behöva lägga ett par tusenlappar.

Det är oerhört märkligt att torktumlaren inte redan har en helt egen fas, de behöver egentligen en egen 10A-säkring minst.

Hm... jag har en gammal Raspberry Pi som samlar damm någonstans... kanske kan komma undan med ett par hundralappar genom att bygga något liknande + en knapp/switch:
https://tutorials-raspberrypi.com/control-raspberry-pi-wirele...
https://smartaguider.se/guide-styr-fjarrstrombrytare-med-rasp...
https://www.clasohlson.com/se/Fjärrströmbrytare-3-p...
https://www.electrokit.com/produkt/rf-link-433mhz-sandare-och...
https://www.electrokit.com/produkt/tryckknapp-1-pol-off-on-me...

Av Nudeln
Skrivet av adfactory:

Näe, det behövs flyttas lite kablage inne i säkringsskåp, uttag är mycket sällan seriekopplade. (om nu inte du har torktumlaren och micron inkopplade i samma vägguttag...)

Vår lägenhet är ganska rejält omgjord (ej av oss utan en tidigare ägare) och så vitt jag kan se går det två kablar från säkringsskåpet mot kök och tvätt vilket jag tror innebär att samtliga uttag som strömsätter frys, kyl, spis, köksfläkt, tvätt och tork (plus annat småmög som strömsnål lågenergi-/LED-belysning) matas av dessa två som sitter på varsin 10A om jag tolkat det rätt.

Är dock fullständig amatör vad gäller säkerhetsskåp så ska mig absolut inte på att försöka pilla, så där gäller bara se men inte röra!

Av Nudeln
Skrivet av adfactory:

Jag skulle ju ta dit en elektriker som snabbt kopplar om torktumlaren eller micron till en annan säkring i säkringsskåpet, borde inte ta lång tid, kan säkert koppla torktumlaren på en helt egen, antar att du har tvättmaskin på samma säkring också, finns bara fördelar med att separera sånt till eget.

Är det hyreslägenhet, ring värden och kräv tillfixning

Känner mig som Ove i Solsidan, men måste få framföra att det låter dyrt.

Och kan det inte komma att kräver ny kabeldragning?
Hur kan man annars koppla det till olika säkringar?

Låter ännu dyrare!

Av Nudeln

Toggle:a eluttag?

Hej,

Vi har installerat en torktumlare i lägenheten med den något olustiga sidoeffekten att (automat-)säkringen går om man startar mikron samtidigt som torktumlaren går...

Därför skulle jag vilja installera någon form av "övervakning" som enbart tillåter att en maskin strömsätts åt gången, dvs om man toggle:ar en lampknapp/switch så slås strömmen till torktumlaren av medan den till mikron slås på (samt vice versa).

Tänker mig något så enkelt som typ detta:
https://www.biltema.se/bygg/el/fjarrstrombrytare/fjarrstrombr...

Lyckas dock inte begripa ifall man kan konfigurera dessa så att bara ett av uttagen tillåts vara aktivt åt gången, utan får uppfattningen att här styrs samtliga uttag individuellt eller alla av/på.

Finns det någon som har en god idé om hur detta kan uppnås?

Av Nudeln
Skrivet av tuomi:

Haha, full förståelse för öronpropparna överst i listan!

Spot on!

Har haft ett par sådana orange:a konstant i plånboken, men nu efter flera veckors användning börjar de bli rejält "trötta". Läge att ersätta dem

Av Nudeln

För ordningens skull lägger jag in den omtalade bilden igen som togs bort... denna gång med maskerade kontaktuppgifter. Den tillför nog egentligen inget längre, men likväl. Tack återigen till de som såg till att den första versionen med synliga kontaktuppgifter togs bort.

https://i.imgur.com/BqYD4oT.png

Av Nudeln
Skrivet av Mindfighter:

Nä, det fanns en tid när den fria marknaden inom EU fungerade och man bara behövde betala moms i landet man handlade i.
...men det var man ju tvungen att täppa till, för så kan vi inte ha det! (Gäller dock bara handlare som säljer över viss volym till Sverige, så man kan leta upp någon mindre handlare och fortfarande betala moms i t.ex. Tyskland istället utan att göra något fel)

Skrivet av jnsson:

Har alltid varit så sedan jag börjat handla på Amazon. Men företaget ska ta ut moms för det land man skickar varan till om man kommer upp till X antal tusen per år, tror det är 320.000 men inte helt säker. Därför Amazon tar ut svensk moms

Men det var inte så länge sen? Något år sedan? Eller har jag bara inte tänkt på det tidigare?

Av Nudeln
Skrivet av Mieriola:

Allt står ju så du behöver inte räkna eller klura.

Du har pris innan moms.
"VAT" är momsen du betalar.
"Promotions applied" är större än "Postage & package", så du har fått gratis frakt. Eventuellt också nån mer rabatt.

Nja. Som jag skrev och räknade fram är det frakten och dess tillhörande moms som de bjussar på, inget mer (dock helt i enlighet med vad som angivits från början). Amazons sätt att illustrera det samt att priset förändrades på grund av olika momssatser ledde till min förvirring. Men nu är allt på det klara igen!

Av Nudeln

Oj! Tack alla som påtalade att mina kontaktuppgifter syntes och tack till moderator som tog bort bilden innan jag själv hann reagera! Får skylla på en skrikande bebis som gjorde det svårt att tänka klart. Vi får se om det är någon som ringer och vill snicke-snacka

Men ok... efter er input samt att lille-man äntligen sover har jag forskat lite.

Inom sitt stödpaket kommer Tyskland att sänka mervärdesskatten; från och med den 1 juli till den 31 december sänks den reguljära momssatsen från 19 till 16 procent och den reducerade momssatsen från 7 till 5 procent.
Källa

Alltså tillfälligt 16% istället för 19% moms i Tyskland. Det ger att ifall urspungsbeloppet i bild 1 är med tysk moms blir slutpriset efter applicerad svensk moms:
(45,73/1,16)*1,25 ~= 49,27

Det verkar stämma. Beställer man över €39 skulle frakten vara gratis, så således är det inte den utan de olika momssatserna som gör prisskillnaden... vilket verkar bekräftas av att "Promotion Applied" blir ganska exakt frakten + moms, nämligen 4,79*1,25 ~= 5,99.

Tror detta förvirrade mig, att frakten sägs vara gratis när man beställer över €39... och det blir den ju, men det framställs i mitt tycke vilseledande i bild 2 när "nya" summor kommer in i bilden (pun intended)

Detta styrker också utsagon om att det är momsen som spökar.

Men så har det inte alltid varit, att Amazon momsjusterar för varor som ska till Sverige?

Av Nudeln

Amazon höjer priset väl i sista steget?

Hallå,

Är det bara jag som erfar att Amazon numer lägger på drygt 7 % av priset visat i kundkorgen i sista steget av kassan? Så har det inte varit tidigare?

https://i.imgur.com/DBWX4mf.png

Ser inget som motiverar prispåslaget i kassan heller...

https://i.imgur.com/cvrqpt3.png

49,27/45,73 ~= 1,077

Är det någon som vet vad detta beror på eller vad det är för påslag?

Hittar ingen information efter snabba Googlingar av typ "sweden amazon 7% more expensive" etc...

Innehållet i varukorgen behöver vi inte diskutera närmare

Till moderator: Flytta gärna om tråden ligger fel...

Mvh Nudeln

Av Nudeln

Fick du rätsida på detta? Upplever liknande problem med Bredband2 och min Asus RT-N66U router. Har även testat med den router som Bredband2 skickat med, men tycker mig uppleva samma problem (hittar dock ingen log). Ska ringa supporten igen för trettioelfte gången...

Av Nudeln

Har haft datorn några veckor nu och hade lite problem med att spela upp 1080p.BluRay.x264 filer smärtfritt.. Men efter ha formaterat och installerat en ren Windows 10 PRO och tweakat är den nu fullt kompatibel till agera mediaenhet i vardagrummet genom att spela musik från Spotify (tillsammans med #18302335 ) samt filmer från en disk på hemmanätverket.

Nedan följer en zip med drivrutiner som installerades efter Windows Update som fick touchpaden att gå igång samt drivare för WLAN:
https://drive.google.com/file/d/1atfsr_WdQ7q-fDmX-M4EdOM6oDji...
Nedan ett arkiv med diverse tips om hur datorn kan tweakas för att få den piggare, läs bifogad README.txt (kan hända att vissa funktioner slutar fungera, men om datorn enbart ska spela upp musik och video verkar allt stabilt):
https://drive.google.com/file/d/1lXb4bbibPmp0lyj_-ZzRol-s92Pu...