Inlägg

Inlägg som AkUs har skrivit i forumet
Av AkUs

Om 12 månader så kommer det finnas ett RTX5070 eller liknade och en Ryzen 5 9500 eller liknande.
Detta i en komplett bra dator hamna med rejäl killgissning på ca 15.000kr.
Köp en sådan burk och få rejäl uppgradering emot nuvarande och sälj din fungerande på blocket för 5-6kkr...

Av AkUs
Skrivet av Sirka616:

Tack!

Är det värt/går det att uppgradera några av de ingående komponenterna? Typ byta till 32 gb ram?

Jag tror du ska sitta lite stilla i båten. Köp datorn som den är. Kolla om du är nöjd. Det kryllar av kampanjer på lösa komponenter o framförallt ram. Kommer vara så inom överskådlig tid.

Sanning är att du kollar på mellanklass komponenter och det bästa du kan göra för att ”boosta” prestandan…. Det är att skit i att köpa en 4k skärm. Är du kvar på 1080p kommer datorn köra alla spel på ”High” länge med bra fps.

Av AkUs

Hade köpt den du länka. 11k med 7700xt är sjukt prisvärt. Hade helt klart lagt undan dom resterande 4k inkudden o någonstans våren 2026 kränger du 7700xt på blocket för 2500kr+ o för 6,5-7k köper du ett grafikkort typ ”rtx 5070 super” eller liknade.

Det sker för mycket på hårdvaru sidan i kombination med RT, FSR, AI osv för att man skulle sattsa på premium kort i dagsläget.

Av AkUs
Skrivet av Yatagarasu:

Det jag tänker i detta scenario är att om en grupp med hackare redan sitter på kapital, och har vetskapen vart berörda parter infinner sig, då går det att leja lokala muskler eller allehanda "yrkesmän" för det jobbet man önskar göra. Det är väl där jag kan tänka mig att man ser risker med upptrappning i längden.

Det är inte så troligt att den "taniga IT-killen" själv sätter sig på ett flyg och knackar dörr, även om den mentala bilden är rätt underhållande

EDIT:
Såg att liknande redan nämnts;

Fördommar
Varför måste IT-killen vara "tanig". Han kan väll köpa steroider som alla andra
Jävla jobbar att sitta o hacka 16-timmar om dagen. 100grams file-muskler i fingrarna...

Av AkUs
Skrivet av ThomasLidstrom:

Jag tror inte man menar att de kriminella kommer ta till basebollträn utan snarare de som drabbas om sekretessbelagd data blir offentlig. Ta tex kundregistret från en abortklinik i en konservativ stat i USA. Finns nog en icke försumbar risk att att både personal och de kvinnor som är registrerade där kan få besök av "pro-life"-fanatiker...

Den verksamheten finns juh redan med bollträ. Onödigt för dom att "hacka" en. Nä det är klart. Finns juh mycket data som helst som är känsligt. Där är juh inte ovanligt i just sådana sammanhang när folk byggt hela sin karriär på något man inte är. Religös politiker som porrsurfar m.m.

Av AkUs

Om du ska ha en pistol måste du ha license.

Om du vill komma Online med ditt 200-miljoner kroners aktiebolag så räcker det med en Netgear router för 299:-

Någonstans så kommer alltid hackers finnas och göra avancerade scams. Men den lavinartade mängden vi ser nu är för att ohyggligt många bolag inte brukar allvar när det gäller budget, utbildning, teknik, rutiner m.m.

Hade det varit ”dyrt” att hacka någon hade inte kriminella gett sig in i branchen.

Kriminella som sysslar med utpressning o droger gör det för det är stora pengar att tjäna, med relativt liten insatts. Annars hade kriminella utvecklat produkter och investerat kapital, det kallar driva företag

Av AkUs
Skrivet av JoePoe:

Hej!

Måste ha missat ditt inlägg tidigare. Jottacloud låter ju helt klart intressant! Någon här som fått backup från Truenas Scale att funka med denna lösning?

Hur kul NAS en låter så är det en helt annan sak att jobba lokalt jämtmot nätverk. När nu SSD priset är som det är så ska man ta en funderare. Man kan också kör PcIE kort med 4x m.2 som är ganska billigt.

Av AkUs

Vi kan juh börja med miljonfrågan. Fungerar någon annan .eu sida?

Av AkUs
Skrivet av JoOngle:

Så är det.

<Uppladdad bildlänk>

Köpte detta monstret från Tyskland för 5700 inkl. frakt, den är på 1008w (LifePo4 batteri) med 2000w Peak inverter, har US-C, 3 x andra usb + 12v + 2x 220v + 2 trådlösa laddare på toppen, så det finns många roliga liknande prylar. Och dom är skitbra att ha när strömmen går. 1 KW håller ganska länge med allt möjligt.

Iskallt namn. ”Flashfish”

Av AkUs

https://www.inet.se/produkt/2224855/ugreen-powerroam-1024wh

Där är samma skit. Fast utan RoG plast.
Gör man en matteformel då på 8990:-x ”Jag-gillar-bli-grundlurad” = 22.000-25.000kr-ish

Av AkUs
Skrivet av medbor:

Buzzwords ännu en gång. Ska på något vis bli kul att se vad dessa ai-chip kan göra i verkligheten, men jag tror inte alls det blir så magiskt som det beskrivs

Dom kan göra JÄTTEmycket!!! Rekomendera lim på pizza och be folk äta sten... eller som sjukjournalerna i Kronoberg där patienter med Bukbesvär helt plötsligt hade Kukbesvär...

Av AkUs

Allt handlar om vilka vilkor man är ansluten på. Bostadsrättföreningar/hyresföreningar som är inkompetenta att förhandla får samma priser som villa ägare. Vilket är helt absurt rent ut. 2 släktingar bor i närliggande kvarter och har samma leverantör.

I den ena har dom 2 statiska Ip per lägenhten 1000/1000 rakt igenom. Utan krav på skit-router. För 99:-/pers.

Den andra har 100/10, tvång på IP-telefoni och skit-router. För 479:-

Gissa vilken av bostadsrättsföreningarna som har en person i styrelsen som jobbar som nätverkskonsult…

Av AkUs
Skrivet av Bizzro:

Visst, den enskilda porten kanske hade kunnat köra 1000/1000. Men det betyder inte att infrastrukturen och switcharna var dimensionerade för att klara det tjänsteutbudet. Switcharna kan fortfarande behöva byta för att säkerställa att man faktiskt kan erbjuda hastigheterna vid hög belastning.

Alla switchar på industriell skala klarar av sina mbit i Layer 2 fullt ut. Därför kostar en switch 500kr på Kjell.com och 35.000kr för en sådan du har i källaren på ett höghus. Däremot kan peeringen vara begränsad t.ex. att kopplingen mellan just Bahnhof emot Stadsnätet eller Bredband2 emot Telia Öppen fiber osv, begränsad till 4x10Gbit i en viss stad därav erbjuder dom bara 10/10 100/10 och 100/100 till slutkund.

I detta fallet pratar vi om Zitius i Sthlm regionen. Detta är hempissat revir för Skanova/Telia. Förmodligen sitter där överprisat mög i puttrar.

Av AkUs
Skrivet av Swedishchef_90:

Då har jag lärt mig något nytt 😊

Ditt stadsnät/nätleverantör är överdimensionerat för att kunna erbjuda olika tjänster till olika kunder osv. Vad du ser när du loggar in på din leverantör är enbart vad dom är beredda att erbjuda dig. Det är 100% mjukvaru styrt. Har absolut inget med hårdvaran att göra. Du måste tillbaka typ 25 år för att hitta hårdvaru begränsningar som gäller. T.ex. Bredbandsbolagets pilotprojekt i Lund osv.

Av AkUs
Skrivet av Swedishchef_90:

Min fastighet har enbart haft 500mbit tills vi uppgraderat switcharna, nu har vi 1000/1000.

Så enbart mjulvaruspärr tror jag knappast det är. De tjänar inget mer på att ha spärrar...

Då är det för att din leverantör har tecknat en kraftfullare peering med någon annan leverantör så dom vågar släppa på.
Har du kunnat ha 500mbit så har switcharna varit 1000/1000 kapabla hela tiden.
Har du dessutom Zitius som drivs av Skanova/Telia så har du med stor sannolikhet haft 1000/1000 fysiskt möjligt för över 10+ år, bara spärrat på eran kundbild.

Av AkUs
Skrivet av Swedishchef_90:

Allt beror på svagaste länken, har en switch bytts så får man bättre hastigheter. Dock är zitius helt värdelöst, enligt mig

Detta beror knappast på något switch byte. Detta är mjuvaru spärrar som ska skapa nya abonemang och locka nya kunder. Dom har juh lyckats med just det. Vi pratar om det i en swec tråd om det uppenbart…

Av AkUs

Jag kör 2x Loco AC5 nano på 10 meter genom en betongvägg. Får ut ca 180mbit.

Av AkUs

Mesh kommer inte duga på 20 meter säger jag.
Köp 2st ubnt airmax enheter så kommer du bli jätte nöjd.

Av AkUs
Skrivet av Anaii:

Gör som jag, skaffa en lite äldre billig hoj för under 20k. Du får tillbaka pengarna när du säljer den 1-2 säsonger senare och vet lite bättre vad du vill ha.

Brukar finnas lite att välja på om man kollar blocket. Några exempel: Er-5, Zr-7, Hornet, Translalp.

Jag säger street hoj med ABS. XJ6, CB600, ER-6 m.m.
Köp en sådan som första hoj och lägg 1-2 säsonger att besöka olika handlare och provkör 20-30 hojjar, så vet du vad du vill ha.

Av AkUs
Skrivet av BrottOchStraff:

Jag funderade faktiskt på en R1250 - kanske är bra att den är lite tråkigt. Men jag får väl ta körkortet först så jag kan testköra lite olika varianter

Om du inte ens har kort. Vet du verkligen inte vad du kommer gilla med tiden. Ta kortet. Prova hojjar. Enda som gäller